Pályázatfigyelés

Erdély Tudástár

Kása Zsolt: Pályázatfigyelés

Napjainkban egyre több pályázat jelenik meg, és egyre nehezebb lesz tájekozódni a megjelent pályázatok között. A sikeres pályázás egyik célfeltétele, hogy időben és biztos forrásból értesüljünk a legújabb pályázatokról. Nagyon sok helyről lehet értesülni az újabb pályázatok felől (írott és elektronikus sajtó, ismerősök, sok különböző civil szervezetek kiadványai, levelezési listák, internet). A következőkben az utóbbi kettőről lesz szó.

Pályázatfigyelő és egyéb hasznos oldalak

Az információszerzés egyik legjobb módja az internet böngészése. Szinte minden pályázat működtet honlapot, ahol megtalálhatók a legfontosabb információk és legfrissebb pályázati kiírások. A honlapok címe megtalálható a különböző pályázatok bemutatásánál, ebben a fejezetben olyan pályázatfigyelő honlapokat szeretnénk bemutatni, melyek több forrásból gyűjtik az információt és mindig megjelenítik a legfrisebb pályázatokat. Ezek azok a protálok, ahol érdemes elkezdeni a keresést. Fontos, hogy miután megtaláltunk egy minket érdeklő pályázatot a pályázatfigyelő honlapon, ezt leellenőrizzük a pályázat saját honlapján. Néha előfordul, hogy olyan pályázatok jelennek meg a pályázatfigyelő honlapokon, melyek nem felelnek meg a valóságnak.
Elérhetőség: http://application.pontweb.r0

Románia egyik első pályázatfigyelő honlapja és minőségileg is az elsők között található. Jól szerkesztett és minden pályázat kereső civil szervezetnek az elméleti forrása is lehet.

A honlapon megtalálható pályázatok négy kategóriába vannak osztva: civil szervezetek, személyek, állami intézmények és vállalatok számára pályázatok. A honlapon még találhatók friss hírek, kérdőívek, fórumok. A friss pályázatok, valamint azok a pályázatok, melyek leadási ideje közeleg, külön ki vannak emelve.

Minden pályázatot röviden bemutatnak és megtalálható a kapcsolata a pályázatot kiíró intézmények vagy szervezetek honlapjára, ahol további információk kaphatók, illetve ahonnan le lehet tölteni a pályázati űrlapot.

A honlap magyar és román nyelven olvasható. A pályázatok nyelve a kiírótól függ, minden pályázat a kiíró nyelvén jelenik meg, így találhatunk magyarországi, romániai, európai, vagy más nemzetközi kiírást is.

A honlap pályázatfigyelő szolgálata ingyenes, a honlap készítői csak azt kérik, hogy a felhasználó regisztrálja magát. A regisztráció nagyon gyors, csak szükséges hozzá érvényes e-mail cím. A honlap készítői egy nyomtatott kiadványt is megjelentetnek a P0/74/9p-ot melyet egy online megrendelő lap kitöltésével a honlapról is meg lehet rendelni elég alacsony áron.

 

 

Finantare.ro

Elérhetőség: www.finantare.ro

Egy átfogó román pályázatfigyelő portál. A pályázatfigyelés mellett a portál célul tűzi ki az informálást és tanácsadást is. A portálon megtalálhatók a pályázó szervezetek és intézmények, egy adott időszakra érvényes pályázatok, a pályázathoz felhasználható tudnivelók(öteletek, tanácsok, minták, fontosabb tanácsadók elérhetőségei.
A portál bár tartalmaz egy rövid magyar nyelvű bemutatót is, román nyelvű minden fontosabb információ.

A honlap szolgáltatásai ingyenesek, még a regisztráció sem szükséges ahhoz, hogy el lehessen érni a legfontosabb információkat. A honlap egy ingyenes elektronikus hírlevelet is üzemeltet.

 

Infoeuropa

Elérhetőség: www. in foeuropa.ro

 

Az Europa Tanks Romániai Delegációjának honlapja. Ez a honlap nem pályázatfigyelő, hanem európai információs portál, megtalálhatók rajta a legfontosabb adatok az Európai intézményekről, de főleg Románia uniós integrációját próbálja elősegíteni.  A honlapon többek között megtalálhatók az uniós pályázati kiírások is. Itt információt lehet szerezni a  PHARE, SAPARD, ISPA és egyéb uniós pályázatról.  A honlapon megtalálhatók az éppen érvényes kiírások, az archívumban pedig fellelhetők azok a pályázati kiírások, melyek már lejártak.

Pályázatfigyelő

Elérhetőség: www. pati.hu

Magyarországi pályázatfigyelő honlap. Főleg azoknak lehet fontos, akik jobban ki akarják használni a megyerországi pályázati lehetőségeket. A honlapon nagyon sok megyerországi, európai, vagy más nemzetközi pályázat megtalálható, de a pályázatok között nagyon sok magyarországi civil szervezeteknek vagy magánszemélyeknek szól és nem pályázhatók meg Romániából.

A pályázatokat témék, határidők és pályáztató szervezetek szerint is lehet keresni. A honlap szerkesztői elektronikus hírlevelet valamint folyóiratot is kiadnak, ezekre is elő lehet fizetni a honlapon, elég alacsony áron.

Egyéb hasznos honlapok:

www.palyazatiras.lap.hu   linkgyűjtemény
www.forrasportal.hu — ingyenes pályázatfigyelő honlap

www.palvazzunk.hu — iingyemes pályázatfigyelő honlap

www.penzforras.hu – pályázatfigyelő

http://palyazatlesen.nw.hu/ – pályázatfigyelő honlap

www.Edsc.ro — Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány honlapja

www.mie.ro — Európai Integrációs Minisztérium honlapja

 

Levelezési listák és hirlevelek

 

A hirlevelek közül az egyik leghasznosabb a pont.lap pályázatfigyelő honlap hirlevele. A hirlevélre a regisztráció ingyenes, a honlap a fennt megadott linken érhető el, és itt lehet feliratkozni a hirlevélre is.

Említésre érdemesek más levelezési listák is. Különböző civil szervezetek működtetnek hasonló listákat, melyre ingyen lehet feliratkozni. A legtöbb ilyen lista moderált, tehát kell írni egy levelet a lista moderátorának, melyben bemutatjuk a szervezetet és kérjük, hogy kerüljünk fel a listára. Erdély szinten az egyik ilyen levelezési lista az ermacisz. yahoogroups.com címen érhető el. (update: )