Budapest

Nagy Arnold már kétszer is történelmet írt a budapesti Nemzeti Vágtán. A Temerin színeiben induló lovas a Fantázia nevű ló hátán először 2018-ban nyerte meg a vágtát, ezzel ő lett az első olyan lovas, aki határon túli magyarként győzött.

Bezdán

Bezdánba, Nyugat-Bácska természeti szépségekben bővelkedő településére a szokásosnál lassabban lehet eljutni, a Zombortól a béregi határátkelőig vezető úton ugyanis felújítási munkálatok folynak.

Horgos

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség szervezésében második alkalommal tartanak felnőttképzést, mely három hétvégén át várja a cserkészet iránt érdeklődőket.

Zenta

Varga Tamás színművész, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kulturális fejlesztésért felelős munkatársa, a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság elnöke, rendezvények, képzések szervezője.

Újvidék

A Forum Könyvkiadó Intézet nemcsak kiváló szerzőkkel és kötetekkel büszkélkedhet, hanem egy elképesztően tehetséges és munkáját lelkiismeretesen végző műszaki szerkesztővel is.

Rimaszombat

A napokban két rimaszombati regény is megjelenik idegen nyelven. Bogyó Noémi Vakfoltok című regénye szlovákul, míg Szomolai Tibor A klán című regénye németül. Utóbbival – aki a rendszerváltás után több példányban adta ki könyveit, mint az egész szlovákiai magyar irodalmi elit együttvéve –, beszélgettünk az idegen nyelven való kitörési lehetőségekről, az idei gombaszezonról, s természetesen a további terveiről.

Léva

Mondhatni izgalmas napokat élünk. A politikai dilemmák nap mint nap különböző lehetőségek végiggondolására ösztönzik a felvidéki közösséget. Ezek a választási alternatívák felvetnek olyan kérdéseket, mint hogy a felvidéki magyarok egységet vagy a képviseletük tartalmi és személyi megújulását szeretnék-e inkább? Lehetséges-e a kettő együtt? Közszereplőként Gubík Lászlót, a Via Nova elnökét kérdeztük.

Pozsony

Mi az érdeke a szlovákiai magyar közösségnek? Kivel érdemes szövetségre lépni, esetleg választási pártot alakítani és kivel elfogadhatatlan? Mi kell a sikeres választáshoz és mi az, ami hiányzik politikusainkból? Milyen feladat vár egy magyar képviseletre a szlovákiai törvényhozásban, és mi történik, ha egyetlen magyar párt/érdekképviselet sem jut be a parlamentbe? Mi az, amit megbánt parlamenti képviselőként és mit tett volna másképp? A volt politikust, egyetemi oktatót, közírót, Duray Miklóst, szövetségünk elnökét kérdeztük.

Kishegyes, Ungvár, Nagygejőc

Kovács Hanna Kishegyesről Kárpátaljára költözött két évre, hiszen Petőfi-ösztöndíjasként Ungváron és Nagygejőcön segítette a helyi magyar közösség munkáját.

Bánát területe

Dr. Németh Ferenc művelődéstörténész, egyetemi tanár, Bánát-kutató. A témával több évtizede foglalkozik, számos fontos publikációja, kötete jelent meg ezen a szakterületen.

Topolya

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a topolyai Orhidea Kézimunkacsoport.

Szerbia területe

A napokban friss információkat tett közzé a diplomahonosítással kapcsolatban Vicsek Annamária, az Oktatás és politika néven működtetett közösségi oldalán.

Rábé

A rábéi Vadvirágok Művelődési Egyesület elnök asszonya tizenhárom évig dolgozott aktív újságíróként, több éven át pedig főszerkesztőként vett részt a tájékoztatásban.

Magyarkanizsa

Puskás Károlyt Magyarkanizsa községben szinte mindenki ismeri és elismeri. Karcsi bácsi, ahogyan a legtöbben hívják, megkerülhetetlen személyisége a községnek, nincs is olyan esemény, ahol ne volna jelen, és fényképezőjével ne örökítené meg.

Zenta

Magyarország köztársasági elnöke a vajdasági egészségügy területén végzett magas színvonalú munkája, valamint a délvidéki magyar közösségi élet szervezésében vállalt szerepe elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozott dr. Farkas Emilnek.

Muzslya

Lehet, hogy kevesen tudják a csendes szavú, magát előtérbe helyezni nem igazán szerető muzslyai Kónya-Kovács Otíliáról, az Újvidéki Rádió és a Bánáti Újság munkatársáról, hogy többszörösen díjazott mesemondó.

Marosújvár

A MCSZESZ elnöke, Bodó Barna, a Közösségépítés értékmentéssel című projekt keretén belü Bartha Sándor református lelkészt kérdezte Marosúvárról. Az interjú a marosújvári református paplak irodájában készült.

Kispiac

Kispiac messze földön híres a vásárjairól, amit minden hónap utolsó vasárnapján tartanak. Ilyenkor, ahogy azt már a helyiek és az oda látogatók is megszokták, kinyílik a kispiaci tájház kapuja, melyet Adamov Judit álmodott meg és alakított ki.

Szabadka

Interetno Fesztivál: Szabadkára érkezik a világ és szétviszik a város jó hírét. Idén Bolíviából, Kolumbiából, Malajziából, illetve Oroszország három különböző régiójából érkeztek fellépők

Újvidék

Az Újvidéki Színház művészeinek a mozgalmas évad után sikeres nyári fellépései voltak. A küllemében (fel)újuló művelődési intézménybe való látogatásunk során erről is kérdeztük Venczel Valentin igazgatót.

Kassa

Színház csak erős közösség támogatásával létezik

Ipolyság

Az ipolysági Szent István Napok rendezvényfolyam részeként kerül sor a II. Rákóczi Ferenc életét és korát bemutató kiállítás megnyitására. A Rákóczi-emlékév alkalmából összeállított tárlatot Gaal Gergely országgyűlési képviselő, a Rákóczi-emlékév Testület elnöke nyitotta meg.

Szabadka

Az aktív tanulás módszerei az iskolában volt a témája a pedagógusok 23. Szabadkai Nyári Akadémiájának, ami ma, pénteken egy ópusztaszeri tanulmányúttal zárul.

Nagydobrony

Magyarok Kenyere: várják az adományokat a szervezők

Tóthfalu

Tóthfalu elképzelhetetlen Utasi Jenő atya nélkül. Igazi szekértoló ő, akinek mindig van ötlete meg elképzelése a megvalósításhoz, aki együtt tud és akar dolgozni másokkal, aki szinte mindenhol ott van.

Zentagunaras

Szerintem aki valaha is foglalkozott Vajdaságban néptánccal, az legalább egy Batyu táborban ott volt. Vendégként, résztvevőként, tanárként, kíváncsiskodóként… ez mindegy, de jelen volt.

Szabadka

Dr. Kajdocsi Lovász Gabriella: Érdekes tudni, hogy milyenek lehettek az elődeink, ez hozzátartozik az ember identitásához

Pozsony

Az érsekújvári Pál Ádám a prágai Károly Egyetem Jogtudományi Karának ötödéves hallgatója lesz szeptembertől. Már másodszor nyerte el a Dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíjat. A program jótékony hatásairól kérdeztük.

Orom

Augusztus 15. és 17. között szervezik meg Oromon a VI. Malomfesztivált. Az elmúlt években az oromi szélmalom mellett megrendezett rendezvényről a magyarországi sajtó is csak elismerően írt. A jó hírt szeretnék öregbíteni idén is a szervezők, s lesz néhány változás.

Szabadka-Budapest

Rózsa Zsombor nyolc oklevéllel minősített sakkoktató, sakkmódszertan-oktató, fesztiválszervező, sakkbíró, egykori sakkozó és hexasakkozó. Különleges programjával, gyermekbarát oktatói stílusával és tanítványai eredményességével hívta fel magára a figyelmet.

Horgos

Az idén hetedik alkalommal szervezte meg a Talentum Gyermek- és Ifjúsági Néptánctábort a horgosi Túrú-tanyán a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület.

Balázsfalva

Interjú Kabai Ferenc balázsfalvi lelkésszel

Kishegyes

Gömör

Gömöroszágot járja be a jubileumi Honismereti Kerékpártúra

Kassa

Először települt ki a Rovás közösség a Gombaszögi Nyári Táborba, de húsz évvel ezelőtt innen indult a tehetségfejlesztő programjuk. A szervezet elnökével, Szabó Ottóval arról beszélgettünk, hogy milyen programokkal készültek, illetve mi újság a MaJel háza táján.

Miriszló

Bodó Barna a Közösségépítés értékmentéssel című projekt keretén belül Kórodi Kiss Ibolya lelkészt kérdezte Miriszlóról. Az interjú a miriszlói református paplakon készült.

Zenta

Interjú Gál Heddával

Közösség és kommunikáció – Interjú a Fővárosi Törvényszék új elnökével

Gömörpéterfala

Kopecsni Gábor, a Felföldi Dalia Iskola vezetője mozgalmas napokon van túl. Többször volt már Kazahsztánban a Felvidék képviseletében, s most a bemutatók, edzések mellett következnek a fesztiválok és az Ősök Útján rendezvényei. Ezekről kérdeztük.

Kishegyes

A kishegyesi önkormányzat vezetősége fogadta dr. Szőke Annát – A kishegyesi óvodapedagógus egyedüli határon túli ként kapta meg a Brunszvik Teréz-díjat

Fülek

Bonis Bona – Nemzet tehetségeiért díjat kapott Tomolya Róbert, a füleki Gimnázium tanára

Hajdújárás

A Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete 2011-ben alakult, nevét három évvel ezelőtt Kolibri a Családokért Egyesületre változtatta. A hajdújárási székhelyű, de saját székház nélküli egyesületben nyolc év alatt csaknem kétszáz család fordult meg ötszáz gyermekkel.

Csizmadia László: Meg kell reformálni az Európai Uniót!

Békéscsaba

A muzslyai Kónya-Kovács Otília a legjobbak közt versenyezhet a Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválon

Zenta

Városfejlődés, városfejlesztés — tapasztalatok címmel szervezett tanácskozást Zentán a Regionális Tudományi Társaság, a Magyar Regionális Tudományi Társaság és a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány.

Erdély

Interjú Magyarlapád egykori polgármesterével

Tornalja

A Pusko Gábor vezette Tompa Mihály Városi Művelődési Központ (TMVMK) neves vendégeket fogad  május tizenhetedikén, pénteken este hét órától: Béres Józsefet, a Béres Gyógyszertár Zrt. elnökét, és feleségét, Béres Klárát, a cég kommunikációs igazgatóját.

Zenta

Dr. Jung-Németh Erzsébet a szürke, esős keddi nap ellenére is kerékpáron, fiatalos lendülettel érkezik, és mosolyogva fogad a rendelőjében

Magyarkanizsa

Tíz évvel ezelőtt azonban létrejött egy szervezet Magyarkanizsán, a Mancs Állatvédő Egyesület, melynek tagjai tesznek azért, hogy a kevésbé szerencsés állatoknak is jobb sorsuk legyen. Felkerestem az egyesület elnökét, Dávid Józsefet.

Bezdán

Bezdán a magyar—szerb—horvát hármas határnál található a Duna mellett. A helyiek szerint a település nem csupán egy falu, hanem egy nagy sziget.

Lóránt Károly közgazdász gondolatai

Balázsfalva

Brînzan-Antal Cristina a Közösségépítés értékmentéssel című projekt keretén belül Kabai Ferenc lelkészt kérdezte Balázsfalváról, Tűrről és Péterfalváról.

Felvidék

Nem sokkal a rendszerváltás után Budapesten, Andrasofszky Barna kezdeményezésére egy máig működő, nagyon fontos civil szervezet alakult: a Magyar Egészségügyi Társaság (MET). Ez az orvosokat, ápolókat, s az orvoslás egyéb területein dolgozó szakembereket tömörítő közösség tudatosította, hogy a magyar nemzet testi-lelki állapotának javítása alapvetően fontos fennmaradásunk és sikerességünk érdekében.

Szabadka

A Jászai Mari-díjat a napokban veszi át Magyarország szabadkai főkonzulátusán.

Somorja

Tűzvihar lesz Somorján, majd Kecsőn

Tornyos

Vajdaságot járva gyakran áthaladunk Tornyoson, ezen a Zenta és Topolya között található, 1500 főt számláló, főleg magyarok lakta (a roma nemzetiségűek a lakosság 15%-át teszik ki) településen.

Újvidék

Lennert Géza (Budapest, 1952) fotográfus, kisgyerekkora óta Jugoszláviában/Szerbiában él.

Zenta

Ft. mgr. Szakály Józsefről van szó – mostani beszélgetőtársamról –, a Szabadka-Kertvárosi Munkás Jézus-plébániatemplom plébánosáról, aki március 26-án Zentán járt, és a Keresztény Értelmiségi Kör szervezésében egy rendkívül színvonalas előadást tartott szülővárosa lakóinak.

Magyarlapád

A MCSZESZ elnöke, Bodó Barna, a Közösségépítés értékmentéssel című projekt keretén belül, 2018. október 11-én Sipos Ferenc vállalkozót kérdezte Magyarlapádról. Az interjú a Biomilk nevű vállalkozás irodájában készült.

Királyhalom

Az 1600 lakosú, határ menti településen nagy reményt fűznek a Szabadka—Szeged vasútvonal újbóli beindításához, valamint a határátkelőtől a Buki hídig terjedő, ez évben építendő kerékpárúthoz. A falu legtömegesebb civil szervezete a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, melynek valamilyen formában Királyhalom szinte minden lakosa tagja.

Versec

A verseci Tóth Angéla portréja

Dunaszerdahely

Életveszélyben és krízishelyzet esetén magyarul érhető el az a telefonos lelki elsősegélyt nyújtó szolgáltatás, amelyet a Szövetség a Közös Célokért társulás indított a magyarországi és a kárpátaljai mintát követve.

Újvidék

Erős Ervin zeneszerző, zenész. Megzenésített versek, színházi előadások zenéje, musicalek, filmzene és saját szerzemények is fűződnek a nevéhez.

Szabadka

Interjú Pénzes János szabadkai megyés püspökkel

Dunasápújfalu

Kultúrműsorral gazdagított tagsági alakuló ülést tartott a Csemadok Dunasápújfalui Alapszervezete március 3-án. Az újjászerveződött közművelődési szervezet elnöke Neszméri Tünde, portálunk munkatársa lett. A vasárnapi esemény kapcsán kérdezte a Felvidék.ma az elnököt.  

Budapest

A tíznapos táborba 15 és 19 év közötti fiatalok jelentkezését várják a Kárpát-medencéből. A táborról és a jelentkezés feltételeiről a Felvidék.ma-t Kálmán Hajdók Katalin, a mozgótábor felvidéki referense tájékoztatta.

Hatvan

Jelentkezz önkéntesnek a Bátor Táborba, hogy beteg gyermekek cimborája lehess! - Beszélgetés Benkő Líviával, a Bátor Tábor Alapítvány marketingkommunikációs vezetőjével.

Topolya

Ungvár

Zaklatja az adóhatóság a nyertes pályázókat. Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program

Debrecen

Minden család őriz történeteket gyermekeik kiskoráról, a szülők szívesen mesélnek az élményeikről, vagy emlékeznek vissza az együtt töltött meghitt évekre. Egy-egy történet lehet érdekes, tanulságos vagy akár vicces is. A Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete idén is kiírta az Életmese író pályázatot, melynek beküldési határideje április 20-a. Az egyesület elnökével, Radnainé Filep Ildikóval beszélgetett a Felvidék.ma.

Miriszló

Bodó Barna a Közösségépítés értékmentéssel című projekt keretén belül, 2018. október 11-én Szabó Csilla tanítónőt kérdezte Miriszlóról.

Komárom

Bodrogközi kis faluból került Komáromba, ma már a teológiai kar dékánja. Édesapja halála hozott változást az életében, hogy a lelkészi hivatásban megtalálja önmagát. A kilencvenes évek után ma újra lelkészhiány fenyeget, nem vonzó a fiatalok számára a lelkészi pálya – állítja. A lelkészképzés mellett az egyházat érintő társadalmi kérdések is szóba kerültek, amikor Lévai Attilával, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának dékánjával a Ma7 rovatveyetője, Kolek Zsolt beszélgetett.

Erdély

A továbbiakban Balázs-Bécsi Attila a 2019-es évre szóló munkaterv pár pontját emelte ki, a feketelaki faluház nádtetőjének felújítását, a lovarda beindítását jelentette be illetve az iskola sportbázisának fejlesztését vázolta fel. További célok között szerepelt még gazdasági jellegű programok beindítása is. Katona Annamária óvónő, a Sünike óvoda nevében megköszönte az ebéd szállításában nyújtott segítséget is.

Erdély

Magyarkanizsa

A Felnőttképzők Regionális Hálózata (rövidítve FERHA) székhelye Magyarkanizsán van.

Ada

Dr. Hódi Éva nyugalmazott magyartanár és könyvtárvezető, könyvek szerzője és szerkesztője, az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke a tavalyi év végén vette át az anyaországban a Magyar Nyelvőr Díjat.

Bácsfeketehegy

A legaktívabb civil szervezet a Feketics Művelődési Egyesület, mely rengeteg szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget nyújt a helyiek és a településre látogatók számára.

Ungvár

A KMKSZ a szokásosnál is gazdagabb programokkal készül 2019-re Interjú Molnár László kulturális titkárral

Erdély

Mezőgecse

Lendületben a kárpátaljai magyar turizmus. Interjú a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnökével

Vajdaság

Mészáros Anikó egy piros színű, harsány gyermekkönyvet dobott a gyermekszobák polcára. Ez az Epreskerti mesék.

Erdély

Sikeres menedzser volt, ma ő Laura nővér – nagyinterjú az emberközpontú gazdaságról és arról, hogy nem a repülőn van a boldogság

Erdély

Erdély

Interjú Kovács Zoltán Csongorral, a Zöld Erdéy Egyesület elnökével. A fentiekben az interjú második részét olvashatják a kedves érdeklődők.

Szabadka

A szabadkai Életjel idén ünnepli könyvkiadó tevékenységének ötvenedik évfordulóját.

Újvidék

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete az idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.

Bácsfeketehegy

A reformáció emléknapja kapcsán arra kértem Orosz Attila lelkipásztort, a Bácskai református egyházmegye esperesét, hogy válasszon erre az alkalomra egy igét, mely megadná a beszélgetés alaphangulatát.

Erdély

Interjú Kovács Zoltán Csongorral, a Zöld Erdély Egyesület elnökével, I. rész.

Horgos

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség felnőttképzést indít azok számára, akik szeretnének csatlakozni a cserkészet munkájához és közösségéhez.

Szabadka

„Tanító vagyok, és a saját osztályomban is vannak ilyen gyerekek. Az a legfontosabb, hogy erősítsd, kihozd belőle a legtöbbet. Ez az én történetem, meg a diáké, viszont nagyon fontos a szülői együttműködés, mindhárman szükségesek vagyunk a fejlődéshez.

Kolozsvár

Erdely

Erdely

Szabadka

Gyűjtők 78. Nemzetközi Találkozója: Az aranyórától a régi bankókig mindenre volt érdeklődő .

Erdély

A Balázs Sándorral készített interjú II. része olvasható.

Szabadka

Ismét Fleis Anasztáziát választották a KODDE elnökének.

Beregszász

Tényleg van-e új nyelvtörvény?

Erdély

Beszélgetés Balázs Sándor filozófussal, a nem régiben kiadott könyve kapcsán.

Ungvár

Nem először éri támadás a kárpátaljai magyarságot

Magyarkanizsa

Léphaft Pál karikaturistával a lét nagy misztériumáról, a humorról beszélgettünk

Hertelendyfalva

A hertelendyfalvi Varga Erzsébet a helyi Tamási Áron SZMME kézimunkázóinak csoportvezetője.

Muzslya

A Szent István-nap alkalmából adták át Magyarországon, a budavári palotában a Népművészet Mestere díjakat. A kitüntetettek között van a muzslyai Lele József citerás is.

Ada

Az adai IFIX Ifjúsági Szervezet sok fiatalt gyűjt maga köré, hiszen egész évben színes programokkal kedveskedik a tagoknak itthon és külföldön egyaránt.

Erdély

Albert Ferenccel készített életút interjú, második rész.

Szabadka

Erdély

Albert Ferenccel készített interjú, tapasztalatokról, életútról.

Ungvár

Indul az első kárpátaljai magyar televízió

Kishegyes

Szabadka

Amikor dr. Raffai Judit néprajzkutató először hallott népmesét igazi, nagy mesemondótól, egy olyan világ tárulkozott ki előtte, amely bizonyára már előzőleg is élt benne.

Óbecse

Programdömping és díjeső — ez az óbecsei kultúrkör

Zombor

A Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága Petőfi Sándor ösztöndíj-programjának keretében Cs. Tóth Gabriella néprajzkutató kilenc hónapot töltött Nyugat-Bácskában, segítve az itteni magyar közösségek identitásmegőrző és hagyományokat éltető munkáját.

Csíkszereda

Ungvár

Interjú Berki Mariannával az Egán Ede Alapítvány igazgatójával

Szabadka

Ladócki Gábor, a Szabadka-szerte ismert és elismert nyugdíjas testnevelő tanár, egykori kiváló sportoló, edző, játékvezető, sportmunkás a napokban ünnepli a 90. születésnapját.

Kolozsvár

Kolozsvár