Vörösmart

A vörösmarti Helyi Választmány és a József Attila Magyar Kultúregyesület képviselői március 14-én Palkonyára látogattak. A vörösmartiak a palkonyai Cifra Műhely Egyesület meghívására érkeztek a magyarországi faluba.

Nagybodolya, Ójankovác, Újbezdán, Várdaróc, Szentlászló, Kő, Vörösmart

A pénzelosztásról szóló határozatot csak április közepén hozzák meg

Kő (Kamenac)

Hagyományos húsvéti kiállítás. A rendezvény keretében szalvéta kiállításra és cserére is sor kerül.

Kolozsvár

Jégpalota Budapest Homoktövis u. 1., Budapest, 1046

Meghívásunkra Christopher West, a test teológiájának világhírű szakértője Budapestre érkezik! A megragadó előadásmódjáról ismert népszerű szerző első alkalommal látogat hazánkba, hogy Szent II. János Pál testről szóló elmélkedései nyomán megismertesse velünk az egyház forradalmi tanítását a szexualitásról.

Európa-szerte, így Magyarországon is

Az Erasmus 30. születésnapja alkalmából 2017-ben Európa-szerte, így Magyarországon is egész éven át tartó ünnepségsorozat mutatja be a program eredményeit és hatásait.

A Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. pályázatot hirdet civil szervezetek és a civil társadalommal együttműködő közintézmények számára a Sziget 2017 fesztiválon a Civil Sziget elnevezésű programhelyszínén való megjelenésre.

Lélek Palotája, Lehel utca 15-17., Budapest, 1039

A Lélek Palotája idén 5. alkalommal rendezi meg tavaszi szezonnyitó fesztiválját, melynek középpontjában az egészségmegőrzés, a táplálkozás és a gasztronómia, a test és a lélek egyensúlya áll. Éld át Te is velünk India hétköznapi csodáit!

Gödör Klub, 1061 Budapest VI., Király utca 8-10. (Central Passage)

Az Utcáról Lakásba Egyesülettel még ebben az évben egy új programot indít, amiben hajléktalan emberek mobilházakat bérelhetnek, így jutva tartós és biztonságos lakhatási lehetőséghez, amire máskülönben a hajléktalanellátó rendszerben nincs lehetőségük. A program indításához közösségi adakozást is indítottak. A Szépírók Társasága a program indításához egy különleges esemény szervezésével járul hozzá.

Budapesten, a Duna Palotában

Felelősségvállalás, mint hétköznapi működési mód, Új Nemzedék, közösségi kezdeményezések, akadálymentes színház, együttműködés. Mitől lesz jobb a világ? „Mentés másként”. A konferencia, mely nem a sablonokra épít!

pin Térkép elrejtése Kék Pont Alapítvány Gát utca 25., Budapest, 1095

A nagysikerű és tömegeket megmozgató őszi kampányunk, a Száraz November után most itt a tavaszi közösségi média megmozdulásunk, a Kék Pont Felépülési Hét!

A Cracovia Expressz Alapítvány / Krakkói Magyar Centrum pályázatot hirdet a 2017. július 2-15. között Krakkóban megszervezésre kerülő XVI. Visegrádi Nyári Egyetemen való részvételre.

Országház

Március 31-én a diákoké az Országház: a Parlamenti Ifjúsági Napra középiskolás diákok jelentkezését várjuk.

Budapest, Miskolc és Pécs

Felhívás coachképzésben való kedvezményes részvételre nonprofit szervezetek vezetői részére

A Tempus Közalapítvány ajánlattételi felhívást tesz közzé helyi programok megvalósítására az Európai Ifjúsági Héten.Idén május 1. és 7. között kerül megrendezésre az Európai Bizottság népszerű kezdeményezése, az Európai Ifjúsági Hét. Egész Európában, így Magyarországon is számos ifjúsági program valósul meg ezen a héten.

Lébény

Szemétszedési akció

Humusz Ház, XI. ker., Saru u. 11.

Gyere el workshopunkra, ahol ezermesterünktől, Ákostól ellesheted a raklapbútor-készítés minden csínját-bínját, trükkjét és fortélyát!

A Víz Világnapja arra figyelmeztet, hogy meg kell tanulnunk alkalmazkodni egy változó világhoz, amelyben a tegnap megoldásai már elavultak.

A napjainkban zajló keresztényüldözés nem vallási belügy, számos más, súlyos problémára is ráirányítja a figyelmet - mondta Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár hétfőn Budapesten.

A Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért felhívja a figyelmet a TESCO “Ön választ, mi segítünk!” helyi, civil kezdeményezéseket támogató programjára, és kéri, hogy megosztással, szavazatával segítse céljuk megvalósulását.

A WWF Magyarország szerint az idei fűtési szezonban sok helyen tapasztalt légszennyezettség jelentősen csökkenthető lett volna a fűtési rendszerek korszerűsítésével. A távhő az egyik legkörnyezetbarátabb és leghatékonyabb fűtési mód, mégis hazánkban mindössze 94 településen működik. A szervezet az önkormányzatok szerepére hívja fel a figyelmet a távhőszolgáltatás fejlesztésében, és a megújuló energiaforrások bevonásában.

A Bohócdoktor 2017. alkotói pályázatra 1800 kórházi élményt, átélt vagy elgondolt bohócdoktor találkozást rajzoltak gyerekek és felnőttek.

MagNet Közösségi Ház – Andrássy út 98 – Belső Udvar

Várunk, hogy tarts velünk, hogy együtt dolgozzuk fel az A sikeres pályázás titka témát a Civil Reggeli Programsorozat negyedik alkalmán, március 21.-én kedden 8:00-kor.

Az uniós átlaghoz képest 19%-kal több hőenergiát fogyasztanak a hazai lakások . A közelgő Föld Órája kezdeményezés főszervezője, a WWF Magyarország néhány nappal az esemény előtt az önkormányzatok szerepére, hazai fűtésrendszerek és a hőszigetelés hiányosságaira hívja fel a figyelmet.

Budapest VIII. ker., Horánszky utca 13. – H13 Rendezvényközpont

A Budapesti Civil Információs Centrum (CIC-17-0005) tisztelettel meghívja Önt 2017. március 13-án 17:00-kor kezdődő rendezvényére, amelynek központi témája az adományozás és az 1% gyűjtése lesz.

pin Dobogókő, Walden Hotel

A kéTTé Alapítvány 2 sikeres év után idén újra megrendezi az Ösvény Konferenciát 2017. június 23 – 25 között.

Az MNB négy vezető közgazdasági felsőoktatási intézménnyel közösen „Pénzügyek felsőfokon – Légy kreatív!” címmel pályázatot hirdet a magyar fogyasztók pénzügyi kultúrájának és pénzügyi tudatosságának fejlesztése érdekében a résztvevő egyetemek hallgatóinak.

Tegnap zárult hivatalosan az a közel öt éves kutatási projekt, amelynek fő célja a hazánk északi hegyvidékén található erdők természetvédelmi állapotfelmérése volt.

A Nézőpontváltó Egyesület és a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület együttműködésében létrehozott Chatszoba konzultációs szolgáltatás 2017. március 13-tól a http://nezopontvalto.hu/hu/fooldal oldalon érhető el.

Pancs piac

Az SOS Gyermekfalvak tavasszal is megnyitja különleges családi sütizőjét! Március 12-én, vasárnap 9.00 és 14.00 óra között a Pancs – gasztroplaccon a helyed, ha a legkülönfélébb, ízletes házi sütemények majszolása közben szívesen támogatnád az SOS Gyermekfalvak lakóit!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2016 év végén 40 millió forint összegű támogatásban részesítette a Gézengúz Alapítványt.

A kormánynak fontos az emberek véleménye, ezért nem dönt egyedül a külföldi támogatást kapó civilek elszámoltatásáról – erre hivatkozva csúszik több mint egy hónapot a civil törvény márciusra ígért benyújtása.

A nemzetközi nőnap alkalmából a Vodafone Csoport bejelentette a 26 országot – benne hazánkat is – érintő ReConnect programját azzal a céllal, hogy vezetői tapasztalattal már rendelkező olyan nőket vezessen vissza a munka világába, akiknek nagyvállalati pályafutása évekre megszakadt a többi között szülés, saját vagy családi vállalkozásban eltöltött idő miatt.

Vásárlói kezébe adja a döntést a Tesco: március 8-tól április 4-éig lehet az áruházakban szavazni arról, milyen helyi, jótékony célú kezdeményezéseket támogasson az áruházlánc az „Ön választ, mi segítünk” programja keretében. A pályázatra több mint 500 civil szervezet jelentkezett, a szakértői értékelést követően országosan 61 körzetben, összesen 177 helyi program közül választhatnak a vásárlók.

A civil szervezetek helyzete 1. rész: Negyven százalékkal nőtt a civilek állami támogatása

A Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvánnyal kapcsolatban álló gyógyult fiatalok, valamint maguk a tervezők mutatták be ruhakölteményeiket a Katolikus Házban. A Csinosan a jó célért kezdeményezés szervezőinek immár második alkalommal sikerült telt ház előtt felhívnia a figyelmet a jótékonyság fontosságára, a társadalom hátrányos helyzetű tagjaira.

A 2007-ben indult WWF kezdeményezés mára a világ legnagyobb önkéntes akciójává nőtt ki magát. Tavaly 178 ország vett részt a mozgalomban, amelynek szimbóluma a 60 perces sötétség, célja azonban az azon túlmenő energiatakarékosság. Idén a hazai főszervező, a WWF Magyarország egy Föld Órája esküre szólít!

A Badur Alapítvány és szakmai partnere, a NESsT közös Társadalmi vállalkozásfejlesztő programot hirdet azzal a céllal, hogy fenntartható társadalmi vállalkozások támogatásán keresztül halmozottan hátrányos helyzetű, mélyszegény közösségek életminőségét hosszú távon javítsa.

Egymás megértéséről, a másság elfogadásáról szóló, edukációs célú mese jelenik meg rövidesen a BOOKR Kids Mesetár applikáción keresztül. A mese illusztrációit a pályázaton részt vevő gyerekek készíthetik el.

A szíriai menekültek millióit segítő munkájáért a Nemzetközi Vodafone Alapítvány elnyerte a GSMA „Kiemelkedő hozzájárulás a mobilszektorhoz 2017” díját (Outstanding Contribution to the Mobile Industry Award 2017) – közölte a Vodafone. A mobilszektor szakmai szervezeteként működő szövetség, a GSMA, összesen öt szolgáltatót díjazott a szíriai menekültek támogatásáért.

Az SZJA 1% felajánlásának változásai

A szicíliai ügyészség a Frontex európai part- és határvédelmi ügynökséggel és az olasz haditengerészettel együttműködésben indított vizsgálatot.

Budapest, VIII. ker. Auróra utca 11.

Mennyire ismered az alapvető állampolgári jogaidat? És a gyakorlatban mennyire tudsz élni velük? A képzésen azokkal a jogokkal ismerkedünk meg, amelyek segítségével érvényt szerezhetsz saját akaratodnak, és formálhatod közösséged életét.

1054 Budapest, Alkotmány u. 2

A Megújuló Magyarországért Alapítvány és az Átalakulás Intézet a Politikatörténeti Intézettel karöltve nyilvános vitaestet szervez. Az esemény apropója Misetics Bálint, a Város Mindenkié aktivistája tanulmányának “Lakhatást Mindenkinek – A szociális lakáspolitika” legsürgetőbb feladatairól bemutatása.

A General Electric (GE) az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) közreműködésűével pályázatot hirdet magyarországi civil szervezetek számára pro bono támogatás felhasználására.

A civil szervezetek működésére és nyilvántartására vonatkozó törvények március 1-jén hatályba lépő módosításai a civilekkel kapcsolatos eljárások gyorsítását és egyszerűsítését célozzák – közölte Madarasi Anna, a Fővárosi Törvényszék szóvivője az MTI-vel.

A Fővárosi Közgyűlés 2017. január 25-i ülésén törölte a Hármashatár-hegy melletti vitorlázó repülőteret a 2024-re tervezett olimpiai helyszínek közül. A döntés értelmében a Jane Goodall Intézet, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága adománygyűjtő kampányt indíthatott a helyi, igen ritka élővilágot bemutató tanösvény megépítésére.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy döntött: 2017-ben 120 millió forinttal támogatja a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjeit. Az együttes idei terveinek megvalósításához így 100 millió forintra van még szükség.

A SozialMarie 2012 óta a társadalmi hatást generáló innovatív projektek 15 díján kívül minden évben közönségdíjakat is kioszt. Ezeket a díjakat kizárólag a közönség szavazza meg.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete fotó- és videó pályázatot hirdet “BEUGRÓ – munkához látok” címmel családok, fiatalok, idősek, baráti társaságok részére.

Egyértelmű, világos célok, átlátható viszonyok, s közösségerősítő kapcsolatok: helyi civil szervezetek vezetői szerint a megszolgált bizalomra biztosan lehet építeni. Somogyban 928 olyan szervezet van, mely számára egyszázalékos adófelajánlást lehet tenni: a legnépszerűbbek között egészségügyi, illetve állat- és természetvédelmi csoportok is találhatóak.

MagNet Közösségi Ház (Bp., VI. ker. Andrássy út 98.)

Az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete ASZÖT Klub címmel rendezvénysorozatot indít, melynek lényege beszélgetések szervezése szakértők részvételével civil szervezetek munkáját érintő fontos témákban.

Bemutatták az Amnesty International éves jelentésének Magyarországról szóló részét, mely szerint az európai régió egyik legkiábrándítóbb emberi jogi teljesítményét nyújtja az ország - mondták a szervezet szakértői a jelentés bemutatóján, szerdán Budapesten.

Két hét alatt száz tonna üveget szeretnének összegyűjteni Csongrádon. Az akció bevételéből egy újraélesztő készüléket vásárolnának.

Ha Te is úgy érzed, hogy egy ország „fejlődésének” nem a szeméttermelés növekedésében kellene megmutatkoznia, a kanári-szigeteki nyaralás helyett beéred a Bakonnyal is, buzog benned a tettvágy vagy épp a töretlen optimizmusodból fakadó energiáidat nem tudod kellőképpen levezetni…

A kormány döntése értelmében a havi normatív finanszírozási támogatásnak a másfélszereséhez juthatnak az államháztartáson kívüli szociális intézmények fenntartói - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Biatorbágyon.

Nonprofit szervezetek vállalkozási tevékenységét / társadalmi célú vállalkozásokat megerősítő program indul az ERSTE kezdeményezésére.

A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Közös értékeink – sokszínű társadalom” című (EFOP-1.3.4-16 kódszámú) felhívás. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 1 milliárd forint.

A Társadalmi felelősségvállalás kollégium pályázata

Az EQ-Skill Humán Tanácsadó és Vezetőfejlesztő Kft. pályázatot hirdet non-profit szervezetek számára, vezetőképzés-fejlesztés tárgyában.

Útmutató az 1%-os jogosultságról, a gyűjtés feltételeiről és körülményeiről, beszámolásáról.

Jelentkezz önkéntesnek a táborainkba! onkentes.batortabor.hu

A Budapest Lízing 3 millió forintos adománnyal járult hozzá egy új, a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat rohamkocsijaiban használatos koraszülött lélegeztetőgép beszerzéséhez. Az adományt 2017. február 8-án szerdán adták át az alapítvány bázisán, az I. sz. Gyermekklinika udvarán.

Február 1-jén civil és állami érintettek részvételével indult meg a KRESZ bringás vonatkozásainak frissítéséről szóló munka Révész Máriusz kerékpárügyi kormánybiztos hivatalában – írja a Magyar Kerékpárosklub.

Az Útilapu Hálózat több mint 20 éves nemzetközi önkéntes tábor szervezési tapasztalattal új partnerszervezetek számára kínál együttműködési lehetőséget!

Közel tizenötezer szavazat alapján dőlt el, hogy melyek voltak az elmúlt év legizgalmasabb kreatív projektjei.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat békásmegyeri, családok átmeneti otthonában adta át a Bonduelle az „Adventi Kalendárium” elnevezésű kampánya során összegyűlt 6 000 darab konzervet. Az adományból az ország egész területén részesülnek a több gyermeket nevelő rászoruló családok. A békásmegyeri otthon lakói is örömmel fogadták az ajándék-csomagokat, amelyekből finom ebéd, vacsora készült kicsiknek és nagyoknak.

Több ezer fa ültetése valósulhat meg a III. kerületben annak a nagyszabású fásítási, növénytelepítési programnak a keretében, amelyet Bús Balázs polgármester kezdeményezett.

A Salva Vita Alapítvány 2017-ben is megszervezi a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napot. Már várjuk a budapesti érdeklődők jelentkezését!

Az évente megrendezett, 10 ország szolgáltató központjait díjazó nemzetközi gálán kapott elismerést a BT (British Telecommunications) magyarországi szolgáltató központja Varsóban. A közép-kelet-európai SSC szektorból, 170 vállalat vett részt a CEE Shared Services and Outsourcing Awards gálán, ahol a BT példamutató egyetemi-partnerségi programjáért kapott fődíjat.

Vajon hány olyan élethelyzet, kérdés, útelágazás jön szembe egy emberélet alatt, amikor falakba, vagy éppen kihívásokba ütközünk? Ki segít ilyenkor? Nem ritka, hogy sokaknak szembesülni kell azzal, hogy a rendszer, mely körbevesz minket közel sem tökéletes, és nem tud mindenre megoldást kínálni.

Budapest, 1084 Auróra u. 11.

Az Önállóan lakni – közösségben élni kutatócsapat azért gyűlt össze, hogy a mozgáskorlátozott emberek önálló életvitelének megvalósítási lehetőségeit kutassák Magyarországon.

Pázmány Film Fesztivál

pin Térkép elrejtése Greenpeace Magyarország Zászlós utca 54., Budapest, 1143

Érdekel a Greenpeace, a környezetvédelem és az önkéntesség? Az év első infónapján megismersz majd minket és a munkánkat; ha pedig tetszik, amit látsz, csatlakozhatsz hozzánk!

A rákellenes küzdelem, a szűrések és a minél korábbi felismerés fontosságáról írtak alá szándéknyilatkozatot civil szervezetek pénteken Budapesten a rákellenes világnap alkalmából.

Február 1-től sokezer nonprofit szervezet jogosult szoftveradományokra! Hozzájuthat a legfrissebb, legjobb jogtiszta (Microsoft, Symantec, Adobe, Google, stb.) információs technológiai (IT) eszközökhöz!

Közleményben hívta fel a figyelmet Fülöp Attila, az EMMI helyettes államtitkára, Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott és dr. Csizmadia László, a NEA Tanács elnöke arra, hogy huszadik alkalommal ünnepeljük a Civilek Napját. Köszönetet mondtak minden civilnek, aki tenni akar szűkebb vagy tágabb környezetéért, legyen szó hobbiról vagy komoly szakértői munkáról.

Tavaly több országban romlott a korrupciós helyzet, mint amennyiben javult, és 2016 azt is megmutatta, hogy erősíti egymást a rendszerszerű korrupció és a társadalmi egyenlőtlenség - emelte ki a Transparency International (TI) nemzetközi civil szervezet szerdán Berlinben kiadott éves jelentésében.

Az illetékes miniszterek közbenjárását kérte az alapvető jogok biztosa annak érdekében, hogy feloldják a fogyatékossággal élőket segítő kutyák alkalmazásával kapcsolatos jogszabályi ellentmondásokat. A válaszok elismerték a változtatás szükségességét.

Kórházak, gyermekosztályok mesekönyvállományának bővítése céljából óvodai csoportok, általános iskolai osztályok, középiskolás csapatok részvételével a Mátrix Közhasznú Alapítvány által működtetett Mesedoktorok mesekönyv gyűjtő akciót szervez. Most jótékony célra át lehet adni a már nem használt, de még jó állapotban lévő mesekönyveket.

Péter Péter költő 80. születésnapja alkalmából a Móricz Zsigmond Társaság, a Dunakanyar Eszperantó Csoport és a váci Madách Imre Művelődési Központ irodalmi műsort szervez.

Az egészségmegőrzés hatalmas kihívást jelent a szegénységben élő családok számára, ahol a legkisebb betegség is fokozott kockázatot, súlyos szövődményeket, nem várt kiadásokat eredményezhet.

A Pilis(Pálos)védők petíció aláírására szorgalmaznak a Pilis természeti érintetlensége védelmében.

Székesfehérvár, Zichy liget 10. I. emelet 167. szám

Civil szervezetek és jogi képviselőik részére szakmai napot tart január 27-én 10 órától a Székesfehérvári Törvényszék.

A Raoul Wallenberg Egyesület Ember Mária-díjat alapított, adózva Ember Mária író, újságíró, műkritikus, műfordító és történész emlékének. Az egyesület olyan emberek tevékenységét kívánja elismerni, akik munkásságukkal kiemelkedően mutatták be a magyar-zsidó együttélés történetét.

Food Truck Udvarban Üllői út 51., Budapest, 1094

A Magvető kiadó és a Hévíz folyóirat munkatársai hajléktalanoknak főznek a Food Truck Udvarban január 21-én 14 és 17 óra között. A főzés ideje alatt szerzőink olvasnak fel műveikből, és a jelenlévők könyveink (és Hévíz folyóiratok) megvásárlásával támogathatják a rászorulókat.

Zenével a kiemelkedésért: ökölrázás helyett Szimfónia

Milyen területen fejlesztenéd készségeidet az önkéntes menedzsment terén?

A Varázskulcs Közösség önkéntes mentorokat keres hátrányos helyzetű gyermekek segítésére Pécelre

5 éve nem volt ilyen hideg Magyarországon! A Szabadfogas mozgalom önkéntes kabátosztási akcióba kezdett.

A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület 2016. október 15-én egy olyan Európai Uniós projekt megvalósításába kezdett, amely során Mohorától Jánossomorjáig több mint fél tucat településen olyan komplex szolgáltatásokat nyújtó tanodát hoz létre és működtet, amely főként hátrányos helyzetű gyermekeknek nyújt segítséget az oktatási felzárkózáshoz, ezáltal az integráció első lépcsőjének megtételéhez.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által jövő évre kiírt pályázatok keretösszege 1,075 milliárd forint – jelentette be Soltész Miklós az országos szlovák adventi gyermektalálkozón, Pilisszentkereszten. Az idén ez a keretösszeg 945 millió forint volt.

Február elejéig nyújthatják be a civil szervezetek pályázatukat szakmai programok megvalósítására, a célra 1,4 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre – mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Auróra közösségi központ (Budapest, 8. kerület, Auróra utca 11.)

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja. 2017-ben ismét képzést hirdetünk Erőszakmentes kommunikáció címmel érdekvédőknek és aktivistáknak.

Támogatjuk a pedagógus szakvizsga megszerzését

Szent Gergely Népfőiskola; Projektközpont Szolgáltató Kft

Tempus Közalapítvány (1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.)

A Tempus Közalapítvány információs napot szervez az Európa a polgárokért program civil társadalmi projektek pályázati kategóriájáról.

Budapesti Metropolitan Egyetem

A DUE ingyenes képzéssorozata 2017 január-februárjában ismét megnyitja kapuit a hazai civil szervezetek előtt.

A NIOK Alapítvány ismét felhívja a civilszervezetek figyelmét a Civil Díj programra, melynek keretében olyan kezdeményezéseket, projekteket, programokat díjazunk, amelyek újszerű megközelítést alkalmazva kiemelkedő eredményeket értek el a közelmúltban.

1123 Budapest, Alkotás út 39/a, E-Hherry Adománybolt közösségi tere

A Közösségi Szociális Szövetkezet által működtetett E-Cherry Adományboltok 5 éve működnek, elkészítettük a társadalmi haszonelemzésüket. Ezt mutatjuk be egy előadás keretében.

Új felhívás a Nemzeti Együttműködési Alap keretében – „Civil szervezetek szakmai programjának támogatása 2017.”

2016. december végén megjelent a legfrissebb Statisztikai Tükör, melyben a KSH évről évre összegzi a nonprofit szektor legfontosabb jellemzőit.

Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról. Ezt legkésőbb május 22-ig az szja-bevallási formától függetlenül is megteheti.

Ismét Civil Citrom Díj!

2017 legjobb közösségi programjait keresi a Tesco

A nonprofit szektor legfontosabb jellemzői 2015-ben

A „Civil Információs Centrum” cím elnyerésére meghirdetett pályázat eredménye

A központi hatalmat megerősítendő Kínában január elsejétől, mindenféle türelmi időszak nélkül hatályba lép a civil szervezetek működését szabályozó új törvény.

Négy évvel ezelőtt jött létre egy segítő csapat, amelyből mostanra közösség alakult. A Fiatalok az Élet Szolgálatában közösség diákokkal együtt segít a nehéz helyzetben lévő kismamákon és az életre tanítja meg a fiatalokat.

Az önkéntes munkának sok éves hagyományai vannak az E.ON-nál. A vállalatcsoport azonban idén nyáron úgy döntött, hogy egy magasabb szintre lép: a hagyományos önkéntes munka mellett most szakértői tudását, tapasztalatát is felajánlotta a magyarországi nonprofit szervezetek számára.

Az Erasmus+ pályázattípus célja az oktatásban, képzésben és ifjúsági területen dolgozók szakmai fejlődésének támogatása mobilitási projektek megvalósításán keresztül.

Omiš

Az omiši Dinári-hegységben március 11-én, szombaton került megrendezésre az 5. Imbertrek-futam. A versenyzők között a spliti Új Magyar Kulturális Központ tagjai is ott voltak. A futam résztvevői választhattak a 8 km-es rekreációs, valamint a 16 km-es és 26 km-es versenyszakaszok közül.

Pélmonostor

Évadnyitó koncert Pélmonostoron

Eszék, Rétfalu

Az eszék-rétfalusi Szent Kereszt Felmagasztalása Plébánia szervezésében március 19-én magyar nyelvű lelkinapot tartottak Eszéken. A szentmisét Almási Róbert segédlelkész celebrálta.

Vörösmart, Staza, Kórógy, Haraszti, Split, Újbezdán, Sepse

Országszerte az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek

KARANCS

A Magyar Egyesületek Szövetsége idén is ünnepi műsorral emlékezett meg az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. A megemlékezést a karancsi kultúrotthonban tartották.

Zágráb

A Horvátországi Magyar Országos Koordináció március 15-én tartotta meg harmadik ülését. A testület tagjai Zágrábban értekeztek. A koordináció képviselői az ülést követően a Petőfi emléktáblánál koszorúztak.

Kolozsvár

Erdély

Pélmonostor

Harminc év múlott el azóta, hogy a legendás operaénekesünk, Németh Rudolf itt hagyta ezt a mi földi világunkat. Korán ment el az a nagy művész, akit nem csak szűkebb pátriánkban ismertek, becsültek! Nem. Németh Rudolfot, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház operatársulatának neves énekesét jól ismerte az akkori nagy Jugoszlávia operaházainak a közönsége. Jól ismerte és tisztelte a gyakran fellépő művészt. Sőt! Európaszerte a rangos operaházak színpadán, a reflektorok fényében otthon érezte magát. Erőteljes, mély zengésű hangja felforrósította maga körül a levegőt, és a közönség ünnepelte, az előadások végén pedig ovációval kísérte le a színpadról.

Cukorgyár (Šećerana)

A napokban Csaplár Sándorral beszélgettem, aki lapunknak egy kis baranyai település múltját idézte fel. Visszaemlékezett arra az időre, amikor a falu tele volt vidámsággal, reménnyel, a kulturális és társadalmi élet pedig gazdag és fejlett volt.

Haraszti (Hrastin)

A minap azzal a céllal kerestem fel Bajcsi Pált, hogy meséljen a zöldségtermesztés fortélyairól, milyen nehézségekkel jár ez a munka, és mennyire kifizetődő az effajta vállalkozás manapság.

Tolmácsot keresünk terepmunkára

Szabadka

Interjú Gyurkovics Hunor képzőművésszel, néprajzkutatóval

Técső, Visk, Nagyszőlős, Verbőc, Tiszapéterfalva, Nevetlenfalu, Tiszaújlak

Magyar Levente államtitkár kárpátaljai tájékoztatói az Egán Ede gazdaságfejlesztési programról

Nagyvárad

Maros megye

Sepsiszentgyörgy

Székelyudvarhely

Újvidék, Európa Kollégium

Széchenyi István életművéről nyílt kiállítás kedd este Újvidéken, az Európa Kollégiumban.

Zenta

2012 óta március 21-én tartják a Down-szindróma nemzetközi napját. Ebből az alkalomból a zentai Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezte kedden délelőtt nyílt napot tartott.

Magyarkanizsa

Magyarkanizsán tegnap kiosztották az Aranytollas diák elnevezésű fogalmazásverseny legjobbjainak járó elismeréseket.

Nagymegyer

Topolya

Topolyán a Vöröskereszt községi szervezetének keretében már évek óta működik sikeresen elsősegélycsoport. Vezetőjüket, Tóth Bálintot, a szervezet önkéntesét kértük fel, hogy elemezze tavalyi tevékenységüket és vázolja fel idei terveiket.

Vajdaság

Ma van az erdők nemzetközi világnapja. Felmérések szerint egy 30 éves fa naponta 120 kilogramm szennyeződést szűr ki a levegőből, vagy egy év alatt akár két személy számára elegendő oxigént termel.

Zenta

Március 21-e nemcsak a tavasz első napja, hanem a bábszínjátszás világnapja is. A hétvégén a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének szervezésében Zentán megtartották a tizenharmadik Bábfesztivált.

Szabadka

Dr. Galgóczy Gábor nyugdíjas orvos, 1998 óta a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tagja, 2000 óta elnökségi tag, 2011 óta elnökhelyettes, a legutóbbi tisztújításon pedig társelnöknek választották.

Topolya

A hétvégén Topolyán a helybeli Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ székházában rendezték meg a nyelvújító Kazinczy Ferenc nevét viselő Szép Magyar Beszéd verseny vajdasági döntőjét.

Rahó, Ungvár, Munkács

Kárpátalján turnézott a Cuháré Táncműhely és a Tiszavirág Zenekar

Kolozsvár

Kolozsvár

Nagykároly

Rétfalu, Eszék

Magyar nyelvű lelkinap Eszéken.

Dercen

Elindult az ingyenes egészségügyi szűrés Kárpátalján

Csíkszereda

Kolozsvár

Nagyvárad

Csíkszereda

Kolozsvár

Erdély

Karancs

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója

Ungvár

Átadták a kormányzónak az aláírásokat tartalmazó íveket. 64 069 aláírás gyűlt össze

Zenta

Júliusban az ausztriai Villach városában rendezik meg a tűzoltó-olimpiát, amelyen Szerbiát Zenta korpontos női tűzoltócsapata képviseli.

Beregszász

“Ez itt az én hazám…” – Beregszász is Szarvasra költözött

Beregszász

Magyar Levente: a kormány kiáll a kárpátaljai magyarok jogainak korlátozása ellen

Beregszász

Nem engedünk a negyvennyolcból! Ünnepi fogadást adtak a magyar külképviseletek

Ungvár

Orbán Viktor ünnepi köszöntője a külhoni magyaroknak

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Marosvásárhely

Kolozsvár

Csíkszereda

Kolozsvár

Kolozsvár

Muzslya

A Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület az idén is megszervezte a Petőfi a szívünkben (Petőfi és kortársai) elnevezésű szavalóversenyt

Újvidék

Erdély Lenke, tartományi képviselő asszony, frakcióvezető, a Vajdasági Magyar Szövetség városi szervezetének elnöke köszöntőbeszédében emlékeztetett arra, hogy nekünk itt, most és holnap március mutatja a követendő utat.

Topolya, Művelődési ház

Nagy érdeklődés övezte az ökológiai sokszínűségről, az agrár és ipari fejlődés hatásairól, a környezetünkben élő egyes növény- és állatfajok kihalásának következményeiről tartott előadást a Topolyai Téli Esték rendezvénysorozatán kedden.

Kárpát-medence

A Rákóczi Szövetség diákutaztatási programja keretében közel négyezer magyarországi középiskolás diák utazhat március 15-én valamely határon túli magyar településre és ünnepelhet közösen ott élő diáktársaival.

Vörösmart

Harmincöt évvel ezelőtt, csendesen, szerényen, úgy ahogyan élt, itt hagyott bennünket Baranyai (Schneider) Júlia. Hetvenhat éves korában köszönt el a Drávaszögtől, álmainak, vágyainak csodálatos, megtartó világától.

Kolozsvár

Marosvásárhely

Marosvásárhely

Nagyvárad

Kolozsvár

Temerin

A Szirmai Károly MME 2017. március 12-én, vasárnap este ünnepi műsort mutatott be a színházteremben a Nemzeti szabadság napja alkalmából.

Zoboralja - Budapest

Nána

Magyarbőd

Kolozsvár

Kolozsvár

Kolozsvár

Kárpát-medence

A Rákóczi Szövetség Március 15-i Diákutaztatási Programja keretében 101 középiskola pályázott sikerrel Kárpát-medencei utazási támogatásért.

Óbecse

Kisruhák, lábbelik, játékok, babakocsi, etetőszék – egyszóval minden volt szombaton az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben

Kassa

Pélmonostor

A minap azzal a céllal kerestem fel Joh Ornelát, hogy meséljen arról, miért döntött az óvodapedagógus szakma mellett, miért éppen ez a hivatás nyerte el a szívét, hol látja magát a jövőre nézve, és arról faggattam, hogy a gyerekek mennyire képesek feldobni egy-egy napját.

Kiskőszeg (Batina)

A Kiskőszeg Magyar Kultúregyesület szervezésében március 12-én 14 órakor került megrendezésre a Nemzetközi Kézimunka-kiállítás. A többéves múltra visszatekintő rendezvényre a házigazda kultúregyesület székhelyén került sor.

Rahó

A szabadságharc évfordulójára emlékezett Rahó és környéke magyarsága

Léva

Nagyvárad

Kolozsvár

Sepsiszentgyörgy

Kolozsvár

Kolozsvár

Kiskőszeg

Kézimunka kiállítás Kiskőszegen

Dunaszerdahely

Haraszti, Csúza, Vörösmart, Pélmonostor

Diákok voltak, s ők csinálták a dicsőséges forradalmat. MÁRCIUSBAN ÚJRA KEZDJÜK! című pódiumműsorával tért vissza Horvátországba Tóth Péter Lóránt, Radnóti- és Latinovics-díjas versmondó. Ezúttal felnőtteknek szóló műsorát láthattuk Harasztiban, Csúzán, Vörösmarton és Pélmonostoron.

Topolya, Művelődési ház

A Palicsi-tó ezer éve címmel megtartott előadás során a Művelődési Ház kiállítótermében arról hallhattak az érdeklődők, hogy vízépítési szempontból több homogén időszakot különböztetünk meg

Csák (Čakovci)

A csáki egyesületben a gyermektánccsoport és a Csáki Betyárok zenekar aktívan folytatja a munkát.

Topolya

A Pécsi Tudományegyetem Galanthus Projekt 2020 elnevezésű nemzetközi kutatómunkájába topolyai diákok és az Arcus Környezetvédő Egyesület is bekapcsolódott.

Léva

Kolozsvár

Nagyszeben

Kolozsvár

Románia

Marosvásárhely

Kolozsvár

Zombor, Bezdán

Forr a dal már- márciusban újrakezdtük- Tóth Péter műsora

Dunaszerdahely

Ajnácskő

Brüsszel

Konferencia az anyanyelvi oktatás fontosságáról. Bocskor Andrea, Deli Andor, Csáky Pál és Sógor Csaba sajtóközleménye

Pozsony

Dunaszerdahely

Somorja

Felső-Tisza-vidék

Forradalmi hangulat a Felső-Tisza-vidék magyar iskoláiban. Tóth Péter Lóránt ismét Kárpátalján

Zenta

Március 4-én cserkész toborzó lett tartva Zentán a Thurzó Lajos Általános Iskolában.

Zenta

Finomabbnál finomabb barackos ételekből és italokból nyílt kiállítással, valamint színvonalas produkciókkal ünnepeltek együtt a Zenta községbeli hagyományőrző és hagyományápoló csoportok

Kolon

Galánta

Marosvásárhely

Erdély

Szabadka

Vállalkozói-felsőoktatási kerekasztalt szervezett 2017. március 2-án Szabadkán a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolával közösen

Beregszász

„Szél el ne hordja, eső el ne mossa” – műsor a hazaszeretetről középiskolásoknak

Zselíz

Nagyszalonta

Csíkszereda

Csíkszereda

Kolozsvár

Zenta

Holnap, szombaton 10 órától a zentai Thurzó Lajos-iskola udvarában cserkésztoborzást szervez a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség.

Bácsfeketehegy

Újraalakult a helyi színtársulat – A bácsfeketehegyiek szeretnék visszakapni a színháztermüket

Budapest

Kárpát-medencei óvodafejlesztési program indul

Ungvár

Indul a külhoni magyar családi vállalkozások éve

Újvidék

Többnyelvű tábla – Karrierirodát indít a Vajdasági Magyar Diákszövetség

Fölsőhegy

Fölsőhegyen évtizedekre visszanyúló hagyománya van a télbúcsúztató farsangi felvonulásnak.

Marosvásárhely

Csíkszereda

Kolozsvár

Nagyvárad

Csíkszereda

Temerin

Beregszász

„Ahol a hősöket nem feledik” – ’56-os konferencia a Rákóczi-főiskolán

Ludas

Tóthfalu

Mohol

Muzslya

Újbezdán

Táncmulatság, amelyre 2017. március 4-én, 20 órai kezdettel kerül sor az újbezdáni művelődési otthonban.

Erdély

Zágráb

A Horvátországi Magyarok Országos Koordinációja tavaly márciusban alakult. A tanácsadó, javaslatadó testületet a napokban jegyezték be a kisebbségi tanácsok nyilvántartásába.

Kolozsvár

Erdély

Kolozsvár

Nagyvárad

Nagyvárad

Kolozsvár

Szerednye

Az egri vár hős kapitányának, Dobó Istvánnak állítottak ünnepélyes keretek között mellszobrot szülőhelyén, az ungvári járási Szerednyén.

Erdély

Csíkszereda

Temesvár

Marosvásárhely

Erdély

Marosvásárhely

Újbezdán

Hímzés, kötés, horgolás...

Kolozs megye

Kolozsvár, Marosvásárhely

Kolozsvár

Erdély

Erdély

Kézdivásárhely

Szabadka

Kolozsvár

Csíkszereda

Marosvásárhely

Erdély

Marosvásárhely

Topolya

A fórum elsődleges célja a mangalicatenyésztés magyarországi és vajdasági gyakorlatának bemutatásával a tapasztalatok megismerése és azok kicserélése irányul

Székelyudvarhely

Marosvásárhely

Kolozsvár

Kolozsvár

Csíkszereda

Zenta

Szabadka

Muzslya

Ada

Dunaszerdahely

Kolozsvár

Hargita megye

Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy

Bihar megye

Nagykároly

Románia

Kishegyes

Magyarkanizsa

Póla (Pula)

A pulai Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület tagjai február 12-én farsangi mulatságot rendeztek. Vasárnap délután gyermek és felnőtt álarcosok töltötték meg vidámsággal az egyesület székhelyét. A résztvevők végigvonultak az utcán, hogy a lakosság egy részének bemutathassák ötletes jelmezeiket.

Milanovac

A Verőce-Drávamente Megyei Magyarok Közössége a múlt pénteken, február 10-én első alkalommal szervezte meg a Téli Magyar Nap elnevezésű rendezvényt. A kultúrműsor előtt az egyesület tagjai beszámoló közgyűlést tartottak, és az idei tervekről is beszéltek.

Várdaróc

A várdaróci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület 2017. február 18-án, 17 órai kezdettel Felnőtt és gyermek maszkabált szervez

Eszék

Az eszéki Népkör Magyar Kultúregyesület 2017. február 18-án tartja hagyományos Farsangi bálját.

Dunaszerdahely

Tornalja

Nyitra

Pozsony

Újvidék

Kolozsvár

Nagyvárad

Csíkszereda

Kolozsvár

Kassa

Újvidék

Ungvár

Aláírásgyűjtést indított hétfőn a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) az ukrajnai kisebbségek oktatási és nyelvi jogainak tervezett szűkítése ellen.

Pozsony

Erdély

Csap

A magyar kormány támogatásával létrehozott magyar közösségi házat avattak a kárpátaljai Csapon

Nagymegyer

Beregszász

Kollektív ülést tartott a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége

Belovár

Szombaton, február 4-én tartotta beszámoló közgyűlését a Bjelovári Magyarok Közössége. A megjelent tagság a tavalyi sikerekről és az idei tervekről beszélt. Megemlítették a tánccsoport és a vegyes kar számos fellépését, valamint az egyéb eseményeket, az általuk szervezett rendezvényeket és a vendégszerepléseket.

Ójankovác

Az elmúlt néhány évben a legnagyobb gondot a fiatalok kivándorlása jelenti. A jobb élet, a több munkalehetőség reményében vándorolnak ki külföldre egyedül, családostól egyaránt. Ójankovác utcái is egyre üresebbek.

SEPSE

Az iskolások maszkabálja nagy múltra tekint vissza Sepsén. Minden évben, február első felében sort kerítenek a jelmezes bálra a helyi kultúrotthonban. Idén február 5-én rendezték meg a kisiskolások a maszkabált, amelynek társszervezője most is a Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület volt.

Vörösmart

Február 6-án érdekes és látványos elemekkel egybeszőtt bábszínházra került sor a Vörösmarti Általános Iskolában. A gyerekek nagy örömére újra ellátogattak a Kalap Jakab Bábszínház tagjai Budapestről, akik a Macskamese című bábelőadásukat adták elő.

Grbavác

A Grubisno Polje-i Magyarok Közössége 2003-ban alakult. Az egyesület attól kezdve számos rendezvény házigazdája, a szekciók pedig évről évre egyre aktívabbak. Az egyesület tevékenységi körébe a hagyományok és kultúra ápolása tartozik.

Kishegyes

Pélmonostor

A pélmonostori Franjo Tuđman Általános Iskola 8. osztályos tanulója, Farkas Marina tíz éve jár gimnasztikára. Számára nagyon sokat jelent ez a hobbi és lapunknak örömmel mesélt sikerélményeiről

Pélmonostor

A minap Lakatos Istvánnal beszélgettem, aki nagy örömmel mesélt nekem legnagyobb szenvedélyéről, a horgászatról. Amikor csak teheti, kimegy a természetbe és a szabadidejét a vízparton tölti.

Komló

Horvátországi magyarjaink is részt vettek a versenyen

Csap

1956-os emléktáblát avatott Gulyás Gergely a kárpátaljai Csapon. Szűcs Sándornak, a záhonyi vasútállomás 1956-os főnökének tiszteletére avatott emléktáblát csütörtökön a hős vasutas szülővárosában, a kárpátaljai Csapon Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke.

Budapest

A Pesti Vigadó színpadán a Bartók Béla komolyzenei tehetségkutató vetélkedő döntősei. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség által életre hívott Bartók Béla komolyzenei tehetségkutató vetélkedőt 2016-ban második alkalommal szervezték meg.

Ungvár

A nyelvhasználati jogok tervezett korlátozásáról tanácskoztak kárpátaljai nemzetiségi szervezetek és Kárpátalja megye vezetői Ungváron

Ungvár

Aláírásgyűjtés oktatási és nyelvi jogaink védelmében

Ada

Dunaszerdahely

Beregszász

Ungvár után Beregszászban, a Rákóczi-főiskolán is bemutatja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) tagjainak elmúlt évi munkáiból összeállított összegző kiállítását.

Ada, Mohol

Marosvásárhely

Erdély

Csíkszereda

Dunaszerdahely

Kassa

Marosvásárhely

Maros megye

Erdély

Topolya

Balatonfüred

Balatonfüred egyik leglátogatottabb cukrászdájába keresnek felszolgálót a nyári hónapokra.

PÉLMONOSTOR

A Baranya Turisztikai Egyesület és Pélmonostor város társszervezésében január 25-én került megrendezésre az első baranyai varró. Az eseményt a pélmonostori Néprajzi Központban tartották.

Hercegszöllős

A pélmonostori Oaza egyesület kezdeményezésére Hercegszöllősön január 26-án kreatív műhelyre került sor, amelyen részt vettek a Hercegszöllősi Mihály Magyar Ifjúsági Szervezet és a kői Tánc Magyar Kultúregyesület tagjai is.

Daruvár

A daruvári Prosvjeta szerb kultúregyesület szervezésében január 28-án került sor a Svetosavska akademija elnevezésű rendezvényre, amelyen a Grubisno Polje-i Magyarok Közösségének és a Bjelovári Magyarok Közösségének tánccsoportjai is szerepeltek.

Mokcsamogyorós

Beregszász

A Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) tagjainak munkáiból nyílt kiállítás Beregszászban.

Marosvásárhely, Szászrégen

Kolozsvár

Ungvár

A pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes január 28-án Ungváron vendégszerepelt a Megyei Filharmóniában. A rendezvény a magyar kultúra napja apropóján került megrendezésre a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezete, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület és Bicske városá­nak közös szervezésében.

Ungvár

A kárpátaljai magyar pedagógusok ukrán nyelvtudását vizsgálta volna az állam

Zenta

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanárai által alapított InGenium Alapítvány a múlt hét végén tartotta meg a zentai Royal Hotelben az idei jótékonysági bálját

Marosvásárhely

Királyhelmec

Galánta

Marosvásárhely

Csíkszereda

Marosvásárhely

Szabadka, Népkör Magyar Művelődési Központ

Vőfélybált tartottak a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. Az eseményre Vajdaság több településéről és Magyarországról is érkeztek ceremóniamesterek.

Pozsonypüspöki

Kolozsvár

Pozsony

kárpótlás

Dunaszerdahely

Baranya

Vince, ki a borok szentje: a telet tanítja rendre. Mint a jó borok a hideget, Vince úgy győzi le a telet.

Pozsonypüspöki

Nagyvárad

Sepsiszentgyörgy

Kolozsvár

Kolozsvár

Bihar megye

Marosvásárhely

Bihar megye

Kijev

Magyarország reagált az új ukrán államnyelvtörvény tervezetére

Zenta

A Vajdaságban 2017. január 14-én szervezték meg a Magyar Kultúra Napja központi rendezvényét Zentán.

Magyarország

Elkezdődött a SozialMarie 2017 pályázati időszaka. Idén tizenharmadik alkalommal tették közzé a SozialMarie díj felhívását: a kiírók olyan kitüntetésre érdemes projekteket keresnek, melyek az egész társadalmat érintő problémákra keresnek és valósítanak meg társadalmi innovatív megoldásokat.

Ungvár

A hagyományoknak megfelelően színházi előadással méltatta a magyar kultúra napját Kárpátalja magyarsága Ungváron

Kijev

Miközben még le sem zárult az Alkotmánybíróság előtt a 2012-ben elfogadott és azóta is hatályban lévő nyelvtörvény ügyében szervezett eljárás Kijevben – Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa (parlamentje) hivatalos honlapja szerint 2016. december 19-én parlamenti képviselők egy csoportja új nyelvtörvénytervezetet nyújtott be 5556-os számmal és Закон України «Про мови в Україні» (Ukrajna törvénye a nyelvekről Ukrajnában) címmel.

Erdély

Erdély

Gyergyószentmiklós

Székelyudvarhely

Szabadka

Vajdasági Magyar Művészeti Díjat vehetett át munkásságáért Horváth Emma, az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör elnöke

Budapest

A Példakép Alapítvány tavaly a határon túli fiatal magyar vállalkozók között kereste a példaképeket

Ludas

A természetbarátok lékvágással óvják a Ludasi-tó élővilágát

Beregszász

A beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége január 22-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepséget, valamint kiállítást a Pásztor Ferenc Házban.

PÉLMONOSTOR

A Pélmonostor MKE megalakulása óta szervezi a hagyományos disznótort. Így történt ez idén is, amikor január 15-én összegyűlt a szorgos kis csapat, és együtt elevenítették fel ezt a falusi szokást.

Beregszász

Tízéves születésnapját ünnepelte a Kokas Banda január 21-én Beregszászban. Az ünnepi koncertet a magyar kultúra napja méltatásaként a Pro Cultura Subcarpathica szervezte.

Bátyú

A magyar kultúra napját méltatták Bátyúban

Csíkszereda

Erdély

Hargita megye

Erdély

Kézdivásárhely

Baranya

Programajánló

Horvátország

Az Eszék-Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a napokban hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy a pélmonostori rendőrség hatáskörébe tartozó településeken 2017. január 10-től ellenőrzik a bejelentett lakcímeket. Azokat a személyeket, akik nem élnek az adott lakcímen és nem jelezték a megváltozott körülményeket, a szabályoknak megfelelően, a rendőrség kijelenti lakcímükről.

ÓJANKOVÁC

Ójankovácon karácsony másnapján, István napon hagyományosan megtartották a magyar nyelvű szentmisét. Az anyanyelven celebrált mise rendkívül fontos a helyi lakosság számára, hiszen évente csak néhányszor van alkalmuk erre.

Horvátország

Kedden a reggeli órákban munkába álltak a magyarországi jégtörő hajók a Duna horvát-szerb határszakaszán. Az 1998-ban aláírt háromoldalú egyezmény alapján a magyar, a horvát és a szerb felek megállapodtak, hogy szükség esetén a közös érdekeltségű Duna szakaszon magyar hajók látják majd el a jég elleni védekezést.

Horvátország

Hétfőtől tilos szabadon tartani a baromfit a madárinfluenza terjedése miatt.

Buzsák

A Grubisno Polje-i Magyarok Közösségének és a Bjelovári Magyarok Közösségének tánccsoportjai január 13-15 között Buzsákon jártak, ahol a község polgármesterének, Kara Lajosnak jóvoltából tánctábort szerveztek a részükre.

Újbezdán

Újabb könyvadományok Magyarországról Az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület tavaly júniusban a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából alapította meg a gyermek- és ifjúsági könyvgyűjteményét.

Belgrád

Ünnepi megemlékezéseket tartanak Magyarországon és világszerte a magyar kultúra napja alkalmából a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet szervezésében.

Ludas

Snapliztak, heteseztek, majd filkóztak napokon keresztül a 13. ludasi kártyaverseny résztvevői.

Péterréve

Pillepalackok értékesített kupakjaiból lett speciális számítógépe egy péterrévei vak kisfiúnak.

Bácskossuthfalva

Széles körű összefogásnak köszönhetően indult be hétfőn Bácskossuthfalván a nappali melegedő.

Ungvár

„Idén kemény harc vár ránk a magyar nyelvű oktatási rendszer védelmében”. Évértékelő dr. Brenzovics László parlamenti képviselővel, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével

Óbecse

A Than műhely és Than emléktábor a Nemzeti Tehetség Program keretén belül valósul meg 2017. januárjától májusáig.

Mezőgecse

Rimaszombat

Sepsiszentgyörgy

Marosvásárhely

Nagyvárad

A Balassi Intézet jóvoltából 10 alkalmas ingyenes vetítés-sorozat indul útjára január 23-án, hétfőn, délután 5 órától a Partiumi Keresztény Egyetemen, közölte az intézmény.

Kolozsvár

Komárom

Kolon

Gúta, Nyitracsehi

Párkány

Bihar megye

Bihar megye

Erdély

Erdély

Dunaszerdahely

Erdély

Székelyudvarhely

Csíkszereda

Nagyvárad

Horvátország

Ha segíteni szeretnél, hozz egyet!

Muzslya

Az iskolakezdést megelőző héten — a gyerekek nagy örömére — Muzslyán az idén is megrendezték a hagyományos téli oratóriumot

Dunaszerdahely

Marosvásárhely

Kolozsvár

Temerin

Csíkszereda

Kolozsvár

nyelvi jogok

Kishegyes

A téli szünidőt sok gyerek a számítógép előtt tölti. A Nők Kishegyesi Fóruma ez ellen szeretett volna tenni, amikor megszervezték a szünidei programsorozatot a székházukban.

Topolya

Huszonhat éves fennállása óta a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület változó sikerességgel, mégis kitartóan működik.

Óbecse

Az óbecsei Ökobecse Polgári Egyesület már évek óta újrahasznosított anyagokból épít madáretetőket, hogy segítsen az állatokon.

Kárpát-medence

A Kárpát-medence magyarok lakta vidékein élő ötszáz önkéntes részvételével mindenki számára hozzáférhető hangos biblia készült

Szabadka

Az Anima Állatvédő Egyesület kezdeményezi a petárdahasználat korlátozását

Csantavér, Tornyos

Csapatunk január 5-e és 8-a között, kihasználva a téli szünet adta lehetőségeket, téli programot szervezett tagjai számára.

Magyarkanizsa

Szakmai tanácskozással zárult az a Képesség- és személyiségfejlesztés elnevezésű program, amelyet a projekt hordozója, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ a NIS Szerbiai Kőolajipari Részvénytársaság pályázati támogatásából valósított meg.

Topolya

Topolya központjában már csaknem harminc éve rendszeresen használt erdeifülesbagoly-telelőhely található, melyet egyre nagyobb érdeklődés övez.

Zenta, Művelődési Ház

Háromnapos intenzív próbafolyamatot követően vasárnap este a zentai Művelődési Házban tartott műhelybemutató koncertet a Vajdasági Nagyzenekar Brasnyó Antal vezetésével és Csizmadia Anna vendégszereplésével.

Dunaszerdahely

vetélkedő

Pozsonyeperjes

emlékműavatás

Kolozsvár

Zenta

Szentmihály

A bánáti Szentmihályon a nagy hideg ellenére, a hétvégén megtartották a galambászok és kisállattenyésztők hagyományos év elejei kiállítását és börzéjét.

Szabadka

A Szabadka melletti külső helyszíneket is figyelembe véve – Újvidék, Nagybecskerek és Zenta – mintegy 200 pedagógus jelentkezett a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a Magyar Nemzeti Tanács által szervezett Téli Egyetem nevű akkreditált képzéssorozatra.

Munkács

Emlékparkot avattak Gulácsy Lajos néhai kárpátaljai református püspök emlékére Munkácson

Ungvár

Megnyitották a reformáció emlékévét Kárpátalján. Az esemény öt kárpátaljai protestáns egyház szervezésében jött létre.

Madéfalva

Szentegyháza

Zenta

Sokrétű természettudományi és képzőművészeti foglalkozások, kiváló hangulatú kísérőprogramok és életre szóló barátságok jellemezték az idei Bolyai Téli Tábort

Magyarkanizsa

Mázlistának nevezhetjük-e azt, aki gondozásra szorul, elveszítette a hozzá legközelebb állókat, kinevetik a lányok vagy nem fogadja be a társadalom, mert más mint az átlagember, fogyatékkal él? Már hogyne volna mázlista!

Románia

Marosvásárhely

Nagyszalonta

Marosvásárhely

Szenttamás

Kolozsvár

Temesvár

Sepsiszentgyörgy

Csíkszereda

Csíkszereda

A Szellemi Honvédőket képviselő CÖF-CÖKA, a Gazety Polska 450 klubja, a határon túli magyar ernyőszervezetek (Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, CSEMADOK, Vajdasági Magyar Civil Szövetség, Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség) szándéknyilatkozatot írtak alá.

Idén is az SOS Gyermekfalvak adományvonalának elérhetősége látható a Fornetti termékek zacskóin az ünnepi időszakban, ebben az évben ráadásul a cég december 31-ig minden beérkező 250Ft-os felajánlást megdupláz.

Több mint ötmilliárd forint jut jövőre a civil szervezetekre

A kőbányai Hős utcáról már bizonyára sokan hallottak, ha máshonnan nem, akkor bűnügyi tudósításokból. Van azonban a Hős utcának egy másik arca, amelyről kevés szó esik. Létezik egy civil szervezet, amely közösségépítő, fejlesztő tevékenységet végez a helyi gyerekek és felnőttek bevonásával. Felnőtteknek egy kapaszkodót, míg a közel 180 gyereknek hasznos szabadidő-eltöltést igyekszik biztosítani egy maroknyi, önkéntesekből álló csapat.

December 13-án 9. alkalommal adták át a CSR Hungary Díjakat. Az elismerést, mellyel a társadalmi felelősségvállalásban élen járó vállalatokat díjazzák, Felelős együttműködés kategóriában idén a Tesco élelmiszer-mentő programja is elnyerte.

Idén 492 önkéntes tűzoltó egyesület szerepelt sikerrel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pályázatán, amelyen a többi között különféle tűzoltóeszközök és felszerelések beszerzésére lehetett támogatást elnyerni.

Fiatal múltja ellenére páratlan mértékű segítséget nyújt a rászorulóknak egy magyar édesipari cég: több, mint négymillió forint értékben adományozott 3000 kilónyi édességet a CHOCCO GARDEN Kft. a Magyar Élelmiszerbanknak, mellyel annak aranyfokozatú támogatójává lépett elő.

MagNet Bank, 1062 Budapest, Andrássy út 98.

Érdekel a grafikus jegyzetelés, de még nem volt alkalmad kipróbálni? A vizuális technikák elsajátításával szeretnéd kiegészíteni a meglévő szaktudásodat? Szeretnéd, hogy a tartalomban a lényeg legyen látható és átlátható? Esetleg hosszútávon tréneri, vezetői, munkádba is hasznát vennéd ennek a szaktudásnak? Ha bármelyik igaz rád, ne habozz jelentkezni, mert itt megtanulhatod a grafikus jegyzetelés alapjait.

2016-ban a Hankook Tire Magyarország Kft. lett az Év Vállalati Önkéntes Program Díj nyertese. A rácalmási gyár negyedik éve futó „Dolgozói Önkéntes Programja” az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) által indított pályázaton nyert elismerést.

Segítenél, de nem tudod, kinek? Segítünk! – 18+1 szervezet, amelyekkel nem fogsz mellé

Jónás Vera, Novák Péter, Laczkfi János és Gerendás Péter a Messzelátó Egyesület A kevesebb több című kampányát népszerűsítik, melyben megmutatják, hogy számukra mit jelent az egyszerű, örömteli élet. Laczkfi János a zsámbéki piacon vagy a felsőőrsi gazdaságban szerzi be termelőtől a zöldségeket, Jónás Vera továbbadja ruháit, Gerendás Péter új tárgyak folyamatos beszerzése helyett megjavítja az elromlott eszközeit.

Az Önkéntes Központ Alapítvány által alapított Önkéntességért Díjakat már 8. alkalommal adták át.

Jótékonysági süteményvásárt rendeztek a Telekom és a Fenntarthatósági Médiaklub tagjai Adni jó! Sütiakció néven az önkéntesség világnapján. A vállalat önkéntes dolgozói és a Fenntarthatósági Média Klub tagjai saját készítésű süteményeiket kínálták eladásra országszerte 15 helyszínen, a Telekom telephelyein.

A Budapest Bank Békéscsabáért Program immár hetedik alkalommal támogatja a Békéscsaba és térsége fejlődését szolgáló civil kezdeményezéseket: ezúttal 6 nonprofit szervezet nyerte el a megpályázható 100 és 500 ezer forint közötti összeget, összesen 3 millió forintot.

Mintegy 25 teljes munkanapnak megfelelő pro bono munkával segítette civil szervezetek működését idén a Baker & McKenzie, amely idén ezzel elnyerte az Év pro bono ügyvédi irodája díjat. Az Év pro bono ügyvédje díjat Zempléni Kinga budapesti ügyvéd kapta.

CSAK EGY KENYÉRREL TÖBBET! …csak ennyit kérünk segítségnek vak és látássérült gyermekeket nevelő családok részére

Magyarországon három önkéntes program kapta meg az #AmwayVolunteers kiemelt támogatását, melyek rászoruló gyermekek, autizmussal élő fiatalok és daganatos betegek mindennapjait teszik könnyebbé. Az Amway társadalmi szerepvállalásának fontos célja, hogy termékforgalmazói segítségével néhány éven belül a világ legnagyobb önkéntes közösségét hozza létre.

Az idén 28 díjazott vehette át a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést a fogyatékosok világnapján, köztük nagyvállalatok, kis- és közepes vállalkozások, civil szervezetek, költségvetési intézmények – tájékoztatott a Salva Vita Alapítvány.

100 000 fiatal és 5 000 szervezet vett már részt az idén 20 éves Európai Önkéntes Szolgálatban. Az Erasmus+ részeként működő EVS programba évről évre egyre többen kapcsolódnak be, hogy megtapasztalják: önkénteskedni nagy élmény, hatékony tanulási folyamat és nagyszerű önismereti lehetőség.

Háromszáz rászoruló család kapott új kályhát ajándékba az önkéntesség nemzetközi napján. Inkább a középkorúakra jellemző a karitatív munka vállalása, minden harmadik magyar önkénteskedett már.

A WWF hazai fennállásának 25. évfordulóját ünnepli idén. A negyed évszázad alatt, a természetvédelmi alapítvány több mint 100 sikeres projektet tudhat a háta mögött.

Az SOS Gyermekfalvak december 11-én, vasárnap hatodjára nyitja meg különleges családi sütizőjét! A Pancs – gasztroplaccon a helyed, ha advent harmadik vasárnapján a legkülönfélébb, ízletes házi sütemények majszolása közben szívesen támogatnád az SOS Gyermekfalvak lakóit!

A vállalatoknak nyújtható szolgáltatások kialakításáról, az együttműködések kiaknázásáról hirdet 5+1 alkalmas képzést a Civil Impact Nonprofit Kft. A Civil Akadémián nagyvállalati CSR, HR és kommunikációs vezetők tartják az előadásokat, és a képzést egy egyedülálló mentorprogram egészíti ki. Az akadémia 2017. január 6-án indul.

A Mikulásgyár Lurdy Házban lévő gyűjtőpontja már várja a tartós élelmiszereket, jó minőségű ruha és játékadományokat a rászorulók részére.

A karácsonyi adománygyűjtő akciót indított decembertől az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány és az Arena Plaza. A világ vezető gyermekvédő, humanitárius szervezetének és Magyarország legnagyobb bevásárlóközpontjának összefogásában apró csengettyűk megvásárlásával most bárki támogathatja a gyermekek védelmét világszerte.

BOK (SYMA) Csarnok

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány cukorbeteg óvodásokat látott vendégül a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztes cukrászainak közreműködésével a Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából a Radisson Blu Béke Hotelben.

Sikeresnek nevezte a magyar gazdasági modellt, a munkaalapú gazdaságot Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc műsorának adott interjúban, amelyben azt mondta: azért emelkedhet nagy mértékben a minimálbér és csökkenhet a társasági adó, mert az ország gazdasági alapjai rendben vannak, a pénzügyi rendszer stabil.

Budapest

A képzés célja, hogy a résztvevők megértsék: az emberi erőforrás-menedzsment azon funkciók kölcsönösen egymásra épülő együttese, amelyek az emberi erőforrás hatékony felhasználását segítik elő az egyéni és a szervezeti célok egyidejű figyelembevételével.

Magyarország

Magyarország

Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója, valamit a civil szervezetek is azt szorgalmazták egy konferencián, hogy Magyarország ne írja alá az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt. Az ombudsmanhelyettes emellett kérte a kormányt, hogy forduljon az Európai Bírósághoz a szerződés jogi vizsgálata érdekében.

kőbányai Hős utca

Szívesen foglalkoznál nehéz körülmények között élő, de új élményekre, játékra és vidámságra vágyó gyerekekkel, fiatalokkal? Tartanál nekik készségfejlesztő, kézműves, művészeti vagy egyéb programot?

Magyarország

Nyolcmilliárd forint fölé emelkedett a civil szervezetek között szétosztható szja-felajánlás összege. 2016-ban 8 százalékkal több szja 1 százalékot juttattak a civilszervezeteknek az adófizetők, mint egy évvel korábban. Az erőteljes növekedésben a jövedelmek emelkedése és a felajánlással élő adófizetők táborának bővülése is szerepet játszott.

Magyarország

Sikeres a párizsi és a brüsszeli merényletekkel összefüggésbe hozott belga állampolgár, Salah Abdeslam magyarországi kapcsolatainak feltérképezése, elfogták azt a szír embercsempészt, aki Abdeslam egyik terroristagyanús kapcsolatát szállította Bicskéről Ausztriába – írja a Magyar Idők hétfői számában.

Magyarország

Elkezdődött a lakosság tíz százalékát érintő népesség-összeírás, és akiket kiválasztottak, mától egy héten át interneten is kitöltheti a kérdőívet. Aki ezt a megoldást választja, nyereménysorsoláson vesz részt.

Magyarország

A Lidl Magyarország nyerte el az első helyezést Az Év Kereskedője verseny „A legjobb társadalmi felelősségvállalási program (CSR)” kategóriájában. A szakmai zsűri a természeti és társadalmi környezetért tett példamutató és felelős működéséért díjazta az áruházláncot.

Magyarország

Brüsszelnek tudomásul kell vennie, hogy Magyarországon több mint 3 millió ember elutasította a kötelező kvótát - mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Svédország

Globális élelmezési problémák – segít az Electrolux

A NIOK Alapítvány ismét felhívja a civilszervezetek figyelmét a Civil Díj programra, melynek keretében olyan kezdeményezéseket, projekteket, programokat díjazunk, amelyek újszerű megközelítést alkalmazva kiemelkedő eredményeket értek el a közelmúltban.

A nők bátorsága békét fog hozni a földre

Tiszta képet kaphatunk januárban a Soros-birodalom magyarországi ténykedéséről, miután az Információs Hivatal már az év elején dönthet a milliárdos befolyásolási kísérleteit feltáró beszámoló egyes részleteinek nyilvánosságra hozataláról. Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke fontosnak tartja, hogy a közvélemény is pontos képet kapjon arról, hogy az amerikai spekulánshoz közeli, magukat civilnek hazudó szervezetek miként avatkozhatnak bele a magyar belpolitikába.

Magyarország

Ha szeretnél megismerkedni más országok fiataljaival, ha szívesen vennél részt érdekes, különleges témájú programokban, akkor jelentkezz hozzánk. A több éves nemzetközi tapasztalattal rendelkező Kreateam Egyesület segít Neked felfedezni a világot...

Marosvásárhely

Székelyudvarhely

Sepsiszentgyörgy

Szabadka

Zenta

Marosvásárhely

Szatmárnémeti

Románia

Székelyföld

Felcsík

Kishegyes

Dunaszerdahely

Iringó

Margitta

Hargita megye

Kolozsvár

Erdély

Szabadka

Nagyvárad

Bihar megye

Sepsiszentgyörgy

Erdély

Betlér

Betlér

Szentmihály

Baranya

Horvátország vidéki turizmusának Napraforgója díjátadó ünnepség

Nagyvárad

Kolozsvár

Sepsiszentgyörgy

kultúra

Kolozsvár

Kolozsvár

Kolozsvár

Szabadka

Interjú Dobai István atyával

Csíkszereda

Csíkszereda

Nagyvárad

Gyergyószentmiklós

Dunaszerdahely

Csallóközi

Románia

Borszék

Erdély

Kolozsvár

Vogue Hajó

Az Igazgyöngy Alapítvány és a Megújuló Magyarországért Alapítvány jótékonysági karácsonyi vacsorára hív, melyet 2016. december 19-én hétfőn 18 órától rendeznek a Vogue Hajón.

Nagyvárad

Hertelendifalva

Kishegyes

Csíkszereda

Erdély

Dunaszerdahely

koncert

Székelyföld

Nagyvárad

Erdély

Temesvár

Zombor

Salánk

Magyarországi önkormányzatok támogatásával épült óvodát avatott fel Kövér László a kárpátaljai Salánkon

Simoni

Szerb Köztársaság

Magyar Életfa díj, Aranyplakett, Plakett A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség várja a felterjesztéseket

Ungvár

Kiemelkedően színvonalas volt az idei döntő. II. Bartók Béla Komolyzenei Tehetségkutató Verseny

Ungvár

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségé az idei Duna-díj

Ungvár

A megyei tanács is kiáll a nemzeti kisebbségek anyanyelvhasználati jogaiért

Ungvár

Heves viták az oktatási törvény tervezete körül

Románia

Erdély

Sepsiszentgyörgy

Fülek

Óbecse

Beregszász

Évzáró közgyűlést tartott a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT)

Fülek

jdj

Marosvásárhely

Dunaszerdahely

vetélkedő

Kuplung – Budapest, Király u. 46.

Hogyan épül fel a PR tevékenység, ha egy szervezet nonprofit? Milyen kommunikációs stratégiákat kell alkalmazniuk a támogatás érdekében? Hogyan lehet termékként eladni egy civil megmozdulást?

Szatmárnémeti

Nagyszeben

Románia

Kecskemét

Segítség a Beregszászi Művészeti Iskolának. A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület hagyományos, adventi jótékonysági koncertjén ezúttal a kárpátaljai gyermekekért csendült fel a muzsika.

Beregszász

Oklevélátadó ünnepséggel zárták az első magyarnyelv-tanfolyam kurzusait

A Magyar Telekom elsősorban a fogyatékossággal élőkkel, fenntartható étkezéssel és környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek pályázatát várja.

Munkács

Szociális műhelyeket nyitnak fogyatékkal élők számára Munkácson

Budapest

Fórumok és pályázatok a kárpátaljai vállalkozókért

Zenta

Nagyvárad

Medvesalja

jdj

Rimaszombat

jdj

Székelyudvarhely

Marosvásárhely

Székelyföld

eiffel palace PwC irodaház 1055 Bp. Bajcsy-Zsilinszky út 78

Jelentkezzen a PwC Magyarország civil szervezetek számára meghirdetett ingyenes képzési napjára.

Erdély

Budapest

Mintegy hatvan kárpátaljai művész festményét és grafikáját mutatja be az a Magyarság Házában nyílt, Évszázados múltú, magyar gyökerű kárpátaljai festőművészetcímű csoportos kiállítás, amelynek képeit a Kárpátaljáért Felelős Kormánybiztosság vásárolta meg 50 ezer euró (15,6 millió forint) értékben az alkotóktól.

Csíkszereda

Kolozsvár

Magyarkanizsa

Óbecse

Ungvár

Kárpátaljai látogatócsoport az Európai Parlamentben. Bocskor Andrea képviselő meghívására kárpátaljai magyar pedagógusok, főiskolai tanárok és civil aktivisták 34 fős csoportja tett látogatást minap az Európai Parlamentben (EP).

Muzslya

Interjú Kalapis Stojan atyával (a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöke, és az Emmausz Kollégium igazgatója)

Ungvár, Nagydobrony, Csap

Kárpátalján járt a Magyar Népmese Színház

Rimaszombat

Holló

Rimaszombat

Holéczy

Zenta

Bácsfeketehegy

Kolozsvár

Beregszász

Megkötötték a szerződéseket az Egán Ede-program nyertes vállalkozói

Visk

Tűzvész pusztított a „Visk” Jótékonysági Alapítvány székházában

Budapest

Bíró Szabolcs

Ungvár

Hetven éve a magyarságért – alapításának 70. évfordulóját ünnepelte a Dayka Gábor Középiskola

Beregszász

Fennállásának negyed évszázados évfordulóját ünnepelte a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) december 3-án. Az ünnepségnek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriuma adott otthont.

Tíz kategóriában osztották ki pénteken a Prima Primissima Díjakat. Magyar irodalom kategóriában Vámos Miklós író, műsorvezető; magyar népművészet és közművelődés kategóriában Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. vezetője, producer, fesztiváligazgató; zeneművészet kategóriában Medveczky Ádám karmester, címzetes egyetemi tanár vehette át az elismerést.

Hamarosan visszatérhet moszkvai irodájába az Amnesty International (AI) azt követően, hogy a bérleti díj állítólagos nem fizetése miatt az orosz hatóságok korábban lepecsételték a nemzetközi emberi jogi szervezet helyiségeit – közölte csütörtökön az orosz Emberi Jogi Tanács.

A kormány érdemben tud segíteni a nyugdíjasok megélhetésében - értékelt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 72. Kormányinfón, amelyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen.

Most bárkiből Őrangyal lehet, hogy közreműködjön a hátrányos helyzetű gyerekek álmainak valóra váltásában.

Magyarkanizsa

Bihar megye

Temesvár

A hajléktalanszállók 85-100 százalékos kihasználtsággal működnek, de vidéken és a fővárosban is tudnak nyitni időszakos férőhelyeket.

2016. november 18-án bensőséges ünnepség keretében átadták Nyírmártonfalva első falukönyvét a helyi művelődési házban

Horgos mellett, Domus Pacis lelkigyakorlatos ház

A Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) adventi lelkinapot szervezett a Horgos melletti Domus Pacis lelkigyakorlatos házban, november 26-án.

Beregszász

Közös advent Beregszászban

Ungvár

„Diákok voltak. És ők csinálták a dicsőséges forradalmat!” Rendhagyó történelem- és irodalomórák ’56-ról

Ungvár

Bemutatásra került Stras­bourg­ban, az Európai Par­la­ment Kisebbségi Munkacsoportjának ülésén a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, valamint a Ho­din­ka Antal Kutatóintézet és a Lehoczky Tivadar Kutatóintézet által elkészített és benyújtott, Ukrajnáról készült árnyékjelentést arról, hogy a kisebbségeket megilletően jogok hogyan és milyen mértékben érvényesülnek az országban.

Magyarország Legszebb Konyhakertje Országos Díjátadó ünnepséget tartottak a Herman Ottó Konferencia Központban 2016. november 29-én. A szemléletformáló programra idén több mint kétezer nevezés érkezett.

Egyezményeket írtak alá a bundázás, a nézőtéri erőszak és a dopping elleni fellépés jegyében az Európa Tanács (ET) budapesti sportminiszteri értekezletének résztvevői.

November 25-27. között idén immár 12. alkalommal szervezett karácsonyi tartós élelmiszergyűjtést rászorulók számára a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, melynek fontos áruházi partnere a Tesco.

A XIII. kerületben tovább folytatódik a lakossági zöldterület védnökségi mozgalom. Az idén tizennegyedik Lakossági Zöldterület Védnökségi Pályázaton 119 társasház és lakásszövetkezet vett részt. 16 millió forinttal gazdálkodva a pályázók 107 519 m2 zöldfelület gondozását vállalták.

Ismét adománygyűjtést szervez a Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány, melyhez várják minden segíteni vágyó adományozó csatlakozását. A szervezők kiemelték, az idei céljuk az, hogy elsősorban a tanyavilág rászorulóit segítsék, akikhez kevesebb kezdeményezés ér el.

Beregszász

Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán Kovács Ádám Zoltán, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkára, valamint Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány elnöke aláírták a negyedik keretmegállapodást a Keleti Partnerség programjának folytatásáról.

Újvidék

Az EUTEKA és a TACSO szervezésében november 24-én az Újvidéki Egyetem Rektorátusának olvasótermében EU-s alapok – projektek és partnerség címmel egynapos képzést tartottak a könyvtárak, a civil szervezetek és a helyi médiák képviselői számára.

Zenta

A Zentai Fogyasztóvédelmi Központ a hétvégén ünnepelte meg fennállásának tizedik évfordulóját.

Tornyos

Négy évtizedes néprajzi gyűjtőmunka eredménye egy helyen

Doroszló

Bemutatkozó estet tartottak a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületben a szenttamási Gion Nándor Emlékház munkatársai.

Dunaszerdahely

drukkerek

Sepsiszentgyörgy

Kolozsvár

Erdély

Az V. kerületi fair trade kávézó-bankfiók sikere után a MagNet Bank tovább folytatja közösségi élménytereinek létrehozását. Az újonnan nyílt székesfehérvári helyszín a banki funkciókon túl közösségi irodaként is működik, ahova betérhetnek dolgozni, tárgyalni, eszmét cserélni egymással a helyi vállalkozók, civil szervezetek.

Idén hetedik alkalommal került kiosztásra Magyarország egyetlen zöld tematikus csatornája, az OzoneNetwork televízió által 2010-ben alapított Ozone Zöld-díj.

A rádió a Shell ClubSmart, az Euronics Műszaki Áruházlánc és a Groupama Biztosító segítségével varázsolja szebbé a karácsonyt.

Pár napja jelentette be Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, illetve Fülöp Attila helyettes államtitkár a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról szóló 2011. évi CLXXXI. törvény, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati kiírásaira vonatkozó rendelet tervezett módosításait. Ezáltal várhatóan jelentősen csökkennek majd a civil szervezetekre háruló adminisztrációs terhek és egyszerűbb lesz az egyesületek, alapítványok bejegyzési, illetve változásbejegyzési eljárása is. A témában Soltész Miklós exkluzív interjút adott a PolgárPortálnak.

„Nemzetközi NOE díj” elnevezéssel nemzetközi nagycsaládos szakmai díjat alapított a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. A szervezet által adományozott kitüntetés a legmagasabb nemzetközi elismerésnek számít a családpolitika terén.

Oroszország

Több mint száz civil szervezetre gyakorolt nyomást az orosz kormány, ezt állítja az Amnesty International jelentése.

Szolyva

Megszólalt történelmünk – a kárpátaljai magyarság 1944-es tragédiája

Beregszász

Több mint 300 kárpátaljai magyar gazdálkodó és mezőgazdasági vállalkozó írt alá csaknem 600 millió forint összértékben pályázati szerződést november 26-án Beregszászban az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program keretében.

Nagybecskerek

Nagybecskereken, a Szathmáry Karolina Kollégiumban tartották meg ma 16. alkalommal a Délvidéki Háló találkozót

Szabadka

Családi történeteken és szubjektív beszámolókon keresztül ismerkedtek meg a háromfős középiskolás csapatok 1956 eseményeivel.

Erdély

lebelsberg Kultúrkúria

A Klebelsberg Kultúrkúria égisze alatt immáron 5. alkalommal kerül megrendezésre november 25. és december 13-a között az országos szinten is egyedülálló kezdeményezés: a Zöldág Nemzetközi Öko-Design Fesztivál.

Várkert Bazár Ybl Miklós tér 2-6., Budapest, 1013

A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) kezdeményezésére, az adventi időszak nyitányaként, idén első alkalommal fognak össze családos szervezetek, közéleti szereplők, hogy egy jótékonysági vásár keretében segítsenek.

Románia

Erdély

Ungvár

Magyarország támogatja Ukrajna európai uniós tagságát – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután tárgyalt Volodimir Hrojszmannal. Az ukrán kormányfő szerint fokozni kell a magyar–ukrán együttműködést.

Bácsfeketehegy

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat az idén is megszervezte a Mindent értük, semmit helyettük elnevezésű alkotótáborát.

Zenta

Kedden este a Zentai Alkotóházban Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, muzeológus tartott ismeretterjesztő előadást Megszentelt emlékeink címmel az Éld az életed Egyesület által szervezett Életmód egy órában sorozat keretein belül.

Sepsiszentgyörgy

Erdély

Sepsiszentgyörgy

Bukarest, Csíkszereda

Az iskolák 34,4 milliárd forint értékben pályázhatnak digitális kompetenciafejlesztésre egy uniós program keretében - közölte Czunyiné Bertalan Judit, a digitális oktatás tartalomfejlesztéséért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón.

Topolya

Milyen igényeik vannak a nagycsaládosoknak? Milyen problémákkal találják magukat szemben? Milyen jogi és szociális helyzetben vannak? Milyen segítségre számíthatnak Szerbiában? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ Topolyán a Nagycsaládok Szerbiában elnevezésű konferencián

Törökbecse

A Törökbecsétől keletre elterülő Sóskopó Speciális Természeti Rezervátum látogatóközpontjánál a törökbecsei vadászegyesület szervezésében idén is megtartották az egyre népszerűbb Darufesztivált.

Ada

A múlt év végén kezdte meg működését Adán és Törökfaluban a települési értéktárbizottság a Vajdasági Magyar Értéktár keretében.

Vajdahunyad

Románia

Csíkszereda

Madách Imre Művelődési Központ (Vác, Csányi krt.63.) Végh Dezső terem

A fenti címmel Reichard Piroska (1884-1943) verseiből készült irodalmi műsor, a Móricz Zsigmond Társaság és a Madách Imre Művelődési Központ közös szervezésében.

Magyarország

A Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriuma „Polgári Magyarországért" díjat alapított, amely minden évben olyan személynek vagy közösségnek adományozható, aki/akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív tevékenységével maradandó szellemi, emberi értékeket hozott létre, mellyel Magyarországot, a magyarságot, annak valamely adott közösségét gazdagította, megerősödését az európai közösségen belül hitelesen, szakszerűen és hatásosan elősegítette, valamint tevékenysége jól jellemzi a polgári-keresztény-nemzeti értékközösséget. Amennyiben a felterjesztés magánszemélyre vonatkozik, hangsúlyozottnak kell lennie közösségépítő tevékenységének.

Szolyva

Kárpátaljai magyar férfiak elhurcolására emlékeztek Szolyván

Bihar megye

Kolozsvár

Székelyföld, Bukarest

Erdély

Erdély

Ungvár

A magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) Külhoni Programjához csatlakozva a budapesti Semmelweis Egyetem (SE) Hallgatói Önkormányzata négynapos egészségügyi mérést végez Kárpátalján november 18–21. között.

Újvidék

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium, így a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia is idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját.

Baja

A bajai székhelyű Bácskai Civil Szervezetek Szövetsége szervezésében november 12-én tartották meg a Civilek XV. Határ Menti találkozóját

Magyarország

A Partners Hungary Alapítvány a GlaxoSmithKline Gyógyszergyár által támogatott Együtt a jobb egészségért, értünk, velünk! projekt keretében hirdette meg az Év Roma Mediációs Díjat három kategóriában, ahol a sikeres roma-nem roma együttműködéseket és közösségi akciókat keresik.

Ada

A márciustól októberig tartó versenyidény során a ligaküzdelmekben, az országos bajnokságon és a világkupán is jól szerepeltek az Ada Aeroklub repülőmodellezői

Románia

Kolozsvár

Erdély

Nagydobrony

A november 16-án Nagydobronyban átadott épület a Külhoni Szakképzés Éve program keretén belül, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Tervben az intézményre bízott szakképzési feladat megvalósítása, a helyi farmergazda képzés beindítása érdekében épült.

Marosvásárhely

Románia

Kolozsvár

Bihar megye

Kijev

Mégis tárgyalni fogja a bíróság Brenzovics László és Anton Kissze parlamenti képviselőknek a miniszteri kabinetnek a nemzetiségek jogait sértő rendelkezése ügyében benyújtott keresetét – tájékoztatta lapunkat a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség.

A család mély fájdalommal tudatja, hogy Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester, zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója hosszas, méltósággal viselt betegség után, 64 éves korában elhunyt.

Családbarát kis-, közepes és nagyvállalatokat díjazott a Három királyfi, három királylány mozgalom, a díjakat kedden adták át Budapesten. A mozgalom a kitüntetéseket olyan cégeknek adományozza, amelyek a munka és a magánélet egyensúlyát támogató működésükkel hozzájárulnak a társadalom családbarát szemléletének erősítéséhez, megkönnyítve ezzel a gyermekvállalást.

Önkéntestalálkozót és -felkészítést tartott Szegeden, a Csongor téri közösségi központban az ÁGOTA Alapítvány. Az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány (ÁGOTA) felelősségteljes segítségvállalásra készítik fel azokat, akik jelentkeznek önkéntes közösségükbe.

Magyarország

Az ország legnagyobb futófesztiválja évek óta nem csak a futásról, hanem a társadalmi felelősségvállalásról is szól, amely a SPAR számára mindig is kiemelten fontos. Amellett, hogy az élelmiszerlánc nagy figyelmet fordít az egészséges életmód és a mozgás fontosságának hangsúlyozására, olyan kezdeményezések mellett is kiáll, amelyek révén hátrányos helyzetben lévő embereken segíthet.

Auróra közösségi ház (Budapest, 8. ker., Auróra utca 11.)

A 8 hetes képzés során klasszikus filmeken keresztül ismerkedünk meg a 20. század legnagyobb társadalmi mozgalmaival a magyarországi lakhatási mozgalmaktól az észak-amerikai fogyatékosügyi szerveződésen keresztül a latin-amerikai gyárfoglalásokig. A filmeket közösen fogjuk megnézni és csoportos beszélgetés során dolgozzuk fel, képzett tanárok és szakértők segítségével.

Székelyföld

Bácsfeketehegy

Szombaton délelőtt gyerekekkel és fiatalokkal telt meg a bácsfeketehegyi (feketicsi) Kultúrotthon. A Feketics Művelődési Egyesület és a Bácsfeketehegyi Asztaliteniszklub szervezésében asztalitenisz bajnokságra került sor.

Tiszakálmánfalva

Az idén tízéves az általános iskolás tanulók zenés-énekes vetélkedője. A rendezvényt a tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében szombaton tartották meg a helyi Katolikus Kör épületében.

Magyarorzág

Az országban egyedülálló kezdeményezésként felavatták Újpesten a Szilas Családi Parkban a bántalmazott állatok emlékhelyét. Itt azok is elhelyezhetik mécseseiket, virágaikat, akik szeretett, már eltávozott négylábú társaikról szeretnének megemlékezni.

Magyarország

Az idei évben is stratégiai partnerként támogatja az Ökumenikus Segélyszervezet szeretet.éhség. Országos Adventi Pénzadománygyűjtését a Tesco. A rászorulókat segítő 250 forintos kuponokat a kasszáknál és az online bevásárlás során november 14-étől december 31-éig lehet megvásárolni.

Magyarország

Az Infotér konferencián, az infokommunikációs szektor és a kormányzati szereplők legnagyobb közös rendezvényén hirdették ki a „Digitális Esély 2016” pályázat eredményeit. Idén kilenc, hátrányos helyzetű fiatalok digitális felzárkózását segítő non-profit szervezet projektjavaslatát díjazták.

Magyarország

A sportról szóló 2004. évi I. törvény átfogó módosítása jelentősen átalakítja a hazai sportigazgatás rendszerét, és a sportirányítás, valamint a civil sportigazgatás közötti feladat- és hatáskörmegosztás jelentős újraszabályozását eredményezi.

Magyarország

A Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület a Miniszterelnökség támogatásával megvalósított projektjének első bemutató állomásához érkezett november 10-én, amikor Nyíregyházán, az EASTART Galériában került elsőként bemutatásra az "Évszázados magyar gyökerű kárpátaljai festőművészet" című csoportos kiállítás, amely az eddigi legnagyobb Magyarországra került kárpátaljai festőművészeti gyűjtemény.

Kolozsvár

Marosvásárhely

Erdély

Nagykanizsán, Székesfehérváron, Veszprémben, Vésztőn, Szegeden és Salgótarjánban

Autizmussal élőknek, családtagjaiknak, szakembereknek, valamint laikus érdeklődőknek nyit hat információs központot vidéken novemberben az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) kormányzati támogatással – jelentette be Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Kővári Edit, a szervezet elnöke budapesti sajtótájékoztatójukon.

USA

Ha az ember nyitott szemmel jár-kel a világban, nem fél a kihívásoktól, és egy nagy adag bátorsággal is fel van vértezve, előbb-utóbb megtalálják a lehetőségek.

Törökország

Török ellenzéki csoportok sora tiltakozott szombaton Isztambulban az ellen, hogy a török belügyminisztérium terrorizmussal kapcsolatos vádakkal betiltotta 370 civil szerveződés, köztük szakmai szervezetek, nőjogi és gyermekjogi csoportok működését.

Udvarnok

Szombaton tartották meg Udvarnokon a VI. Szűcs Imre Gyermekversmondó versenyt.

Szabadka

Az Észak–bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében szombaton 21. alkalommal szervezték meg a hagyományos Kárpát–medencei honismereti versenyt

Erdély

Somorja

Lekenye

Buzita, Szepsi

Beregszász

November 10. és 12. között került megrendezésre a „Pro agricultura Car­pathi­ca” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány szervezésében a Pro­Agri Napok rendezvénysorozat a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában, amelynek keretében több mint 100 mezőgazdaságban tevékenykedő gazda 18 előadás segítségével gyarapíthatta ismereteit a gyümölcs-, a szamóca- és a fóliasátras termesztésről.

Beregszász

Tizenharmadszor került megrendezésre a magyar tudomány napja alkalmából megszervezett Fiatal Kárpátaljai Magyar Kutatók Konferenciája, amelyre a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány és a Rákóczi-főiskola szervezésében került sor az említett főiskolán.

Érsekújvár

Kolozsvár

Csíkszereda

Marosvásárhely

Berzéte

Beke Beáta

Ungvár

Nyílt levél Petro Porosenkónak, Ukrajna elnökének. Larisza Nyicoj írónő, Ukrajna Kulturális Minisztériumának az ukrán nyelv minél szélesebb körű használatáért dolgozó koordinációs tanácsának tagja nyilvánosan aggódik a kárpátaljai magyarok integrációja miatt.

Kolozsvár

Csíkszereda

Erdély

Csíkszereda

Magyarkanizsa

A községbeli oktatási és nevelési intézmények dolgozói a Művészetek Háza színháztermében lélekemelő műsor keretében ünnepelték meg november 8-át, a pedagógusok napját.

Marosvásárhely

Aknaszlatina

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) november 5–6-án tartotta meg alapszervezeti elnökeinek év végi konferenciáját a felső-Tisza-vidéki Aknaszlatinán. Az eseményen a kárpátaljai magyarság anyanyelven való oktatásának kérdéséről, az ukrán–magyar kapcsolatról, a magyar kormány által nyújtott támogatásokról.

Beregszász

November 7-én került sor az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Központ által meghirdetett pályázat turisztika kategóriájában nyertes pályázók szerződéseinek aláírására a Rákóczi-főiskola átriumában.

Beregszász

„... köszönetet mondok a Mindenhatónak, amiért az elmúlt évtizedekben ott lehettem a nemzeti elkötelezettségűek között”. Interjú Milován Sándorral, a KMKSZ tiszteletbeli elnökével

Ungvár

Harc a nemzetiségek jogainak szűkítése ellen

Magyarország

A tervek szerint jövőre a külhoni családi vállalkozások kaphatnak támogatást a nemzetpolitikai államtitkárság tematikus programjainak keretében - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken Simontornyán.

Egyesült Államok

Eldőlt: Donald Trump az Egyesült Államok következő elnöke

Magyarország

A Menhely Alapítvány 2012 decemberében elhunyt munkatársa, Felkai Béla emlékére díjat alapított. A díj oklevelet és pénzjutalmat magába foglaló szakmai elismerés, melyre maguk az otthontalan emberek jelölik a nyertest. 2016-ben a díjat Matlári Ferenc, a Menhely Alapítvány szociális munkása kapta.

Erdély

Erdély

Erdély

Románia

Máramaros megye

Románia

Magyarország

Tudjátok, hogy egy kupac avar 6 órás égetése mivel egyenlő? Döbbenetes!

Magyarország

Mint minden ősszel, a Budakeszi Vadaspark ismét meghirdeti az Önkéntesek Napját, ami ezúttal november 5-ére, szombatra esik. Az igen népszerű kezdeményezés során a mindig lelkes önkéntes csapat tagjai munkájukért cserébe ingyen belépőt kapnak, és közösen tehetnek azért, hogy még szebb legyen a Vadaspark.

Szabadka

A közelmúltban jelent meg mgr. Hulló István biológusnak, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatójának a legújabb kötete Palics madárvilága címmel. Ennek kapcsán madármegfigyelésről és -kutatásról

Zenta

A magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016 — A külhoni magyar fiatal vállalkozók éve elnevezésű programja keretében Zentán is bemutatkoztak

Muzslya

A jószágtartás hagyományainak a felelevenítése mellett a kis, falusi közösségek termékeinek bemutatására is alkalmat adott a muzslyai Pásztornap.

Doroszló

A doroszlói Szent Imre herceg nevét viselő 1754-ben épült katolikus templom napja, a templombúcsú alkalmából szombaton Verebélyi Árpád, Doroszló és Gombos plébánosa ünnepi szentmisét celebrált

Martonos

Magyarkanizsa község egyik legrégebb óta létező önkéntes tűzoltó egyesülete, a martonosi fennállásának 125. évfordulóját ünnepelte szombaton egész napos programsorozattal.

Munkács

Életének 92. évében vasárnap elhunyt Gulácsy Lajos, a Kárpátaljai Református Egyház nyugalmazott püspöke.

Budapest

Ingyen mehetnek a gyerekek egy hétig a fővárosi állatkertbe! De a nyugdíjasok is féláron vehetnek belépőjegyet november végéig.

Aknaszlatina

A kárpátaljai magyarság anyanyelven történő oktatáshoz való jogainak szűkítésére irányuló kijevi törekvésekkel és a magyar kormány által a magyar közösségnek nyújtott gazdaságfejlesztési támogatás felhasználásával kapcsolatos kérdéseket vitatta meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapszervezeti elnökeinek éves konferenciája szombaton Aknaszlatinán.

Magyarország

Az igazságügyért felelős miniszter előterjesztésére az Országgyűlés tárgysorozatba vette a személyegyesülések és gazdasági társaságok működési szabályait jelentősen megváltoztató törvényjavaslatot. Többek között változik az ügyész szerepe és egyszerűsödnek az eljárások is.

Dunaszerdahely

Gál Tamás

Dunaszerdahely

Kolozsvár

Magyarország

Hamarosan visszatérhet moszkvai irodájába az Amnesty International (AI) azt követően, hogy a bérleti díj állítólagos nem fizetése miatt az orosz hatóságok korábban lepecsételték a nemzetközi emberi jogi szervezet helyiségeit – közölte csütörtökön az orosz Emberi Jogi Tanács.

Újvidék

Még a fénykép sem fekete-fehér: Megannyi árnyalata van. Az emberi sorsoknak, történeteknek, a való világnak, világunknak – még inkább.

Magyarország

Folyamatosan csökken a magániskolák aránya 2010 óta – derül ki a Tárki által készített Társadalmi riport 2016 című tanulmánykötetből.

Magyarország

Szeptember végén nyílt adománybolt Miskolcon, november első felében pedig lesz egy Pápán is. Többféle szervezet, többféle módon üzemelteti ezeket és ilyenkor, a hideg beálltával egyre nő az adományozási kedv is.

Székelyföld

Erdély

Hargita megye

Határtalanul

Somorja

Neszméri Tünde

Nagykapos

Beregszász

Két kárpátaljai vállalkozó az idei Példaképek között

Tulip Inn Budapest Millennium Hotel (1089 Budapest, Üllői út 94., VIII. ker.)

Európa a gyakorlatban – Európa a polgárokért konferencia

Szeged

A szegedi Tisza-parti Általános Iskola, a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület és a Lengyel–Magyar Kulturális Egyesület közös szervezésében immár nyolcadik alkalommal került sor a Görgey Artúr Történelemversenyre, melynek témája az idén a lengyel–magyar kapcsolatok voltak.

Magyarország

Új rácsos gyermekággyal bővült a szegedi Gyermekgyógyászati Klinika Gyermeksebészeti Osztálya, ahol a Karitáció Alapítvány bohócdoktorai is vidám vizitjeiket szokták tartani.

nyelvrendőrsg

Domus Pacis lelkigyakorlatos ház

Eredményes, műhelymunkával és záradékok megfogalmazásával gazdagított, megbeszélést szervezett a Keresztény Értelmiségi Kör a Vajdaságban működő vallási, egyházi, társadalmi kérdésekkel is foglalkozó civil szervezetek, egyesületek, tömörülések részvételével.

Bácskertes

Szombaton Bácskertesen (Kupuszinán) tartották a Fúvós Zenekarok X. Nemzetközi Fesztiválját.

Budapest

Lelki Segítő Képzés a Háttér Információs és Lelkisegély Szolgálatánál. Az Információs és Lelkisegély Szolgálat 2016. őszén is elindítja telefonos és chat operátor képzését felnőttek számára.

Vajdaság

Pancsova

Bethlen Téri Színház

Ha szeretnél belelátni egy színház munkájába, ha szívesen segítenél az előadások előkészítésében, lebonyolításában, akkor jelentkezz önkéntesnek a Bethlen Téri Színházba!

Magyarország

Szépíró és videó pályázat családok számára Együtt nyaralt a család – lubickoltunk az élményekben! címmel.

Magyarország

Dunaszerdahely

Magyarközi találkozó

Nagyvárad

Székelyföld

Törökbecse, Hotel Tiski Cvet (Tiszavirág)

2016. szeptember 30. és október 2. között 70 délvidéki és magyarországi középiskolás számára szervez vezetőképzőt a Rákóczi Szövetség Törökbecsén.

Románia

Szent István-bazilikában.

Szentmise II. Rákóczi Ferenc újratemetésének 110. évfordulója alkalmából a Szent István-bazilikában.

Nagyvárad

Székelyföld

Erdély

Újvidék

Európai Ifjúsági Központban (II. ker. Zivatar u. 1-3.)

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap lebonyolítói – az Ökotárs, Autonómia, DemNet és Kárpátok alapítványok – október végén háromnapos, több részből álló eseménysorozatot szerveznek Budapest több helyszínén.

Ungvár

Nem korlátozhatják a kisebbségek jogait Ukrajnában! Bocskor Andrea sajtóközleménye

Erdély

Bihar megye

Románia

Kolozsvár

Magyarország

Elindult a magyar alma fogyasztását és vásárlását ösztönző promóciós kampány, a Most harapjon rá! - jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Magyarország

Több tonna tartós élelmiszert gyűjtöttek és osztanak szét rászoruló családok között debreceni civil szervezetek – mondta el a Debreceni Karitatív Testület társelnöke sajtótájékoztatón.

Magyarország

A REX Kutyaotthon öt kutyaházzal lett gazdagabb az újpesti Praktiker felajánlásának köszönhetően. A kis „lakóházakat” a vásárlók dekorálták ki egy összefogás keretében. Minden magyar Praktiker kutyabarát áruház, így a legújabb üzletegység is.

világ

Hazánkban a WWF Magyarország jubileumi eseményén mutatják be a világszerte ma megjelent Élő Bolygó Jelentést. A friss kutatási adatokra támaszkodó kétéves, átfogó jelentés 2016-os kiadása riasztó adatokat közöl: a Földön található gerinces fajok populációi 58%-kal szorultak vissza, míg az édesvizekben megfigyelt populációk 81%-os csökkenést mutatnak az 1970-es adatokhoz képest.

Magyarország

A Transparency International (TI) Magyarország felügyeli az M6-os autópálya építéséhez kapcsolódó előkészítési és kivitelezési feladatokat, a Bóly és Ivándárda, országhatár közötti szakasz az első állami nagyberuházás, amelyet civil szervezet ellenőrizhet - közölte Martin József Péter, a szervezet ügyvezető igazgatója az integritási megállapodás aláírását bejelentő sajtótájékoztatón.

Magyarország

Csütörtökön reggel előzetes bejelentés nélküli házkutatást tartott a NAV az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központnál. Az adóhatóság egy klímaváltozást vizsgáló, részben norvég finanszírozásból megvalósuló projekttel kapcsolatosan nyomoz ismeretlen tettes ellen pénzügyi csalás vádjával.

Beregszász

Nehéz helyzetben a kárpátaljai magyar oktatás

Magyarország

60 éve volt 1956 Október 23

Zenta

Pécs

Magyarország

Kampány indult a fejlődési rendellenességek államilag finanszírozott korai szűréséért – közölte a kampányt életre hívó Babagenetika Egyesület elnöke az MTI-vel.

Magyarország

A hazai nonprofit szektor szűk egyötöde tekinthető adományozónak. Döntő többségük a klasszikus civil szervezetek közé tartozik, és 130 milliárd forintnyi pénzt és természetbeni juttatást osztanak szét évente. Az InfoTandem infografikája.

Magyarország

Előterjesztés a civil szervezetek nyilvántartásával összefüggő eljárások módosításáról és gyorsításáról

Magyarország

Tisztelt Állampolgár, kedves Barátunk! Kérjük, válaszoljon az alábbi kérdésekre, melyeket több ezer társának is felteszünk az ország különböző pontjain, az Állampolgári Részvétel Hete (ÁRH) 2016. évi rendezvényeinek keretében!

Nagyfödémes

Csemadok

Komárom

Lehár verseny

Marosvásárhely

Csíkszereda

Zenta

Zenta

Erdély

Kolozsvár

Kárpát-medence

A Rákóczi Szövetség jóvoltából több mint 6500 diák ünnepelhet a Kárpát-medence különböző helyszínein

Budapest

Gloria Victis

Fogas Ház Akácfa utca 51., Budapest, 1073

A Közünk van 1máshoz csapata lelkesen dolgozik azon, hogy megszervezze számotokra az első Közünk van 1máshoz Napot! Célunk bemutatni, hogy az úgynevezett öregség nem egy poros, sötétbe hajló, pesszimista és utálatos dolog, illetve a kamaszság nem egy felelőtlenül link, megbízhatatlan és szemtelen állapot.

Életre szóló élményben lesz részük az idei Testvércsalád Találkozóra jelentkező családoknak. A Családháló.hu online családi magazin 2014-ben indított programja már százakat vonzott Budapestre és számos család épített ki egymással kölcsönös testvércsaládi kapcsolatot.

Gömör

Adomány érkezése Gömörbe

Felsőszeli

Kukoricafosztás, ének és muzsika mellett

Párkány

Szivárvány kórus

Kolozsvár

Románia

Székelyföld

Szabadka

Óbecse

1082 Budapest, Corvin köz

z 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat, a Bethlen Gábor Alapítvány. és az Országos Lengyel Önkormányzat tisztelettel meghívja Önt 2016. október 21-én, pénteken, 10.00 órára a lengyel és a magyar Kis Felkelők emléktáblájának megkoszorúzására.

Rimaszombat

Akhisar, Törökország

Milyen a szüret 12 millió olívafa vidékén? Hogyan történik az olívabogyó begyűjtése, felhasználása, az olívaolaj fogyasztása és új olívafák ültetése?

Komárom

Laboda Róbert

Beretke

Benedek László

Pozsony

Balog Zoltán pozsonyi tartózkodása során találkozott Menyhárt Józseffel

Búcs

Szalai Erika

Nemesradnót

Homoly Erzsó

Erdély

Románia

Ungvár

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékjelét avatták az Ungvári Nemzeti Egyetemen

Budapest

és a nyelvhasználat

Erdély

Magyarország

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága döntött arról, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák a jegybanki alapítványok vizsgálatáról szóló jelentés részleteit.

Magyarország

Egy, a múlt héten elfogadott törvénymódosítás a kabinetnek is lehetővé teszi alapítványok létrehozását. Sőt a civil szervezetekkel ellentétben a bíróság a kormányalapítványokat gyorsított eljárással jegyezné be.

Magyaroszág

Az autizmussal élők életkörülményeinek javulásáért küzdő Autistic Art Alapítvány jószolgálati nagykövete lett Gryllus Dorka. Kutatások szerint ma minden 67. ember autizmussal él. A színművésznő harmadik éve dolgozik együtt az alapítvánnyal, amely 11 civil fenntartású, autistákat ellátó lakóotthont támogat.

Paks

Az Energiaklub és a Greenpeace úgy látja, hogy Paks II környezetvédelmi engedélyét felelőtlenség volt kiadni a hatóságoknak. A biztonságos, tiszta és versenyképes megújuló energiaforrások fejlesztésével teljesen feleslegessé válna az atomerőmű bővítése, és Magyarország csökkenteni tudná orosz energiafüggőségét.

Nyíregyháza

1956-60 - Forradalmi emlékkiállítás nyílt kárpátaljai művészek munkáiból Nyíregyházán

Csíkszereda

Csíkszereda

Kolozsvár

Székelyföld

Magyarkanizsa, Ilonafalu

Bácsfeketehegy

Zselíz

Csonka Ákos

Galánta

Csemadok díjak

Székelyföld

Kolozsvár

Kolozsvár

Ada

Vajdaság

Magyarország

Október 23-i rendezvény lengyelekkel

Kingyes

Feszty-emlékév: pályázati pénzekből újítanák fel a volt kingyesi művésztanyát

Rimaszombat

Kezdj okosan! - konferencia - harmadszor

Pozsony

Újabb reform készül az oktatásügyben

Galánta

Múzeumpedagógiai foglalkozások a Galántai Honismereti Múzeumban

Nagymegyer

Menyhárt, MKP

Magyarország

2016-ban immár 5. alkalommal rendezik meg az Együnk Egymásért programot, melynek célja az adománygyűjtés az október 16-i Élelmezési Világnaphoz kapcsolódva. Ez egyben az Élelmiszerbanknál a téli időszakra való felkészülés kezdete, amikor is több százezer ember élelmezését kell segíteniük az országban.

Beregszász

Kárpátaljai fiatalok a kárpátaljai fiatalokért. Közgyűlést tartott a KMKSZ ISZ

Beregszász

A kuratórium döntött a turisztikai pályázatokról. „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány

Zobor-vidék

A zoboralji beiratkozások margójára

Bukarest

Dunaszerdahely

Bíró Szabolcs

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Török Levente

Dunaszerdahely

Virágh Mária

Bihar megye

Bukarest, Temesvár, Kolozsvár, Iasi

Temesvár

Magyarország

Nagyvázsony község kezdeményezésére Kárpát-medencei Kinizsi-szövetséget hoznak létre a Kinizsi Pál életének fontos helyszíneihez közel eső magyarországi, erdélyi, vajdasági és felvidéki települések.

Magyarország

A Kalocsa és Térsége Civil Szervezetek Szövetsége felhívása civil szervezeteknek

Magyarország

A MOM Park Galéria alapítása óta kiemelt figyelmet fordít a feltörekvő művészek, alkotók bemutatására. Legújabb kiállításukban népszerű graffiti művészek működtek közre, a képeket pedig jótékony céllal értékesítésre is bocsájtják.

Budapest

Öt fiatal tehetség és öt civilszervezet kapta az Új Európa Alapítvány arca idei elismerését szombaton Budapesten a Millenáris Parkban, az alapítvány tízéves jubileumát ünneplő Tehetségfesztiválon.

Szeged, Roosevelt tér 5., Centerke Adományozó Központ

Szegeden, a Roosevelt tér 5. alatt működő Centerke Adományozó Központ a Mátrix Közhasznú Alapítvány olyan helyisége, ahol a betérők anyagi helyzettől függetlenül ingyenesen választhatnak maguknak a használt ruhákból – cipőkből saját használatra. Keddtől péntekig 10-17 óra között várják az érdeklődőket.

Rozsnyó

Nagyapáink örökségét viszik tovább

Kolozsvár

Magyarország

A Kreatív Európa Iroda közzétette a Kreatív Európa Program Európai együttműködési projektek területének magyar nyelvű tájékoztató dokumentumait.

Budapest

A nagysikerű Civil Akadémia és a Szellemi Honvédő Szimpózium sorozat eddigi, tömegeket megmozgató rendezvénye nyomán 2016. szeptember 29-én a Szent Margit Gimnáziumban ismét Civil Akadémia címmel előadássorozatot indított a Civil Összefogás Fórum.

Magyarország

2020-ra a Tesco Európa összes áruháza jótékony célra ajánlja fel az élelmiszer-felesleget.

Magyarország

Fontos feladatnak nevezte az önkéntesség kultúrájának elterjesztését Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára egy önkéntesség témakörében szervezett konferencián.

Magyarország

Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata frakció vezetője részére

Magyarország

2003. október 26-án alakult meg Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében a Székely Nemzeti Tanács. Ezt követően, október végén több alkalommal is olyan nagyszabású rendezvényt szervezett a testület, amely a székely autonómiatörekvés felmutatását, a Székelyföldön és nagyvilágban élő székelyek, magyarok mozgósítását tűzte ki célként.

Magyarkanizsa

Székesaranyág

Magyyarország

Az élelmiszerfelesleg csökkentése közös cél

Magyarország

Jövőre az ideihez képest negyedével nő a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények felújítására szánt állami támogatás - mondta a nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kedden Szekszárdon.

Magyarország

A Magyarországot foglalkoztató legsúlyosabb kérdésekről, például az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjrendszer jövőjéről indít társadalmi vitát az Alternatíva Kör – jelentette be Lattmann Tamás, az egyesület szóvivője. A független szakemberekből álló civil szervezet kormányzati ciklusokon átívelő – szakpolitikai programokat készítene elő.

Magyarország

A szegedi Meritum Egyesület és a San Martino del Carso-i Karszti Barlangkutató Egyesület Történeti Kutatások Osztálya minden érdeklődőt vár a Doberdón, San Martino del Carso településen, október 15-16-án tartandó “Magyarok a Doberdón” című ünnepi rendezvényére.

Szürte

Járható út és tiszta ivóvíz kellene a legtöbb községben. Magyar polgármesterekkel találkozott a KMKSZ ungvári járási frakciója

Magyarország

Kik, mit és hogyan? Adománygyűjtési trükkök és tapasztalatok a kicsiktől a nagyokig. A NIOK Alapítvány adománygyűjtési konferenciája civilszervezeteknek.

Ungvár

Növekvő magyarellenesség, zsugorodó kisebbségi jogok Ukrajnában

Brüsszel

II. Kárpátalja Nap Brüsszelben. Október 11-én került sor az Európai Unió fővárosában a II. Brüsszeli Kárpátalja Nap című rendezvényre.

Sepsiszentgyörgy

Marosvásárhely

Ipolynyék

Bátorkeszi

Pozsony

Magyarország

Modern gyermekgyógyászati eszközöket adományozott a LEGO Csoport a nyíregyházi Jósa András Oktatókórháznak.

Magyarország

A liberális gazdaságpolitika hívei szerint a szabadpiaci viszonyok mindenhatósága megkérdőjelezhetetlen. Ezt vallja az eltűnő félben lévő napilap, a Népszabadság, amely sajátjaként mantrázza abszolút igazságnak feltüntetve a ma már köztudottam megkérdőjelezett felfogást.

Sepsiszentgyörgy

Székelyföld

Kolozsvár

Kúla

Bihar megye

Románia

Erdély

Beregszász

Kétnapos nagyszabású Kárpát-medencei tudományos konferenciát szerveztek Beregszászban. November 4–5. között az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (II. RFKMF) történészszimpóziumot tartottak. A nemzetközi esemény a főiskola és a GENIUS Jótékonysági Alapítvány közös szervezésében valósult meg az '56-os emlékbizottság támogatásával.

Beregszász

Idén is elindultak a tanfolyamok a Rákóczi-főiskolán

Románia

Magyarország

Maratoni összefogás ApróTalp Falva nagy reményeiért!

Pozsony

Erdély

Sepsiszentgyörgy

Kolozsvár

Magyarország

Elindult az „Ifjúsági kisközösségi együttműködések támogatása” című (EFOP-1.3.6-VEKOP-16 kódszámú) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

Nagyszőlős

„A balsors csapásaiból is eredhetnek magas érzelmek”. ᾿49-es vértanúinkról emlékeztek meg Nagyszőlősön

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Temerin

Feketetó

Szabadka

Magyarország

Sorsdöntő NEM-ek!

Magyarország

Azt megszoktuk már, hogy olykor felüti a fejét egy-egy társadalmi célú hirdetés a tévében, de hogy bevásárlás, buszozás vagy vezetés közben, netán az utcán sétálva is ilyenekbe botoljunk, az már inkább rendhagyóbb.

Budapest

Öt fiatal tehetség és öt civilszervezet kapta az Új Európa Alapítvány arca idei elismerését szombaton Budapesten a Millenáris Parkban, az alapítvány tízéves jubileumát ünneplő Tehetségfesztiválon.

Beregszentmiklós

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete idén ötödik alkalommal szervezte meg tagcsaládjai számára őszi nagycsaládos hétvégéjét.

PwC Magyarország, Eiffel Palace, 1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

A Magyar Adományozói Fórum meghívja Önt:„Közösen a közösségért? avagy vállalatok a közösségek fejlődéséért” c. konferenciájára és MAF Társadalmi Befektetések Díjátadó gálájára

Románia

Erdély

Erzsébetlak

Magyarország

A haza minden előtt! Október 2-án!

Ungvár, Beregszász

Kárpátalján is elkezdődik a kvótanépszavazás. A választópolgárok az általuk megjelölt külképviseletre kapták meg a választási levélcsomagjukat, amelyek szeptember 19-től átvehetők Magyarország Ungvári Főkonzulátusán és Beregszászi Konzulátusán.

Nemesradnót

Magyarország

A magyarországi kvótareferendummal kapcsolatban foglalkoztak Magyarországgal szombaton a német sajtóban a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Die Welt című konzervatív lapok, továbbá az ARD országos köztelevízió, a francia sajtóban a Libération című baloldali napilap, az olasz sajtóban pedig az Il Giornale jobbközép napilap, a jobbközép Il Foglio, a balközép La Repubblica, az olasz püspöki kar napilapja, a L’Avvenire, valamint az Il Messaggero római napilap is.

Magyarország

A kormány tavaly döntött úgy, hogy miután 2010 és 2015 között eredményes volt a Tanoda program, 2016-tól is biztosítja a program folytatását és 5,3 milliárd forintot biztosít a hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztéséhez. Két év során mintegy hatezer hátrányos helyzetű általános iskolás fiatal tanulmányi eredményei javulhatnak.

Magyarország

Az Ökoszolgálat újabb interaktív programsorozata azoknak szól, akik túl a szelektív hulladékgyűjtésen és izzócserén újabb, az okos ökós élet irányába mutató gyakorlati útmutatót szeretnének.

Dunaszerdahely

Csáky Pál EP képviselő és Dyoníz Hochel, az Európai Parlament Szlovákiai Tájékoztatási Irodájának képviselője adják át Bárdos Gyulának, a Csemadok országos elnökének az Európai Polgári Díjat.

Magyarország

Megnyitotta kapuit a Kultúra alprogram Európai Együttműködési projektek területe

Magyyarország

Néhány hónapon belül négy fontos roma civil szervezet húzza le a rolót, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy valaha is újra aktivizálódni fognak. Nem arról van szó, hogy mindben egyszerre égtek volna ki és fásultak volna bele a munkatársak a szélmalomharcba, ahogy arról sem, hogy a kormány lehetetlenítette volna el őket. Ugyanakkor tény, hogy hazai támogatás és önrész nélkül ma már szinte lehetetlen nagy külföldi adományozótól komoly pénzt szerezni.

Nagyvárad

Maros megye

Székelyföld

Kolozsvár

Magyarország

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége most ismét a nemzethez fordul, és Magyarország legnagyobb, több ezer tagot számláló, Kárpát-medencét is lefedő keresztény civil szervezeteként arra kér minden felelősen gondolkodó magyar embert, hogy válasszon.

Magyarország

A Magyar Nemzeti Kereskedőházról, avagy merjünk nagyok lenni!

Magyarország

2016-ban is meghirdeti pályázatát a MOL Tehetségtámogató Program azoknak a 10-18 év közötti gyermekeknek és fiataloknak, akik a művészet és tudomány területén eredményesek, de továbblépésükhöz anyagi támogatásra van szükségük.

Magyarország

Temesvár

Gyulafehérvár

Szent Margit Gimnázium

Meghívó Civil Akadémia

Magyarország

Onlie közösségek kutatása és fejlesztése

Erdély

Temesvár

Erdély

Mohol

A hétvégén Moholon, a Tisza-parti kiserdőben húsz helybeli óvodásnak tartottak ismeretterjesztő foglalkozást a madarak gondozásáról és védelméről a Zöldike természetvédelmi civil szervezet aktivistái.

A referendum sikeressége egy olyan lavinát indíthat el Európa-szerte, amely elsöpörheti az emberek ellenében folytatott befogadáspolitikát, tehát nemcsak a demokráciában létező jogaink és kötelességeink miatt kell a legjobb szándékunk szerint részt venni a referendumon, hanem azért is, mert történelmet írhatunk, ha nagy többségbe kerülnek a „nem” szavazatok – mondta lapunknak Nagy Ervin filozófus, író, a PolgárPortált kiadó OIKOSZ Alapítvány elnöke, akit a népszavazás lehetséges kimeneteleiről kérdeztünk.

Magyarország

Autizmussal élő alkotók grafikáit használja fel dizájntermékek megalkotásához az Autistic Art. A dizájn tudatos, stratégiai használatáért a kezdeményezést a Magyar Formatervezési Tanács is elismerte. A Design Management Díj elismerő oklevelében azok a cégek részesültek idén, amelyeknek sajátjuk a dizájntudatos vállalatirányítás.

Magyarország

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága döntött arról, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák a jegybanki alapítványok vizsgálatáról szóló jelentés részleteit.

Mohács

Augusztus 28-án egy napra Mohácsra érkezik a Szent Jobb, az 1526-os mohácsi vész 490. évfordulójára emlékezve.

Erdély

Sepsiszentgyörgy

Kolozsvár

Nagykapos

Varga Tibor

Zobor-vidék

Tóth Klára

Topolya, Művelődési ház

Az elmúlt hétvégén a topolyai mozi előcsarnokában zajlott a II. baba-, gyerekruha- és játékbörze.

Magyarország

Magyarország jobban teljesít

Magyarország

Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke 2016. március 30. napján rendelte el a civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezetek nyilvántartási eljárásai időszerűségének és hiánypótlási gyakorlatának országos vizsgálatát.

Köbökút

Berényi Kornélia

Érsekújvár

A verseny abszolút győztese a szentpéteri származású, budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanuló, a Virtuózok elnevezésű magyarországi televíziós tehetségkutató műsorból is ismert Sárközi Xénia lett.

Csíksomlyó

Kolozsvár

Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy

Bácsfeketehegy

Tanulmányi hétvégét és közgyűlést tartott a Vajdasági Pax Romana – Márton Áronról szóló vándorkiállítás nyílt Bácsfeketehegyen

Zenta

Pár hónappal ezelőtt a zentai egészségház és az önkormányzat képviselői a laikus újraélesztésre szolgáló automata külső defibrillátort helyeztek el a város piacterén.

Zenta

Az idén is több százan vettek részt a Zenta főterén megtartott autómentes napon.

Ferencvárosi Művelődési Központ (1096 Budapest, Haller u. 27)

A II. ÉletMiNŐség Fesztivál a nők és férfiak harmonikus együttműködésének előmozdítását tűzte ki célul, kiemelten foglalkozik a női-férfi szerepekkel, a párkapcsolati kérdésekkel és a családi élet harmóniájával – mondta az ingyenes rendezvényt szervező EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület elnöke.

Kolozsvár

1143 Budapest (Zugló), Zászlós utca 54.

Érdekel a Greenpeace, a környezetvédelem és az önkéntesség? Az infónapon megismerhetsz minket és a munkánkat; ha pedig tetszik, amit látsz, csatlakozz hozzánk!

Erzsébet tér, Hősök tere

A civilek a hét végére mozgósítják a budapesti beépítések ellen tiltakozókat.

Kolozsvár

Erdély

Magyarország

Több mint ötmilliárd forintot fordít a kormány a Tanoda program folytatására, amely képzett szakemberek segítségével hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújt iskolaidő utáni többletfoglalkozást - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán.

Magyarország

Kampányt indítottak, jövő pénteken pedig művészeti performanszot és demonstrációt is szerveznek a Kossuth térre művészek és emberi jogi civilszervezetek. Az apropó nyilván a kvótanépszavazás elutasítása, de leginkább azt szeretnék elérni, hogy megjelenjen azoknak a hangja is, akik elutasítják a kormány menekültpolitikáját. Ahogy a tüntetésük alcíme is jelzi: emberséges Magyarországot szeretnének.

Marosvásárhely

Kolozsvár

Marosvásárhely

BUDAPEST, Tüskecsarnok

Ungvár, Beregszász

Bocskor Andrea EP-képviselő gondolatai a kvótaszavazásról

Topolya

Számos művelődési, sport- és szórakoztató tartalom várta az érdeklődőket a szeptember 9-e és 18-a között zajló községnapi rendezvénysorozat keretében Topolyán és a környező településeken.

Kolozsvár

Háromszék

Szabadka, Városi Könyvtár

Az Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör kedden este vendégül látta a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületét.

Versec

Harmadik osztályba jártam, amikor Vajdaságról tanultam. Vastag kartonpapírt kellett vinnünk az iskolába, arra rajzoltuk tartományunk térképét.

Zselizt

017. június 8–10.

Magyarország

Félelemben élnek a magyarok. Leginkább munkánk elveszítésétől félünk, és attól, hogy betegség miatt nem tudunk gondoskodni gyerekünkről, krízis esetén pedig a családtól és a pszichológustól várjuk a segítséget. A magyar felnőttek szerint még mindig az alkoholprobléma a vezető ok, ami miatt a szülők elveszíthetik gyereküket. Tegnap volt a Gyermekek világnapja.

BUDAPEST, Tüskecsarnok (Magyar tudósok körútja, Budapest, 1117)

Nick Vujicic, a Nem Adom Fel Alapítvány meghívására újra Magyarországra jön 2016. szeptemberében. Érdemes időben belépőt igényelni, mert várhatóan telt ház lesz az összes előadáson!

Karácsfalva

Kettős ünnep a Sztojka-líceumban. A tanévnyitó mellett új tornaterem, tanuszoda és kollégium átadását ünnepelték szeptember 18-án a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban.

Kistárkány

Egy napra a szilváé lett a főszerep

Csóka

Csókán a hétvégén az Orpheus Művelődési Egyesület In vino veritas címmel rendezte meg hagyományos kórustalálkozóját.

Sepsiszentgyörgy

Magyarország

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a New Yorkban zajló menekültügyi konferencián felhívta a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet civilizációs fenyegetést jelent a keresztény közösségekre.

Magyarország

Irakban is segíti a rászorulókat az Ökumenikus Segélyszervezet, ehhez hárommillió eurós támogatást kap az Európai Unió (EU) segélyalapjából (Madad Fund) - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója.

Rimaszombat

Beke Beáta

Erdély

Románia

Kézdivásárhely

Magyarország

A civilszervezetek közül idén is a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány gyűjtötte a legnagyobb összeget, 175,1 millió forintot az 1 százalékos szja-felajánlásokból (személyi jövedelemadó), a második legtöbbet, 132,1 millió forintot a Szent Márton Gyermek Mentőszolgálat Közhasznú Alapítvány, a harmadik legtöbbet, 121,3 millió forintot pedig az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány.

Magyarország

A szociális területen dolgozóknak szükségük van példaképekre. Ilyen példaképek lehetnek a katolikus egyház szentjei, de a különböző egyházak karitatív szervezetei is - hangsúlyozta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a Katolikus Társadalmi Napok ünnepélyes megnyitóján pénteken Budapesten.

Magyarkanizsa

Szeptember 17-étől 22-éig Magyarkanizsa is bekapcsolódik abba a rendezvénysorozatba, amelynek célja felhívni a figyelmet a környezettudatos életmód és az autómentes közlekedés előnyeire.

Vajdaság

Dr. Silling Léda néprajzkutató, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársa. Egyebek mellett kutatási területéről, valamint a népi műemlékvédelem keserédes feladatairól mesélt nekünk.

Torontálvásárhely

Szeptember 24-én és 25-én rendezik meg Torontálvásárhelyen a sorrendben 21. VIVE magyarnóta- és csárdásfesztivált.

Doroszló

Két nap alatt, szeptember 7-én és 8-án csaknem 10 000 hívő járt a doroszlói Szentkúton Kisboldogasszony ünnepén.

Fővárosi Állat- és Növénykert

Bár még csak augusztus van, de egy ősz eleji dátumot már érdemes a naptárunkba beírni: 2016. szeptember 19-én ugyanis ismét megrendezésre kerül a Sérült Gyermekek Napja. Az egész napos rendezvényre az ország szinte minden részéről várnak látogatókat, s a sérült gyermeket-fiatalt nevelő családoknak ezen a napon ingyenes belépést biztosít a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Kassa

Kolozsvár

Kolozsvár

Szabadka

Telt ház előtt léptek fel budapesti kántorok a szabadkai városházán szerdán este, a koncert végén a közönség állva tapsolt.

Magyarország

CÖKA közleménye

Magyarország

Közlemény a 2016. rendelkező évben a magánszemélyek által érvényesen megjelölt, legalább 100,-Ft Szja 1%-os felajánlással érintett kedvezményezettekről

Muzslya

A Vajdasági Magyar Civil Szövetség és a muzslyai Fókusz Klaszter Családi Gazdálkodók Egyesülete közös szervezésében a magyarországi, október másodikai kvótareferendumról szerveztek estet

Bögöz

Nagyszalonta

Erdély

Pacsér, Bihartorda, Tiszaalpár, Aranyostorda, Újszentes

Tordának hét testvértelepülése van Vajdaságban, Magyarországon és Romániában, amelyekkel szoros kapcsolatokat tart fenn.

Kishegyes

Interjú Dr. Szőke Anna óvódapedagógus, néprajzkutatóval.

Malomvölgy Oktatási és Szabadidő Központ Hóvirág u. 28., Felsőörs, 8227

Légy részese a Nemzeti Ifjúsági Tanács Szabadegyetemének 2016. szeptember 15-18. között, Felsőörsön!

Dunaszerdahely

Publikálva: 2016, szeptember 14.

Erdély

Szabadka

Vajdasági protestáns kataszter címmel jelent meg a MILKO Egyesület legújabb, a Reformáció Emlékévéhez kapcsolódó kiadványa Tómó Margaréta szerkesztésében.

A Háttér Társaság Információs és Lelki segély Szolgálata 2016 őszén is elindítja telefonos operátorképzését!

Királyhalom

A Vajdasági Magyar Civil Szövetség szervezésében kedd este Királyhalmon Bencze Izabella magyarországi jogász tartott előadást a migrációról.

Sepsiszentgyörgy

Románia

Magyarorszáh

A több, mint 3 millió nyugdíjas, és 1 millió nyugdíj előtt álló állampolgár érdekeinek védelmével elégedetlen szervezők, akik nem fogadják el a “47 ezer forintból való megélhetés” ötletét, és azt sem, hogy egy ledolgozott élet után a gyermekei tartsák el, 2016. szeptember 7-én egy új mozgalmat alapítottak.

Toplya, Múzeum

Immár tizedik alkalommal szervezték meg a hétvégén a Fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok konferenciáját, amelyre az idén is, csakúgy mint tavaly, Topolya Község Múzeumában került sor.

Budapest

A megbeszélésnek több felvidéki résztvevője volt

Nagykapos

A szeptemberi alkalmon besegített a Petőfi Sándor Program Ung-vidéken tevékenykedő ösztöndíjasa, Horti Réka is, aki néptáncot és népi játékokat tanított a gyermekeknek. A fiatal budapesti ösztöndíjas, aki egyébként a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes táncosa, ezentúl a további foglalkozásokon is részt vesz, hogy többek között néptáncot oktasson. A következő hétvégi iskolát október 9-én tartják.

Budapest

"Már háromezernél is többen regisztráltak a világ minden tájáról, hogy odaadó munkájukkal segítsék Magyarország eddigi legnagyobb és legösszetettebb sporteseményének sikeres lebonyolítását" - idézi a szervezők hétfői közleménye Perényi Szilviát, a világbajnokság önkéntes programjának vezetőjét.

Nyékinca

A bensőséges, csupán a lelkünk mélyén átélt pillanataink, érzéseink, kimondatlan szavaink lehetnének a tanúi mindannak, amit éreztünk azon a forró vasárnapon Szerémségben, Nyékincán

Magyarország

A professzionális színház- és táncművészeti szervezetek, illetve zenekarok és énekkarok kiemelt művészeti céljainak megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma 168,5 millió forinttal támogatja.

Rimaszombat

Homoly Erzsébet

Kassa

Balassa Zoltán

Csíkszereda

Kolozs megye

Magyarország

Civilszervezetek a Hol jár az eszed? 16. ARC közérzeti kiállításon. A MACI – Magyar Civilszervezetek és a MagNet Civil Kapcsolatok Program együttműködésével és támogatásával

Börvinges

Magyar alkotásokat is díjaztak a kárpátaljai kisebbségi médiafesztiválon. Több magyar produkciót is díjaztak az európai országokban élő nemzetiségi kisebbségek mindennapjait és kultúráját bemutató Szülőföldem szép határa elnevezésű háromnapos nemzetközi televíziós és rádiós fesztiválon.

Császlóc

Harmadik alkalommal szervezte meg a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet – a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezetének és a Császlóci Községi Tanácsnak társszervezésében – Császlócon a Dobó-napot.

Feketics

Pénteken kezdődött és vasárnap ért véget a 45. Bácsfeketehegyi Szüreti Napok rendezvénysorozat és a 15. Bácsfeketehegyi Szőlész- és Borásztalálkozó.

Dunaszerdahely

Tilajcsik Edit

Ipolyság

Pásztor Péter

Bustyaháza

Hatodik alkalommal szervezték meg a Felső-Tisza-vidéki Magyarok Találkozóját (FELTISZA) idén Bustyaházán.

Magyarkanizsa

Kötetlen beszélgetéssel ért véget szombaton délelőtt a 64. Kanizsai Írótábor Magyarkanizsán.

Ungvár

A címben szereplő idézet akár a mottója is lehetett volna annak a zárókoncertnek, melyet Pál István Szalonna és bandája, a Técsői Banda és az aknaszlatinai Simon Ion és zenekara tartott szeptember 8-án Ungváron, a megyei filharmóniában.

Rimaszombat

Hetény

Másfél évig dolgozott Buda halála előadásán Gál Tamásnak gyorstalpaló volt képzőművészetből, amíg elkészítette a bábokat és a díszletet

Felvidék.ma

Topolya

A topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapat több mint ötvenéves múltra tekint vissza, és a csapatnak jelenleg mintegy 50–60 tagja van. Ez a szám folyamatosan változik. A minap Huber Csabával, a csapat parancsnokával beszélgettünk cserkészetről, illetve a csapathoz köthető aktualitásokról.

Marosvásárhely

Marosvásárhely

Erdély

Magyarrország

A nemzet önállósága és identitása olyan érték, amelynek megőrzése őseink akaratából ránk vár.

Dunaszerdahely

Kis Márta, Kovács Csonga anikó

Budapest

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat (www.njsz.hu) és dr. Morvai Krisztina független európai parlamenti képviselő (www.morvaikrisztina.hu) Budapesten, 2016. szeptember 9-10. között kétnapos szakmai találkozási lehetőséget, tapasztalatcserét és közös önképzést szervez olyan erdélyi, délvidéki, felvidéki, kárpátaljai ügyvéd, illetve jogvédő kollégák részére, akik már részt vesznek, vagy szeretnének részt venni az elszakított területeink őshonos magyar közösségeinek egyéni és kollektív jogi küzdelmeiben, azaz a jog eszközeivel kívánják jobbá, igazságosabbá tenni a szülőföldjén, elcsatolt sorban élő magyar nép helyzetét.

Pozsony

Juhász Katalin

Temesvár

Sepsiszentgyörgy

Szamosújvár

Kolozsvár

Kolozsvár

Erdély

Magyarország

Az EU Civil Információs Pont (EUCIP) a magyarországi civil szervezetek számára egy olyan hiánypótló és díjmentes európai információs platform, amely segíti a civil szervezeteket az európai pályázati labirintusban történő kiigazodásban. Az EUCIP az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének támogatásával jött létre.

Mika Tivadar Mulató (Bp. VII. ker. Kazinczy u. 47.

Az Ökotárs Alapítványnál és partnereinél tartott rendőrségi házkutatás második évfordulóján ismert civil szervezeti vezetőkkel tekintjük át a hazai civil szektor helyzetét 2016-ban, felhasználva a USAID Civil fenntarthatósági jelentésének legfrissebb eredményeit is.

Ungvár

Augusztus 31-én lezárult az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány által meghirdetett gazdaságfejlesztési pályázatok befogadása.

Topolya

A jelenleg 39 tagot, szklerózis multiplexben megbetegedett egyént tömörítő Kis Bácska elnevezésű humanitárius civil szervezetnél tett hivatalos látogatást dr. Nenad Ivanišević, a munkaügyi és szociálpolitikai minisztérium államtitkára

Újvidék

Ma kellett volna lezajlania a főtárgyalásnak az újvidéki Felső Bíróságon a Jogtudományi Kar ügyében. Mint ahogyan arról már többször is írtunk, a Vajdasági Magyar Diákszövetség a magyarul történő felvételizési lehetőségért harcolt hónapok óta.

Beregszász

A Magyar Érdemkereszt legfelső fokozatával tüntette ki Áder János, Magyarország köztársasági elnöke Vass Ilonát, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorhelyettesét, a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány (KMTF JA) ügyvezetőjét.

Ungvár

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden hivatalában fogadta Brenzovics László parlamenti képviselőt, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét.

Erdély

Magyarország

Újra jótékonysági sétát szervezett az Amway országszerte 9 helyszínen. Az akció célja az volt, hogy a résztvevők 10 000 lépéssel és jelképes, 500 forintos adománnyal segítsék beteg gyermekek gyógyulását. Országszerte 2300-an gyalogoltak a jó ügyért. A befolyt összeget az Amway megduplázta, így összesen 2,5 millió forint gyűlt össze.

Dunaszerdahely

Bácskossuthfalva

A bácskossuthfalvi szüreti napoknak nagy hagyománya van, és igen népszerű rendezvény a helyiek körében.

Zenta

Szombaton táltosdobok és táltosénekekből felszabaduló energiával volt tele a Zenta szélén lévő Lovas-tanya udvara, ugyanis itt rendezték meg Délvidék első dobos találkozóját.

Beregszász, Ungvár

Magyar nyelvű továbbképzések a pedagógusoknak. Új szerepkörben a Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Intézet Beregszászi Kihelyezett Tagozata

Beregszász

Pedagógushiánnyal küzdenek a magyar iskolák

Padé

Szerdán Padén az Önkéntes Tűzoltó-egyesület épületében az 1991 óta Svájcban élő, padéi származású Bárdos György tűzoltó átadta az általa Oberbipp településen gyűjtött tűzoltó-ruházati felszerelést.

Bácsföldvár

A Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) védőszentjének, Szent Ágostonnak szentelt ünnepet az idén Bácsföldváron tartották augusztus 27-én, Szent Mónika napján. A Skaldilis terem mintegy száz érdeklődőt fogadott be és adott otthont a rendezvénynek.

Magyarország

Az NCTA lebonyolító alapítványai idén tavasszal pályázatot hirdettek a már lezárult, támogatott projektek keretében készített videók díjazására. A május 30-ig határidőre beérkezett 41 alkotás közül a szakmai zsűri 12-őt válogatott be a rövid listára, melyek internetes közönségszavazáson vehetnek részt augusztus végétől.

Magyarország

Össziskolai különóra-választót szervez egy pécsi civil egyesület, hogy könnyebben, egy helyszínen választhassanak a pécsi iskolákba járó gyermekek és szüleik a különórák, sportfoglalkozások közül.

Magyarország

Versenyképes és értékalapú iskola létrehozása a cél - emelte ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti tanévnyitón kedden Érden.

Magyarország

A helyi közösségek fejlesztéséért hirdet pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) civil és egyházi szervezeteknek, polgári közösségeknek - jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

Ungvár

Az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központnál pályázók figyelmébe!

Magyarország

A visegrádi együttműködés (V4) a legszorosabb és leghatékonyabb szövetség Európában - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a misszióvezetői értekezleten, ahol a lengyel, a cseh és a szlovák külügyminiszter európai egység helyreállítását szorgalmazta.

Budapest

Az 5. Nemzetközi Nemnövekedés Konferenciának Budapest ad otthont 2016. augusztus 30. és szeptember 3. között.

Magyarország

Hanva

Szabadka

Az idei Interetno utolsó napján a Sétaerdőtől az Etnopolisig, azaz a városközpontba tartó útvonalon vonultak fel a résztvevők, majd a táncszínpadon Bunford Tivadar, a szabadkai képviselő-testület elnöke zárta le a fesztivált:

Marosvásárhely

Nagyvárad

Románia

Románia

Románia, Székelyföld

Románia

Marosvásárhely

Horgos

Bartók Béla Horgoson címmel szombaton emlékműsort tartottak

Szatmárnémeti

Nagyvárad

Érmihályfalva

Marosvásárhely

Csíkszentdomokos

Nosza, Róka-tanya

Romániából, Magyarországról és Vajdaság számos településéről érkeztek civil szervezetek tagjai a Ludasi-tó partján található Róka tanyára. A kétnapos Civil piknik célja a barátkozás, kapcsolatépítés és a tapasztalatcsere volt.

Csíkszentdomokos

Szatmárnémeti

Szatmárnémeti

Marosvásárhely

Kézdivásárhely

Románia

Bihar megye

Kolozsvár

Magyarország-Szerbia

Megnyílt az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program, amely a Magyarország és Szerbia közötti határon átnyúló együttműködés folytatásaként új lehetőséget nyújt a határtérség fejlesztésére. A programra nonprofit szervezetek pályázhatnak.

Kolozsvár

Zenta

Kedden Zentán jártak a szentendrei Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület tagjai.

Egy ökumenikus segélyszervezetnek ajánlotta fel Ladik Katalin vajdasági származású, Budapesten élő költő, performanszművész

Csobánkapuszta, Nograd, Hungary

Szabadka

A nyári évszakhoz képest igencsak hűvös és esős időjárás kihatott az Interetno fesztiválra is, legalábbis, ami a megnyitót illeti.

Sokszor látom, hogy az emberek szívesen segítenek, szívesen adnak, csak nem tudják, hogyan tegyék, és sokszor abban sem biztosak, hogy az adományuk jó helyre érkezik, vagy megérkezik-e egyáltalán… Az „Adjkirály!” oldala éppen erre kínál megoldást.

Magyarország

Elmúltál 13, de nem vagy még 30? Érdekel az önkéntesség, a közösségépítés témája akár hazai, akár nemzetközi szinten? Vegyél részt az Európa Ifjúsága Egyesület társasjáték-pályázatában.

Magyarország

Lezsák Sándor

Több ezer önkéntes nem jelent meg a riói olimpia versenyhelyszínein.

A Skandináv Ház Alapítvány csapatába megbízható, lelkes önkénteseket keresünk, akik segítenek abban, hogy a lehető legjobb skandináv programokat hozhassuk létre a 2016/2017-es évadban Budapesten.

Nemzeti Önkéntes Tanácsot hozna létre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a szervezet az önkéntesség területén tevékenykedő civil, egyházi és gazdasági szereplők, valamint a kormányzati szakpolitikai irányítók együttműködését segítené - derül ki a testület létrehozásáról szóló előterjesztés-tervezetből.

Lezárult az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közzétett „EFOP-1.2.1 Védőháló a családokért” kiírás pályázatainak benyújtási határideje. 1080 kérelem érkezett, több mint 40 milliárd Ft értékben. Ez mintegy hat és félszerese a rendelkezésre álló 6,2 milliárd forintos keretnek.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete pro bono megbízásra ügynökséget keres. A TVE olyan civil szolgáltatást szeretne bevezetni, amely segíti a fogyasztókat, hogy a legjobb és fenntarthatóbb alternatívákat válasszák vásárlásaik során – a szervezet küldetésének megfelelően. Nyugat-Európában egy nagy presztízsű, több évtizede sikerrel futó modell, de Magyarországon még nem valósult meg hasonló.

Óvatos becslések szerint is minden ötödik kamasz nő fel alkoholproblémával küzdő szülők gyerekeként. A téma a jelenség elterjedtsége ellenére is tabunak számít, így a kamaszok segítségkérés helyett jobb híján megpróbálnak szüleik helyett is szülők lenni. A H52 és a Kék Pont most közös csoportot indított az érintett tinédzserek számára. Békési Tímea ötletgazdával, valamint Kormos Piroska és Lovizer Dániel csoportvezetőkkel beszélgettünk az épp induló projektről.

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, 1-es futópálya

A Budapest Airport idén is megrendezi egyedülálló rendezvényét, a Runway Run 4.0 repülőtéri jótékonysági futóversenyt.

Magyarország

8. kerület

A Város Mindenkié csoport olyan hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt és lakásszegénységben élő aktivistákból és szövetségeseikből áll, akik tenni akarnak egy egyenlőségen alapuló és igazságos társadalomért.A nyílt napjaikon 2016. július 25. és augusztus 14. között lehet részt venni.

Románia

Budapest

A bíróságok augusztus 10-16. között várják az érdeklődőket a Sziget Bíróság standján, a Civil Szigeten felállított sátorban.

Uszód

Magyarország

Hódmezővásárhely Kenguru Panzió

Sziget

Szerdán a mínusz egyedik nappal megkezdődik a Sziget fesztivál. Idén Rihanna koncertjét övezi a legnagyobb érdeklődés, mellette Manu Chao, a Muse, David Guetta, Sia, a Chemical Brothers, valamint Noel Gallagher tartozik a legnagyobb sztárok közé a felhozatalban.

Magyarország

Az „Önállóan lakni, közösségben élni” című kutatás célja, hogy a résztvevők a saját tapasztalataikra is építve, érintett kutatóként részt vegyenek egy olyan skála kidolgozásában, ami megmutathatja, hogy mire van szüksége egy mozgássérült embernek ahhoz, hogy önállóan élhessen ma Magyarországon.

Magyarország

A magyar nemzet büszke lehet évszázados sporteredményeire - hangsúlyozta az MTI-nek nyilatkozva a riói olimpiai játékok kezdete előtt fél nappal Balog Zoltán. A sportért is felelős miniszter az MTI várt eredménnyel kapcsolatos kérdésére azt mondta: szerinte a négy és a nyolc aranyérem között "minden reális", de a többi eredmény is fontos.

A magyarság összefogásának és az összetartozás érzésének fontosságát hangsúlyozták a Magyarok kenyere program javára gyűjtött búza összeöntésekor a Pécs melletti Orfűn vasárnap rendezett ünnepség szónokai.

Magyarország

Shane Tusup már magyar lett. Az immár kétszeres olimpiai bajnok, Hosszú Katinka amerikai férje a Nemzeti Sportnak adott interjúban beszélt arról, hogy mit érez akkor, amikor felesége amerikaiak ellen úszik.

Magyarország

Budpest

Mi a 100-as buli? Egy kevés jótett, sok dobos, karneváli hangulat! A cél: “A sok kicsi, itt tényleg sokra megy”

Nagydobrony

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre Kárpátalján a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány szervezésében a Magyarok Kenyere program. A Kárpátalján összegyűjtött búzából mindig egy jelképes mennyiség kerül összeöntésre az anyaországban és az elcsatolt területeken összegyűjtött magokkal. Az ebből őrölt lisztből készül el a Magyarok Kenyere.

Gólya Presszó (Budapest VIII. ker. Bókay J. utca 34.)

A Város Mindenkié és a Közélet Iskolája negyedik alkalommal rendezi meg közösségi nyári egyetemét, ahol ebben az évben mozgalmi sikerekkel és sikeres szövetségekkel foglalkoznak.

Beregszász

2016. augusztus elsején vette kezdetét a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében, a Bethlen Gábor Alap támogatásával a Fókuszban a tehetség a színjátszás terén pályázati projekt keretén belül a színjátszótábor.

Magyarország

A kezdetektől fontos a Sziget számára a fenntartható fesztiválozás. Idén azonban hangsúlyosabb akciókkal és kommunikációval segítik a látogatók körében is népszerűsíteni a környezettudatosságot. A #szigetrecycling keretében még jótékonysági szervezetek is jól járhatnak.

Zenta

Zentán tartotta meg hagyományos őszi tanácskozását a Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület

Normálisak ezek a csehek? Prága közelmúltban elfogadott új fejlesztési terve szerint több mint 200 új parkot terveznek létrehozni Prágában.

San Francisco

2017. január elsejétől San Franciscoban tiltólistára kerülnek a styroporból lévő termékek, például az elvitelre szánt kávék, teák poharai vagy más csomagolóanyagok is. Cél a teljesen hulladékmentes város.

Magyarország

Ökumenikus imaórán emlékeztek meg kedd este a roma holokauszt és a kislétai romagyilkosság áldozatairól Budapesten a Sant'Egidio közösség szervezésében.

Magyarország

Magyarország

Mezőberényben 2016. július 1-től a TÍZVÁROS Alapítvány vette át a szalma brikettet készítő üzem működtetését.

Magyarország

Mintegy kétmillió forintot gyűjtöttek a jótékony sportolók a 13 éve működő, és immár közel 3000 életveszélyes betegséggel kezelt gyermek kívánságát teljesítő Csodalámpa Alapítványnak az Ironman70.3 Budapest rendezvényén.

Magyarország

A népszerű komolyzenei oldal, a Bachtrack szavazásán a Legjobb Kórus kategóriájának hat jelöltje közül került ki győztesen a Magyar Állami Operaház Énekkara, amelyet a januári Turandot-produkciója alapján nomináltak – írja az Operavilág.

Magyarorzág

Magyarország

A kormány fontosnak tartja és támogatja a keresztény ifjúsági találkozókat, ezzel is bizonyítva, hogy figyel a keresztény fiatalok szavára - jelentette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Mátrafüreden, a Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozón.

Magyarország

Magyarország

Megérkezett az egyik legerősebb vírusvédelmi szoftver a CivilTech szoftveradományozói programba! Ne maradjon le, regisztráljon és igényelje a szükséges szoftvereket!

Premier Kultcafé

Magyarország

Első alkalommal vettek részt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén a diaszpóra magyarságának szervezetei.

Magyarország

Magyarország

Magyarország

Lengyelország

Magyarország

Magyarország

Amikor ismeretlen, frissen alakult szervezetek pályázataiknál regisztrációs díjat kérnek, éljünk a gyanúperrel.

Magyarország

Balatonföldvár

2016-ban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy év kihagyással ismét megszervezi a harmadik országos máltai ifjúsági mozgássérült tábort. Az idei tábor 2016. július 11-17. között kerül megszervezésre Balatonföldváron.

Magyarország

Az idén is elindult a Magyar Adományozói Fórum hazai cégek támogatói kezdeményezései számára kiírt, széles körben elismert szakmai pályázata, a MAF Társadalmi Befektetések Díj, amelyen az elmúlt 5 évben már több mint 130 hazai társadalmi célú támogatói program vett részt. A megmérettetésre a cégek július 15-éig jelentkezhetnek 2016-ban.

Kunbábony, Civil Kollégium épülete

Kunbábony, Civil Kollégium épülete

Magyarország

Július 10-én, délután 3 órakor ismét csobban Magyarország! A WWF felhívására 8 megyéből 15 település jelentkezett. Vasárnap a Duna, a Dráva, a Tisza, a Szamos, a Sajó, a Túr és a Séd patak is részt vesz a Nagy Ugrásban, Gyermelyen pedig egy név nélküli patak a 207. helyrajzi számú vízfolyás lesz a főszereplő.

Magyarország

Beregszász

Magyarország

110 Nobel-díjas kéri a Greenpeacet, hogy adják fel a GMO-ellenességüket. A nyílt levelet aláíró kutatók és tudósok arra kérik a világ legismertebb zöldszervezetét, hogy fejezze be a genetikailag módosított élőlények (GMO) elleni hadjáratát.

Magyarország

A Ligetvédők szerint nem fog nőni a zöld felület a Városligetben a tervezett építkezések miatt. A csoport feljelentést tesz a Közlekedési Múzeumnál vasárnaptól keddig intézkedő rendőrök ellen.

Magyarország

Alsószeli

Magyarország

2016-ban is MOL Gyermekgyógyító Program címmel hirdeti meg pályázatát az Új Európa Alapítvány, mellyel krónikus betegséggel, fogyatékkal élő vagy lelkileg veszélyeztetett gyerekeknek, fiataloknak kíván segíteni. Pályázni olyan nonprofit szervezetek tudnak június 30-ig, akik a gyerekek számára élmény- vagy művészetterápiás programokat valósítanak meg.

Beregszász

Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) vándorbölcső akciója

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a május - június hónapban beérkező várhatóan nagy mennyiségű beszámolókra tekintettel az OBH Országos Nyilvántartási Irodája az ügyfélfogadási idejét meghosszabbítja

Magyarország

Magyarország

Az idén 492 önkéntes tűzoltó-egyesületet támogat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) összesen félmilliárd forinttal, önkéntes mentőszervezetek pedig százmillió forint támogatásban részesülnek – tájékoztatta az OKF szóvivője az MTI-t.

Magyarország

Mindig büszkék voltunk a magyar labdarúgás sikereire.

Magyarország

Ungvár

A Bartók Béla tehetségkutatóra jelentkezők figyelmébe!

Magyarország

Magyarország

A korábban, a Budapest Esély honlapján (http://www.pestesely.hu/?pageid=eselyegyenloseg_a_fovaros_telepulesi_eselyegyenlosegi_programja) írtak szerint halad a Főváros esélyegyenlőségi programjának készítése. Az első társadalmi egyeztetés keretében, a XI. Kerület Újbuda Önkormányzat együttműködésével kerületi egyeztető fórumot tartottunk (április 19., Újbuda), amelyen a kerületi esélyegyenlőségi referensek egészítették ki a készülő anyag problémafeltáró részét.

Magyarország

Június harmadik vasárnapja az édesapák ünnepe. Ebből az alkalomból a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom bejelentette, hogy megalapítja az Apákért munkacsoportot. A cél, hogy a munkacsoport rámutasson az édesapák szerepére, jelentőségére, támogassa mindkét szülőt, hogy a megváltozott társadalmi elvárások között helyt álljanak a gyermekvárás idején, és azt követően is.

Városligeti Királydomb

Megelégelték a Ligetvédők, hogy a beépítés áldozataivá váljanak a budapesti fák, ezért pénteken nagygyűlésre várják mindazokat, akik nemet mondanak az irtásra. A „Legyen a város liget” elnevezésű összefogás résztvevői hangsúlyozzák: a Városliget, a Római-part és az Orczy-kert fái nem akarnak József nádor téri társaik sorsára jutni.

Budapest, MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 18.) – Kupola terem

Ungvár

A Bartók Béla tehetségkutatóra jelentkezők figyelmébe!

Magyarország

A családszervezetek szoros együttműködését, egymás erősítését szorgalmazza konkrét projektek, programok mentén a 260 tagegyesületet és hetvenezer tagot számláló Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által június 15-én megrendezett konferencia.

Magyarország

Huszonöt éve, 1991. június 14-én jegyezte be a Fővárosi Bíróság egyházi jogi személyként a Katolikus Karitászt, a Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezetét - közölte a segélyszervezet kedden az MTI-vel.

Danubius Hotel Aréna (1148 Budapest, Ifjúság útja 1-3.)

Egy Európa-szerte egyedülálló kutatásra szeretnénk felhívni a figyelmet, melyet az FSZK Nonprofit Kft. és a Kézenfogva Alapítvány az „Új dimenziók a fogyatékos személyek szociális ellátásában” című pályázat keretében készíttetett.

A 25 éves Katedra Nyelviskola 25 nagycsaládos fiatal ingyenes nyelvtanulását biztosítja. 20 millió forint összértékű társadalmi felelősségvállalás projektet a Nagycsaládosok Országos Egyesületével közösen valósítják meg. Az együttműködés keretében 10 magyarországi városban 25 nagycsaládos fiatalt segít hozzá a nyelviskola ahhoz, hogy eljussanak a középfokú nyelvvizsgáig.

MagNet Közösségi Ház – Andrássy út 98. – Belső udvar

Június 14-én, 7:45-től önkéntesség és vállalati önkéntesség a Civil Reggeli Programsorozat témája, a Magnet Bank és a Civil Kerék szervezésében.

Nagyszőlős

A Bartók Béla tehetségkutatóra jelentkezők figyelmébe!

Magyarország

Magyrország

Magyarország

Az Európa Tanács és az Európai Bizottság bejelentette, hogy a 2016-os Európai Örökség Napok összeurópai témája az Örökség és közösségek lesz.

Magyarország

Magyarország

Magyarország

Az Erasmus kétségtelenül a legismertebb ösztöndíjprogram, de ezen kívül is számtalan lehetőséget kínál diákoknak, tanároknak, szakértőknek és civileknek az idén 20 éves Tempus Közalapítvány. Az elmúlt két évtizedben 15.000 projekt megvalósításához, illetve 165.000 ember nemzetközi tapasztalatszerzéséhez járultak hozzá.

Beregszász

A Bartók Béla tehetségkutatóra jelentkezők figyelmébe!

Magyarorszáf

Boldogabbak azok az emberek, akik egy civil szervezetnél dolgoznak, mint azok, akik a közszférában, vagy a magánszektorban. Ezt nem Lázár János mondja, hanem az Independent, amely egy gazdaságpszichológiai folyóiratban (Journal of Economic Psychology) megjelent tanulmányt idéz.

Magyarország

Kétszázötvenmillió forint támogatást ad a kormány a Karitatív Tanács (KT) öt tagszervezetének, hogy támogassa a határon végzett munkájukat - jelentette be Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, a KT elnöke pénteken Budapesten.

Google Ground Budapest – 1082 Budapest, Nagy Templom utca 30.

Szeretné ismertebbé tenni civilszervezetét, és ehhez még támogatást is kapni? Kényelmesebb munkaszervezésre, hatékonyabb online kommunikációra vágyik? Szívesen kipróbálná a munkáját segítő alkalmazásokat? Most itt a lehetőség!

1048 Budapest, Óceánárok utca 33. Rex-Állatsziget

Nyíregyháza

Hagyományosan az egymásra figyelés és a tudatos közlekedés fontossága köré épülnek a közlekedésbiztonsági programok a Kossuth téren. Idén még több digitális szimulátor és izgalmas játék, ügyességi pálya és kvíz várja az érdeklődőket. A legkisebbek a Kölyökparkban, a Hősök terén szerezhetnek tapasztalatokat és tehetik próbára közlekedéssel kapcsolatos tudásukat.

Magyarország

Magyarország

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a május - június hónapban beérkező várhatóan nagy mennyiségű beszámolókra tekintettel az OBH Országos Nyilvántartási Irodája az ügyfélfogadási idejét meghosszabbítja

Magyarország

Magyarország

Módosította az Unicef a gyermekbántalmazásról szóló kampányfilmjét, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy mit tegyen a gyerek, ha édesapja bántalmazza őt.

Magyarország

Magyarország

Bécsben bégetnek a bárányok: a furcsa színű műanyag állatkák üzenete az, hogy mindenki egyenlő.

Az energiahatékonysági szektor vállalkozásai hiányolják az energiahatékonyság ösztönzésére irányuló kormányzati elkötelezettséget, derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet legfrissebb felméréséből. Legnagyobb problémának a bizonytalan gazdasági és változó jogszabályi környezetet, a kereslet- és munkaerőhiányt látják.

Kiss Norbi és Bunyós Pityu is besegít az átalakításba. Igazi fesztiválhangulat és számos meglepetés várja azokat, akik június 18-án, szombaton elmennek Kápolna községbe, hogy önkéntes munkájukkal segítsék a Macskaárvaház Alapítvány új menhelyének, vadvédelmi központjának és állatterápiás helyiségének létrejöttét.

Idén is volt több mint 1100 olyan alapítvány, akiket a NAV kizárt abból a körből, ahova az szja 1 százalékát lehetett utalni. A kizárt szervezetek között, daganatos betegeknek gyűjtő alapítványok, állatvédelmi szervezetek és óvodák, iskolák alapítványai és sportegyesületek is vannak.

Módosította az Unicef a gyermekbántalmazásról szóló kampányfilmjét, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy mit tegyen a gyerek, ha édesapja bántalmazza őt.

Az adománybolt műfaja egyesíti a jótékonykodást a kincskeresés izgalmával. A különleges apróságokon kívül a leghasznosabb tárgyakat is beszerezhetjük, vásárlásunkkal pedig jó ügyet szolgálunk. Budapesten, Kecskeméten, Békéscsabán, Nagykanizsán, Szombathelyen, Zalaegerszegen várják este hattól éjfélig az érdeklődőket hazai adományboltjaink. Érdemes az esemény facebook-felületén tájékozódni, (https://www.facebook.com/events/629581850556196/?active_tab=posts) hiszen a részvevő boltok fényképes bemutatkozásán kívül a kapcsolódó programokról is itt találunk információkat. A vendégváró boltocskák, a társadalmunkért munkálkodó szervezetek, az éjszakai kincskeresés izgalma mind nagyszerű programot ígérnek!

Érsekújvár

A Civil Vezetők Klubjában, vendégeink és a civil szervezetek közreműködésével beszélgetést folytatunk a sokunk számára fontos Civil napról, amikor ismerkedhetünk egymással, közelebb kerülhetünk a városban élő emberekhez.

A 16 civil szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közös közleményt, szerintük a benyújtott költségvetési javaslattal a kormány számos területen többet tervez adni azoknak, akiknek már van, és elvon azoktól, akik eleve hiányt szenvednek.

Évről-évre egyre többen jelentkeznek önkéntesnek a Magyar Református Szeretetszolgálat május végi Szeretethíd programjára – mondta a szeretetszolgálat kommunikációs vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.