Csóka

A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítvány fotópályázatot hirdet határon túli magyar fotósok számára, két kategóriában.

Zenta

Városfejlődés, városfejlesztés — tapasztalatok címmel szervezett tanácskozást Zentán a Regionális Tudományi Társaság, a Magyar Regionális Tudományi Társaság és a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány.

Gyergyócsomafalva

Az Erdészeti-Vadászati Egyesület 2019. július 8-13 illetve 15-21 között erdei iskolát szervez

Erdély

Erdély

Felvidék

Május 25-én európai uniós képviselőket választunk. A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség – Csemadok Országos Elnöksége arra kéri tagságát, hogy vegyenek részt a választáson. A szombati szavazás Európa jövőjén kívül a felvidéki magyarság életére is hatással van, hiszen a brüsszeli döntések minden uniós állampolgár sorsát befolyásolják.

Párkány

A Felvidék déli részébe érkezett az „AERE PERENNIUS – Ércnél maradandóbb” címet viselő orvostörténeti vándorkiállítás, mely a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum kiállításaként látott napvilágot, az azonos című könyv alapján. A kiállítás bejárt több magyarországi és külföldi helyszínt, majd Magyarország pozsonyi nagykövetségének köszönhetően indult el felvidéki körútjára, és utolsóként érkezett el a Duna menti kisvárosba, Párkányba.

Kijev

Brenzovics László: Reménykeltő az elnök beiktatási beszéde és találkozója Áder Jánossal

Budapest

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége május 19-én tartotta Budapesten tisztújító küldöttgyűlését.

Magyarkanizsa

Laktációs alapismeretek elnevezéssel, Vajdaságban magyar nyelven először került megrendezésre az a képzés, amelyet Magyarkanizsán az Ifjúsági Otthonban tartunk a hétvégén. A képzés részvevői topolyai, zentai, verseci, szabadkai és magyarkanizsai egészségügyi dolgozók.

Budapest

Magyarellenes megnyilvánulások Ukrajnában címmel mutattak be dokumentumfilmet Budapesten

Kisgéres

Májusban immár hagyományosan több helyen is „nyitott pincék napját”, borkóstolót rendeznek a Bodrogközben. Az idén a Bodrogszerdahelyen és Kiskövesden rendezett pincenapok nyitották a sort május elején, majd a kisgéresi „Akácillat – Nyitott Pincék Napja” követte azokat május 19-én. Mindhárom rendezvény évről évre egyre több látogatót vonz, és mind több helyi termelőnek (nem csak bortermelőnek) nyújt lehetőséget arra, hogy termékeit helyben értékesítse.

Dunaszerdahely

A Szent Erzsébet Egészségügyi és Szociális Munka Főiskola Boldog Batthyány-Strattman László Tagozata a Glória Társulat, a Pázmaneum Polgári Társulás és az Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület társszervezésében szakmai megemlékező konferenciát tartott Esterházy János életéről és munkásságáról a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában (Vermes-villa).

Komárom

Megtartotta alakuló ülését a COMENIUS Pedagógiai Intézet Igazgatótanácsa

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Topolya

Három évvel ezelőtt, 2016-ban jött létre Topolyán a Men-thal Drogprevent Civil Szervezet, melynek alapítója és elnöke Holló István nyugalmazott rendőrfőnök. Munkatársaival célul tűzték ki a kábítószer elleni küzdelmet.

Erdély

Erdély

Kishegyes

Csaknem 300 gyermek vett részt az óvodások színjátszó találkozóján – Az anyanyelv ápolása és a hagyományok megőrzése a rendezvény célja – Anyaországi ajándék a találkozó résztvevőinek

Zenta

Dr. Jung-Németh Erzsébet a szürke, esős keddi nap ellenére is kerékpáron, fiatalos lendülettel érkezik, és mosolyogva fogad a rendelőjében

Hertelendyfalva

Gyermekrajz-kiállítást nyitottak meg a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben.

Kijev

Porosenko is aláírta az ukrán nyelvtörvényt

Rimaszombat

Kétnapos látogatást tett május 13-án és 14-én Gömörben az Egyesült Államok nagykövete. Adam Sterling a kisebbségek és a civil szféra helyzetéről érdeklődött Rimaszombatban, ahol Hajdú István, a Fundament Polgári Társulás elnöke fogadta őt.

Ungvár

Brenzovics László arról, hogy a Legfelső Tanács elnöke aláírta a jogszűkítő nyelvtörvényt

Kijev

A parlament elnöke aláírta a kisebbségellenes nyelvtörvényt

Hanva

Juhász István, az Agrárius Kft. vezetője és munkatársai elhatározták, hogy községük nagy szülöttének, Tóth Elemér költőnek és a Felvidék, illetve Gömörország krónikásának, Mács József írónak örök emléket állítanak Hanván.

Tóthfalu

Tóthfaluban ismét cserkésztoborzóra került sor. Ez az esemény Rózsa Antoanetta,  tóthfalusi tanítónő kezdeményezésének, lelkes kitartásának és nyitottságának köszönhető.

Komárom

Csáky Pál politikus, író nem csak Európát járja évek óta, az ország minden települését ismeri, s látja a honi problémákat is.

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Komárom

Jópásztor vasárnapján, május 12-én rendezték meg immár harmincadik alkalommal a felvidéki magyar katolikusok legnagyobb imatalálkozóját, a Komáromi Imanapot a Rákóczi-emlékév keretében, mely alkalomból megtelt a Szent András-bazilika.

Dunaszerdahely

Gúta

A Palóc Társaság és a Felvidéki Rovók közösen szervezték meg május 10-én, pénteken a XV. Felvidéki Országos Rovásíró Vetélkedőt és Műveltségi Találkozót a Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolában.

Újvidék

A Vajdasági Magyar Diákszövetség hetedik alkalommal szervezi meg Újvidéken a Diáknapok és Egyetemista Játékok programját. A csütörtöktől szombatig tartó programnak az Európa Kollégium ad otthont.

Bácskossuthfalva

A minap hatodik alkalommal rendezett Diákszínjátszó Találkozót a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola, a Moravicai Értelmiségi Fórum társszervezésében.

Magyarkanizsa

Tavaszköszöntő találkozójukat tartották meg néhány nappal ezelőtt Magyarkanizsán, Bödő Kálmán otthonában a helyi és környékbeli biotermelők.

Magyarkanizsa

Tíz évvel ezelőtt azonban létrejött egy szervezet Magyarkanizsán, a Mancs Állatvédő Egyesület, melynek tagjai tesznek azért, hogy a kevésbé szerencsés állatoknak is jobb sorsuk legyen. Felkerestem az egyesület elnökét, Dávid Józsefet.

Pozsony

Pozsonyban a pedagógiai alkalmazottakról szóló törvény ellen tüntettek

Bácskossuthfalva

Helytörténeti írások Papp Dániel születésének 150. évfordulója alkalmából – A Monográfia Helytörténeti Egyesület könyvbemutatója

Belgrád

Az Európa Kollégium zenei tehetségei mutatkoztak be Belgrádban

Óbecse

2019. május 6-án kreatív gyermekfoglalkozásokkal várta a Than Emlékház az óbecsei Sever Đurkić Általános Iskola tanulói számára, akiket Potrebić Tőzsér Gabriella tanítónő vezetett. A matematika foglalkozásokat Zita Diana, matematika szakos tanár vezette.

Szalóka

„Nehéz lesz ezt a jövőben felülmúlni”. X. Kárpátaljai Vőfélytalálkozó

Bezdán

Bezdán a magyar—szerb—horvát hármas határnál található a Duna mellett. A helyiek szerint a település nem csupán egy falu, hanem egy nagy sziget.

Szentmihály

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetségben megvalósult a harmadik MentŐv program. A programot a csapatmentori hálózat MentŐv mini projekt tagjai hozták létre.

Karácsfalva

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség 2 őrsvezetőjelöltje, 2 őrsvezetője és kettő vezetője vett részt Karácsfalván a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség őrsvezetőképző előhétvégéjén.

Somorja

A bölcsőde két 15 fős, az óvoda pedig három 15 fős csoporttal működne, a gyerekeket felekezeti hovatartozás nélkül fogadná.

Muzslya

A Magyar Cserkészszövetségek Fórumának tavaszi közgyűlésének a vajdasági Muzslya adott otthont.

Pozsony

Alább Neszméri Tünde beszédét olvashatják.

Losonc

Szvorák Zsuzsanna gimnáziumi tanár, a Csemadok füleki alapszervezete elnöke Pro Probitate - Helytállásért díjat, Szabó Tibor, Martonvásár polgármestere, a Határon Túli Magyarok Hivatalának egykori elnöke a Felvidéki Magyarságért díjat kapott

Muzslya

A Vajdasági Magyar Cserkészövetség első őrse a Turul őrs 30 éve alakult a vajdasági Muzslyán. Szövetségünk alapjait ők fektették le. Az ő kitartó és lelkes munkájuknak elismeréseként állítottunk emléktáblát a muzslyai Szűz Mária Szent Neve templomban 2019.05.03-án.

Pozsony

A szervezők és maguk a tüntetők is úgy vélték, Szlovákiának egyenlő állampolgárai szeretnénk lenni, hiszen itt élünk és itt fizetünk adót is. A vár tövében lengett a magyar zászló és szólt a magyar zene, többek között a Hazám, hazám is a Bánk bánból.

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Bátorkeszi

A Firesz – Duna Mente első 2019-es tinialkalmára május első hétvégéjén került sor Bátorkeszin. Témája a hitelesség egy keresztyén ember életében.

Erdély

Zenta

Városfejlődés, városfejlesztés – tapasztalatok címmel szerveztek konferenciát Zentán.

Topolya

A Petőfi Sándor Cserkészcsapat a horgászegyesülettel, és a 3+ Nagycsaládos Egyesülettel közösen meghirdetett Föld napi takarítási akcióját április utolsó napjaiban bonyolította le.

Adahatár

Az előző napi, kifejezetten hűvös és esős idő miatt az idén valamennyivel kevesebben látogattak el a környékbeli települések közkedvelt majálisozóhelyére, az adahatári tanyaiskolához.

Pacsér

Évtizedek óta hagyomány, hogy Pacséron tábortűz lobban fel április utolsó napjának estéjén.

Mohol

A moholi idősek és nyugdíjasok klubja a helyi nyugdíjas-egyesülettel közösen különféle rendezvényeket szervez az idős és magányos embereknek.

Alistál

Az Alistáli Szivárvány Óvoda adott otthont 2019. május 2-án a COMENIUS Pedagógiai Intézet „A mozgáskultúra megalapozása – alapmozgásokból színpadi produkció az óvodában és iskolában“ című pedagógus-továbbképzésnek.

Brüsszel

Május 7-én indul az európai aláírásgyűjtés.

Rimaszombat

A fotóriporteri munka alapjait bemutató előadással végéhez ért szombaton a Pro Media Alapítvány újságíróképzésének első szakasza. Az ismét a rimaszombati Csillagházban tartott záró képzésnapon a tanfolyamot sikeresen abszolválók tanúsítványt kaptak a képzés elvégzéséről, illetve részleteket tudhattak meg annak második szakaszáról, a nyári gyakorlatról.

Rimaszombat

Újra eltelt egy év, s immár huszonnyolcadik alkalommal találkozhattak az irodalom kedvelői a Csemadok által szervezett rimaszombati Tompa Mihály Országos Versenyen.

Brüsszel

Az Európai Bizottság tanulmányozni fogja a vitatott ukrán nyelvtörvényt

Kijev

Parubij a következő plenáris héten aláírja a nyelvtörvényt

Kijev

Szijjártó: Elfogadhatatlan az ukrán nyelvtörvény, Porosenko szellemiségét idézi

Kijev

Vizsgálat alá veti a nyelvtörvényt Zelenszkij hivatalába lépése után

Kijev

A parlament megszavazta a nyelvtörvényt

Pozsony

Csáky szerint a májusi európai parlamenti választások arról is szólnak, hogy vissza tudjuk-e vezetni a klasszikus kereszténydemokrata értékekhez Európát.

Dunaszerdahely

Az április 24-én induló Szent György-napok első eseményeként ünnepélyes keretek között megrendezett lovagavatásra került a sor a városházán.

Óbecse

A sajtótájékoztató alaklmával a projekt vezető partner a magyarországi Ecocenter Alapítvány elnöke, Halász Györk és a szerbiai projektpartner a Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke, Bonifárt László beszámoltak a megvalósult program elemeiről, sikeréről, elért eredményeirő, tapasztalatairól.

Szabadka

A Jászai Mari-díjat a napokban veszi át Magyarország szabadkai főkonzulátusán.

Kupuszina

Az április közösségi találkozónak a nyugat-bácskai Kupuszina adott otthont. Mise után a hívek és a plébános Zsúnyi Tibor átvonultak a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület épületébe, ahol kezdetét vette a találkozó.

Óbecse

Az ECO-SCHOOL Interreg-IPA Magyarország-Szerbia határon átnyúló projekt utolsó eseményére került sor 2019. április 18-án, Óbecsén a Than Emlékházban, az interaktív kiállítás megnyitóra.

Topolya

Topolya község Művelődési Háza szervezésében a topolyai tájházban Tavaszköszöntő kiállítás nyílt. A kiállítás anyagát Topolya község óvodásai és iskolásai alkották. Alkotásaik a tavasz és a húsvét témája köré rendeződtek.

Bácskossuthfalva

Bácskossuthfalva apraját-nagyját megmozgatta a központban felállított tojásfa díszítése. Az ovisok húsvéti dalokat adtak elő, és valamennyi gyermek hozott magával egy-egy fára szánt színes, kifújt tojást.

Nyugat-Bácska

A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával Nyugat-Bácska szórványközösségei is vendégül láthatják az ünnepi családi műsort.

Bácskertes

A nagybecskereki Madách Amatőr Színház társulata tegnap este sajtótájékoztatón számolt be a XXIV. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján elért sikeréről.

Kijev

Jövő héten elfogadhatják az új nyelvtörvényt

Haraszti

Horvátországi és Szlovéniai magyarokkal vette fel a kapcsolatot a Keresztény Értelmiségi Kör anyaországi partnerszervezetével, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével karöltve.

Nagykároly

Az erdélyi Nagykárolyban vendégeskedtek a kárpát-medencei magyar cserkészszövetségek legjobb őrsei az elmúlt hétvégén.

Pozsony

A hetvenéves Reicher Gellért Pozsonypüspöki szülötte, 1971-től dolgozott a Csemadokban, akkor lett a Szőttes szervezőtitkára. Emellett a Csemadok központ ügyeit is intézte, több országos rendezvény szervezője volt. 2019. április 16-án halálos baleset érte.

Pozsony

A filmet a MICROGRAMMA stúdió készítette, Haraszti Gyula irányításával. A film elkészítését a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta.

Kiskunfélegyháza

A Fenntartható életmódot népszerűsítő pályázat keretén belül az Ökobecse Polgári Egyesület 2 pályázatot hirdetett meg amelyre 20-20 kitűnő alkotás érkezett.

Felvidék

A Magyar-Szlovák határtérségben kulturális tematikus útként működő, Palóc Út Klaszter Egyesület, a Podpolanie Kulturális Utat tervező, Komunikačné centrum DETVA, a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány, a Slovenské národné múzeum, valamint Hrusov, Vanyarc önkormányzatai közös pályázatot nyújtottak be.

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Gombaszög

Idén is folytatódik a gombaszögi pálos monostor feltárása. A jelentős középkori régészeti lelőhelyen tavaly az egykori létesítmény templomát, idén pedig a hozzá tartozó kolostort, vagyis a szerzetesek lakhelyéül szolgáló épületet tárják fel. A szakmai  munkát április 16-ától folytatják.

Komárom

„Lovász Bálint leckét adott nemcsak a szlovákiai magyar politikumnak, civil szerveződéseknek érdekérvényesítésből, következetességből, kreativitásból, hanem a Szlovákia teljes társadalmának”

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Deáki

A stabil családi élet segít szembesülni az élet gazdasági kihívásaival.

Felvidék

Április 12-én emlékezünk a Felvidékről kitelepített magyarok tízezreire. A magyar Országgyűlés 2012 decemberében a  86/2012 (XII. 7.) számú határozatával nyilvánította emléknappá április 12-ét. Felvidék-szerte pénteken és a hétvégén is több településen tartanak megemlékezést. 

Tornyos

Vajdaságot járva gyakran áthaladunk Tornyoson, ezen a Zenta és Topolya között található, 1500 főt számláló, főleg magyarok lakta (a roma nemzetiségűek a lakosság 15%-át teszik ki) településen.

Kevi

A kevi Móra István Művelődési Egyesület több mint tíz éve szervezi meg rendszeresen környezetszépítési akcióját Buránysoron annak érdekében, hogy a falu mindig kellően tiszta és rendezett legyen.

Nagybecskerek

A nagybecskereki Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Középiskolában csütörtökön két anyaországi középiskola kirándulóit fogadták, akik a Határtalanul! program keretében.

Zenta

Általános és középiskolás diákok, fiatalok és felnőttek, idősek és gyerekek együtt szavalták tegnap délben Zenta főterén Fehér Ferenc Zentai hajnal című költeményét a magyar költészet napja alkalmából szervezett rendezvényen.

Felvidék

A magyar költészet napja alkalmából Felvidék-szerte is sok helyütt ünnepelték különféle rendezvényekkel április 11-én a magyar költészet napját. 

Drea

A Katház Közhasznú Nonprofit Kft. és a Poverello Alapítvány két éven át tartó programsorozatot indított SocioAgro - Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés - küzdelem a tartós munkanélküliség ellen címmel.

Újvidék

Lennert Géza (Budapest, 1952) fotográfus, kisgyerekkora óta Jugoszláviában/Szerbiában él.

Zenta

Ft. mgr. Szakály Józsefről van szó – mostani beszélgetőtársamról –, a Szabadka-Kertvárosi Munkás Jézus-plébániatemplom plébánosáról, aki március 26-án Zentán járt, és a Keresztény Értelmiségi Kör szervezésében egy rendkívül színvonalas előadást tartott szülővárosa lakóinak.

Tóthfalu

Kishegyes és Szabadka

Az újvidéki székhelyű Agapé könyvkiadó Kft. közösségi találkozókat szervez, melynek célja hogy a Vajdaságban élő olvasóinknak és híveinkhez még közelebb hozzuk a Hitélet katolikus folyóiratot és egyéb kiadványainkat.

Rimaszombat

A Naša Sobota (Mi Szombatunk) Polgári Társulás Rimaszombatban létrehozott egy közösségi munkavégzési központot Kruháč elnevezéssel, mely elsősorban a fiatal vállalkozókat célozza meg. A központ székhelye a Bartók Béla utcában van.

Beregszász

Fiatal vállalkozók kapcsolatteremtése. Kárpát-medencei Fiatal Vállalkozók Konferenciája és Találkozója

Erdély

Erdély

Martonos

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetségben lezajlott a második MentŐv hétvége.

Komárom

Egy rádió, egy nyomtatott hetilap és egy online portál képviselőivel folyt az a kerekasztal-beszélgetés, melyre a XV. Komáromi Egyetemi Napokon került sor a felvidéki magyar sajtó helyzete kapcsán.

Beregszász

Ismét magyar és ukrán nyelvtanfolyamok valósulnak meg a Rákóczi-főiskola szervezésében

Csata

Az idén 19 esztendős Romane Jile Polgári Társulás szervezésében a csatai kultúrházban zajlott a Nemzetközi Roma Világnap alkalmából rendezett ünnepség.

Erdély

Erdély

Rimaszombat

A rendszerváltás hajnalán, 1989-ben hozták létre a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzetet, amely megalakulása 30. évfordulójára kiállítással emlékezik a Gömör-Kishonti Múzeumban. A tárlat május 9-ig tekinthető meg, de csoportos tárlatvezetést tartanak április 4-én, 12-én, 17-én, 25-én és május 2-án 8, illetve 10 órától az iskolák, míg április 17-én 17 órától a felnőttek részére.

Nagykapos

Amíg pénteken az Erdélyi János Napok keretében a város XIX. században élt és tevékenykedő szülöttéről szólt a megemlékezés, addig szombaton a XX. század magyar jogtudományának jeles képviselője /aki ugyancsak Nagykapos szülötte/, Herczegh Géza Gábor játszotta a főszerepet.  

Ungvár, Kijev

Másfél évre kitiltották Ukrajnából Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt

Ungvár

KMKSZ-közgyűlés: Soha nem volt olyan nagy szükség a határozott, megalkuvás nélküli érdekképviseletre, mint a jelenlegi ukrajnai helyzetben

Felvidék

Idén már 31. alkalommal került megrendezésre a Hallgatói Parlament április 5 és 7 között. Ez alkalommal a cseh fővárosban, Prágában gyűltek össze a Diákhálózat tagszervezetei.

Rimaszombat

Intim zónája és magánélete mindenkinek van. De vajon igaz ez a virtuális térre is? Az interneten hol vannak a határai a privát világunknak? Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne szivárogjanak ki személyes adataink?

Bajsa

A bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre háromnapos nyitott műhelymunkát tart

Doroszló

Egyéves szünet után, 2019. március 26-án, az Angyali üdvözlet másnapján alakult újra a Keresztény Értelmiségi Kör doroszlói helyi csoportja.

Szeged

124-en indultunk útnak Vajdaságból, hogy részt vegyünk a 15. alkalommal megrendezett Árvízi Emléknapon, majd az esti A dzsungel könyve c. előadáson, amit cserkészek adtak elő cserkészeknek

Óbecse

A fenntartható változások az otthonodban című pályázat és a Forgass filmet bármivel című pályázat eredményhírdetése.

Drea

A SocioAgro - Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés - küzdelem a tartós munkanélküliség ellen projekt részeként került megrendezésre az második mezőgazdasági képzés Drea településén.

Mártély

…akkor veszi kezdetét egy másik. Így van ez a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség keretein belül tavaly ősszel útjára indított felnőttképzés esetében is.

Beregszász

XIV. Öregdiák-találkozó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. Öregdiák nem vén diák

Óbecse

Tematikus tanulmányi kirándulás-víztakarékosság

Martos

A Via Nova 2019. március 9-én ünnepélyes keretek között Alsóbodokon tartotta alakuló ülését, ugyanis a továbbiakban szövetségként, ernyőszervezetként működik tovább. Célja, hogy összefogja a felvidéki ifjúsági érdekeltségű polgári társulásokat.

Somorja

A Fórum Kisebbségkutató Intézet YouTube csatornáján már elérhető az 1956-os dokumentumfilm teljes videóanyaga 4K felbontásban.

Buda

Újbuda polgármesterének védnökségével a Magyar-Osztrák-Bajor Társaság ünnepi megemlékezést tartott 2019. március 27-én Budán, a II. Rákóczi Ferenc emlékév és a Nagyságos fejedelem születésnapján. Ez alkalomból a Pozsonyból érkezett szlovák történész – muzeológus Zuzana Falathová, tolmács segítségével adta át gondolatait a hallgatóságnak. 

Hajdújárás

A Kolibri a Családokért Egyesület tisztújító közgyűlése 2019.

Óbecse, Törökbecse

Tematikus tanulmányi kirándulás-társadalom és környezet

Temerin

A Temerinben pénteken délután megtartott, Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének 30. népművészeti, azaz népzenei és néptáncvetélkedőjén 26 műsorszámot láthattunk – 8 szólóénekesét, illetve duóét, két énekcsoportét, két szólótáncosét, három tánccsoportét, és hat hangszeren játszó szólistáét.

Kishegyes

Családok hétvégi akadémiája a Kátai-tanyán

Kijev

Folytatódik az oktatás ukránosítása: megvan az általános középfokú oktatásról szóló törvény tervezete

Szentmihály

Az ébredő természetben a 47. sz. II. János Pál Cserkészcsapat

Érsekújvár

A Csemadok Érsekújvári Alapszervezete hetven évvel ezelőtt elsőként alakult meg az országban. Székházát a tagság építette fel önerőből, szintén elsőként az országban, és hosszú évtizedekig egyetlen saját házzal rendelkező szervezetként élte a magyar életét az egyre jobban elszlovákosodott városban.

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Pozsony

Itt az idő – 1848/49 Pozsonyban címmel nyílt  kiállítás Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában. A tárlat anyaga részletes képet ad arról, milyen szerepet játszott az egykori koronázó város az 1848/49-es szabadságharc előzményeiben, történéseiben és az azt követő eseményekben.

Maradék

Zsúfolásig megtelt a maradéki Petőfi Sándor Művelődési Egyesület székháza szombaton este a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete legújabb, Maradék maradéka című kiadványának ünnepélyes bemutatóján, amelyen a külhoni magyar újságíró-egyesületek együttműködése jegyében jelen voltak a VMÚE legutóbbi nyári riporttáborában részt vevő erdélyi újságírók is.

Kupuszina

Tuladuna, avagy százéves a kupuszinai színjátszás. Ünnepélyes bemutatót tartottak a Petőfi Sándor ME színpadán

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Kishegyes

Kézimunka kiállítással folytatódott a falunapi rendezvénysorozat Kishegyesen, mely ezúttal egyben a falu újratelepítésének 250. évfordulójának a megünneplése is.

Zenta

A falugazdász hálózat bővítése, a Magyarok Kenyere programban való sikeres részvétel és az új székházba való költözés voltak a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tavalyi fontosabb eredményei.

Királyhalom

Az 1600 lakosú, határ menti településen nagy reményt fűznek a Szabadka—Szeged vasútvonal újbóli beindításához, valamint a határátkelőtől a Buki hídig terjedő, ez évben építendő kerékpárúthoz. A falu legtömegesebb civil szervezete a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, melynek valamilyen formában Királyhalom szinte minden lakosa tagja.

Erdély

Erdély

Erdély

Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) a hazai felsőoktatás, közgyűjteményi szféra és a nonprofit kutatásban résztvevők számára nyújt hozzáférést elektronikus tudományos tartalmakhoz nemzeti licenc vásárlásával

Felvidék

Konferenciát tartottak „A politikai kommunikáció kihívásai az online demokrácia/ véleményformálás időszakában” témában március 9-10-én.

Zenta

Közös sétát tartottak ma Zentán a Down-szindróma világnapja alkalmából a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete szervezésében. A sétát követően a helyi önkormányzat illetékesei is vendégül látták a résztvevőket.

Bácskossuthfalva

A Zentai Önkéntes Tűzoltótestület női veteráncsapata első lett a hétvégén Bácskossuthfalván megtartott V. Moravica-tűzoltókupán.

Erdély

Pozsony

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala egy videofilmmel kíván az anyanyelvi oktatás fontosságát hangsúlyozva segíteni a döntés előtt álló szülőknek.

Ungvár

Véglegesen Kárpátaljára érkezett a Szent Korona

Versec

A verseci Tóth Angéla portréja

Ungvár

Kihirdették az ünnepi rajzpályázat nyerteseit

Erdély

Erdély

Pozsony

Az idei március tizenötödikei nemzeti emlékünnepen Áder János, a Magyar Köztársaság elnöke Magyar Arany Érdemkeresztet adományozott a hetvenhat esztendeje Rárósmúlyadon született, ma Helembán élő M. Nagy László fotográfusnak a szlovákiai magyarság kulturális öröksége megőrzését szolgáló művészi munkája elismeréseként.

Versec

​​​​​​​Közösen az ünnepért, közösen a jövőért jelmondattal indították ünnepi műsorukat Versecen a helybéli, dettai, ürményházi, udvarszállási és fejértelepi egyesületek fellépői március 16-án.

Padé

A Takáts Rafael Magyar Kultúrkör szervezésében március 15-én Padén is megemlékeztek nemzeti ünnepünkről.

Erdély

Erdély

Jánosi

Magyar állami kitüntetéseket adtak át. Ünnepi fogadás március 15. alkalmából

Csóka

A Csóka Művelődési és Oktatási Központ színháztermében szerdán este A forradalom hangjai címmel művelődési műsor keretében emlékeztek meg az 1848–49-es magyar szabadságharc évfordulójáról.

Topolya

A Topolyai Téli Esték hatodik előadásának témáját a vajdasági vásárok képezték.

Újvidék

Erős Ervin zeneszerző, zenész. Megzenésített versek, színházi előadások zenéje, musicalek, filmzene és saját szerzemények is fűződnek a nevéhez.

Muzslya

A Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület nagytermében március 13-án került sor a Petőfi a szívünkben (Petőfi és kortársai) elnevezésű hagyományos és közkedvelt szavalóversenyre.

Kevi

Keviben a Móra István Művelődési Egyesület szervezésében kedd este emlékeztek meg az 1848–49-es magyar forradalomról és szabadságharcról.

Kijev

Folytatódik az oktatás ukránosítása: megvan az általános középfokú oktatásról szóló törvény tervezete

Budapest

Vajdasági nap a Hagyományok Házában

Zenta

A Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének jóvoltából új színes kiadványt jelentettek meg a helyi látványosságok bemutatására.

Komárom

Az ügyeleti szolgálat célja, hogy a hívó legyen a központban, mivel a hallgatás és a meghallgatás folyamata segíti a rászorulót abban, hogy önmaga jusson el a probléma megoldásáig.

Kárpát-medence

A Rákóczi Szövetség diákutaztatási programja március 15-én 116 középiskolának teremt lehetőséget Kárpát-medencei utazásra. Ennek megfelelően több mint 5000 középiskolás diák utazhat ünnepelni egy másik magyar közösséghez legalább egy határ átlépésével. A Felvidékre 42 magyarországi iskola képviselői érkeznek a napokban.

Bácsfeketehegy

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület székházában napi szintű foglalkozás folyik sérült és fogyatékkal élő fiatalokkal.

Budapest

2019. március 12-én Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki Török Andrást, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Szövetségi Cserkésztanácsának volt elnökét, aki a szervezet újjáalakulása óta aktívan végez cserkész- és egyéb közösségi munkát.

Topolya

A környezetvédelem kérdése minduntalan háttérbe szorul – a Krivaja szennyezéséről Miklós Csongort, az Arcus Környezetvédő Egyesület alelnökét kérdeztünk

Kishegyes

A hétvégén egy újszerű foglalkozásra került sor a Kishegyesi Könyvtár olvasótermében. A könyvtárnak és a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesületének közös szervezésében első alkalommal tartottak interaktív illemórát.

Viharos(Viska)

Megújul a kárpátaljai nagycsaládosok magyarországi támogatással vásárolt panziója

Beregszász

A kárpátaljai magyarság helyzetéről tájékozódott az Amerikai Magyar Koalíció küldöttsége Beregszászban

Nagymegyer

A nagymegyeri kultúrházban március 10-én tartották a Magyar Művészetért Díjrendszer 43. díjátadó gáláját, melyen átadták az Ex Libris díjakat. A rendezvényt gazdag kultúrműsor kísérte, ünnepi beszédet Csáky Pál, Menyhárt József és Gubcsi Lajos mondtak.

Alsóbodok

„Minden aktív és működő csapatunk bejegyeztetheti saját polgári társulását, amihez minden segítséget és támogatást megadunk és rendelkezésére bocsátjuk a Via Nova új székhelyének, a Martosi Rendezvényligetnek a létesítményeit” – tette hozzá Gubík.

Kassa

A Kassai Polgári Klub (KPK) és a Major család szervezésében megemlékeznek gróf Esterházy János születésének évfordulójáról a Csáky-Dessewffy palota udvarán elhelyezett mellszobornál.

Ungvár

Egy elnökjelölt felkereste a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget

Budapest

A Kárpát-medencében és szerte a nagyvilágban is sok fontos eredménnyel tevékenykedő Rákóczi Szövetség elnöke, Csáky Csongor Csűrös Csillának nyilatkozott a Kossuth rádió Nagyok című műsorában. A Duna-díjjal kitüntetett Rákóczi Szövetség a Diaszpóra programnak köszönhetően világszervezetté nőtte ki magát, de a szövetség gyökerei a Felvidéken vannak.

Balogtamási

Benedek Lászlóval, a gömöri barlangkutató fotóssal Haják Szabó Mária beszélgetett a Kossuth rádió Nagyok című műsora március 5-i adásában. A Gömöri Fotóklub vezetője, A Kultúráért Gömörben és Gömörön túl társulás elnöke a műsorban felcsendülő zeneszámokat közeli munkatársaitól  és barátaitól választotta.

Losonc

A 30 éves losonci Kármán József Színház március 6-án mutatta be ünnepi műsorát Dalszínház - múzeum címmel. Napra pontosan 30 évvel ezelőtt, március 6-án volt a társulat első premierje. A darabot a losonci B. S. Timrava Színházban láthatta a közönség.

Ungvár

Potápi Árpád János: A kárpátaljai magyarság azt üzeni mindenkinek, hogy nem fél

Péterréve, Topolya

Az újvidéki székhelyű Agapé könyvkiadó Kft. közösségi találkozókat szervez, melynek célja hogy a Vajdaságban élő olvasóinknak és híveinkhez még közelebb hozzuk a Hitélet katolikus folyóiratot és egyéb kiadványainkat.

Kijev

Klimkin: hosszabb átmeneti idő kell az oktatási törvény nyelvi cikkelyének bevezetéséhez

Komárom

Komáromban március 5-én jogsegélyszolgálati iroda kezdte meg működését, mely ingyenesen és magyar nyelven is jogi tanácsadással szolgál az arra szorulóknak. A Megyeház utca 14. szám alatti iroda hat alkalmazottja közül öten tökéletes magyar nyelvtudással rendelkeznek.

Nyitra

2019. március 5-én került sor Magyarország nyitrai tiszteletbeli konzulátusának megnyitójára. A város központjában a Kalmár utcában (Kupecká) levő konzulátust Vargha Tamás, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának államtitkára, Pavol Sýkorčin, a Szlovák Köztársaság Kül- és Európai Ügyekért Felelős Minisztériuma Szolgálati Hivatalának vezetője és Gál József, Magyarország nyitrai tiszteletbeli konzulja közösen adta át rendeltetésének.

Kishegyes

A negyedik és egyben az utólsó témanapra 2018. március 3-án került sor a kishegyesi Ady Endre Kisérleti Általános Iskolában.

Topolya

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület a virágzó löszpusztagyepre hívta fel a figyelmet

Pozsonypüspöki

Szentmise keretében emlékeztek meg Kucsera József lengyel honvédről, valamint a forradalom és szabadságharc többi hősi halált halt áldozatáról a felújított Szent Miklós-plébániatemplomban.

Beregszász

Népzene és ami mögötte van

Szabadka

Interjú Pénzes János szabadkai megyés püspökkel

Rozsnyó

A civileket érintő törvénnyel és magyarországi forrásokkal ismerkedtek meg a rozsnyói pályázati felkészítő résztvevői  február 28-án a Rákóczi Magyar Házban. A Pro Le-Ti polgári társulás szervezésében megvalósult pályázati felkészítő találkozón a Nemzeti Kulturális Alap, a Csoóri Sándor programjai mellett a civil szférát érintő, 2019 januárjától érvényes, a nyilvántartásra és az elektronikus regisztrációra vonatkozó jogszabály változásairól is szó volt.

Pozsony

A szlovák kormány február 27-én elfogadta azt 2030-ig szóló stratégiát, mely rendeltetését tekintve hatékony környezetvédelmi irányelvnek számít majd Szlovákiában a legnagyobb környezetvédelmi problémák – nevezetesen az illegális hulladéklerakatok felszámolása, a levegő, illetve a fajok és élőhelyek védelme – kezelése terén.

Zenta

Topolya

Bár a téli madáretetés a jó idő beköszöntével már-már a végére jár, a téma mégsem veszít aktualitásából, kiváltképpen azok számára, akik az elkövetkezendő télen is szeretnék etetni a madarakat.

Szeged

A cseh–szlovákiai magyarság megpróbáltatásai vallási, politikai, kulturális téren, 1938 és 2010 között címmel szervezett nemzetközi konferenciát a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközössége (METEM) és a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány (HEH) Szegeden, a Katolikus Házban.

Nagycétény

A Ringató foglalkozások a Cseperedő program jóvoltából ingyenesek, a foglalkozásvezető pedig szeretettel vár minden érdeklődőt kedden délelőttönként a nagycétényi tornaterembe, csütörtökönként pedig Nyitrán a Zoboralji Kulturális és Információs Központ nagytermébe.

Losonc

Immár öt évtizedes múltra tekinthet vissza a losonci Kármán Napok hagyományos tavaszi rendezvénysorozata.

Kijev

Az ukrán parlament megkezdte a nyelvtörvény második olvasatban történő tárgyalását

Zentagunaras

Ada

Zenta

Kishegyes

Újvidék

Topolya

Beregszász

Idén is 50%-os kedvezményt adnak a programhoz csatlakozott vendéglátók. Magyar Konyha Hete

Ungvár

Zaklatja az adóhatóság a nyertes pályázókat. Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program

Kishegyes

Rimaszombat

Eredményt hirdettek a XVIII. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Versenyen, amelyre 30 felvidéki iskolából összesen 182 pályamunka érkezett.

Felvidék

A Kárpát-medencei interaktív honismereti vetélkedőben véget ért a három fordulóból álló válogató. A külhoni magyar általános iskolák tanulói számára meghirdetett versenybe húsz felvidéki csapat jelentkezett. A felvidéki elődöntő március 22-én lesz Nagymegyeren. A döntőt Magyarországon tartják 2019 áprilisában.

Ungvár

Jubileumi születésnap Ungváron. 30 éves a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség

Kijev

A miniszterelnök-helyettes a készülő nyelvtörvényről: ott lesz kötelező, ahol államérdek van

Salgótarján

Az UNESCO Global Geoparks Council 3. ülésszakán úgy döntött, hogy újabb 4 évre meghosszabbítja a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark címét.

Szabadka

Szepsi

Fennállásának tízéves évfordulóját ünnepli az idén a szepsi székhelyű Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ. Ennek apropóján Kupec Mihállyal, az intézmény igazgatójával beszélgetett a Ma7.

Komárom

A régió első közösségi kertje az Általános Hitelbank Alapítványa (Nadácia VÚB) által meghirdetett pályázatnak köszönhetően jöhet létre tízezer eurós támogatásból – mondta el érdeklődésünkre Szegi Aranka, a pályázó KompAkt nonprofit szervezet alapító tagja.

Palást

Január végétől az érdeklődő Palást környékiek minden kedden 18 órától gyógytornás foglalkozáson vehetnek részt a helyi tornateremben – Mozdulj, hogy gyógyulj jelige alatt.

Taksony

A falu újonnan alakuló polgári társulásának, a Pro Taxond-nak a célja, hogy újra fellendítse a magyar közéletet és kultúrát a faluban és megismertesse a gyerekekkel a magyar hagyományok és népi élet alapjait.

Kassa

Fried István irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem professzora tartott előadást Márai Sándor, a huszadik század koronatanúja címmel az író halálának 30. évfordulója alkalmából Kassán.

Losonc

Besztercebánya megye regionális termékeit állították ki, illetve árusították a losonci Galéria bevásárlóközpontban.

Szőgyén

A múlt év nyarán ifj. Fekete László pályázatot adott be a Volkswagen céghez tanösvény kialakítására Szőgyén és Kürt között. Mivel a pályázat sikeres lett, a napokban elkezdték a megvalósítását.

Galánta

Kevés galántai magyar érdeklődik a Csemadok munkája iránt.

Nagykér

Érsekújvár

Érsekújvárban, a Nobilitas Carpathia égisze alatt nyolcadik alkalommal szervezték meg a felolvasóestet „Adjátok vissza a hegyeimet!” címen. A Főtéri Művelődési Ház földszinti bábtermében várta Berényi Margit, a rendezvény háziasszonya az irodalomkedvelő közönséget.

Dunaszerdahely

Dunaszerdahelyen először került sor arra a családi programra, amelyet a házasság hete rendezvénysorozat alkalmából szerveztek február 23-án.

Párkány

Pénteken, február 22-én rendhagyó történelemórára került sor a párkányi gimnáziumban. A történelemóra házi kiállítás megnyitójával kezdődött, melyet a Limes-Anavum Regionális Honismereti Társulás és a szentendrei székhelyű Vigyázók Had-és Kultúrtörténeti Egyesület állított össze.

Érsekújvár

Hetven évvel ezelőtt alakult meg a Csemadok, amelynek voltak előzményei is, hiszen a Felvidéken már a két világháború között is működtek kultúregyesületek, a hontalanság évei után pedig szinte azonnal alakultak színjátszó csoportok, énekkarok.

Somorja

A somorjai Moziban Grendel Lajosra emlékeztek február 21-én. A rendezvény a Somorjai Kaszinó és a Mozi Klub szervezésében valósult meg. Az emlékest vendégeivel, Tőzsér Árpáddal és N. Tóth Anikóval az est házigazdája, Mészáros Sándor, a Kalligram kiadó főszerkesztője beszélgetett.

Drea

Az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési program keretében valósul meg a SocioAgro projekt is.

Beregszász

Tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvégék biológiából, kémiából és földrajzból

Budapest

A harmadik üteménél tartó Kárpát-medencei óvodafejlesztési programmal a kormány meg akarja teremteni a lehetőségét annak, hogy minden magyar gyermek és minden vegyes házasságban született gyermek magyar bölcsődébe, magyar óvodába járhasson.

Prága

Prágában március 9-én és 10-én kerül sor az Esterházy-megemlékezésre. Minderről dr. Kocsis László Attilával, az Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért elnökével beszélgetett a Felvidék.ma.

Felvidék

Sok népművészeti kincs rejlik a Felvidék hagyományőrző vidékein, ahol a népzenegyűjtők a legszebb magyar népdalokkal találkoztak és találkoznak ma is.

Erdély

Erdély

Erdély

Marosvásárhely

Kishegyes

Erdély

Kishegyes

Tiszaszentmiklós

Erdély

Erdély

Erdély

Kijev

Nem tágítanak: fő cél az ukránosítás

Pozsony

A Pozsonyi Csárda a Mihály-kapu utca 20-as szám alatt, lefelé jövet a Mihály-kaputól az Egyetemi Könyvtár felé a Mihály-kapu utca és a Bástya utca sarkán található.

Pozsony

A Pozsonyi Áfonya – Satinský-díjban részesült a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás. A rangos elismerést a Vigadóban rendezett Pozsonyi bálon vehette át a szervezet.

Rimaszombat

Rimaszombatban a házasság hete alkalmából családi délutánra hívták a újszülötteket nevelőket és a várandós édesanyákat. A vendégek ismertették a Gólyahír, a Köldökzsinór, a Cseperedő és az Óvodafejlesztési programok lényegét, amelyeket magyarországi támogatással vehetnek igénybe a felvidéki családok.

Pozsony

A pozsonyi városnézés iránt érdeklődők nemcsak szlovákul, hanem más nyelveken is meghallgathatják az ismertetéseket. A magyart kivéve…

Rimaszombat

A Fundament Polgári Társulás szervezésében mutatták be a rimaszombati Csillagházban A gömöri géniusz – Tompa Mihály élő gömöri emlékezete című könyvet, mely több volt, mint puszta könyvbemutató, tele volt élettel és aktualitással - adta hírül a Felvidék.ma.

Erdély

Sepsiszentgyörgy

Csíkszereda

Erdély

Pozsony

A Pozsonyi Főegyházmegyében imaévet hirdetnek új papi hivatásokért.

Kijev

Ukrán választások: továbbra is bizonytalan a kárpátaljai magyarok helyzete

Szentes

Az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési program keretében valósul meg a SocioAgro projekt is. 

Erdély

Erdély

A továbbiakban Balázs-Bécsi Attila a 2019-es évre szóló munkaterv pár pontját emelte ki, a feketelaki faluház nádtetőjének felújítását, a lovarda beindítását jelentette be illetve az iskola sportbázisának fejlesztését vázolta fel. További célok között szerepelt még gazdasági jellegű programok beindítása is. Katona Annamária óvónő, a Sünike óvoda nevében megköszönte az ebéd szállításában nyújtott segítséget is.

Erdély

Kijev

Kárpátalján 150 évig biztosítva volt az anyanyelvű oktatás joga. Könyvbemutató Kijevben

Beregszász

Kövér László: Tisztelet illeti az elpusztíthatatlan kárpátaljai magyar alkotóerőt

Beregszász

Hét határon át – Beregszászban koncertezett a Kaláka együttes

Topolya

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

RMDSZ Kolozs Megye

Muzslya

Most hétvégén tartotta második felnőttképzési hétvégéjét a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség a muzslyai Emmausz kollégiumban.

Ungvár

Magazinműsorok rólunk, nekünk. A Facebookon csúcsokat döntöget a TV21 Ungvár nézettsége

Gunaras

Több, mint tíz civil szervezet működik Gunarason – A helyi közösség közel másfél millió dinárral támogatja tevékenységeiket – Pályázási segítség a falugazdász-irodától.

Topolya

Önkormányzati támogatás a topolyai község önkéntes tűzoltó testületeinek.

Bácsfeketehegy

Bácsfeketehegyen újdonságnak számított a cserkészet, a cserkész foglalkozás egészen a tavalyi év őszéig, ugyanis a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöksége csapatalapításon kezdett el munkálkodni

Magyarkanizsa

Három nő, három életút, három művész mutatkozott be szerda este Magyarkanizsán a 13. Youmig fórumon. A téma: Hogyan érvényesülni művészként Szerbiában?

Bajmok

A Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság az idén jegyzi megalakulásának 10. évét, ezért az első, alakuló összejövetelük helyszínére, Bajmokra térnek vissza a május 11-ére tervezett találkozójuk alkalmával

Zenta

Pénteken este a zentai Művelődési Ház színháztermében, a magyar kultúra napjának központi ünnepségén méltatások kíséretében kiosztották a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség díjait, a Magyar Életfa-díjat, az Aranyplakettet és a Plakettet

Magyarkanizsa

A Felnőttképzők Regionális Hálózata (rövidítve FERHA) székhelye Magyarkanizsán van.

Mokrin

Egy magyarországi és szerbiai intézmények részvételével zajló IPA projektnek köszönhetően a Túzoklegelő Különleges Természeti Rezervátumnál valósul meg a beruházás.

Bácskossuthfalva

Kilencedik alkalommal szervezett Vince-napi venyigeszentelő ünnepséget a bácskossuthfalvi Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete, a falu nyugati határában, összesen 15 hektáron elterülő szőlőskertekben.

Feketics

Ma este a 18 órakor a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban egy történelmi előadással kezdetét veszi a Mári-napi szaladás 170. évfordulójára szervezett megemlékezés.

Csóka

Hétfőn a csókai Művelődési Ház színháztermében is megemlékeztek a magyar kultúra napjáról.

Mórahalom

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség a 2019-es évet Regös hétvégével indította. A programnak Mórahalmon a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola adott otthont.

Ungvár

A magyar kultúra napja Ungváron

Beregszász

Magyar kultúra napja Beregszászban a Kárpátalja Néptáncegyüttessel

Beregszász

„Fiatalok a jövőért” – a „Tehetséggondozás a tudományok útján” című programsorozat második állomása

Beregszász

Kiállításmegnyitó és műhelytalálkozó a Rákóczi-főiskolán. Középkori templomok útján – Felső–Tisza-vidék

Temerin

Bemutatták azokat a borkülönlegességeket, amelyekkel öt ország termelői neveztek be a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre. A Temerini Kertbarátkör rendezvényének több mint ezer látogatója volt.

Ada

Dr. Hódi Éva nyugalmazott magyartanár és könyvtárvezető, könyvek szerzője és szerkesztője, az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke a tavalyi év végén vette át az anyaországban a Magyar Nyelvőr Díjat.

Szabadka

A vajdasági zongoraszerető emberek már tudják, hogy ha november, akkor Piano Fest Szabadkán. Tavaly úgy alakult, hogy az Electe civil szervezet kénytelen volt két részre bontani a fesztivált, ami öröm a hallgatóságnak, mert így januárban gazdag zongorajátékokkal kezdődik az év.

Hertelendyfalva

A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben megnyílt Ömböli Lea fiatal helyi képzőművész első önálló tárlata. A kiállításon főleg illusztrációkat láthat a közönség.

Bácsfeketehegy

A legaktívabb civil szervezet a Feketics Művelődési Egyesület, mely rengeteg szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget nyújt a helyiek és a településre látogatók számára.

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Ungvár

A KMKSZ a szokásosnál is gazdagabb programokkal készül 2019-re Interjú Molnár László kulturális titkárral

Kisorosz

Az elmúlt év utolsó hónapjában Kisoroszon, a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központban összegyűltek a térséghez tartozó civil szervezetek képviselői

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Topolya

Négy éve jegyezték be Topolya nagycsaládos egyesületét, melynek jelenlegi tagságához csaknem 50 család tartozik.

A valódi civil szervezetek jutnak támogatáshoz – Szalay-Bobrovniczky Vince a Mandinernek

Kupuszina

A hétvégén az idei házigazdáknál, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben megtartották a Négyesfogat, vagyis Doroszló, Gombos, Kupuszina, Szilágyi műkedvelői egyesületei közös rendezvénysorozatának záróműsorát.

Zenta

Újabb tábori élményben lehetett része a zentai Ispiláng néptáncegyüttes gyermekeinek, akik ellátogattak Zentán a zsinagóga épületébe, ahol a múlt hét derekától vasárnapig folyt a munka.

Temerin

Kárpát-medencei magyar összefogássá vált a temerini borverseny

Ludas

Tizenötödik alkalommal tartották meg a hagyományos ludasi kártyabajnokságot

Kishegyes

A Nők Kishegyesi Fóruma hátrányos helyzetű gyerekeknek tart foglalkozásokat – Az idén anyaországi segítséget is kap a csoport

Vajdaság

2018-ban számos programot szerveztek a vajdasági magyar családoknak

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Csantavér

A hétvégén kisállat-kiállítást tartottak Csantavéren

Szabadka

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács komplex tehetséggondozó programot folytat Bátorítás és ösztönzés címmel, amelynek keretében több hétvégén keresztül rendeznek különböző foglalkozásokat a diákoknak.

Mezőgecse

Lendületben a kárpátaljai magyar turizmus. Interjú a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnökével

Vajdaság

Mészáros Anikó egy piros színű, harsány gyermekkönyvet dobott a gyermekszobák polcára. Ez az Epreskerti mesék.

Nagydobrony

Anyaországi támogatással épült Magyar Házat avattak Nagydobronyban

Erdély

Erdély

Erdély

Kishegyes

Óvodapedagógusok számára tartanak bábjátszáskurzust Kishegyesen

Temerin

Január 4-én, a délutáni órákban cserkészek gyülekeztek Temerinben, ahol egy közös hétvégét tölthettek el. A hétvégére Erdélyből is érkeztek cserkészek így a már kialakult barátságokat is tudták ápolni a résztvevők és újabbak is születhettek.

Ungvár

Bíróság elé állítják a KMKSZ-székház elleni támadás lengyel gyanúsítottjait

Drea

Decemberben immár hagyományossá vált évzáró műsorral zárta az évet a dreai lurkóház. Az ünnepségre a dreai lurkóházban 2018. december 19.-én került sor. A hófödte táj még hangulatosabbá tette a napot.

Budapest, Pannonhalma, Bécs, Linz

Az idei évben rendhagyó módon több napos kirándulással egybekötött program volt szervezve a Betlehemi Békeláng átadó ünnepségére.

Erdély

Erdély

Ungvár

Kárpátalján járt a Kárpát-Haza OperaTúra. „Egy fél év, és újra itt leszünk”

Nagytótfalu

A siklósi székhelyű Fontos vagy nekünk Egyesület, több horvátországi magyar kultúregyesület társszervezésében idén ötödik alkalommal szervezi meg a Drávaszögi Magyarok Fesztiválját szeptember 14. és 29. között.

Bjelovár

Augusztus 26-án a bjelovári főtéren tartott rendezvényt a Bjelovári Magyarok Közössége. A rendezvény a Bjelovári Nyár elnevezésű eseménysorozat részeként valósult meg.

Kolozsvár

Augusztus 17 és 22 között a kolozsvári Szent István-napi Néptánctalálkozón vett részt a pélmonostori Talicska Ifjúsági Néptáncegyüttes.

Pörböly

Augusztus 11-én, Újbezdán újabb testvértelepüléssel gazdagodott. A Baranya megyei Ilocska és Nagytótfalu után, a Tolna megyei Pörböllyel írta alá a testvértelepülési nyilatkozatot Bognár Attila az Újbezáni Helyi Választmány elnöke.

Pélmonostor

Augusztus 4-én került megrendezésre 20. alkalommal a Pélmonostor MKE által szervezett, mesze foldón híres csirkepaprikás-főző verseny, mely iránt idén nagy volt az érdeklődés.

Laskó

A Laskó Művelődési Egyesület július 21-én tartotta meg a már hagyományossá vált Kórusszemléjét. A rendezvény a laskói Magyar Ház udvarán, a félig-meddig felépített kultúrotthon épületében zajlott. A rendezvény a Bellyei Járás támogatásával valósult meg.

Dárda

Június 3-án a Dárdai Magyar Kultúregyesület nagyszabású rendezvényt tartott a dárdai Magyar Házban. Sor került a májusfa-kitáncolásra és az egyesület kereteiben immár 10 éve működő Diófa Ifjúsági Néptáncegyüttes jubileumi műsorára.

Ójankovác

Májusfa-kitáncolással, kultúrműsorral, fotókiállítással, gasztronómiai kínálattal, népi gyermekjátékokkal és vetélkedőkkel várta az Ójankováci Hagyományőrző Egyesület június 3-án, vasárnap az érdeklődőket az egyesület nyílt napja alkalmából a helyi Magyar Házba.

Eszék

Június első napjaiban, négy nap erejéig, Eszék-Baranya Megyébe helyezte ki hivatalát Kolinda Grabar-Kitarović horvát köztársasági elnök asszony.

Nagyatád

A Bjelovári Magyarok Közösségének tánccsoportja június 2-án a magyarországi Nagyatádon vendégszerepelt, a helybéli horvát nemzetiségi egyesület Sport-és Egészség Napján.

Villány

A Fontos Vagy Nekünk Egyesület május 26-án térségi Gyereknapot szervezett Villányban, melyen horvátországi magyar gyerekek is részt vehettek.

Pélmonostor

Május 26-án, a Pélmonostor Magyar Kultúregyesület szervezésében megtartásra került a már hagyományos Pünkösdi Kórusszemle. A nagyszabású esemény a pélmonostori Magyar Ház nyári színpadán zajlott.

Vörösmart

Május 20-án, vasárnap a vörösmarti Magyar Ház, Petrik László festő 90. születésnapja alkalmából rendezett kiállítás megnyitójának adott helyet. Az eseményen beszédet mondott Gyurkovics Hunor, Rada Zekić, Davor Tasliđić és Bisztricán Hajnalka. Közreműködött a vörösmarti József Attila Magyar Kultúregyesület énekkara, Pécsi Mária vezetésével.

Kásád

Magyarország legdélibb településén, Kásádon, már több éve egy nagyszabású rendezvény keretében elevenítik fel a sokác lakodalom szokásait. A rendezvényre az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület is meghívást kapott.

Barban

Május közepén a kórógyi Ady Endre Művelődési Egyesület ifjúsági táncegyüttese az isztriai Barbán járt vendégségben, ahol a helyi Barban Kultúregyesület negyedik alkalommal szervezte meg a megyei szintű néptáncszemlét.

Kiskőszeg

Kiskőszegen évente megünnepelik Nepomuki Szent János, a folyók, hidak, hajósok, halászok védőszentjének napját. Így volt ez az idén is.

Újbezdán

Az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület legkisebbjei május első vasárnapján anyák napi ünnepséggel köszöntötték az édesanyákat, nagymamákat és dédmamákat a helyi Magyar Ház szabadtéri színpadán megrendezett műsor keretében.

Balatonalmádi

A vörösmarti József Attila Magyar Kultúregyesület énekkara, április utolsó hétvégéjén a balatonalmádi tavaszi koncerten vett részt.

Ójankovác

Húsvét másnapján, az Ójankováci Magyar Kisebbségi Önkormányzat közbenjárására, idén is megszervezték Ójankovácon a magyar nyelvű szentmisét, a helyi katolikus templomban, a járásbeli magyar ajkú hívek részére.

Újbezdáni

Az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület fiataljai április 2-án, húsvét hétfőn ismét megszervezték a hagyományos locsolkodást a faluban.

Vörösmart

Nagy péntek délutánján hagyományos tojásfestő kézműves foglalkozást tartott a vörösmarti József Attila Kultúregyesület.

Ójankovác

Ójankovácon igyekeztek az ünnepre hangolódást kézműves foglalkozással gazdagítani.

Kórógy

Nem kis utat járt be a kórógyi Gőzelem Labdarúgó egyesület, mely tavaly ünnepelte fennállásának 90 éves évfordulóját, s mind a mai napig küzd a fennmaradásért.

Kiskőszeg

Március 11-én a kötésé, horgolásé, hímzésé, varrásé volt a főszerep Kiskőszegen a kultúrotthon régi olvasóteremében, ahol a Kiskőszeg Magyar Kultúregyesület megrendezte hagyományos kézimunka kiállítását.

Bjelovár

Bjelováron, a magyar egyesület kereteiben nőnapi összejövetelt tartottak március 8-án.

Kórógy

Az Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület és a Zrinyi Ilona Nőszervezet Kórógyon közösen ünnepelték meg a nőnapot.

Ójankovác

Az Ójankováci Hagyományőrző Egyesületben megtisztelték a kórus és tánccsoport hölgytagjait nőnap alkalmából.

Várdaróc

A várdaróci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület keretében minden évben sor kerül a nemzetközi nőnap megünneplésére.

Laskó

Nem érte csalódás azokat a vendégeket, akik azért vettek jegyet a laskói nőnapi bálra, hogy kellemesen szórakozzanak, kikapcsolódhassanak. A nőnapi rendezvényre megtelt a laskói Magyar Ház.

Pélmonostor

A pélmonostori magyarságot magába tömörítő szervezet előzmények nélkül a Honvédő Háborút lezáró békés reintegráció időszakából nőtte ki magát, a városban élő magyarság összetartozásának és öntevékenységének igényére. Az önszerveződés már 1996-ban kezdetét vette. Az asszonykórus első fellépése 1997. augusztus 21-én volt. A Pélmonostor Magyar Kultúregyesület alakuló közgyűlése pedig 1998. március 20-án volt megtartva, a hivatalos bejegyzésére 1998. április 14-én került sor. A tánccsoport első próbáját 1998. október 3-án tartották meg. A nem egyszerű kezdetek után, amikor is háromszor váltottak székhelyet, végül az Augusta Cesarca 16 alatti Magyar Ház lett tevékenységének védőbástyája. Ez a székház 2005-ben bővült ki a vendégházzal, amely ma is egyedi lehetőségeket nyújt az egyesület működésében. Itt terebélyesedett ki idővel munkája, melyet ma már hat szakcsoportban folytat - asszonykórus, Talicska, Kopogtatók, színjátszócsoport, hagyományőrző csoport, játszóház - s amelyek révén az elmúlt 20 év alatt 11 ország 112 településén, mintegy 757 alkalommal léptek fel, s több mint 300 rendezvénynek voltak házigazdái, szervezői.

Eszék

Az elmúlt hét a húsvéti ünnepekre való készülődésben telt.

Csák

A csáki Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület március 23-án, pénteken tartotta meg beszámoló közgyűlését a helyi Magyar Házban.

Dárda

Kilencedik alkalommal szervezete meg a Dárdai Magyar Kultúregyesület hagyományos márciusi kórusszemléjét, melyen idén hat magyar kórus vett részt.

Kórógy

A kórógyi Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület március 18-án emlékezett meg az 1848-as eseményekről.

Március 18-án, vasárnap délután került sor Kőben, a helyi kultúrotthonban a Tánc MKE húsvéti kiállítására és szalvétacserére.

Gerbavác

A Grubisno Polje-i Magyarok Közössége március 17-én tartotta meg évi beszámoló közgyűlését Gerbavácon.

Bolmán

Március 17-én megemlékezést szerveztek a bolmáni csata 73. évfordulója alkalmából. Több helyszínen is koszorúzásra került sor.

Gerbavác

A Grubisno Polje-i Magyarok Közössége a környékbeli magyar közösségekkel karöltve emlékezett meg 1848-as hősökről, az alkalmi rendezvényre Gerbavácon a helyi Magyar Házban került sor.

Ójankovác

Március 16-án került sor az Ójankováci Járás Kisebbségi Tanácsának szervezésében a helyi Magyar Házban az 1848-as magyar forradalom kitörésére való alkalmi megemlékezésre.

Eszék

Számos magas rangú vendég jelenlétében március 15-én megemlékezést tartottak a rétfalusi Népkör székházban.

Nagygordonya

Koszorúzásra került sor Nagygordonyán, Knézich Károly mellszobránál, március 15-én a környékbeli magyar közösségek részvételével.

Haraszti

1848-as magyar forradalom kitörésére emlékeztek Harasztiban a Dózsa György Magyar Kultúregyesület szervezésében.

Vörösmart

Csodálatos műsorral emlékeztek az 1848-as eseményekre Vörösmarton, a helyi általános iskolában.

Újbezdán

Március 15-én az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület Zenede szakcsoportja és az Újbezdáni Tagozati Általános Iskola diákjai közös alkalomhoz illő műsorral emlékeztek meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseiről.

Sztaza

A Sziszek-Moszlavina Megyei Magyarok Közösségének küldöttsége Dario Lilijan elnök úr vezetésével, március 11-én Sztazára látogatott, Damjanich János szülőfalujába, ahol az aradi vértanú tábornok szülőházánál felállított emlékművet koszorúzták meg.

Újbezdán

Március 10-én került sor az újbezdáni Gakovác Sporthorgász Egyesület beszámoló közgyűlésére, ahol a vezetőség sikeresnek minősítette a tavalyi év mérlegét.

Bjelovár

A Bjelovári Magyarok Közössége március 8-án tartotta meg beszámoló közgyűlését.

Újbezdán

Március 8-án az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület nőnapi összejövetelt szervezett a hölgytagság részére.

Pélmonostor, Dárda

Néhány éven belül realizálódhat a mesterséges vér előállítása, addig viszont az emberi szervezet az egyetlen forrás, ahonnan vérhez juthatnak a rászorulók, ezért nagy szükség van arra, hogy minél több egészséges ember adjon vért.

Pélmonostor

A Pélmonostori Városi Könyvtár és a keretében működő Horvátországi Magyarok Központi Könyvtára megújult könyvállománnyal és számos érdekes gyerekprogrammal várja az érdeklődőket.

Vörösmart

A vörösmarti pincesorokban, azt szeretem legjobban, hogy a nagy pincészetek mellet, sok kis pincészet is működik. Ezek a kis pincészetek általában csak pár hektár szőlő ültetvényen gazdálkodnak. Így van ez a Kovács Ferencéknél is. Ők jelenleg kevesebb mint két hektáron szüretelnek évente.

Újbezdán

Az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület március 6-án tartotta meg beszámoló és egyben tisztújító közgyűlését is, a helyi Magyar Házban.

Eszék

Közgyűlést tartottak az eszéki Népkör Magyar Kultúregyesületben.

A kői Tánc Magyar Kultúregyesület március 3-án tartotta meg az immár hagyományossá vált nőnapi bálját. Az esemény idén is jó hangulatban és teltházas részvétellel múlott el.

Hercegszöllős

Horvátországban minden év február 26-án ünnepeljük az Orvosok Napját. Ez a nap 1874. február 26.-nak emlékére lett kijelölve, amikor Európában nyolcadikként megalakult a Horvát Orvosi Kar. Ez nap apropó volt arra, hogy elgondolkozzunk a tényeken, miszerint egyre több orvos hagyja el az országot.

Vörösmart

A vörösmart József Attila Kultúregyesület, február 25-én vendégül látta a Pécsi Székesegyház liturgiájának szolgálatában álló Palestrina kórust. A két kórus közössen szolgált a vasárnapi szentmisén. A pécsi kórus a mise szolgálatot látta el, de a vörösmarti énekkar is bemutatkozott. Különleges esemény volt ez a vörösmartiak számára.

Pélmonostor

A „Baranya-film” Fotó- és Film Társulat február 20. és 24. között 12. alkalommal tartotta meg ötnapos dokumentumfilm szemléjét Pélmonostoron, a mikormoziban.

Bajsa

Február 24-én a várdaróci „Petőfi Sándor“ MKE menyecsketánccsoportjának tagjai a vajdasági Bajsára utaztak, ahol a bajsai Préló rendezvényén vettek részt.

Kórógy

A kórógyi Cerin Tomisláv harmadik osztályos autómechanikus az eszéki műszaki középiskolában. Minap Slavonski Brodban vehetett részt egy szakiránybeli, megyeközi műszaki versenyen, ahol figyelemre méltó eredményt ért el. A család méltán büszke a tehetséges fiatalemberre.

A kői Tánc Magyar Kultúregyesület tagjai és a fiatal kői anyukák idén is nagy lelkesedéssel szervezték meg a gyermek maszkabált. A helyi kultúrotthonban megtartott mulatságra január 21-én került sor.

Pélmonostor

1999-ben az UNESCO közgyűlése február 21-ikét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. A Szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára

Újbezdán

A Baranyaszentistváni Járás Magyar Kisebbségi Önkormányzat idén is táblagépekkel ajándékozta meg a magyar tagozatra iratkozó elsősöket.

Hercegszöllős

A legkisebbek nagy örömére, a Hercegszöllősi Mihály Magyar Ifjúsági Szervezet keretében tavaly óta, rendszeresen kerül sor játszóházas foglalkozásokra.

Kiskőszeg

Február 13-án, húshagyókedden, farsangi társalgást tartottak a Kiskőszeg Magyar Kultúregyesület tagjai a klubhelyiségükben.

Hercegszöllős

Nem lesznek helyhatósági választások a Hercegszöllősi járásban. Erről a járási tanács február 12-ei ülésén döntöttek. A helyi választmányok helyett járási tanácstagok, és a helyi szervezetek vezetőivel egyeztetik majd a teendőket. Az elöljáró, Vedran Kramarić költség-megtakarításra hivatkozik.

Pula

A pulai Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület február 11-én tartott farsangi ünnepséget az egyesület helyiségeiben. A pulai közösség márciusra is több eseményt tervez.

Mohács

Február 11-én Mohácson kezdetét vették a farsangvégi programsorozat eseményei. A pélmonostori Talicska Néptáncegyüttes visszajáró fellépője ennek a rendezvénynek.

Garé

Az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület néptánccsoportja alig fél év alatt harmadszor kapott meghívást a magyarországi Garéba, ahol ez úttal egy jótékonysági bált szerveztek annak érdekében, hogy a helyi védőnői szolgálat elavult eszközeit lecserélhessék.

Ójankovác

A helyi gyermekek nagy örömére az Ójankováci Hagyományőrző Egyesületben február 10-én farsangi jelmezbált szervezett. Az esti órákban megtartott eseménynek természetesen az ójankováci Magyar Ház adott helyet.

Kiskőszeg

Február 10-én tartotta meg közgyűlését a kiskőszegi Önkéntes Tűzoltó Testület. Az idén 107 éves egyesület beszámolóiból számos komoly gond került felszínre, mellyel nem csak a kiskőszegi tűzoltóság küzd, s melyek komoly kihívást jelentenek a vezetőség számára.

Újbezdán

Gyertyaszentelő napjától február 10-ig járnak össze az újbezdáni vallási hagyományőrzők, hogy elvégezzék a lourdes-i kilenced ájtatosságot, imádkozzanak a Lourdes-i Szűzanya tiszteletére és közbenjárásáért, hiszen a lourdes-i kilenced énekei szinte kizárólag Mária-énekek. Sajnos évről-évre egyre kevesebb a csoport létszáma, de a hagyományápolásból nem engednek, s az év folyamán több formában ápolják még a vallási életet.

Pélmonostor

Február 9-én, pénteken került sor a Pélmonostor Magyar Kultúregyesület játszóházában a farsangi foglalkozásra.

Miskolc

A miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon február 9-ei hétvégén tartotta meg az immár több mint két évtizedes múltra visszatekintő 21. „Szólj, ötágú síp!” elnevezésű rendezvényt, melyen idén a haraszti és kórógyi református közösségek is bemutatkoztak.

Grubisno Polje

A Grubisno Polje-i Magyarok Közössége február 9-én búcsúztatta a telet. A közösség tagjai a városi farsangi rendezvényen vettek részt. Péntek este a Bilogora Hotelben, szombaton pedig a városi sportcsarnokban tartották meg a hagyományos farsangot.

Pélmonostor

A Pélmonostor Magyar Kultúregyesület téli aktivitásainak egyike egy honismereti tábor megtartása volt. Az öt napos táborban mintegy harminc baranyai fiatal vett részt. A tábor létrejöttét a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Újbezdán

Február 8-án, csütörtökön került sor az újbezdáni Tarkabarka játszóházban a farsangi ünnepségre.

Pélmonostor

Miután január végén Ivica Tkalec, a pélmonostori rendőrfőnök, a Városi Tanács ülésén, negyedévi beszámolójában bemutatta a javuló közbiztonsági statisztikát, február elején öt helyen is betörésekre került sor Pélmonostoron.

Pélmonostor, Eszék

Az elmúlt hét nagy botránya volt, hogy Baranya területén a Panturist Utasszállító Vállalat mintegy 20 autóbuszjáratot beszüntetett. Mindez nagy gondokat okozott azon diákok, egyetemisták, munkások és a lakosság számára, akik rendszeresen vették igénybe a baranyai falvakat Eszékkel összekötő buszjáratokat.

Zágráb

Zágráb Város Magyar Kisebbségi Önkormányzata, valamint az Ady Endre Magyar Kultúrkör kezdeményezésére 2018. január 28-án is folytatódtak a családi összejövetelek, társalgások.

Karancs, Vörösmart

Arany János születésére emlékező 200 éves jubileum alkalmából Baranyába érkezett a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete. Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondók tolmácsolásában a nagy író-költő-műfordító klasszikusait hallhatta a baranyai közönség. Ehhez Török Noémi Aranypáva Nagydíjas népdalénekes egyházi dalokkal és népdalokkal járult hozzá. Az előadás az Arany János Emlékév hivatalos programja.

Újbezdán

Az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület január 20-án tartotta meg első alkalommal falusi disznótoros napként elnevezett eseményét. A rendezvényt Újbezdán testvértelepülése, Nagytótfalu Község Önkormányzata tette lehetővé adományával, ugyanis ők ajándékozták a disznót.

Haraszti

A Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház zsinata november 11-én Szenn Péter református lelkészt választotta meg az egyház püspökének Laskón. Szenn Péter ez év január 19-én a haraszti református templomban mondta el esküjét.

Pélmonostor

A Pélmonostori Magyar Kultúregyesület január 13-án szervezte meg a hagyományos disznótort. Az eseményt az egyesület fennállása óta minden évben megszervezik a pélmonostori Magyar Házban.

Sepse

Sepsén január 27-én került megtartásra a falusi disznóvágás. A Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület többször is megszervezte már disznótoros eseményt. 2015-ben és 2016-ban Böllérfesztre is sor került, amikor több csapat is versenyzett egymással.

Zenta

Zenta

Bajmok

Hertelendyfalva

Zenta

Muzslya

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Tornyos

Bácskossuthfalva

Gunaras

Felsőhegy

Topolya

Csóka

Még midig gyilkol a Furadan – A madártani egyesület széles körű akciója

Zenta

Az ünnepi vásárban kézműves termékeket, házi készítésű élelmiszereket, valamint italokat is vásárolhatnak az arra járók.

Ungvár

A kárpátaljai magyarok hatósági zaklatásának azonnali beszüntetését kéri a KMKSZ és az UMDSZ Ukrajna vezetőitől

Ungvár

Moszkal: Baloga pártja rendelte meg és helyeztette ki a magyarellenes óriásplakátokat Kárpátalján

Szolyva

Egy frissen megalakult KMKSZ-alapszervezet a szórványvidéken. „Isten olyan feladatokat bíz rám, melyekben meg is segít”

Kishegyes

Kishegyes

Kézműves játszóház gyermekeknek Topolyán.

Drea

Az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési program keretében valósul meg a SocioAgro projekt is.

Budapest

Az elmúlt hétvégén került megrendezésre az Ablak a valóságra – INDABA 2018 elnevezésű cserkészkonferencia, melyen a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség 5 taggal képviseltette magát.

Beregszász

Ünnepélyes ösztöndíjátadás a Rákóczi-főiskolán

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Beregszász

Kezdetét vette a „Tehetséggondozás a tudományok útján” 6 alkalmas képzés

Nagyszőlős

Újra ProAgri Napok

Topolya

A topolyai Bethesda Szeretetszolgálat tizenöt éve – Az önkéntesek munkája felbecsülhetetlen.

Gerbavác

A Grubisno Polje-i Magyarok Közössége június 16-án az egyesület székhelyén, a gerbaváci Magyar Házban jubileumi rendezvényt szervezett.

Szeged

Szeged, Magyarország, december, 01, 2018. – Adventre készülvén, alkotóházat szerveztek a szegedi Katolikus Házban.

Topolya

Mórahalom

Most hétvégén tartotta a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség segédőrsvezetői útóhétvégjét. A rendezvényen 20 jelölt és négy kiképző vett részt Mórahalmon.

Dunaszerdahely

Vajdasági civil szervezetek a felvidéki demográfiai konferencián

Budapest, Sepsiszentgyörgy, Székelykeve, Újvidék

Három ország négy településének részvételével idén első alkalommal rendezte meg a Határon átívelő közösségi és civil találkozók elnevezésű rendezvényt az Interkulturális Központ a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával.

Muzslya

Ezen választott mottóval folyt Muzslyán, illetve egypár helyszín erejéig Nagybecskerek központjában a III. Interrégiós, illetve a XVII. Délvidéki régiós Háló-találkozó.

Szabadka

Bemutatták Pap Ágota Mi a gyerek? című kötetét

Oromhegyes

A hétvégén tartották meg Oromhegyesen az Ezer esztendő mesemondó versenyt, amelyet Magyarkanizsa Község Pedagógusegyesülete hirdetett meg, immár tizenharmadik alkalommal.

Ungvár

Mukachevo.net: Büntetőeljárás indulhat Orosz Ildikó ellen

Kijev

Megszavazta az Ukrán parlament a hadiállapot részleges bevezetését az ország 10 megyéjében

Hertelendyfalva

A Vajdasági Magyar Civil Szövetség Civil Tájékoztató Fórumot szervezett Hertelendyfalván a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület székházában.

Bácskossuthfalva

Hagyományteremtő céllal először ültettek hársfákat szombaton Bácskossuthfalván a tavaly született kisbabáknak.

Temerin

Temerinben szombaton este tartották meg a Tini-ifjúsági énekes vetélkedőt, ezúttal 17 fiatal lépett színpadra és szórakoztatta csaknem három és fél órán keresztül a közönséget.

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Ürményháza

November 24-én tartották meg a dél-bánsági Ürményházán a sorrendben tizennyolcadik Mit tudsz Torontál vármegyéről? elnevezésű történelmi vetélkedőt.

Temerin

A történelmi Magyarország területén a Temerini Ipartestület volt a második olyan szervezet, amely a kisvállalkozókat közösségbe tömörítette.

Tiszaszentmiklós

Hagyományos disznótort szervezett a Piros Tulipán Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület Tiszaszentmiklóson a Szent József-plébániatemplom udvarában, amelyen a falu fiataljai is részt vettek.

Zenta

A községbeli pedagógusokat ünnepelték pénteken este a zentai Művelődési Házban, ahol a Hófehérke Óvoda, a Stevan Sremac Általános Iskola, a Stevan Mokranjac Alsófokú Zeneiskola, illetve a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, az Egészségügyi Középiskola, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, valamint a Zentai Gimnázium idén jubiláló dolgozóit is köszöntötték.

Szabadka

Szabadka

A szabadkai Életjel idén ünnepli könyvkiadó tevékenységének ötvenedik évfordulóját.

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Ungvár

A Délvidék színes tánc- és hagyományvilága mutatkozott be az ungvári folkkocsmában

Kalocsa

Egynapos zarándoklatra hívott a KÉK (Keresztény Értelmiségi Kör) Kalocsára.

Erdély

Erdély

Kolozsvár

Szentmihály

Cserkész lélekszámbővülés Szentmihályon

Újvidék

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete az idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.

Bácsfeketehegy

A reformáció emléknapja kapcsán arra kértem Orosz Attila lelkipásztort, a Bácskai református egyházmegye esperesét, hogy válasszon erre az alkalomra egy igét, mely megadná a beszélgetés alaphangulatát.

Székelykeve, Újvidék, Temerin, Tiszakálmánfalva

Művelődési és hagyományőrző rendezvényeket tartottak több vajdasági településen

Topolya

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület idén is meghirdette a napraforgó-gyűjtési akcióját, melynek célja, hogy az egyesület által felállított madáretetők a tél folyamán megtelve várják az énekesmadarakat.

Szabadka

A szabadkai Népkör MMK Oláh Sándor Körgalériájában kedden este megnyílt a topolyai Ács József Képzőművészeti Csoport kiállítása.

Kishegyes

Idén 15 éves a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete – Hagyományos disznótorral és alkalmi műsorral ünnepelt az egyesület

Makkosjánosi

„Ebben az országban mi a szabadságot, a jogállamiságot képviseljük” A KMKSZ alapszervezeti elnökeinek konferenciáján

Erdély

Erdély

Csap

Divatbemutató Hrivnák Tünde munkáiból

Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár

COROLLARIUM: Köszöntőkötet a 90 éves Dávid Gyula tiszteletére (szerk. Bartha Katalin Ágnes)

Hollókő

A Magyar Cserkészszövetségek Fóruma 2018. október 21 és 28. között tartotta 6. tiszti tanfolyamát Magyarországon, Hollókőn.

Horgos

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség felnőttképzést indít azok számára, akik szeretnének csatlakozni a cserkészet munkájához és közösségéhez.

Szabadka

„Tanító vagyok, és a saját osztályomban is vannak ilyen gyerekek. Az a legfontosabb, hogy erősítsd, kihozd belőle a legtöbbet. Ez az én történetem, meg a diáké, viszont nagyon fontos a szülői együttműködés, mindhárman szükségesek vagyunk a fejlődéshez.

Técső

A sziget- és szórványmagyarság él, s élni is akar. Arany Ősz az aranyló őszben

Topolya

Szombaton ragyogó napsütésben tartották meg a topolyai Vásártéren a sorrendben 6. Szármafesztivált, ami nem csupán egy főzőverseny, hanem valóban fesztiváli programkínálattal várja a látogatókat.

Muzslya

Szentmisével, játékos foglalkozással ünnepelte a muzslyai cserkészcsapat névadóját november 4-én délelőtt.

Erdély

Erdély

Kishegyes

A kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tagjai szombaton este az 1956-os magyar szabadságharc tiszteletére tartottak megemlékezést.

Tiszaszentmiklós

Második alkalommal tartottak Libanapot Tiszaszentmiklóson, a falu nevét viselő magyar kultúrkör szervezésében.

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Erdély

Muzslya

Muzslya lakóssága immár tizennegyedik alkalommal készült a Pásztornapokra.

Zenta

Kispiac

Tizenkettedik alkalommal tartottak nemzetközi népzenei találkozót Kispiacon szombat délután.

Magyarkanizsa

Horgos

Hétvégén tartották meg a III. Vajdasági Civil Pikniket a Vajdasági Magyar Civil Szövetség szervezésében a Horgos melletti Domus Pacis lelkigyakorlatos házban.

Óbecse

III. NEMZETKÖZI KÖRNYEZETBARÁT ALKOTÓI TALÁLKOZÓ

Kolozsvár

Erdely

Erdely

Muzslya

A muzslyai Emmausz Kollégium adott otthon a környező cserkészcsapatok nagy játék-délutánjának

Erdely

Budapest

Orosz Ildikó: A kommunista hatalomgyakorlás eszközei ma is léteznek

Strasbourg

Még mindig nincs uniós válasz a kárpátaljai magyarok elleni sorozatos jogsértésekre. Bocskor Andrea sajtóközleménye

Szeged

A Bogáncs (Dél-alföldi) őrsvezetőképző vezetőképző záró hétvégéjét Szegeden tartották 

Erdely

A magyar tannyelvű elemi osztályokban  tanítók plusz órákért járó fizetését júliusban vonta meg egy miniszteri rendelet, így diszkriminatív helyzet alakult ki: nem biztosították megfelelően a magyar tanítók által megtartott órák után járó bérezést. Az elmúlt években érvényes, méltányos rendszert felborító rendeletet az azóta lemondott Valentin Popa tanügyminiszter látta el kézjegyével.

Erdely

Kedden, október 16-án délelőtt, Erdővidék Múzeumának Kászoni Gáspár-terme egy egészen rendhagyó találkozónak adott otthont: a 90 éves, nagyajtai születésű, jelenleg Marosvásárhelyen élő, de fiatalkorát Baróton töltő Radványi Hajnal (avagy Trattner Babi néni, ahogy még ismerhetik a régebbi barótiak) mutatta be verses- és novelláskötetét.

Erdely

– Talán Romániában a legnagyobb összegek, amelyeket egyházi együttműködésre fordítanak, itt vannak Hargita megyében, ha visszaszámoljuk lakosságszámra, hisz a múlt évben közel 2 millió eurót tett ki ez az összeg, idén eddig 1 millió eurót, ugyanakkor vannak még olyan programok, amelyeket a helyi polgármesteri hivatalokon keresztül támogatunk – nyilatkozta a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Római Katolikus Plébániánál október 19-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Erdely

Barátky Gyula (Nagyvárad, 1910. május 14. – Bukarest, 1962. április 14.) a magyar és egyben a román válogatott labdarúgója, csatára, és edzője volt. Apja, mint mészáros mester, Nagyvárad egyik legkomolyabb mészárszékhálózatát építette ki. Gondolta, hogy fia is folytatni fogja ezt a mesterséget, de Gyula fia a négy elemi után a focinak szentelte életét.

Erdely

A Brassói Corona 6–0-s sikerével megtartotta negyedik helyét, őket követi a Dunaújvárosi Acélbikák, amely nem hibázott a Vienna Capitals farmcsapata ellen.  A Hokiklub Budapest előző két mérkőzésén felülmúlta a Capitalst és a Vasast is, s bár Petres Tivadarék közel álltak a pontszerzéshez az UTE ellen, az újpestiek ha nehezen is, de azért hozták a kötelezőt

Erdely

A vívók közül Pusztai Lizában is benne van már most a lehetőség, Európa-bajnokságon már szerzett is egy bronzérmet, de azért még bőven kell fejlődnie. A fiú kardvívást megnyerő Rabb Krisztánban is benne van a lehetőség, de neki a csapatba is nehéz lesz bekerülni, hiszen egy kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron és egy világbajnok Szatmári András is előtte van mégl.

Erdely

Az önkormányzat társszervezetei 2019 első negyedévében kapják meg az első részét a támogatásnak. Az önkormányzat a Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemmel, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivállal (TIFF), a ZAIN Fesztivállal, az ARIES Transilvania klaszterrel, a Cluj IT klaszterrel, a Kreatív Iparágak Klaszterével és a Transylvania Furniture Cluster-rel partnerségben fogja megvalósítani a projekteket.

Erdely

Így a következő két hétben 200 millió euróhoz jut a mezőgazdasági ágazat, csak ebből a támogatásból" - tette hozzá a kormányfő, majd megköszönte Petre Daea szakminiszternek, illetve a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetőségének, hogy lehetővé tették az előlegek kifizetését

Erdely

A projekt fő partnere a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Romániából hárman csatlakoztak a romák foglalkoztatottságát elősegítő program megvalósításához: az Együtt Ügynökség (Agenția Împreună), az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Erdely

Hetvenöt évvel ezelőtt történt az odesszai mészárlás 1941. október 22-én, azaz pontosan 75 évvel ezelőtt indított megtorló hadjáratot Ion Antonescu marsall parancsára Iosif Iacobici generális az odesszai lakosság ellen.

Erdely

A kiállítás offline részének a megtekintése után 9 film közül választhatnak (vagy akár az összeset is megnézhetik) az érdeklődők. A kiállításhoz nem kell saját okostelefon, azokat a hivatal biztosítja.

Erdely

Hangverseny-beszámolómat Bokor Barna hegedűművész, karnagy, tanár Beethoven-tanulmányából vett gondolatokkal zárom: „Beethoven a zenetörténet hérosza, a megtestesült nagyság. Úgy él, mint az emberiség tudatossággal jutalmazott hőse (…) Beethoven hőse az ember.

Erdely

Bolojan egyébként jelezte: épp aláírták a szerződést a Nagyváradi Egyetemmel, amelyet szintén be akarnak vonni ebbe a projektbe is és a tanintézet fejlesztése céljából a város két új bentlakást építtet az egyetemnek, az egyetemi sportcsarnok mellé.

Kolozsvár

Erdely

Erdely

Erdely

Erdely

Kolozsvár

Marosvásárhely

Erdely

Ungvár

Nemzetiségi viszály szítása miatt indul eljárás Kárpátalján a magyarellenes óriásplakátok ügyében

Muzslya

Zenta

Csóka

Erdely

Zenta

Szentmihály

Szabadka

Gyűjtők 78. Nemzetközi Találkozója: Az aranyórától a régi bankókig mindenre volt érdeklődő .

Ungvár

Magyarellenes óriásplakátok jelentek meg Kárpátalja-szerte

Pacsér

Bácskossuthfalva

Magyarkanizsa

Ungvár

Klimkin Kárpátalján: A feszültséget csökkenteni, az ukrán–magyar párbeszédet erősíteni kell

Sátoraljaújhely

Most hétvégén tartotta a Magyar Cserkészszövetségének Fóruma közgyűlését  Sátoraljaújhelyen.

Martonos

Toborzót tartott a 30. számú Damjanich János Cserkészcsapat Martonoson a Helyi Közösség épülete előtti parkban és téren.

Erdely

Erdely

EME székház előadóterme, Kolozsvár, Erdély

Szalai Béla Iconographia locorum Transsylvaniae című könyvének bemutatójára Kolozsváron, az Erdélyi Múzeum-Egyesület székházában, 2018. október 9-én 18 órától

Csóka

Kijev

Petíció indult a kárpátaljai magyarság deportálásával kapcsolatban

Nagydobrony

Egy szervezet a kárpátaljai magyar gazdákért. „Pro Agricultura Carpatika” Megyei Jótékonysági Alapítvány

Beregszász

Tényleg van-e új nyelvtörvény?

Kijev

Elfogadták első olvasatban a nyelvtörvényt

Kijev

Brenzovics: a magánszféra és a templomok területére szorítanák vissza a kisebbségi nyelvhasználatot

Kijev

Szijjártó: Magyarország válaszlépésként kiutasít egy ukrán konzult (Frissítve)

Kijve

Napirendre tűzik a nyelvtörvényt

Kijev

Így lettünk hazaárulókká a szülőföldünkön

Beregszász

Kopogtató: a béketeremtő

Mezőgecse

„Feladatunk a kárpátaljai magyar turisztikai élet fejlesztése”. Az idegenforgalmi képzésektől a „torkos csütörtökökig”

Kijev, Ungvár

Megkeresési beadvány kárpátaljai magyar szervezetektől Jurij Lucenkóhoz, Ukrajna főügyészéhez

Kijev

Kiutasítják a beregszászi konzult, ha Magyarország nem hívja vissza

Kijev

Léteznek a határon feltartóztatandó személyek névsorai?

Beregszász

Megtette javaslatát a Kárpátaljai Tehetségsegítő Tanács az Ady Endre-ösztöndíjak odaítéléséről

Muzslya

2018.09.16-án tartottuk meg a muzslyai plébánia udvarán cserkészcsapatunk toborzóját, amelyen 15 gyermek volt jelen.

Beregszász, Ungvár

Moszkal: Egy ukrán határőr készítette a felvételt a beregszászi magyar konzulátuson

Mártély

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség most hétvégén tartotta csapatvezetői hétvégéjét a magyarországi Mártélyon a Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpontban.

Ungvár, Kijev

A főügyésznél jelentette fel az ukrán külügyminisztert a KMKSZ elnöke

Ungvár

Nem először éri támadás a kárpátaljai magyarságot

Beregszász

Tüntetés Magyarország Beregszászi Konzulátusa előtt

Óbecse

Őszi ifjúsági bált tartottak Óbecsén

Csóka

Csókán szombaton az Orpheus Művelődési Egyesület In vino veritas címmel harmadik alkalommal szervezte meg a Nemzeti borfesztivált és kórustalálkozót a bor és a dal jegyében.

Kijev

Ukrán politikus: ki kell utasítani a beregszászi magyar konzult

Hajdújárás

Folytatódott a Média és Kulturális fesztivál Hajdújáráson

Mohol

Első ízben rendeztek emléknapot a moholi származású Vlasity Károlyné Zélity Klára nótafa tiszteletére. A rendezvényt hagyományteremtő céllal indították el.

Nagykikinda

Rekordot döntöttek a nagykikindai Töknapokon, ezentúl egy 295 cm-es tök a leghosszabb. A sorrendben 33. rendezvényen súlyban azonban nem sikerült túlszárnyalni az 507 kg-os eredményt, amit 2014-ben mértek.

Óbecse

Fiatal történészek számára szerveztek konferenciát szombaton Óbecsén. A Than Emlékházban megtartott eseményt a Than Fivérek Értelmiségi Kör szakcsoportja szervezte.

Topolya

Fiatal természetkutatók gyűltek össze kétnapos tanácskozásra Topolyán. Madárgyűrűzési bemutatót is tartottak, és tudományos munkákat is ismertettek.

Temerin

Kosaras ünnep volt tegnap Temerinben (így nevezik a helybeliek a hetipiac napját), egyben a 20. Dél-bácskai Tökfesztivál záró rendezvényének napja, amikor is kiállították a versenytököket, a kézművesek, amatőr festők alkotásait, kihirdették a fesztivál rekordjait

Kijev

Klimkin: Ukrajna semmilyen kompromisszumot nem fogad el a magyar állampolgárság kérdésében

Kijev

Ismét válaszlépéseket helyezett kilátásba a magyarokkal szemben Klimkin

Kijev

Oktatási törvény: Egy éve hitegetnek bennünket

Ungvár

Folytatódik a KMKSZ-székház robbantói ügyének tárgyalása

Nagybocskó

Erősíteni kell a szórványoktatást a Felső-Tisza-vidéken

Hertelendyfalva

Egy egy hónapos rövid képzést követően hét vajdasági szórványközpontban teljesítenek majd szolgálatot a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaiként.

Oromhegyes

Kis- és nagyméretű faszobrok, valamint padok is készülnek a VIII. Nemzetközi Fafaragó-táborban Oromhegyesen. Idén 10 vajdasági és magyarországi amatőr és képzett alkotó érkezett a négynapos táborba.

Ungvár

Tiltakozik a KMKSZ a kárpátaljai magyar tisztségviselők ukrán hatósági vegzálása ellen

Budapest

Első alkalommal került határon túlra a Nemzeti Vágta fődíja, méghozzá Vajdaságba

Bácskossuthfalva

Milyen kalandos története van a bácskossuthfalvi I. világháborús emlékműnek!

Újvidék

Bensőséges hangulatban vasárnap délután ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját az újvidéki Petőfi Sándor MMK berkeiben működő Mimóza kézimunkacsoport.

Nagydobrony, Tiszasalamon, Szürte

Kolozsvári bábelőadás Kárpátalján

Szabadka

A Kosztolányi Dezső cserkészcsapat minden évben toboroz új tagokat. A szervezők idén elsősorban általános iskolások jelentkezését várták.

Vajdaság területe

Idén újult lendülettel és új tagokkal vette kezdetét a Petőfi Sándor Program, melynek lényege a határon túl élő magyarság identitásának erősítése, a szórványban élő magyarok felkarolása, magyar nyelvük, hagyományaik ápolása.

Topolya

A Topolyai Napok elnevezésű rendezvénysorozat keretén belül a szervezők mindig is igyekeztek olyan programokat összeállítani, melyek közt lehetőség szerint minden korosztály megtalálja a számára megfelelőt.

Szabadka

Gálahangversenyt tartottak Bátori Éva szoprán mesterkurzusának résztvevői

Belgrád

Elindult a munka a Karika nevet viselő magyar kultúregyesületben

Mezőgecse

Falusi vendégházak minősítőinek gyakorlati képzése

Kúla

Immár tizenegyedik alkalommal tartottak hagyományőrző napot a kúlai Gödör sportpályán.

Beregszász

Orosz Ildikó: Csak összefogással őrizhető meg a magyar nyelvű oktatás Kárpátalján

Újbezdán

Június 9-én, nyolcadik alkalommal került megrendezésre az újbezdáni falunap. A rendezvény idén is nagy népszerűségnek örvendett, annak ellenére, hogy az időjárás nem épp volt kegyes a szervezőköz. A rendezvény az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület és a Gakovác Sporthorgász Egyesület közös szervezésében és a Baranyaszentistváni Járás támogatásával valósult meg.

Kúla

A Keresztény Értelmiségi Kör védőszentje, Szent Ágoston napját, immár hagyományosan, idén is megünnepelte a civil szervezet.

Ada

Az adai IFIX Ifjúsági Szervezet sok fiatalt gyűjt maga köré, hiszen egész évben színes programokkal kedveskedik a tagoknak itthon és külföldön egyaránt.

Drea

A SocioAgro - Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés - küzdelem a tartós munkanélküliség ellen projekt részeként került megrendezésre az második mezőgazdasági képzés Drea településén.

Szeged

A tavalyi sikerre való tekintettel, idén ismét Ifjúsági találkozót szerveztek a szegedi Katolikus Házban.

Aknaszlatina

Magyar zászlót rongáltak meg Aknaszlatinán

Nagykovácsi

Végre elérkezett a nap, amikor a muzslyai gyerekek, 22-en elindultak a várva várt Határtalanul táborba.

Szeged

A projekt elsődleges célja a régió népi kultúrájának és kulturális örökségének bemutatása és népszerűsítése a fiatalok körében

Erdély

Albert Ferenccel készített életút interjú, második rész.

Palást

A segédtiszti képzés egyik legnagyobb eleme a tábor, ami Szlovákiában Paláston vette kezdetét a cserkészotthonban

Majdán

A szabadkai 52. számú Kosztolányi Dezső Cserkészcsapat Gróf Zrínyi Miklós fiú raja portyát szervezett a kelebiai erdőben.

Beregszász

Nyárbúcsúztató a nagycsaládosoknál

Kishegyes

Tiszaszentmiklós

Martonos

Erdély

Albert Ferenccel készített interjú, tapasztalatokról, életútról.

Szabadka

Bácsfeketehegy

Aknaszlatina

Államalapító királyunk ünnepe Aknaszlatinán

Zenta

Törökkanizsa

Budapest

Szent István ünnepe alkalmából idén is kiosztották a Külhoni Magyarságért Díjakat Budapesten. Idén tíz személy és szervezet kapta meg az elismerést.

Újvidék

Telt házas közönség ünnepelt vasárnap este Újvidéken, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban. A Szent István emlékére rendezett esemény kenyérszenteléssel kezdődött, majd színielőadással folytatódott.

Kishegyes

Szombaton ünnepi gálaműsorral ért véget a XXX. Szép Szó Tábor. A tábort ezúttal is a kishegyesi Kátai-tanyán tartotta a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete.

Horgos

Az idei kiscserkész tanyázását a 11.sz. Nepomuki Szent János cserkészcsapat és az 52.sz. Kosztolányi Dezső cserkészcsapat közösen szervezte meg.

Kicsind

Nyáron táborozni nagyon jó móka mindenki számára. A mi táborozásunk idén is nagyon jól sikerült. A keretmese keretében a cserkészek a gall törzsbe látogattak el. Sokan voltunk, azaz 5 cserkészcsapat táborozott együtt.

Tiszapéterfalva

Koncertek, sport, pihenés, szórakozás, közösségerősítés – I. ISZ Feszt. 9000 látogatója volt a háromnapos ISZ Fesztnek

Kijev

Kijev szándékosan élezi az ukrán–magyar viszonyt

Fillmore

A Fillmore-i Sík Sándor Cserkészparkban tartott 51. Nyári Magyar Iskolatáborban jártak az ösztöndíjasok

Ungvár

Letartóztatták a KMKSZ-székház elleni támadás szervezőjét

Temerin

Székelykeresztúr

Dél-Alföld

A Magyar Cserkészszövetség V. Dél-Alföldi cserkészkerület őrsvezetőképzésen vettek részt a vajdasági cserkészek

Ohio

Ohióban tartott előadást Brenzovics László

Sikasszó

A X. erdélyi segédőrsvezetőképző táborban jártak a vajdasági cserkészek

Muzslya

A muzslyai 4.sz.Szent Imre herceg cserkészcsapat nyári táborát 2018.aug.1-3.ig tartottuk meg a muzslyai réten található „Marika tanyán”.

Ludas

Kanizsamonostor

Mezőgecse

Magyarok Kenyere adománygyűjtő akció

Kijev

Grezsa István Ukrajnából történő kitiltásával fenyeget az ukrán külügy

Szeged - Törökkanizsa

Az eső ellenére, sátorfánkat felszedve, „paripáinkat” beizzítva szombaton július 7-én Szegedről eltekertünk Törökkanizsára.

Catskill hegység, USA

Június utolsó hetét cserkésztáborban töltöttük. A newbrunswick-i csapatok hosszú évek után ismét táborozásba vágták a fejszéjüket.

Kijev

Kemény hangú ukrán kirohanás Budapest ellen

Drea

A SocioAgro - Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés - küzdelem a tartós munkanélküliség ellen projekt részeként került megrendezésre az első mezőgazdasági képzés Drea településén.

Ungvár

A KMKSZ-frakció volt az egyik legaktívabb. Ülésezett a Kárpátaljai Megyei Tanács

Bajmok

Csütörtökön kezdődött és vasárnap ért véget Bajmokon a 13. Nemzetközi Ifjúsági Tűzoltótábor. A táborba öt országból – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Szlovéniából és Szerbiából – nyolcvanöt gyermek harmincöt kísérővel érkezett.

Magyarország

Zentagunaras

Padé

Törökfalu

Magyarkanizsa

New Brunswick, New York

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség USA tanulmányút ösztöndíjas első beszámolója

Topolya

Újbezdán

Július 25-én, szerdán, a helybéli gyerekek nagy örömére egésznapos cserkész napot tartottak az újbezdáni Magyar Házban.

Temerin

Zentagunaras

Kaviló

Nagykovácsi

Július 16. és 21. között Nagykovácsiban táborozhattak a horvátországi magyar ifjú cserkészek.

Drávaszög

A kaposvári székhelyű Kárpát-medencei Magyarok Baráti Társaságának tagjai többnapos vajdasági és horvátországi kiránduláson vettek részt július közepén, melynek keretében az 1848-as forradalomhoz kapcsolódó helyszínket járták be.

Tornyos

Csóka

Muzslya

Kishegyes

Törökbecse

Kásád

Július 8. és 12. között a Kásádi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat felajánlásának köszönhetően hagyományőrző táborban vehettek részt az újbezdáni gyerekek. Az három napos tábor sok érdekes programmal várta a résztvevőket.

Magyarkanizsa

Tata

Csóka

Törökbecse

Szenttamás

Erzsébetlak

A kői „Tánc” Magyar Kultúregyesület július 1-én, vasárnap, tizenegyedik alkalommal szervezte meg hagyományos sütemény kiállítását a helyi kultúrotthonban.

Visk

Koronavárosok 10. találkozója Visken

Pélmonostor

Június 25-én vette kezdetét az az egy hetes tánctábor Pélmonostoron, melyen félszáz baranyai és szerémségi magyar gyermek és fiatal vett részt.

Topolya

Szent Iván napját a fény napjaként is említik egyes források, ami egyrészt a nyári napforduló közelségét, másrészt Szent Iván éjszakájának lobogó tüzeit jelöli.

Torda

A Tordaiak Klubja fennállásának huszadik évfordulóját és a Tordai Újság 90. számának a megjelenését ünnepelték szombaton a bánáti Tordán.

Bezdán és Kúla

Bezdán és Kúla településeken köszöntik a Vajdaságban, Bácskában született magyar újszülötteket, ahol átnyújtják részükre a Szövetség babanaplóját

Alsószlatina

Ukrán–magyar tárgyalások Kárpátalján

Oromhegyes

Néptánctalálkozót szervezett az oromhegyesi Petőfi Sándor ME

Szabadka

Pénteken este Mátyás király Szabadkán címmel tartottak ünnepi előadást a Kosztolányi Dezső Színházban. A rendezvény Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója előtt tisztelgett. Az estet Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa szervezte.

Magyarkanizsa

Idén is megszervezte Magyarkanizsa Község Pedagógus Egyesülete a Tisza tábort

Beregszász

Szijjártó Beregszászban: A kárpátaljai magyar nemzeti közösséget mindig erőforrásnak tekintettük

Zombor

A több mint tízéves zombori Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Régiófejlesztéséért civil ernyőszervezet az egyéb szervezői tevékenységek mellett a zombori irodában (Szentháromság tér 1I/24) egész éven át folyamatos pályázatírási, projekttervezési és -lebonyolítási szolgáltatásokat végez tagjai számára.

Kishegyes

A Kishegyesi Könyvtár és a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete második alkalommal szervez kreatív nyári tábort gyerekek számára.

Csóka

A már tradicionálissá vált Csókai Nyári Művelődési Napokat hétfőn nyitották meg, amikor is a hirtelen jött eső áthúzta a szervezők számítását, s a szabadtéri programokra váró nézőket és fellépőket tető alá kényszerítette.

Beregszász

Brüsszeli tanulmányúttal zárult az I. Kárpátaljai Közéleti Akadémia

Tiszacsoma

„A múltat tiszteld a jelenben, s tartsd a jövőnek”. Honfoglalási emlékünnepség Tiszacsomán

Zenta

A 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok vajdasági záróeseményeként tartották meg Zentán a Légyott a könyvvel című rendezvényt.

Zenta

Jó hangulatban kezdődött meg június 15-én Zentán a Tiszavirág Fesztivál, viszont az első nap programját a hirtelen jött, kiadós esőzés sajnos megzavarta.

Szabadka

Lelkes közönség töltötte meg június 16-án este a Népkör Magyar Művelődési Központ színháztermét, amikor is sor került a hagyományos évadzáró rendezvényre.

Beregszász

Sikeresen zárult a testvércsalád-találkozó programsorozat Beregszászban

Krapina

A kői Tánc Magyar Kultúregyesület június 16-án kirándulást szervezett az egyesületi tagság számára a horvát Zagorje vidékére, ellátogattak Krapinára és megtekintették a tarakostyáni kastélyt is.

Beregszász

Első körben az először pályázók kapják meg a támogatást (Frissítve). Újabb 1214 nyertes pályázóval írt alá szerződést az Egán Ede-alapítvány

Kishegyes

A gálán kiosztották az alapítvány díjait, melyek közül az egyik legrangosabbat, az EX Libris Díjat a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület kapta meg.

Kijev

A kárpátaljai magyarsággal egyeztet az ukrán és a magyar külügyminiszter

Ungvár

Brenzovics László az SZBU nyomozásáról: „Senki ne hagyja magát megfélemlíteni”

Óbecse

Az óbecsei Ökobecse Polgári Egyesület nyolcadik éve emlékezik meg a Környezetvédelmi világnapról.

Bácsfeketehegy

Meglehetősen jól megúszták a kiszámíthatatlan időjárást Bácsfeketehegyen, ahol a hétvégén rendezték meg a mind nevesebb meggynapokat, és ünnepelték a falu napját.

Zenta

Az olykor párás, olykor pedig csapadékos idő ellenére szombat délután sokan látogattak el a zentai Népkertben megrendezett Mosolytenger fesztiválra, a CI-FI Civil Központ szervezte Vajdaság-szerte ismert rendezvényre.

Szabadka

Amikor dr. Raffai Judit néprajzkutató először hallott népmesét igazi, nagy mesemondótól, egy olyan világ tárulkozott ki előtte, amely bizonyára már előzőleg is élt benne.

Grubisno Polje

Június 9-én került sor Bjelovár-Bilogora Megye 4. Kisebbségi Kultúrszemléjének megtartására Grubisno Poljen, a városi mozitermben.

Bjelovár

Bjelovár- Bilogora Megye június 8-án, a megye napi díszülés keretében elismerében részesítette többek között a Grubisno Poljei Magyarok Közösségének Gémeskút táncegyüttesét.

Horgos melletti Domus Pacis Ferences Lelkigyakorlatos és Közösségi Ház

Szentmisével és Néri Szent Fülöpről szóló szentbeszéddel vette kezdetét a Keresztény Értelmiségi Kör idei Barátkozási Napja.

Törökbecse

Kettős jubileumot ünnepeltek a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület táncosai.

Szabadka, Óbecse, Temerin, Újvidék

Szabadkán, Óbecsén, Temerinben és Újvidéken is működtet irodát a Kisebbségi Jogvédő Intézet.

Párkány

A Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) 34. ülését Párkányban tartotta 2018. június 1 és 3 között.

Kiskunfélegyháza

Az ECO-SCHOOL – oktatási hálózat az ökotudatos fenntartható életért elnevezésű Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia nyitókonferenciára 2018. május 30-án került sor Kiskunfélegyházán.

Topolya

Május végén nyílt és a hétvégén zárult a topolyai Radar Rádióklub telekommunikációs kiállítása, amelynek anyagát az egyesület munkájában használatos készülékek mellett számos fénykép és oklevél is gazdagította.

Zenta

A Pro Scientia Naturae Alapítvány II. Ötletből valóság vajdasági fiatal (agrár)vállalkozói és innovációs versenyének idei vezérmotívuma az okos gazdálkodás volt

Magyarkanizsa

Szombaton tartották meg a juhászok és a gazdák hetedik találkozóját, ami annyiban tért el az eddigiektől, hogy máskor Ilonafalván, míg most a magyarkanizsai vásártéren nyírták és főzték a birkákat.

Törökkanizsa

Gálaműsorral fejeződött be Törökkanizsán az LV. Gyöngyösbokréta és a XLII. Durindó.

Szeged, Ópusztaszer

A Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjában a Kárpát-medencei gyermekek egymást látogatják meg az összetartozás napja alkalmából

Szabadka

Vasárnap délután vidám daloktól és gyermekzsivajtól volt hangos Szabadka főtere

Szabadka

A IX. MTTK Gyereknap alkalmából szombaton kilenc órától délig az 5 és 12 és közötti gyermekek vehették tulajdonba Szabadka főterét.

Hercegszöllős

Június 2-án, szombaton a Hercegszöllősi Mihály Magyar Ifjúsági Szervezet rendezésében sor került a hagyományos májusfa kitáncolásra a hercegszöllősi főtéren.

Temerin

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség és a Romániai Magyar Cserkészszövetség közös szervezésében került megrendezésre május 25 és 27 között a segédőrsvezető képzés előhétvégéje.

Bácskossuthfalva

Tóthfalu

Bogrács és pálinkafesztivál Tóthfaluban

Mezővári, Beregszász

„Vivat Rakóczi!” Váriban és Beregszászban kibontották a nagyságos fejedelem zászlaját

Erzsébetlak

Erzsébetlakon háromnapos szakmai továbbképzést tartottak a vajdasági magyar művelődési egyesületek és szakcsoportok csoportvezetői és önkéntes segítői részére.

Óbecse

Programdömping és díjeső — ez az óbecsei kultúrkör

Zombor

A Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága Petőfi Sándor ösztöndíj-programjának keretében Cs. Tóth Gabriella néprajzkutató kilenc hónapot töltött Nyugat-Bácskában, segítve az itteni magyar közösségek identitásmegőrző és hagyományokat éltető munkáját.

Sepse

Május 26-án került sor sepsén a hagyományos májusfa-kitáncolásra. A falu központjába felállított fát népviseletbe öltözött táncosok táncolták ki idén is.

Eszék

Az eszéken megrendezett Mátyás király, a mecénás és a katona című vándorkiállítás megnyitóját a zentai Szt. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület táncosai tették még ünnepélyesebbé.

Csap

Szabó Erika lett az év családorvosa Kárpátalján

Ada

Adán a Prométheusz civil szervezet a helyi Cseh Károly Általános Iskolával karöltve első alkalommal szervezte meg a RoboBrain elnevezésű informatikaversenyt.

Zenta

A hét végén fennállásának hetvenedik évfordulóját ünneplő Zentai Rádió Klub úgynevezett rádiós rókavadász versenyt tartott gyerekeknek.

Újvidék

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium 2018. május 18-án Újvidéken, a Bölcsészettudományi Karon szervezett VMTDK-házikonferenciát.

Szabadka

A Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete idén is megszervezte akadémiai angol képzését English for Academic Superheroes címmel.

Meccő

Meccőn, a helyi Vöröskereszt szervezésében, május 19-én a kulturális sokszínűség jegyében tartottak rendezvényt a napközi épületében.

Ócsa

A tavasz beköszöntével kezdetét vette a már hagyományszerű felkészülés a vezetőképző táborokra.

Muzslya

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Varga Zoltán muzslyai cserkésztiszt

Zöldfási Lelkigyakorlatos Ház

Május második hétvégéjén zárult az Őrsvezető képzés harmadik elő hétvégéje, amely alatt a jelölteknek lehetőségük nyílt részt venni a Tábor kapu próbán és a Kulcspróbán.

Óbecse

Az idén hatodik alkalommal emlékeztünk meg a Madarak és Fák napjáról. Irodalmi és képzőművészeti pályázatot szerveztünk a gyerekek számára.

Bácsfeketehegy

Tegnap délelőtt a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat székházába látogatott Glenn Morrison, Ausztrália belgrádi nagykövetségének első titkára és a nagykövet helyettese.

Pacsér

Pacsérra szervezett kerékpártúrát a Bácsalmási Mentő Alapítvány az elmúlt hétvégén.

Washington

Kárpátalja Kincsei Amerikában

Zágráb

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség is tagja a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának (MCSSZF), amely a magyar cserkészszövetségeket összefogó fórum. A MCSSZF tavaszi közgyűlését 2018. május 4-6 között tartotta Zágrábban.

Ungvár

A kárpátaljai kuratórium meghozta döntését. Egán Ede-pályázat

Szabadka

A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben mutatták be Szarvas István kötetét

Budapest

Szőke Anna Pro Ethnographia Minoritatum emlékérmes

Topolya

Baba- és játékkiállítás nyílt Topolyán a moziterem előcsarnokában a helyi Nefelejcs kézimunkacsoport szervezésében.

Tiszapéterfalva, Beregardó

12 ezer zsák kukorica-vetőmagot oszthat szét a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége. Vetőmagot a gazdáknak

Zenta

Zentán a Művelődési Házban rendezték meg a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének anyák napi műsorát.

Bácskossuthfalva

Elsősorban életének színhelyén, Ausztriában, Bajorországban és Lengyelországban terjedt el Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének tisztelete, de a mi vidékünkön is egyre több helyen emlékeznek meg a vértanú, 3. századi katonatiszt halála kapcsán május 4-éről, a tűzoltók világnapjáról.

Kishegyes

A szerbiai Vöröskereszt minden évben kiír egy pályázatot általános iskolás és középiskolás diákok számára, aminek az a címe, hogy A vér életet jelent.

Ada

A Vadvirág Hagyományápoló Kör ma és holnap (pénteken és szombaton) tizenhatodik alkalommal tartja meg a Tavaszi Vadvirág Fesztivált

Magyarkanizsa

Tegnap írták alá a magyarkanizsai városháza nagytermében azokat a szerződéseket, melyekkel a civil szervezeteket támogatja az önkormányzat.

Munkács, Nagydobrony

Óvodai sportpályákat adott át Grezsa István Munkácson és Nagydobronyban

Beregszász

Rangos amerikai elismerés a Rákóczi-főiskolának

Zentagunaras

Ungvár

Washington segítheti a kárpátaljai magyarok jogainak biztosítását. Brenzovics László az Egyesült Államokba látogatott

Szabadka

Ungvár

A kárpátaljai magyarság képviselőivel tárgyalt az amerikai nagykövet

Zenta

Topolya

Beregszász

Zene nélkül nincs teljes ember „Szól a fülemüle”- IV. Kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutató

Bácskossuthfalva

Kishegyes

Sárosoroszi

Magyar kormánytámogatással felújított öt óvodát adott át Grezsa István Kárpátalján

Topolya

Kishegyes

Szabadka

Mohol

Újvidék

Az újvidéki Agapé Könyvkiadó Kft. 2018.április 14.-én tartotta jubileumi ünnepségét a Bonaventuriánum Ferences Lelkipásztori és Kulturális Központ nagytermében. Az Agapé Könyvkiadó fennállásának és működésének 40. évfordulóját ünnepelte.

Tiszapéterfalva

IX. Kárpátaljai Vőfélytalálkozó. „Asszony, asszony, az akarok lenni…”

Gunaras

Beregszász

Vers a téren: ezren szavaltak együtt Beregszászban

Pacsér

Beregszász

Fiatalok számára indult közéleti képzés Kárpátalján

Temerin

Ungvár

A kárpátaljai magyarság üdvözli a választási eredményeket

Beregszász

A kárpátaljai magyarság helyzetét tekintették át a KMKSZ közgyűlésén Beregszászban

Ungvár, Munkács, Beregszász, Nagyszőlős

Megkezdték működésüket a Széchenyi Jótékonysági Alapítvány regionális irodái

Nagybecskerek

Újvidék

Szabadka

Húsvéti kézműves foglalkozás és közös locsolkodás az 52.sz. Kosztolányi Dezső Cserkészcsapatnál

Magyarkanizsa

A Felnőttképzők Regionális Hálózatának köszönhetően tartottak felzárkóztató számítástechnikai tanfolyamot az 55 évnél idősebbek számára a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény oktatási részlegében.

Ungvár

Kárpátaljai magyar szervezetek: nincs megállapodás az ukrán oktatási törvényről

Újvidék

A Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) vajdasági régiójának tagjai 2018. március 28.-án tartották regionális közgyűlésüket Újvidéken.

Beregszász

XIII. Öregdiák-találkozó a Rákóczi-főiskolán. A Leander Kills volt a sztárvendég

Szabadka

Öt kategóriában díjazták a legtehetségesebb vajdasági magyar fiatalokat a szabadkai Városházán megtartott VI. Vajdasági Tehetség Gálán.

Vajdaság

A Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) vajdasági régiója ma tisztújító közgyűlést tartott, amelyen részt vettek a Vajdasági Ifjúsági Központ (VMIK), a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDisz), a Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) és a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség (VMCSSZ) képviselői.

Beregszász

A Tehetségek Szolgálatáért éves díjat kapott Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója

Szabadka

Gálaestet tartottak a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület új székházának átadása alkalmából a szabadkai Jadran színpadon.

Rahó

Grezsa István átadta az első kárpátaljai Magyar Házat Rahón

Kishegyes

Korabeli feljegyzések szerint 1769-ben a tavasz első napján érkeztek meg az első telepesek a mostani Kishegyes területére. 249 évvel ezelőtt Békésszentandrásról 81 család telepedett itt le a jobb élet reményében, majd a falu betelepítésének később volt néhány hulláma.

Écska

A Vajdasági Magyar Jogász Egylet harmadízben szervezett jogásztanácskozást, amelyen ezúttal is érdekes és hasznos témákról hallhattak a részvevők.

Ada

Évi közgyűlését tartotta a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége. Az adai városháza dísztermében megtartott közgyűlésen 37 tagszervezet vett részt.

Zenta

Elkezdődött a zentai Locator Város- és Környezetvédő Egyesület előadás-sorozata, amely a természettel összhangban lévő életmódra igyekszik felhívni a polgárok figyelmét.

Szabadka

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon szombaton a WordPress – honlapkészítés egyszerűen és gyorsan című ingyenes képzést tartottak.

Csongrád

A Családok éve 2018 programsorozat keretében március 17-én, szombaton a csongrádi Sághy Sportcsarnokban rendezte meg a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) és a Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete a Vajdasági Magyar Családok Fesztiválját.

Szőgyén

Rimaszombat

Dunaszerdahely

Szabadka

A mozgás, az egészséges életmód minden életkorban fontos, viszont a várandósság alatt külön figyelmet kellene rá fordítani.

Técső

Tegyük meg, amit a nemzet kér. Megemlékezés Técsőn

Munkács

Ma a megmaradásunkhoz kell bátorság. A munkácsiak a Podheringi emlékműnél ünnepeltek

Dunaszerdahely

Komárom

Beregszász

Provokáció a magyar nemzeti ünnep kapcsán. Kilenc magyar rendszámú jármű szélvédőjét zúzták be Beregszászban

Ungvár

Az fog élni, aki küzd! Március 15-i megemlékezés Ungváron

Nagyszőlős

„Összefogással óriási eredményeket tudunk elérni”. Március 15-i megemlékezés Nagyszőlősön

Beregszász

„Nem hagyjuk a templomot és az iskolát!”. Március 15-i megemlékezés Beregszászban

Dél-Bácska és Csongrád megye

A Katház Közhasznú Nonprofit Kft. és a Poverello Alapítvány két éven át tartó programsorozatot indít SocioAgro - Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés - küzdelem a tartós munkanélküliség ellen címmel

Közép-Bánság, Csongrád megye

A KatHáz Közhasznú Nonprofit Kft. és a Pro Porta Alapítvány két éven át tartó programsorozatot indít Közösségi lábnyom - Önkéntesek és közösségek határok nélkül címmel

Budapest

Dunaszerdahely, Szepsi, Budapest

Ungvár

Az ide nem telepített EBESZ-megfigyelők esete a magyarokkal

Királyhelmec

Budapest

Egységes gazdasági térként válhat versenyképessé a Kárpát-medence

Beregszász

„Az élet túlságosan rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk”. Nemzetközi borfesztivál Beregszászban – immár tizenötödször

Ungvár

Magyar-lengyel-ukrán történelmi kiállítás nyílt Ungváron

Szőgyén

Gömörpéterfalva

Topolya

Száztizennégy polgári egyesület részesült idén támogatásban.

Szentmihály

A bánáti Szentmihályon szerény, de tartalmas műsorral emlékeztek meg vasárnap az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról.

Ungvár

Megkezdte működését a KMKSZ új irodája. Ungváron vonják felelősségre a KMKSZ-székház felrobbantóit

Dunaszerdahely

Újvidék

A Magyar Nyelvtudományi Társaság az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének támogatásával immár sokadszor hirdette meg a Kárpát-medencei helyesírási versenyt Magyarországon, valamint a határon túli magyar lakta területeken, az általános iskolák felső tagozatos diákjai számára.

Oromhegyes

Mozgalmas művelődési élet Oromhegyesen – Az elvándorlás nehezíti a munkát – Koncz Lázár, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke válaszolt kérdéseinkre

Bácsfeketehegy

A bácsfeketehegyi Kultúrotthonban tartott előadást Nagy Tibor történész.

Budapest

A Kőketánc, a KMV és az InterEtno Fesztivál néptáncvetélkedőinek többszörösen díjazott ifjúsági tánccsoportja, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör keretében működő Kiscimbora egy héttel ezelőtt ismét lehetőséget kapott arra, hogy fellépjen a Budapesten megtartott Ifjúsági Néptáncantológián.

Léva

Topolya

A korábban meghozott költségvetési terv alapján határozta meg és fogadta el a községi képviselő-testület, hogy Topolya mekkora összeggel tudja támogatni a civil szervezetek, a sport- és a művelődési egyesületek munkáját, fejlesztésüket.

Somorja

Csicsó

Zenta

XX. Hagyományaink Ünnepe Zentán

Zenta

Március 5-én indult el az újabb, három hetes intenzív fejlesztői kurzus, amelyen a Pető András Főiskola konduktorai tartanak foglalkozásokat.

Baja - Szabadka

A bajai Türr István Múzeum, a Szabadkai Városi Múzeum és a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet közös projektje.

Újvidék

Eddigi eredményeikről, kutatásaikról és tevékenységükről számoltak be az újvidéki Európa Kollégiumban a Várady kiválósági ösztöndíjprogram ösztöndíjasai.

Zenta

Új elnököt és új vezetőséget választott a Zentai Fogyasztóvédelmi Központ tagsága.

Királyhelmec

Zenta

A zentai hagyományőrző közösségek bemutatkozó estjén Sőregi Anna és a Juhász Zenekar volt a díszvendég

Szeged

A 14. Árvízi Emléknap 2018-ban március 3.-án volt megrendezve a szegedi Dóm téren.

Szabadka

Rozsnyó

Szabadka

Ungvár

KMKSZ-székház – A kormány és a magyar politika több szereplője is elítéli a támadást

Ungvár

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség kedden közzétett nyilatkozatában “mélységesen elítéli” a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházának “barbár felgyújtását”

Erdély

Zombor

Tiszakálmánfalva

Szabadka

Újvidék

Mezőtúr

Magyarkanizsa

Budapest

Szentmihály

Szabadka

Szabadka

Pozsony

Magyarkanizsa

Marosvásárhely

Kishegyes

Mokcsakerész

Hanva

Ungvár

Ukrajna nemzeti kisebbségi szervezeteinek nyilatkozata az Ukrajnai Oktatási és Tudományügyi Minisztérium tisztviselőivel való konzultáció elhalasztásáról

Fülek

Csap, Felső-Tisza vidék

Magyar iskolaválasztási kampányt indít a Rákóczi Szövetség a következő hetekben, Beiratkozási Programja keretében

Rimaszombat

Csiliznyárad

Pozsony

Kolozsvár

Gömörpéterfala

Ipolyság

Beregszász

Együttműködési megállapodás a Családháló és a kárpátaljai családsegítő szervezetek között

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Ungvár

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő meghívására Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán Legfelsőbb Tanács tagja volt a frakcióközi Kisebbségi Munkacsoport vendége.

Ungvár

Megfelelő mederbe terelődhet a magyar–ukrán kapcsolat

Marinci

Marincin június 2-án, szombaton került megtartásra az idei folklórszemle, a helyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület szervezésében. A rendezvényen  szinte az összes környékbeli magyar kultúregyesület képviseltette magát.

Nagykapos

Kijev

Ukrán oktatási törvény – Kijev kész elhalasztani a kisebbségekre vonatkozó cikkely életbe léptetését

Dunaszerdahely

Rimaszombat

Érsekújvár

Alsózeli

Hajdújárás

Pozsony

Ada

Ada községben tavaly több baba született, mint a korábbi években.

Zenta

Kishegyes

Topolya

Elkezdődött a felkészülés az idei Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztiválra.

Beregszász

A KMPSZ nyílt levélben fordult az irodalomoktatás kapcsán Hrinevicshez

Szabadka

A Vajdasági Pax Romana szervezésében hétfőn este a városháza dísztermében Czigány György, a népszerű Ki nyer ma – játék és muzsika tíz percben című rádiós zenei vetélkedő volt műsorvezetője és felesége, Simon Erika tartott könyvbemutatót.

Topolya

A topolyai Művelődési Ház minden hónapban színes programokat kínál a polgároknak, és igyekszik minden korosztályt megszólítani. Februárban sem lesz ez másként.

Kolozsvár

Mezőgecse

XII. Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny. A lakitelekiek nyerték el a böllérkirály címet

Ungvár

A CDI teljes jogú tagja lett a „KMKSZ” – UMP

Dunaszerdahely

A KÉSZ elnöksége a választások kapcsán megkereste a pártok vezetőit, hogy a kereszténység és a magyarság szempontjából fontos kérdésekben véleményükről tájékozódjon.

Zenta

Ahogyan már megszokhatta a zentai közönség, a város 2018-ban is gazdag palettáját kínálja a legkülönbözőbb kulturális programoknak.

Temerin

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program jóvoltából érkezett támogatás jó helyre került, ugyanis évek óta nem volt lehetőségük magyar nyelvű taneszközöket használni - mondják az intézményben.

Budapest

A Kárpát-medencében élő magyar fiatalok tehetségének kibontakoztatására adott lehetőséget a Palóc Magyar Társaság magyarságismereti esszéíró pályázata, melyet idén 22. alkalommal hirdettek meg.

Tiszakeresztúr, Forgolány, Aklihegy

Felújított óvodákat avattak Ugocsában

Beregszász

A Sátán fattya Beregszászban. A magyar kultúra napja

Beregszász

Színészképzés indulhat Kárpátalján

Zenta

A zentai Népi Technika előadótermében hétfőn délután Alkalmazott biológiai növényvédelem a növényházi zöldségtermesztésben címmel tartott ismeretterjesztő előadást az Éld az életed! Egyesület Életmód egy órában c. sorozatában Kovács Dobák Attila zentai/szentesi növényorvos.

Sepsiszentgyörgy

Galánta

Beregszász

A Sátán fattya Beregszászban

Beregszász

„Hagyomány, korszerűség, minőség” – Ifj. Hidi Endre kiállítása Beregszászban

Topolya

Könyvbemutató és ünnepi műsor a magyar kultúra napja alkalmából Topolyán

Temerin

A temerini Szirmai Károly MME és az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad a magyar kultúra napja alkalmából pénteken este a színházteremben két rövid színpadi játékot mutatott be.

Óbecse

Szombaton este a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a magyar kultúra napját ünnepelték

Zenta

Diósi János doroszlói művelődésszervező a magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepségén, Zentán átvette a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség életműdíjának minősülő Magyar Életfa Díjat.

Ungvár

Eredményesnek bizonyult a közös munka. A magyar szavazóknak a magyar pártokat érdemes támogatniuk

Magyarlapád

Ismét lezárult egy segédtiszt vezetőképző, amely immáron az ötödik, melyet a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma szervezett.

Beregszász

Újabb pályázatokat írtak ki a Határtalanul programban

Topolya

A napokban lezárult a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület fenyőgyűjtési akciója, amikor a polgárok a karácsonyra feldíszített gyökeres fenyőiket felajánlhatták az erdei fülesbaglyoknak a város központjában lévő telelőhelye javára.

Topolya

A Gazdakör az egyik legrégebbi topolyai civil szervezet. Egy 1893-ból fennmaradt újságcikkben is említik, ami azt jelenti, alapítása még ennél is korában megtörtént.

Verőce

A Verőce-Drávamente Megyei Magyarok Közössége két évvel ezelőtt alakult és azóta is aktívan működik. Az egyesület részt vesz a városban megrendezett eseményeken, kirándulásokat szerveznek és egy magyar nyelvtanfolyamot is szerveztek a tagok számára.

Somorja

Topolya

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár egész évben színes programokkal, versenyekkel, irodalmi tanácskozásokkal és pályázatokkal emlékezett meg a névadójáról.

Kassa, Érsekújvár, Pozsony

Tornalja

Pozsony

Buzita, Nána, Budapest

Szútor, Gombaszög

Topolya

Csóka

Halálának első évfordulója alkalmából a Csóka Művelődési és Oktatási Központ koszorút helyezett el Fehér Kálmán költő sírjánál, majd emlékestet tartott a helyi könyvtárban.

Szabadka

A téli szünidőben a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács 4 napos tábort szervezett az általános iskolák 3. és 4. osztályos diákjai számára vizuális nevelés, alkotás jegyében

Bácsfeketehegy

A bácsfeketehegyi Kozma Lajos Könyvtárban ma ér véget egy háromnapos, téli szünidő-búcsúztató foglalkozás.

Pacsér, Bácskossuthfalva

A bácskossuthfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület a hagyományokhoz híven kiegészíti a faluban állomásozó hivatásos testület tevékenységét

Királyhalom

A királyhalmi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület története az 1950-es évekig nyúlik vissza

Temerin

Szombaton tartják Temerinben a Kertbarátkör szervezésében az idei Vince-napi nemzetközi borverseny osztályozóját.

A Demokratikus Koalíció és az MSZP tekintetében a Human Operator Zrt. kapcsán felmerülhetett annak a lehetősége, hogy kiszerveztek diákmunkát, és ily módon fogadtak el tiltott pártfinanszírozást – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Az alkotmányjogász szerint az Állami Számvevőszék által feltárt jogsértések csak a jéghegy csúcsát jelentik.

Dunaszerdahely

Zenta

Az általuk használt ingatlanok bérleti díjára és a működésükhöz szükséges rezsiköltségek fedezésére is pályázniuk kell ezentúl a Zenta községbeli civil szervezeteknek és sportkluboknak

Komárom

Egymilliárd forint a külhoni magyar családok évére

Szabadka, Horgos

Téli népzenei tábor Szabadkán és Horgoson — A Népkör Magyar Művelődési Központ és a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület közös szervezésében téli népzenei tábort rendeznek két helyszínen.

Topolya

Az új év első rendezvényeként a felújított topolyai színházteremben újévi koncertet tartott a topolyai Cantus Firmus Kamarakórus.

Vajdaság, Magyaroszrszág, Horvátország, Szlovénia, Kárpátalja

A magyar kormány 2017-et Arany János emlékévvé kiáltotta ki, s az emlékév egészen 2018. júniusáig fog tartani. Épp ezért a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete az idei évet egy magyarországi tájoló körúttal kezdte

Királyfia

Tóthfalu

Öt napos téli népzenei tábort tartottak Tóthfaluban. A 90-es években rendszeres volt a településen a népi hagyományok ápolását fenntartó tábor. A szervezők ezt szerették volna idén újraéleszteni.

Fehértemplom

Msgr. Bogdán József papköltő, tizenegy verseskötet és más irodalmi alkotások szerzője, a Szeged-Csanádi Székeskáptalan tiszteletbeli kanonoka, Fehértemplom és a hozzá tartozó filiák plébánosa 2017-ben két rangos, anyaországi kitüntetésben részesült: márciusban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, decemberben pedig a Magyar Örökség díjat vette át.

Topolya

A Gazdakör szervezésében a meghívott előadók többek között az IPARD pályázatokról, a tartományi pályázatokról és gyakorlati kérdéseikről hallhattak.

Kórógy

Július 1-jén, vasárnap került megtartásra 12. alkalommal Kórógyon az Aranykalász folklórszemle a helyi Ady Endre Művelődési Egyesület szervezésében.

Ipolyság

Kijev

KMKSZ: Ukrajna egyeztesse nemzetiségpolitikai koncepciója tervezetét a kisebbségekkel

Dunaszerdahely

Galánta

Érsekújvár

Somorja

Beregszász

Anyasági támogatás és életkezdési támogatás igényelhető 2018. január elsejétől

Ungvár

Legfontosabb feladatunk 2018-ban: anyanyelvű oktatásunk megvédése. Évértékelő beszélgetés dr. Brenzovics László parlamenti képviselővel, a KMKSZ elnökével

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Péter Péter költő 80. születésnapja alkalmából a Móricz Zsigmond Társaság, a Dunakanyar Eszperantó Csoport és a váci Madách Imre Művelődési Központ irodalmi műsort szervez.

Bácskossuthfalva

Újvidék

Szabadka

Óbecse

Kishegyes

Ungvár

A sztálinizmus kárpátaljai áldozatainak emléket állító múzeum nyílt Ungváron

Topolya

Horgos

Nagy érdeklődés közepette tartották meg a horgosi borkóstolót.

Kolozsvár

Kishegyes

Karácsonyi vásár és ünnepi műsor volt Kishegyesen.

Mohol

Óbecse

Zágráb

December 19-én megtartották a Horvátország vidéki turizmusának Napraforgója díjátadó ünnepségét. A díjazottak között baranyai pincészetek, vállalkozások és rendezvények is szerepeltek és vehetettek át arany, ezüst és bronz Napraforgókat.

Kijev

Egyértelmű álláspont: az ukrán oktatási törvény jogkorlátozó! Velencei Bizottság

Zenta

Eszék

December 13-án került sor a rétfalusi parókia átadására. Az 1802-ben épült parókia felújítása Eszék város támogatásából és a hívek adományaiból jöhetett létre.

Beregszász

Hit és megmaradás. Kárpátaljai nagycsaládokat bemutató interjúkötet jelent meg

Kijev

Az EBESZ kisebbségi főbiztosával találkozott a KMKSZ elnöke

Kijev

A kisebbségek igényeinek függvényében meghosszabbíthatják az oktatási törvény bevezetését megelőző átmeneti időszakot

Szabadka

Ungvár

Kárpátalján járt a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője

Ungvár

A KMKSZ nyilatkozata a Velencei Bizottság állásfoglalásával kapcsolatban

Magyarkanizsa

Bjelovár

December 11-én, hétfőn Kolinda Grabar-Kitarović elnökasszony Bjelováron fogadta a Bjelovár-Bilogora Megyei Kisebbségi Koordináció tagjait. A tagok az elnökasszonynak bemutatták a koordináció munkáját, de beszélgettek a tervekről is.

Kijev

A Velencei Bizottság hivatalos véleménye és a kijevi reakció

Verecke

Felavatták és felszentelték a vereckei honfoglalási emlékmű új oltárkövét

Ungvár

A múlt kincse, a jövő csodája címmel tartottak divatbemutatót Ká