Ungvár

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány közleménye

Péter Péter költő 80. születésnapja alkalmából a Móricz Zsigmond Társaság, a Dunakanyar Eszperantó Csoport és a váci Madách Imre Művelődési Központ irodalmi műsort szervez.

Kishegyes

Javában tart a kishegyesi Kátai-tanyán a 29. Szép Szó Vers- és Prózamondó Tábor.

Ada

Az Aranykapu Művelődési Egyesület szervezésében kedden délután tartották meg Adán az idei Nagyboldogasszonyi Aranykapu-vásárt.

Tiszaszentmiklós

A tiszaszentmiklósi kézművestáborban jártunk

Topolya

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár adott otthont a CoderClub táborának, vagyis a nyári programozóiskolának.

Zenta

Fennállásának 135. évfordulóját ünnepelte a Zentai Gazdakör

Szabadka

A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület jövőre ünnepli fennállásának 120. évfordulóját.

Szőgyén

Alsóbodok

Szepsi

Galánta

Dunaszerdahely

Karácsfalva

A Fekete-Tisza forrásából visznek vizet a Magyarok Kenyeréhez. Egész Kárpátalján folyik a gyűjtés

Királyhalom, Ásotthalom

A Kerékpárral 7 határon át program keretében első alkalommal szervezett kerékpártúrát az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete.

Temerin

A Legszebb konyhakertek határon átívelő program második kertszemléjét tartja a Temerini Kertbarátkör

Szabadka

Immár három éve végzik fáradhatatlanul munkájukat az Anima Szabadka Egyesület aktivistái, akik az elmúlt évek során nagyon sok kóbor állatnak találtak új otthont.

Felsőhegy, Zenta

A fiatalokat leginkább a korosztálybeli társaik tudják megszólítani – vallják az illetékesek. A fiatal önkéntesekre mindig nagy szükség van, azonban számuk egyre inkább fogy.

Ungvár

Kárpátaljaiak a Határon Túli Magyarok Ifjúsági Találkozóján

Dunaszerdahely

Nyékvárkony

Galábocs

Sajószentkirály

Ipolybalog

Alsóbodok

Ipolybalog

Szabadka

Huszonegyedik alkalommal is megkezdődött a Szabadkai Nyári Akadémia, a térség legnagyobb magyar nyelvű, nemzetközi pedagógusképzése.

Ludas

Tizenhatodik alkalommal Fokhagymafesztivál

Kevi

Jubileumi kenyérszentelő ünnepet tartottak Keviben. A falu legrangosabb rendezvényén megáldották a búzát és az új kenyeret. A felvonulás szervezője a helyi Móra István Művelődési Egyesület.

Ipolybalog

Dunaszerdahely

Ungvár

Megidézett történelem – Bercsényi Miklósra emlékeztek az ungvári várban

Topolya

Véget ért a huszonhetedik ÖKO-CAMP, melyet a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület szervez minden évben a Topolyai-tó partján.

Dunaszerdahely

Somorja - Tejfalu

Nevetlenfalu

Amit Isten egybeszerkesztett, ember szét ne válassza… Búzaösszeöntés Nevetlenfaluban

Óbecse

Házat vett nemrégiben a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Óbecsén. A székház mellett lévő ingatlan helyén ifjúsági szállót, táborhelyet és új próbatermet is szeretnének kialakítani.

Bácsfeketehegy

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy változatos foglalkozásokat biztosítson tagjainak.

Orom

Az oromi Tájház udvarán immár hatodik alkalommal tartották meg a játék– és mesetábort, melynek fő célja a gyerekek kimozdítása a modern technika vívmányai elől.

Zenta

Műhelymunka. Közös alkotás, táborozás. Egy hely, ahol megfér együtt Csehov és Molnár Ferenc, ahol improvizációkkal, beszédgyakorlatokkal, tánc és zene segítségével születik meg valami egy hét alatt.

Szabadka

Fennállásának 25. évfordulójára, Sutus Áron személyében, új elnököt kapott a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség

Komárom, Udvard, Érsekújvár, Gúta, Somorja, Dunaszerdahely, Pered, Nyitraújlak, Királyhelmec, Kassa, Várhosszúfalu, Rimaszombat, Losonc, Kalonda, Nagycsalomja, Ipolynyék, Ipolyság, Palást, Léva, Pográny

Kishegyes

Az egész héten át tartó Anna-napok rendezvénysorozat, mondhatni, a hétvégén kulminált. Szombaton délelőtt a labdarúgópályán hagyományos ételek főzőversenyére került sor, a Kecsketenyésztők Községi Egyesületének szervezésében.

Beregszász

Abacus matematikatábor kezdődött a Rákóczi-főiskolán

Beregszász

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) 2002 óta minden évben megrendezi a Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémiát.

Nagybereg

Irka anyanyelvi tábor szórványvidéken élő és tanuló elemi és általános iskolások számára

Törökfalu

Bjelovár

Ezt a nevet viselte a Bjelovári Magyarok Közösségének rendezvénye, amelyet június 29-én tartottak meg az Eugen Kvaternik téren, Bjelováron. Az esemény a Bjelovári Kulturális Nyár rendezvénysorozatának egyik mozzanata volt.

Pélmonostor

Július 29-én került megrendezésre 19. alkalommal a Pélmonostor MKE által szervezett, messze földön híres, nemzetközi jellegű, csirkepaprikás-főző verseny, melyen idén 37 csapat mérettette meg gasztronómiai tudását.

Vörösmart

A vörösmarti Önkéntes Tűzoltó Testület július 27-én megkapta első tűzoltókocsiját, magasnyomású tömlővel ellátva. Ezt az értékes és a testület munkájához rendkívül szükséges járművet a Hercegszöllősi járás és a Baranja Tűzoltó Közösség kezdeményezésének köszönhetően kaphatták meg a vörösmarti tűzoltók.

Verecke, Nagyszőlős, Mezőgecse

Megyeszerte nagy erővel folytatódik a Tiszta Kárpátalja munkája.

Karácsfalva

Nagyszőlős

Székely László monodrámája a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezete és Nagyszőlősi Alapszervezete-székházban. Egy este az orosz és a szovjet-orosz irodalom és valóság jegyében

Topolya

Bácsfeketehegy

Nádaspatak

15 éves kimaradás után az Erzsébet Táborok keretein belül újból Nagytábort szervezett a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség, amelyre nagy örömünkre 19 cserkész és 5 vezető érkezett a Vajdasági Magyar Cserkészszövetségtől.

Ürményháza

Dárda

A Dárdai Magyar Kultúregyesület eseményekben gazdag júliust zárt a napokban, hiszen 10 éves fennállásuk óta első alkalommal számolhatnak be arról, hogy a tagságukhoz tartozó gyerekek, csoporttagok számára a szorgalmas munka idén több táborozási, nyaralási lehetőséget is nyújtott.

Baranyaszentistván

Július 23-án Baranyaszentistvánon szerveztek gyerekolimpiát a helyi sportparkban. A megmérettetésen általános iskolások versenyezhettek két korcsoportban. Baranya több településéről is érkeztek résztvevők.

Topolya

Tiszapéterfalva

Első alkalommal találkoztak a kárpátaljai táncházzenészek

Taliándörögd

Bátka

Bánffyhunyad

Bellye

A várdaróci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület Menyecskéi a Bellyei Járási Napok keretében, július 16-án megtartott néptáncszemlén mutatta be a magyar táncokat.

Tiszapéterfalva

Kárpátalja magyarsága a Rákóczi-szabadságharc első győztes csatájára emlékezett Tiszaújlakon

Hajdújárás

Veles

A Pélmonostor Magyar Kultúregyesület Talicska Ifjúsági Néptáncegyüttese július 4. és 7. között Macedóniában, Veles városában képviselték a horvátországi magyarságot. Az ötnapos Nemzetközi Néptánc Fesztiválról ismételten feltöltődve, tele élményekkel tértek haza. Nem volt sok idő a pihenésre, hiszen július 15-én már Csantavéren mutatkoztak be a De jó lenne újból hazamenni rendezvényen, ahol a Mendicus tamburazenekar látta őket vendégül.

Bellye

Július 14. és 16. között került megrendezésre a 63. Országos Horgász Kupa-döntő Bellyén. A házigazda a területi Baranya Horgászszövetség volt. A versenyen részt vett az újbezdáni Gakovác sporthorgász egyesület csapata is.

Kiskőszeg

Harmadik önálló kiállítását tartotta meg Živić Nevena július 14-én, a batinai csata emlékművénél található galériában. A Színek naplója című kiállítás a fiatal művész az utóbbi három évben született alkotásait mutatta be a közönségnek.

Kanizsamonostorí

Nagybodolya

Tudjuk, hogy a gyerekek őszinték, bármilyen témával kapcsolatban teszünk fel nekik kérdéseket, biztos, hogy azt mondják ki, amit éppen gondolnak. Gondolataik, elszólásaik a legtöbbször mosolyra fakasztanak minket. A Gyerekszáj rovatunkban gyerekek aranyköpéseit szeretnénk összegyűjteni, hiszen számtalan érdekes történetnek, aranyköpésnek lehetnek fültanúi az óvó nénik, tanító nénik, de a szülők is.

Zágráb

A zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör fennállásának 85. évfordulója alkalmából rendezett háromnapos rendezvénysorozat mögöttünk maradt. A Kör iránti őszinte, bensőséges tiszteletadás ezúttal sem maradt el. Ezt jóleső érzéssel vesszük tudomásul.

Királyhelmec

Bácskossuthfalva

Kishegyes

Szinevér

„Merjünk nagyok lenni…” XXV. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem

Pozsony

Tiszpéterfalva

Kezdetét vette a 22. Kárpátaljai Népzenei, Néptánc- és Kézművestábor

Martos

Gombaszög

Nagykovácsi

A zágrábi Zrínyi Miklós Cserkészcsapat és a Magyar Cserkészszövetség jóvoltából a nyár folyamán mintegy 50 horvátországi magyar gyerek vehetett részt a Nagykovácsiban megrendezett Határtalanul cserkésztáborban.

Kalász

Dunaszerdahely

A kői Tánc Magyar Kultúregyesület július 9-én tartotta meg egyik legnagyobb rendezvényét, a Süteménykiállítást. Az idei kiállítás rendkívül különleges volt, hiszen a tizedik alkalommal került megszervezésre.

Gombaszög

Drávasztára

A Grubišno Polje-i Magyarok Közössége július 8-án, Drávasztárán járt. Az egyesület szakcsoportjai a Nyár a Dráván elnevezésű rendezvényen mutatkoztak be.

Baranya

Július 8-án, szombaton honismereti kiránduláson vettek részt a Drávaszögben a kaposvári székhelyű Kárpát-medencei Magyarok Baráti Társaság tagjai. A kirándulás kettős céllal jött létre, egyrészt, hogy megismerjék a Horvátországi magyarság által lakott vidéket, másrészt, hogy ezen a területen székelő és működő magyar civil szervezetekkel kapcsolatot létesítsenek, a jövőbeli együttműködés reményében.

Martonos

Muzslya

Szentlászló

Július 7. és 9. között ünnepelte megalakulásának 90. évfordulóját a szentlászlói Laslovo 91 Labdarúgó Egyesület. A háromnapos ünnepségen az Osijek Futballklub is részt vett.

Grbavác

A Grubišno Polje-i Magyarok Közössége 2003-ban alakult. A Grbavácon működő egyesület legfontosabb célja a magyar kultúra és néphagyományok ápolása, valamint a nemzeti öntudat megőrzése.

Dunaszerdahely

Kishegyes

Martos

Dunaszerdahely

Martos

Dévény

Zenta

Újvidék

Szabadka

Országszerte megajándékozza a babákat a Vöröskereszt

Kásád

Július 3. és 8. között a Kásádi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat meghívására hagyományőrző táborban vehettek részt az újbezdáni gyerekek. Az öt napos tábor sok érdekes programmal várta a résztvevőket.

Várhosszúrét

Dunaszerdahely

Gombaszög

Szabadka

Magyarkanizsa

Kishegyes

Karancs

Július 2. és 8. között tartották meg Karancson a Sár akadémiája (Akademija blata) elnevezésű rendezvényt. Az akadémiát hatodik alkalommal szervezte meg a Régi Mesterségek Őrzői Egyesület.

Dunaszerdahely

Kórógy

Július 1-jén, szombaton került megtartásra 11. alkalommal Kórógyon az Aranykalász folklórszemle a helyi Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület szervezésében és a Tordinci Járás támogatásával.

Dunaszerdahely

Hercegszöllős

A Kneževi parkovi d.o.o. pénteken, június 30-án mutatta be a felújított Iris dísztermét, amely a hercegszöllősi strandon, a Panon étterem épületében található. Ez alkalommal egy mini esküvői kiállításra is sor került.

Sümegcsehi lelke 2017

Kolozsvár

Beregszász

„...megadatott, hogy otthon legyenek” A Rákóczi-főiskola diplomaosztó ünnepségén

Topolya

Csaknem negyven éve működik a topolyai Csörgő citerazenekar – Számos elismeréssel és díjjal jutalmazták a munkásságukat – Az idén nekik ítélték a Bodor Anikó-díjat

Ungvár

Megszűnik a magyar nyelvű tankönyvkiadás Kárpátalján?

Beregszász

Orosz Ildikó: A kárpátaljai Rákóczi-főiskola helyzete stabilizálódott

Zombor

Interjú Dr. Karcher Erzsébettel

Kispiac

Finom illatok, hangulatos zene, ínycsiklandó ételek – ez volt Kispiacon a Nemzetek főzőversenye. Nyolcvan csapat nevezett idén. Az ételeket mesterszakácsok pontozták a verseny során.

Ada

Kispiac

Az érdeklődők több előadást is hallhatnak a csodatévő király életéről. Emellett szabadkai művészek történelmi festményeit is megtekinthetik. Gyermekrajz-kiállítással és filmvetítéssel is készültek a jelenlévőknek.

Magyarkanizsa

Amikor bejelentettük a cseriti-adománybolt vagy ahogy kitalálói nevezik, a cseriti-pont megnyitását, mindössze egyetlen polcon láttunk adományokat, a tegnapi megnyitóra viszont megtelt az üzlethelyiség polcokkal és adományokkal is.

Szabadka

Kukában kotorászó nincstelenek, padon alvó hajléktalanok és földön kéregető szegények mellett járunk el mindennap a városban. Újságíróként nem hunyhatok szemet e felett a jelenség felett. Egy órán át beszélgettem Molnár Stipan Péter hajléktalannal.

Palics

A Palics Magyar Művelődési Egyesület irodalmi szakosztálya szervezett adománygyűjtést a szegény körülmények között élő Kökény család részére a palicsi Vigadó teraszán.

Topolya

A topolyai Bethesda Szeretetszolgálat a fogyatékkal élő gyerekeknek és felnőtteknek nyújt szakszerű ellátást. A közelmúltban működési engedélyt is kapott, mely nagymértékében megkönnyíti a munkáját.

Krivaja

Tűzoltó rohamkocsit kapott a Krivaja Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A szlovéniai adománynak köszönve négy év után ismét van tűzoltó járműve a Topolya községbeli falunak.

Beregszász

Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjban részesült a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség

Beregszász

Az a nemzet, amely énekel, annak hangja messzire hallatszik – harmadik alkalommal szólt a fülemüle

Szabadka

Vasárnap este tartotta évadzáró gálaműsorát a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület a Jadran Színpadon.

Topolya

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében a hétvégén megtartották a hatodik Közép-bácskai Népművészeti Fesztivált.

Szabadka

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ számára véget ért egy újabb évad, melyet szombaton este egy vidám és pörgős hangulatú gálaműsorral zártak.

Tiszacsoma

„A magyarság történelmének egyik legfontosabb eseménye a honfoglalás” Honfoglalási emlékünnepség Tiszacsomán

Temesvár

Dezsanovác

A Dezsanováci Magyarok Közössége a nyár folyamán sem pihen. Az egyesület szakcsoportjai a Dezsanovácon és környékén megtartott események rendszeres résztvevői. Júniusban Petrovon, Goveđe Poljen és Grbavácon is vendégszerepeltek.

Trogir

A vörösmarti József Attila Magyar Kultúregyesület június 17. és 24. között Trogirba utaztak. A kirándulás során számos helyre eljutottak, bejárták a környező szigeteket és megnézték a város nevezetességeit is. A vörösmartiak szép élményekkel, újult energiával tértek haza a kék Adriáról.

Beregszász

Ismét számít a kárpátaljai magyar érettségi vizsga a magyarországi felvételinél

Topolya

Sihelnik József végzettsége természetvédelmi mérnök, a huszonhat éve létező topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület oszlopos tagja, főleg ornitológiával foglalkozik.

Szepsi

Óbecse

Nagy örömünkre szolgál, hogy Vajdaságban, azon belül Óbecsén mutathatjuk be a KÉSZ által kiadott Kárpát-medencei népénekgyűjteményt, amelybe a magyar nyelvterület öt régiója népénekeit gyűjtötték egy csokorba.

Szabadka

Május végén a makkhetesi helyi közösség területén megnyílt a Caritas Servis, amely kerékpárok javításával foglalkozik. Ric Gábor, a Caritas Szabadka igazgatója lapunknak elmondta, régi álmuk volt egy szociális vállalkozás beindítása.

Szabadka

Szabadka gazdagnak egyáltalán nem mondható zenei életében gyakran hosszú hetekig nem történik semmi, majd egyszer csak ugyanazon a napon két koncertet is rendeznek. Ez történt az elmúlt hétvégén is.

Vörösmart

A Vörösmarti Általános Iskola június 12-én, 10 órai kezdettel tartotta meg az évzáró ünnepélyt. Az ünnepséget az iskola tornatermében tartották, ahol a helyi intézmény mellett a körzeti iskolák tanulói is szép műsorral készültek.

Baranya

A MESZ nagy gondot fordít a horvátországi magyarság tárgyi és épített kulturális örökségének ápolására. A Magyar Egyesületek Szövetsége a honvédő háború lezárulta után az egyetlen horvátországi magyar szervezet, amely komoly eredményeket tud felmutatni magyarságunk tárgyi és épített kulturális értékeinek megőrzése és prezentálása terén.

Rimaszécs

Komárom

Zselíz

Komárom

Nagyölved

Zenta

Szép idő, több ezer vidám látogató és változatos játékhelyszínek jellemezték a vasárnap délután rendezett VIII. Mosolytenger Gyermekfesztivált.

Muzslya

Tegnap este meglepetés-tábortűzzel zárult a cserkészavató Muzslyán. Azt megelőzően a délutáni órákban szokásosan őrs összejövetelt tartottak, délelőtt pedig a gyermekek, ifjúság és családok szentmiséjén ejtették meg a cserkészek felvételét a csapatba.

Bajsa

A helyi közösség idén is kiosztotta elismeréseit a falu életében jelentős szerepet betöltő személyeknek, intézményeknek. A kitüntetettek közül faluplakettben részesült az 50 éves Testvériség-Egység Általános Iskola. Szoboravatót tartottak.

Bácsfeketehegy

Vasárnap véget ért a XIII. Bácsfeketehegyi Falunap és XIV. Bácsfeketehegyi Meggynapok rendezvénysorozat.

Ungvár

Brenzovics László: Jelentős siker Ukrajna számára, hogy megkapta az EU-tól a vízummentességet

Ipolyság

Újbezdán

Bármerre visz sorsom útja, haza vágyom csendes kis falumba Június 10-én, hetedik alkalommal került megrendezésre az újbezdáni falunap. Idén is gazdag program várta a faluba látogatókat. A rendezvény az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület és a Gakovác Sporthorgász Egyesület közös szervezésében valósult meg.

Rimaszombat

Hercegszöllősi járás

Negyedik alkalommal tartották meg a Gator Fest elnevezésű rendezvényt Június 9. és 10. között rendezték meg a Gator Festet. Az előző évekhez hasonlóan idén is három helyszínen zajlottak az események. A rendezvény keretében a Wine&Walk sétára is sor került, amikor a bort és a sétát kedvelők, a baranyai borúton végighaladva kóstolhatták a baranyai borászok kiváló nedűit.

Palics

Tánc, színielőadás, népi énekek, citeraszó, kellemes hangulat. Csütörtök eset tartotta évadzáró ünnepségét a Palics Magyar Művelődési Egyesület.

Monostorszeg, Zombor

A Sombor nevet viselő búváregyesület (DPA Sombor) tagjai nem mindennapi akciót tartottak. A környezetvédelmi világnap alkalmából megtisztították a beledobált szeméttől a Bácskai Nagy-csatorna 14 kilométeres szakaszát.

Dunaszerdahely

Újvidék

72 éve alapították és 60 éve szüntették meg az újvidéki Egység Sportegyesületet.

Dunaszerdahely

Kisújszállás

Pozsony

Zenta

A zentai állatvédők a közelmúltban kutyabemutatókkal hálálták meg a kisiskolások törődését

Szalka

Liptószentmiklós

Rozsnyó

Ilonafalva

Hatodik alkalommal rendezték meg Ilonafalván a Juhászok és mezőgazdasági termelők találkozóját

Szabadka

A szabadkai Életjel Kiadó és a Szabadkai Városi Múzeum szervezésében szombaton Kreatív kuckó nyílt a szabadkai városháza főbejárata melletti Ajándékbolt-galériában.

Darázs

A Magyar Egyesületek Szövetségének kezdeményezésére idén is volt magyar nyelvű szentmise Darázson pünkösd alkalmából. Egész Baranya területéről érkeztek magyar hívek pünkösd vasárnapján a kis magyarlakta településre. A szentmise megtartására a Jézus Szíve templomban került sor.

Dunaszerdahely

Őrsújfalu

Dunaszerdahely

Satnica Đakovačka

Június 3-án a várdaróci Petőfi Sándor KE menyecsketánccsoportja Satnica Đakovačka-n vendégszerepelt. A járási napok alkalmából megrendezett Pjesmom i plesom kroz Satnicu elnevezésű kultúrműsoron a horvát tánccsoportok mellett a magyar kisebbség is bemutatkozott.

Pélmonostor

A Pélmonostor Magyar Kultúregyesület június 3-án tartotta meg a már hagyományossá vált Pünkösdi Kórusszemlét. A rendezvény a pélmonostori Magyar Ház nyári színpadán zajlott.

Marinci

A marinci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület már hagyományként tartja meg minden évben a folklórszemlét. Idén június 3-án került sor a rendezvényre. A szemlén baranyai és szlavóniai tánccsoportok szerepeltek, akik nagy lendülettel és lelkesedéssel adták elő produkciójukat.

Rimaszombat

Hercegszöllős és Ójankovác

Június 2-án a májusfa kitáncolásának hagyományát elevenítették fel Ójankovácon. A rendezvényen a helybéliek mellett jelen voltak az egyesületi tagok és a tanácstagok is. A Hercegszöllősi Mihály MISZ június 4-én, 16 órai kezdettel szervezte meg a májusfa kitáncolását a kultúrotthon előtti téren. Az eseményt jókedv és vidámság jellemezte.

Zágráb

Június 2. és 4. között ünnepelte a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör fennállásának 85. évfordulóját. A háromnapos ünnepség keretében díszülésre, könyvbemutatóra, fénykép- és plakátkiállításra és kultúrműsorra is sor került.

Rimaszombat

Dunaszerdahely

Beregszász

Határok Nélkül ifjúsági találkozón a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány tanulói

Óbecse, Ada, Zenta

Tegnap Óbecsén megkezdődött az V. Tudományok Útja elnevezésű, tudománynépszerűsítő rendezvénysorozat.

Mohol

Harminc denevér- és madárodút függesztettek ki a fákra, valamint egy 80 kilogramm kapacitású magvas etetőt helyeztek el Adán a rekreációs parkban a hétvégén a Zöldike természetvédelmi civil szervezet önkéntesei.

Rimaszombat

Ungvár

Küzdelem az anyanyelvű oktatás megőrzéséért

Horgos

Egész Vajdaságból és az anyaországból is érkeztek vendégek a Keresztény Értelmiségi Kör hagyományos Barátkozási Napjára.

Palics

Palics érdemes polgára kitüntetést kapott dr. Huszár Elvira karnagy és Milan Uzelac a palicsi Szent Orbán-napi ünnepségen

Óbecse

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében pénteken délután Óbecsén 21. alkalommal rendezték meg az általános iskolások Kőketánc énekes népi gyermekjáték- és néptáncvetélkedőjét.

Ungvár

Együttműködési megállapodást írt alá Ungváron a Magyar Fejlesztési Központ és a Tisza ETT „Összejönni – kezdés, együtt maradni – haladás, együtt is dolgozni – siker”

Bácskossuthfalva

Az elmúlt hétvégén kedvükre hódoltak kedvenc szabadidős tevékenységeiknek a bácskossuthfalviak, valamint a környező települések és községek sportolói.

Újvidék

Intenzív tárgyalások és előkészítések után 2017-ben három helyszínen, Zágrábban, Újvidéken és Ljubljanában rendezi meg Pécs átfogó bemutatkozását a várost képviselő Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Zoboralja

Rimaszombat

Tornalja

Kiskőszeg (Batina)

Idén is méltón emlékeztek meg Kiskőszegen a vízbe veszett hajósokról, halászokról. Az egybegyűltek a Dunára engedték a megemlékezés virágait és mécseseit, valamint imákkal és templomi énekekkel tisztelegtek a vízbe fulladt halászok emléke előtt.

Pélmonostor

A Talicska Ifjúsági Néptáncegyüttes szinte minden hétvégéjét vendégszerepléssel tölti. Így történt ez a múlt szombaton is, amikor a táncosok Mohácsra látogattak, ahol a Nepomuki Szent János ünnepe alkalmából léptek fel.

Kassa

Komárom

Zenta

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének szervezésében Zentán kezdetét vette az a képzés, amelynek köszönhetően a jövőben tovább bővül a falugazdász hálózat, s az eddigi négy helyett tizenegyen tevékenykednek majd falugazdászként.

Komárom

Pozsony

Beregszász

XI. Kárpátaljai Tudományos Diákköri Konferencia - Eredmények

Győr

A Magyar Sportújságírók Szövetsége a múlt hét elején Győrben rendezte meg közgyűlését, amelyen a vajdasági és a kárpátaljai sportújságírók is a szövetség tagjaivá váltak.

Topolya

Topolya Község Múzeuma kilencedik alkalommal vett részt a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozatban.

Vásárút

Kassa

Prága

Beregszász

A KMKSZ elítéli a kárpátaljai magyarság ellen irányuló provokációkat

Beregszász

A magyarországi Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület több mint 10 évet felölelő kárpátaljai hadisírgondozói tevékenységét bemutató fotókiállítás nyílt csütörtökön Beregszászban.

Zenta

Luther Márton 500 éve címmel tartotta meg filmvetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadássorozatának záró részét szerda este a zentai Alkotóházban dr. Reisinger János neves budapesti irodalomtörténész.

Pozsony

Komárom

Kishegyes

Kishegyesen lezajlott az óvodás színjátszók találkozója – Háromszáz gyermek lépett színpadra

PÉLMONOSTOR (Beli Manastir)

Pélmonostor város támogatásával, a Pélmonostor Magyar Kultúregyesület és a Baranya-film fotó és filmtársulat, a Pélmonostor Város Magyar Kisebbségi Önkormányzat és a Baranyai Júlia Népfőiskola társszervezésében május 12-én két emlékezetes programnak lehettünk szemtanúi. Az esemény első mozzanata a Tanulmányok Pélmonostorról című könyvbemutató volt, majd sor került az Istennek hajlékai a Drávaszögben című fotókiállításnak a megnyitójára. Az esmemény a Sokszínűség gazdagság rendezvénysorozat nyitó eseménye volt.

PÉLMONOSTOR (Beli Manastir)

A hétvégén megtartott Sokszínűség gazdagság elnevezésű rendezvénysorozat egyik fontos mozzanata volt a május 13-i esemény. A kiemelt eseményen az eddig névtelen parkot ünnepélyes keretek között Mohács Város Parkjává nyilvánították.

PÉLMONOSTOR (Beli Manastir)

A múlt hétvégén több eseményre is sor került Pélmonostoron. A város jóvoltából megrendezésre került a Bor és turizmus napjai eseményre, a baranyai egyesületek vására, valamint a Sokszínűség gazdagság rendezvényre, amelyet immár 6. alkalommal szerveztek meg a város főterén. A téren gazdag standok voltak felállítva, ahol a város és környékének kisebbségei színes kínálattal várták az érdeklődőket.

Dunaszerdahely

Nagymegyer

Horgos

2017. május 13-án szombaton tartotta a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség az V. szövetségi Sportnapját Horgoson.

Óbecse

Az Ökobecse Polgári Egyesület az idén ötödik alkalommal szervez rendezvényt a Madarak és fák napja alkalmából.

Bácskossuthfalva, Juhász Bálterem

Bácskossuthfalva adott otthont a Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület idei közgyűlésének

Bácsfeketehegy

Véget ért a diákszínjátszó-találkozó Bácsfeketehegyen – Palicsi a továbbjutó a magyarországi országos találkozóra

Oromhegyes

Szombaton és vasárnap falunapot és a kilencedik Pásztornapokat tartották meg Oromhegyesen, ahol a programok sokaságával tarkították a rendezvénysorozatot.

VÁRDARÓC (Vardarac)

A várdaróci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület tagsága múlt szerdán, május 3-án munkaakciót szervezett. A Magyar Ház helyiségeit, a virágoskertet és az udvart varázsolták szebbé, rendezettebbé a téli hónapok leköszöntével.

Torda

Horgászversennyel, a felújított sportöltöző és a tűzoltóotthon átadásával, szentmisével és művelődési műsorral kezdődött pénteken a falunap és a templombúcsú megünneplése a bánáti Tordán.

KARANCS (Karanac)

A Piros Tulipánok gyermektánccsoport tagjai nagy lendülettel készülnek az idei rendezvényekre, szemlékre. A gyerekekkel László Róbert és Bóni Krisztián foglalkoznak párhuzamosan.

Dercsika

Beregszász

Nagyszabású környezettisztasági program indult civil kezdeményezésre szombaton Kárpátalja 30 magyarlakta településén, a magyar kormány 14 millió forintos támogatásával.

Párkány

Beregszász

Szól a Fülemüle – III. Kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutató elődöntője

Ada

Adán bemutatták a zlatibori Čigota szakkórház gyerekeknek összeállított fogyókúrás programját

DEZSANOVÁC

A Dezsanováci Magyarok Közössége május 6-án, szombaton szervezte meg a Magyar Nap elnevezésű rendezvényt, amelyre immár ötödik alkalommal került sor. A kulturális rendezvényt a trojeglavai kultúrotthonban tartották, ahol a szép számban megjelent közönség csodás produkciókat tekinthetett meg.

Pélmonostor (Beli Manastir)

A Határtalanul! program pályázatának támogatásával a budapesti Hunyadi János Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola 7. osztályos ének tagozatos csoportja három napra Baranyába és Szlavóniába látogatott, ahol a diákok és a tanárok számos település nevezetességeivel ismerkedhettek meg.

Grubisno Polje

Május 5-én iskolanapot ünnepeltek a Grubisno Polje-i Ivan Nepomuki Jemeršić Általános Iskola szervezésében. A programot az intézmény magyar anyanyelvápoló csoportjának műsora tette még szebbé.

Ójankovác (Stari Jankovci)

Az Ójankováci Hagyományőrző Egyesület május 6-án a Rusnak Ruszin Egyesület rendezvényén mutatkozott be. Az esemény a Ruszinok Világtanácsának ülése alkalmából került megtartásra az Ójankováci járás helyiségeiben.

Szabadka

Ilyennek képzeljük a Fabula Rasa diákszínjátszóinak grundját is, mely kilenc évvel ezelőtt szintén üres volt, azóta pedig itt gyülekeznek a szabadkai fiatalok, hogy egyre izgalmasabb és nagyszabásúbb produkciókkal kápráztassák el a közönséget.

Beregszász

Grezsa István: a szemléletváltást célozza a Tiszta Kárpátalja-program

Csap-Budapest

A Népfőiskola Mozgalom keretén belül 4 éve testvér-közösségi kapcsolatokat ápol a három település. Így nem véletlen, hogy együtt kaptak meghívást erre a különleges eseményre.

Bajsa

A bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre tegnap délelőtt tavaszi munkaakciót szervezett az Etnoházban.

Rimakokova

Zentagunaras

A hagyományossá vált Fülemülék éjszakáját a Topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület immár hetedik alkalommal szervezte meg.

Orom

Szórakoztató előadással mutatkoztak be a szajáni amatőr színjátszók pénteken este Oromon.

Szabadka

Az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjén a Vándordíjat az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói érdemelték ki

Zenta

A Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezet az idén is megszervezte a már hagyományosnak nevezhető anyák napi műsorát Zentán.

Kúla

Pénteken este a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központban, ahol bemutattuk legújabb kiadványainkat, valamint kisorsoltuk idei nyereményjátékunk ajándékait is.

Szabadka

Az egymást követő frontok, a nyárias és a télies hőmérsékletek szédítő váltakozása nemcsak az emberek szervezetét és egészségét teszi próbára, hanem minden élőlényét.

Szabadka

Igazi kézműves műhelyekben készítették el a szabadkai cserkészek az anyák napi meglepetéseket szombaton a református templom udvarában felállított standoknál. A játékokban és meglepetésekben gazdag családi napot ökumenikus istentisztelettel és közös vacsorával zárták.

Ipolyság

Tiszapéterfalva

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége

Sepse

Április 30-án a süteményeké volt a főszerep. A sepsei Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület, a tavalyi sikeres süteménykiállítás után idén ismét megszervezte ezt az ínycsiklandó rendezvényt. A helyi kultúrotthon zsúfolásig megtelt a sütikedvelő, édesszájú látogatókkal.

Újbezdán Sepse, Pélmonostor, Hercegszöllős, Dárda, Újbezdán

A májusfaállítás még mindig divatos szokás néhány helyen. A napokban több egyesület összefogott annak érdekében, hogy felelevenítsék a májusfaállítás hagyományait. Sok településen már kihalt ez a szép, ősi szokás, ezért örülünk, amikor az egyesületeknek köszönhetően meglátunk egy-egy májusfát az út szélén.

Grubisno Polje

Grubisno Polje vezetősége és a helyi turisztikai egyesület gazdag programmal várta az érdeklődőket május elsején. Érdekes sporteseményeket, biciklitúrát, koncerteket szerveztek, a szervezők emellett babgulyást főztek, sőt, hangulatos kultúrműsorra is sor került. Az eseményen a Grubisno Polje-i Magyarok Közösségének szakcsoportja, a Csillagok játszóház tagjai is szerepeltek.

Vajdaság területe

Jövőre, 2018. november 11-én lesz száz éve, hogy véget ért az első világháború. A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány a Honvédelmi Minisztérium támogatásával a határon túli magyarok által lakott régiókban is igyekszik minél több emléket megmenteni

Zenta

A Szent Mór Iskolaközpont tanulói a II. Kosztolányi Cserediákprogram keretében jártak térségünkben

Jánosi

Magyar vállalkozóknak tart képzést a Magyar Nemzeti Kereskedőház Kárpátalján

Ungvár

Kiemelt támogatásra számíthatnak a külhoni magyarok

Kolozsvár

Rimaszombat

Léva

Ipolyság

Komárom

Budapest

Vajdaság

Becse

Kassa

Ada

Martonos

Kazincbarcika

Rimaszombat

Vajdaság

Szabadka

Magyarkanizsa

Kishegyes

Muzslya

Lakitelek

Dobfenek

Beregszász

A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KáMCSSZ) április 22-én, Beregszászban szervezte meg a soros Szövetségi Cserkésznapot. Az esemény házigazdája a Beregszászi 4. Sz. Bendász István Cserkészcsapat volt.

Nyitra

Csiliznyárad

Csallóközcsütörtök

Dunaszerdahely

Galánta

Szabadka

Rimaszombat

Újbezdán (Novi Bezdan)

Húsvéthétfőhöz számos hagyomány és szokás fűződik, a legelterjedtebb mégis a locsolkodás. Ezt a hagyományt elevenítik fel évről évre az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület tagjai. Április 17-én, húsvéthétfő reggelén vödrökkel és szagosvízzel indultak a lányos házakhoz a fiatal legények.

Kárpátalja

Száznál is több magyar csoport utazik Kárpátaljára a Rákóczi Szövetség és a Kárpátaljáért Felelős Kormánybiztosság együttműködésének köszönhetően.

Beregszász

Tovább bővítette képzési kínálatát 2017-ben a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola.

Felvidék

Felvidéken is Forr(t) a dal már!

Erdély

Vörösmart

A vörösmarti József Attila Magyar Kultúregyesület április 7-én húsvéti kézműves foglalkozást tartott a helyi Magyar Házban. A foglalkozáson hagyományos és új tojásfestési technikákkal dolgoztak, emellett színes húsvéti díszek is készültek.

Pélmonostor

Pélmonostor város támogatásának köszönhetően, a Baranya Turisztikai Egyesület és a Nyugdíjas Egyesület társszervezésében április 7-én került megrendezésre a húsvéti kreatív műhely és kiállítás, melynek keretében nagy hangsúlyt kapott a tojásdíszítés hagyományos technikájának a bemutatása. Az eseményt a pélmonostori Néprajzi Központban tartották, ahol 12 baranyai egyesület vett részt.

Zára (Zadar)

A fiatalok főként a nyári időszakban vállalnak szezonmunkát, hiszen általában áprilisban, májusban kezdődik és szeptemberig, októberig tart. A legtöbb állást a hotel-turizmus, illetve vendéglátás területén kínálják a munkáltatók, de a mezőgazdaság, építkezés, gyerek- és idősgondozás munkakörökben is vannak alkalmi munkalehetőségek.

A civil szervezetek a társadalmi jóakarat megtestesítői Magyarországon. Ezeket a szervezeteket segítve a kormány is hatékonyabban és eredményesebben tudja támogatni a rászoruló családokat – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Családi erőforrás központ elnevezésű program bemutatóján, csütörtökön Püspökladányban.

Pélmonostor

A Pélmonostor Magyar Kultúregyesület, kedden április 11-én 17 órakor húsvéti kézműves foglalkozást szervezett.

Belovár (Bjelovar)

A Bjelovári Magyarok Közössége április 6-án húsvéti témájú kézműves műhelyt tartott a játszóházas gyerekek részére. A foglalkozáson húsvéti díszeket készítettek, különböző technikákkal festették a tojásokat, emellett locsolóverseket és dalokat tanultak. Az alkotóműhelyre az egyesület székhelyén került sor.

Hercegszöllős

A Hercegszöllősi Mihály Magyar Ifjúsági Szervezet szervezésében április 9-én immár harmadik alkalommal került sor a húsvéti kiállításra. Az eseményt a helyi kultúrotthonban tartották.

Eszék

Eszék elöljárósága szervezésében a múlt szombaton, április 8-án, 18. alkalommal került sor a "Šarana jaja u bojama Grada", azaz a "Hímes tojás a város színeiben" elnevezésű rendezvényre. A szombaton megrendezett húsvéti előzetesen standokkal, alkalmi bemutatókkal, fellépésekkel idén is ott voltak az oktatásügyi és nevelési intézmények, egyesületek, nemzeti kisebbségek képviselői. Az eszéki magyarságot a rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület képviselte.

Eszék

Többéves múltra tekint vissza a Salori elnevezésű vásár és kiállítás Eszéken. A múlt hétvégén került sor erre a rendezvénysorozatra, amely keretében szombaton horgászversenyt tartottak Bellyén, másnap pedig Eszéken folytatódott a program, ahol kiállítás, fórum, halfőző verseny várta az odalátogatókat.

Kolozsvár

Beregszász

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola ECL Nyelvvizsga lehetőségei 2017-ben

Beregszász

Vers a téren. A magyar költészet napja alkalmából

Csóka

Pozsony

Magyarkanizsa

Kishegyes

Mohol

Ipolyság

Garamkövesd

Nagymegyer

Tiszapéterfalva

Gönczy Tivadar festőművész tárlatának megnyitójára került sor április 8-án a Tiszapéterfalvi Képtárban (György-kastély).

Beregszász

Németh Zsolt: A magyar kettős állampolgárság nem fenyegeti Ukrajna egységét

Beregszász

Potápi: Köszönet illeti a kárpátaljai magyarságot bátor helytállásáért

Beregszász

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) 28. éve töretlenül képviseli a kárpátaljai magyarság érdekeit, és mára a megyei magyar képviselet megkerülhetetlen politikai erővé vált Kárpátalján – jelentette ki Brenzovics László, a magyar szervezet elnöke, az ukrán parlament képviselője szombaton Beregszászban, a KMKSZ XXVIII., tisztújító közgyűlésén.

Kolozsvár

Ungvár

Másodízben tájékoztat Magyar Levente Kárpátalján a fejlesztési támogatásokról

Szabadka

Kórógy (Korođ)

A kórógyi Zrínyi Ilona Nőegyletnek köszönhetően, a gyerekek nagy örömére, március 25-én új köntösbe bújt a vadászház közelében elhelyezett játszótér.

Kő (Kamenac)

A Tánc Magyar Kultúregyesület április 2-án tartotta meg hagyományos húsvéti kiállítását a kői kultúrotthonban. Az immár negyedik alkalommal megszervezett kiállításon szalvéta kiállításra és azok cseréjére is sor került.

Kopácsi rét Nemzeti Park

Az állatvilágban és látnivalóban nagyon gazdag nemzeti park, a Kopácsi rét mindenki számára remek kirándulóhely. A Kopácsi rét remek turisztikai desztináció, egy egyszerű délutáni séta, sport és rekreáció vagy éppen egy fotózás helyszíne is lehet.

Vörösmart

A Magyar Egyesületek Szövetsége 2011-ben március 30-át Baranyai Júlia emléknapjává nevezte ki

Kórógy (Korođ)

A kórógyi Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület április 1-jén rendezte meg a Lebár Lajos-estet, amelynek a Magyar Ház adott helyet. A kórógyiak minden évben méltóképpen emlékeznek meg a tanító bácsiról, az egyesület egyik alapítójáról.

Póla (Pula)

A pulai Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület tagjai minden évben lelkesen készülnek a húsvéti ünnepekre. Ez idén sem lesz másképp, a tagok húsvéthétfőn találkoznak és többek között kézműves foglalkozást is tartanak a gyerekek részére. Ami a legfontosabb, az egyesület továbbra is aktívan működik és megtartják tervezett rendezvényeiket.

Domus Pacis

Zenta

Muzslya

Zenta

Ma már bizony ritka alkalom, hogy egy egyházi közösség templomot építsen, az meg, hogy három építése is elkezdődjen egy pap szolgálati ideje alatt szinte elképzelhetetlen.

Magyarkanizsa

Kupuszina

Komárom

Nagykapos

Budapest

Orbán–Brenzovics találkozó: megoldódni látszik az ukrajnai magyarok kettős állampolgárságának ügye

Ada

Szikrázó napsütésben érkeztek a versenyzők a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében megrendezett XVII. Vajdasági Suliszínház Fesztivál második elődöntőjére, amelyet március 24-én az adai színházteremben tartottak meg.

Nagybodolya, Ójankovác, Újbezdán, Várdaróc, Szentlászló, Kő, Vörösmart

A pénzelosztásról szóló határozatot csak április közepén hozzák meg

Csóka

Csókán szombaton a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezésében Rákóczi Emléknapot tartottak dr. Halzl Józsefnek, a Rákóczi Szövetség elnökének a védnökségével.

Topolya

Szombaton Topolya Község Múzeuma adott otthont a Kiss Lajos Néprajzi Társaság egész napos rendezvényének, amelynek keretében közgyűlésre, könyvbemutatóra és díjkiosztóra is sor került.

Vörösmart

A vörösmarti Helyi Választmány és a József Attila Magyar Kultúregyesület képviselői március 14-én Palkonyára látogattak. A vörösmartiak a palkonyai Cifra Műhely Egyesület meghívására érkeztek a magyarországi faluba.

Beregszász

Második alkalommal lett Akkreditált Kiváló Tehetségpont a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány

Omiš

Az omiši Dinári-hegységben március 11-én, szombaton került megrendezésre az 5. Imbertrek-futam. A versenyzők között a spliti Új Magyar Kulturális Központ tagjai is ott voltak. A futam résztvevői választhattak a 8 km-es rekreációs, valamint a 16 km-es és 26 km-es versenyszakaszok közül.

Eszék, Rétfalu

Az eszék-rétfalusi Szent Kereszt Felmagasztalása Plébánia szervezésében március 19-én magyar nyelvű lelkinapot tartottak Eszéken. A szentmisét Almási Róbert segédlelkész celebrálta.

Vörösmart, Staza, Kórógy, Haraszti, Split, Újbezdán, Sepse

Országszerte az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek

KARANCS

A Magyar Egyesületek Szövetsége idén is ünnepi műsorral emlékezett meg az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. A megemlékezést a karancsi kultúrotthonban tartották.

Pélmonostor

Harminc év múlott el azóta, hogy a legendás operaénekesünk, Németh Rudolf itt hagyta ezt a mi földi világunkat. Korán ment el az a nagy művész, akit nem csak szűkebb pátriánkban ismertek, becsültek! Nem. Németh Rudolfot, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház operatársulatának neves énekesét jól ismerte az akkori nagy Jugoszlávia operaházainak a közönsége. Jól ismerte és tisztelte a gyakran fellépő művészt. Sőt! Európaszerte a rangos operaházak színpadán, a reflektorok fényében otthon érezte magát. Erőteljes, mély zengésű hangja felforrósította maga körül a levegőt, és a közönség ünnepelte, az előadások végén pedig ovációval kísérte le a színpadról.

Cukorgyár (Šećerana)

A napokban Csaplár Sándorral beszélgettem, aki lapunknak egy kis baranyai település múltját idézte fel. Visszaemlékezett arra az időre, amikor a falu tele volt vidámsággal, reménnyel, a kulturális és társadalmi élet pedig gazdag és fejlett volt.

Haraszti (Hrastin)

A minap azzal a céllal kerestem fel Bajcsi Pált, hogy meséljen a zöldségtermesztés fortélyairól, milyen nehézségekkel jár ez a munka, és mennyire kifizetődő az effajta vállalkozás manapság.

Szabadka

Interjú Gyurkovics Hunor képzőművésszel, néprajzkutatóval

Técső, Visk, Nagyszőlős, Verbőc, Tiszapéterfalva, Nevetlenfalu, Tiszaújlak

Magyar Levente államtitkár kárpátaljai tájékoztatói az Egán Ede gazdaságfejlesztési programról

Újvidék, Európa Kollégium

Széchenyi István életművéről nyílt kiállítás kedd este Újvidéken, az Európa Kollégiumban.

Zenta

2012 óta március 21-én tartják a Down-szindróma nemzetközi napját. Ebből az alkalomból a zentai Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezte kedden délelőtt nyílt napot tartott.

Magyarkanizsa

Magyarkanizsán tegnap kiosztották az Aranytollas diák elnevezésű fogalmazásverseny legjobbjainak járó elismeréseket.

Nagymegyer

Topolya

Topolyán a Vöröskereszt községi szervezetének keretében már évek óta működik sikeresen elsősegélycsoport. Vezetőjüket, Tóth Bálintot, a szervezet önkéntesét kértük fel, hogy elemezze tavalyi tevékenységüket és vázolja fel idei terveiket.

Vajdaság

Ma van az erdők nemzetközi világnapja. Felmérések szerint egy 30 éves fa naponta 120 kilogramm szennyeződést szűr ki a levegőből, vagy egy év alatt akár két személy számára elegendő oxigént termel.

Zenta

Március 21-e nemcsak a tavasz első napja, hanem a bábszínjátszás világnapja is. A hétvégén a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének szervezésében Zentán megtartották a tizenharmadik Bábfesztivált.

Szabadka

Dr. Galgóczy Gábor nyugdíjas orvos, 1998 óta a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tagja, 2000 óta elnökségi tag, 2011 óta elnökhelyettes, a legutóbbi tisztújításon pedig társelnöknek választották.

Topolya

A hétvégén Topolyán a helybeli Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ székházában rendezték meg a nyelvújító Kazinczy Ferenc nevét viselő Szép Magyar Beszéd verseny vajdasági döntőjét.

Rahó, Ungvár, Munkács

Kárpátalján turnézott a Cuháré Táncműhely és a Tiszavirág Zenekar

Kolozsvár

Dercen

Elindult az ingyenes egészségügyi szűrés Kárpátalján

Kolozsvár

Ungvár

Átadták a kormányzónak az aláírásokat tartalmazó íveket. 64 069 aláírás gyűlt össze

Zenta

Júliusban az ausztriai Villach városában rendezik meg a tűzoltó-olimpiát, amelyen Szerbiát Zenta korpontos női tűzoltócsapata képviseli.

Beregszász

“Ez itt az én hazám…” – Beregszász is Szarvasra költözött

Beregszász

Magyar Levente: a kormány kiáll a kárpátaljai magyarok jogainak korlátozása ellen

Beregszász

Nem engedünk a negyvennyolcból! Ünnepi fogadást adtak a magyar külképviseletek

Ungvár

Orbán Viktor ünnepi köszöntője a külhoni magyaroknak

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Kolozsvár

Muzslya

A Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület az idén is megszervezte a Petőfi a szívünkben (Petőfi és kortársai) elnevezésű szavalóversenyt

Újvidék

Erdély Lenke, tartományi képviselő asszony, frakcióvezető, a Vajdasági Magyar Szövetség városi szervezetének elnöke köszöntőbeszédében emlékeztetett arra, hogy nekünk itt, most és holnap március mutatja a követendő utat.

Topolya, Művelődési ház

Nagy érdeklődés övezte az ökológiai sokszínűségről, az agrár és ipari fejlődés hatásairól, a környezetünkben élő egyes növény- és állatfajok kihalásának következményeiről tartott előadást a Topolyai Téli Esték rendezvénysorozatán kedden.

Kárpát-medence

A Rákóczi Szövetség diákutaztatási programja keretében közel négyezer magyarországi középiskolás diák utazhat március 15-én valamely határon túli magyar településre és ünnepelhet közösen ott élő diáktársaival.

Vörösmart

Harmincöt évvel ezelőtt, csendesen, szerényen, úgy ahogyan élt, itt hagyott bennünket Baranyai (Schneider) Júlia. Hetvenhat éves korában köszönt el a Drávaszögtől, álmainak, vágyainak csodálatos, megtartó világától.

Temerin

A Szirmai Károly MME 2017. március 12-én, vasárnap este ünnepi műsort mutatott be a színházteremben a Nemzeti szabadság napja alkalmából.

Zoboralja - Budapest

Nána

Magyarbőd

Kárpát-medence

A Rákóczi Szövetség Március 15-i Diákutaztatási Programja keretében 101 középiskola pályázott sikerrel Kárpát-medencei utazási támogatásért.

Óbecse

Kisruhák, lábbelik, játékok, babakocsi, etetőszék – egyszóval minden volt szombaton az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben

Kassa

Pélmonostor

A minap azzal a céllal kerestem fel Joh Ornelát, hogy meséljen arról, miért döntött az óvodapedagógus szakma mellett, miért éppen ez a hivatás nyerte el a szívét, hol látja magát a jövőre nézve, és arról faggattam, hogy a gyerekek mennyire képesek feldobni egy-egy napját.

Kiskőszeg (Batina)

A Kiskőszeg Magyar Kultúregyesület szervezésében március 12-én 14 órakor került megrendezésre a Nemzetközi Kézimunka-kiállítás. A többéves múltra visszatekintő rendezvényre a házigazda kultúregyesület székhelyén került sor.

Rahó

A szabadságharc évfordulójára emlékezett Rahó és környéke magyarsága

Léva

Dunaszerdahely

Haraszti, Csúza, Vörösmart, Pélmonostor

Diákok voltak, s ők csinálták a dicsőséges forradalmat. MÁRCIUSBAN ÚJRA KEZDJÜK! című pódiumműsorával tért vissza Horvátországba Tóth Péter Lóránt, Radnóti- és Latinovics-díjas versmondó. Ezúttal felnőtteknek szóló műsorát láthattuk Harasztiban, Csúzán, Vörösmarton és Pélmonostoron.

Topolya, Művelődési ház

A Palicsi-tó ezer éve címmel megtartott előadás során a Művelődési Ház kiállítótermében arról hallhattak az érdeklődők, hogy vízépítési szempontból több homogén időszakot különböztetünk meg

Csák (Čakovci)

A csáki egyesületben a gyermektánccsoport és a Csáki Betyárok zenekar aktívan folytatja a munkát.

Topolya

A Pécsi Tudományegyetem Galanthus Projekt 2020 elnevezésű nemzetközi kutatómunkájába topolyai diákok és az Arcus Környezetvédő Egyesület is bekapcsolódott.

Léva

Zombor, Bezdán

Forr a dal már- márciusban újrakezdtük- Tóth Péter műsora

Dunaszerdahely

Ajnácskő

Brüsszel

Konferencia az anyanyelvi oktatás fontosságáról. Bocskor Andrea, Deli Andor, Csáky Pál és Sógor Csaba sajtóközleménye

Pozsony

Dunaszerdahely

Somorja

Felső-Tisza-vidék

Forradalmi hangulat a Felső-Tisza-vidék magyar iskoláiban. Tóth Péter Lóránt ismét Kárpátalján

Zenta

Március 4-én cserkész toborzó lett tartva Zentán a Thurzó Lajos Általános Iskolában.

Zenta

Finomabbnál finomabb barackos ételekből és italokból nyílt kiállítással, valamint színvonalas produkciókkal ünnepeltek együtt a Zenta községbeli hagyományőrző és hagyományápoló csoportok

Kolon

Galánta

Szabadka

Vállalkozói-felsőoktatási kerekasztalt szervezett 2017. március 2-án Szabadkán a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolával közösen

Beregszász

„Szél el ne hordja, eső el ne mossa” – műsor a hazaszeretetről középiskolásoknak

Zselíz

Zenta

Holnap, szombaton 10 órától a zentai Thurzó Lajos-iskola udvarában cserkésztoborzást szervez a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség.

Bácsfeketehegy

Újraalakult a helyi színtársulat – A bácsfeketehegyiek szeretnék visszakapni a színháztermüket

Budapest

Kárpát-medencei óvodafejlesztési program indul

Ungvár

Indul a külhoni magyar családi vállalkozások éve

Fölsőhegy

Fölsőhegyen évtizedekre visszanyúló hagyománya van a télbúcsúztató farsangi felvonulásnak.

Temerin

Beregszász

„Ahol a hősöket nem feledik” – ’56-os konferencia a Rákóczi-főiskolán

Ludas

Tóthfalu

Muzslya

Szerednye

Az egri vár hős kapitányának, Dobó Istvánnak állítottak ünnepélyes keretek között mellszobrot szülőhelyén, az ungvári járási Szerednyén.

Erdély

Erdély

Szabadka

Erdély

Topolya

A fórum elsődleges célja a mangalicatenyésztés magyarországi és vajdasági gyakorlatának bemutatásával a tapasztalatok megismerése és azok kicserélése irányul

Kolozsvár

Zenta

Szabadka

Muzslya

Ada

Dunaszerdahely

Kishegyes

Magyarkanizsa

Póla (Pula)

A pulai Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület tagjai február 12-én farsangi mulatságot rendeztek. Vasárnap délután gyermek és felnőtt álarcosok töltötték meg vidámsággal az egyesület székhelyét. A résztvevők végigvonultak az utcán, hogy a lakosság egy részének bemutathassák ötletes jelmezeiket.

Milanovac

A Verőce-Drávamente Megyei Magyarok Közössége a múlt pénteken, február 10-én első alkalommal szervezte meg a Téli Magyar Nap elnevezésű rendezvényt. A kultúrműsor előtt az egyesület tagjai beszámoló közgyűlést tartottak, és az idei tervekről is beszéltek.

Dunaszerdahely

Tornalja

Nyitra

Pozsony

Újvidék

Kassa

Újvidék

Ungvár

Aláírásgyűjtést indított hétfőn a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) az ukrajnai kisebbségek oktatási és nyelvi jogainak tervezett szűkítése ellen.

Pozsony

Erdély

Csap

A magyar kormány támogatásával létrehozott magyar közösségi házat avattak a kárpátaljai Csapon

Nagymegyer

Beregszász

Kollektív ülést tartott a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége

Ójankovác

Az elmúlt néhány évben a legnagyobb gondot a fiatalok kivándorlása jelenti. A jobb élet, a több munkalehetőség reményében vándorolnak ki külföldre egyedül, családostól egyaránt. Ójankovác utcái is egyre üresebbek.

Vörösmart

Február 6-án érdekes és látványos elemekkel egybeszőtt bábszínházra került sor a Vörösmarti Általános Iskolában. A gyerekek nagy örömére újra ellátogattak a Kalap Jakab Bábszínház tagjai Budapestről, akik a Macskamese című bábelőadásukat adták elő.

Pélmonostor

A pélmonostori Franjo Tuđman Általános Iskola 8. osztályos tanulója, Farkas Marina tíz éve jár gimnasztikára. Számára nagyon sokat jelent ez a hobbi és lapunknak örömmel mesélt sikerélményeiről

Pélmonostor

A minap Lakatos Istvánnal beszélgettem, aki nagy örömmel mesélt nekem legnagyobb szenvedélyéről, a horgászatról. Amikor csak teheti, kimegy a természetbe és a szabadidejét a vízparton tölti.

Komló

Horvátországi magyarjaink is részt vettek a versenyen

Csap

1956-os emléktáblát avatott Gulyás Gergely a kárpátaljai Csapon. Szűcs Sándornak, a záhonyi vasútállomás 1956-os főnökének tiszteletére avatott emléktáblát csütörtökön a hős vasutas szülővárosában, a kárpátaljai Csapon Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke.

Budapest

A Pesti Vigadó színpadán a Bartók Béla komolyzenei tehetségkutató vetélkedő döntősei. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség által életre hívott Bartók Béla komolyzenei tehetségkutató vetélkedőt 2016-ban második alkalommal szervezték meg.

Ungvár

A nyelvhasználati jogok tervezett korlátozásáról tanácskoztak kárpátaljai nemzetiségi szervezetek és Kárpátalja megye vezetői Ungváron

Ungvár

Aláírásgyűjtés oktatási és nyelvi jogaink védelmében

Ada

Dunaszerdahely

Beregszász

Ungvár után Beregszászban, a Rákóczi-főiskolán is bemutatja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) tagjainak elmúlt évi munkáiból összeállított összegző kiállítását.

Ada, Mohol

Dunaszerdahely

Kassa

Topolya

PÉLMONOSTOR

A Baranya Turisztikai Egyesület és Pélmonostor város társszervezésében január 25-én került megrendezésre az első baranyai varró. Az eseményt a pélmonostori Néprajzi Központban tartották.

Hercegszöllős

A pélmonostori Oaza egyesület kezdeményezésére Hercegszöllősön január 26-án kreatív műhelyre került sor, amelyen részt vettek a Hercegszöllősi Mihály Magyar Ifjúsági Szervezet és a kői Tánc Magyar Kultúregyesület tagjai is.

Daruvár

A daruvári Prosvjeta szerb kultúregyesület szervezésében január 28-án került sor a Svetosavska akademija elnevezésű rendezvényre, amelyen a Grubisno Polje-i Magyarok Közösségének és a Bjelovári Magyarok Közösségének tánccsoportjai is szerepeltek.

Mokcsamogyorós

Beregszász

A Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) tagjainak munkáiból nyílt kiállítás Beregszászban.

Ungvár

A pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes január 28-án Ungváron vendégszerepelt a Megyei Filharmóniában. A rendezvény a magyar kultúra napja apropóján került megrendezésre a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezete, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület és Bicske városá­nak közös szervezésében.

Ungvár

A kárpátaljai magyar pedagógusok ukrán nyelvtudását vizsgálta volna az állam

Zenta

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanárai által alapított InGenium Alapítvány a múlt hét végén tartotta meg a zentai Royal Hotelben az idei jótékonysági bálját

Királyhelmec

Galánta

Szabadka, Népkör Magyar Művelődési Központ

Vőfélybált tartottak a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. Az eseményre Vajdaság több településéről és Magyarországról is érkeztek ceremóniamesterek.

Pozsonypüspöki

Pozsony

kárpótlás

Dunaszerdahely

Baranya

Vince, ki a borok szentje: a telet tanítja rendre. Mint a jó borok a hideget, Vince úgy győzi le a telet.

Pozsonypüspöki

Kijev

Magyarország reagált az új ukrán államnyelvtörvény tervezetére

Zenta

A Vajdaságban 2017. január 14-én szervezték meg a Magyar Kultúra Napja központi rendezvényét Zentán.

Ungvár

A hagyományoknak megfelelően színházi előadással méltatta a magyar kultúra napját Kárpátalja magyarsága Ungváron

Kijev

Miközben még le sem zárult az Alkotmánybíróság előtt a 2012-ben elfogadott és azóta is hatályban lévő nyelvtörvény ügyében szervezett eljárás Kijevben – Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa (parlamentje) hivatalos honlapja szerint 2016. december 19-én parlamenti képviselők egy csoportja új nyelvtörvénytervezetet nyújtott be 5556-os számmal és Закон України «Про мови в Україні» (Ukrajna törvénye a nyelvekről Ukrajnában) címmel.

Gyergyószentmiklós

Szabadka

Vajdasági Magyar Művészeti Díjat vehetett át munkásságáért Horváth Emma, az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör elnöke

Budapest

A Példakép Alapítvány tavaly a határon túli fiatal magyar vállalkozók között kereste a példaképeket

Ludas

A természetbarátok lékvágással óvják a Ludasi-tó élővilágát

Beregszász

A beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége január 22-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepséget, valamint kiállítást a Pásztor Ferenc Házban.

PÉLMONOSTOR

A Pélmonostor MKE megalakulása óta szervezi a hagyományos disznótort. Így történt ez idén is, amikor január 15-én összegyűlt a szorgos kis csapat, és együtt elevenítették fel ezt a falusi szokást.

Beregszász

Tízéves születésnapját ünnepelte a Kokas Banda január 21-én Beregszászban. Az ünnepi koncertet a magyar kultúra napja méltatásaként a Pro Cultura Subcarpathica szervezte.

Bátyú

A magyar kultúra napját méltatták Bátyúban

Kézdivásárhely

Horvátország

Az Eszék-Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a napokban hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy a pélmonostori rendőrség hatáskörébe tartozó településeken 2017. január 10-től ellenőrzik a bejelentett lakcímeket. Azokat a személyeket, akik nem élnek az adott lakcímen és nem jelezték a megváltozott körülményeket, a szabályoknak megfelelően, a rendőrség kijelenti lakcímükről.

ÓJANKOVÁC

Ójankovácon karácsony másnapján, István napon hagyományosan megtartották a magyar nyelvű szentmisét. Az anyanyelven celebrált mise rendkívül fontos a helyi lakosság számára, hiszen évente csak néhányszor van alkalmuk erre.

Horvátország

Kedden a reggeli órákban munkába álltak a magyarországi jégtörő hajók a Duna horvát-szerb határszakaszán. Az 1998-ban aláírt háromoldalú egyezmény alapján a magyar, a horvát és a szerb felek megállapodtak, hogy szükség esetén a közös érdekeltségű Duna szakaszon magyar hajók látják majd el a jég elleni védekezést.

Horvátország

Hétfőtől tilos szabadon tartani a baromfit a madárinfluenza terjedése miatt.

Buzsák

A Grubisno Polje-i Magyarok Közösségének és a Bjelovári Magyarok Közösségének tánccsoportjai január 13-15 között Buzsákon jártak, ahol a község polgármesterének, Kara Lajosnak jóvoltából tánctábort szerveztek a részükre.

Újbezdán

Újabb könyvadományok Magyarországról Az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület tavaly júniusban a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából alapította meg a gyermek- és ifjúsági könyvgyűjteményét.

Belgrád

Ünnepi megemlékezéseket tartanak Magyarországon és világszerte a magyar kultúra napja alkalmából a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet szervezésében.

Ludas

Snapliztak, heteseztek, majd filkóztak napokon keresztül a 13. ludasi kártyaverseny résztvevői.

Péterréve

Pillepalackok értékesített kupakjaiból lett speciális számítógépe egy péterrévei vak kisfiúnak.

Bácskossuthfalva

Széles körű összefogásnak köszönhetően indult be hétfőn Bácskossuthfalván a nappali melegedő.

Ungvár

„Idén kemény harc vár ránk a magyar nyelvű oktatási rendszer védelmében”. Évértékelő dr. Brenzovics László parlamenti képviselővel, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével

Óbecse

A Than műhely és Than emléktábor a Nemzeti Tehetség Program keretén belül valósul meg 2017. januárjától májusáig.

Mezőgecse

Rimaszombat

Komárom

Kolon

Gúta, Nyitracsehi

Párkány

Erdély

Dunaszerdahely

Horvátország

Ha segíteni szeretnél, hozz egyet!

Dunaszerdahely

Kolozsvár

Kishegyes

A téli szünidőt sok gyerek a számítógép előtt tölti. A Nők Kishegyesi Fóruma ez ellen szeretett volna tenni, amikor megszervezték a szünidei programsorozatot a székházukban.

Óbecse

Az óbecsei Ökobecse Polgári Egyesület már évek óta újrahasznosított anyagokból épít madáretetőket, hogy segítsen az állatokon.

Kárpát-medence

A Kárpát-medence magyarok lakta vidékein élő ötszáz önkéntes részvételével mindenki számára hozzáférhető hangos biblia készült

Szabadka

Az Anima Állatvédő Egyesület kezdeményezi a petárdahasználat korlátozását

Csantavér, Tornyos

Csapatunk január 5-e és 8-a között, kihasználva a téli szünet adta lehetőségeket, téli programot szervezett tagjai számára.

Magyarkanizsa

Szakmai tanácskozással zárult az a Képesség- és személyiségfejlesztés elnevezésű program, amelyet a projekt hordozója, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ a NIS Szerbiai Kőolajipari Részvénytársaság pályázati támogatásából valósított meg.

Topolya

Topolya központjában már csaknem harminc éve rendszeresen használt erdeifülesbagoly-telelőhely található, melyet egyre nagyobb érdeklődés övez.

Zenta, Művelődési Ház

Háromnapos intenzív próbafolyamatot követően vasárnap este a zentai Művelődési Házban tartott műhelybemutató koncertet a Vajdasági Nagyzenekar Brasnyó Antal vezetésével és Csizmadia Anna vendégszereplésével.

Dunaszerdahely

vetélkedő

Pozsonyeperjes

emlékműavatás

Zenta

Szentmihály

A bánáti Szentmihályon a nagy hideg ellenére, a hétvégén megtartották a galambászok és kisállattenyésztők hagyományos év elejei kiállítását és börzéjét.

Szabadka

A Szabadka melletti külső helyszíneket is figyelembe véve – Újvidék, Nagybecskerek és Zenta – mintegy 200 pedagógus jelentkezett a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a Magyar Nemzeti Tanács által szervezett Téli Egyetem nevű akkreditált képzéssorozatra.

Munkács

Emlékparkot avattak Gulácsy Lajos néhai kárpátaljai református püspök emlékére Munkácson

Ungvár

Megnyitották a reformáció emlékévét Kárpátalján. Az esemény öt kárpátaljai protestáns egyház szervezésében jött létre.

Zenta

Sokrétű természettudományi és képzőművészeti foglalkozások, kiváló hangulatú kísérőprogramok és életre szóló barátságok jellemezték az idei Bolyai Téli Tábort

Magyarkanizsa

Mázlistának nevezhetjük-e azt, aki gondozásra szorul, elveszítette a hozzá legközelebb állókat, kinevetik a lányok vagy nem fogadja be a társadalom, mert más mint az átlagember, fogyatékkal él? Már hogyne volna mázlista!

Marosvásárhely

Marosvásárhely

Kolozsvár

Orom

Magyarország

Szabadka

Dunaszerdahely

Iringó

Kolozsvár

Erdély

Szabadka

Betlér

Betlér

Szentmihály

Baranya

Horvátország vidéki turizmusának Napraforgója díjátadó ünnepség

kultúra

Szabadka

Interjú Dobai István atyával

Dunaszerdahely

Csallóközi

Románia

Hertelendifalva

Kishegyes

Erdély

Dunaszerdahely

koncert

Temesvár

Zombor

Salánk

Magyarországi önkormányzatok támogatásával épült óvodát avatott fel Kövér László a kárpátaljai Salánkon

Simoni

Ungvár

Kiemelkedően színvonalas volt az idei döntő. II. Bartók Béla Komolyzenei Tehetségkutató Verseny

Ungvár

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségé az idei Duna-díj

Ungvár

A megyei tanács is kiáll a nemzeti kisebbségek anyanyelvhasználati jogaiért

Ungvár

Heves viták az oktatási törvény tervezete körül

Románia

Fülek

Óbecse

Beregszász

Évzáró közgyűlést tartott a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT)

Fülek

jdj

Dunaszerdahely

vetélkedő

Kecskemét

Segítség a Beregszászi Művészeti Iskolának. A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület hagyományos, adventi jótékonysági koncertjén ezúttal a kárpátaljai gyermekekért csendült fel a muzsika.

Beregszász

Oklevélátadó ünnepséggel zárták az első magyarnyelv-tanfolyam kurzusait

Munkács

Szociális műhelyeket nyitnak fogyatékkal élők számára Munkácson

Budapest

Fórumok és pályázatok a kárpátaljai vállalkozókért

Zenta

Medvesalja

jdj

Rimaszombat

jdj

Budapest

Mintegy hatvan kárpátaljai művész festményét és grafikáját mutatja be az a Magyarság Házában nyílt, Évszázados múltú, magyar gyökerű kárpátaljai festőművészetcímű csoportos kiállítás, amelynek képeit a Kárpátaljáért Felelős Kormánybiztosság vásárolta meg 50 ezer euró (15,6 millió forint) értékben az alkotóktól.

Magyarkanizsa

Óbecse

Ungvár

Kárpátaljai látogatócsoport az Európai Parlamentben. Bocskor Andrea képviselő meghívására kárpátaljai magyar pedagógusok, főiskolai tanárok és civil aktivisták 34 fős csoportja tett látogatást minap az Európai Parlamentben (EP).

Muzslya

Interjú Kalapis Stojan atyával (a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöke, és az Emmausz Kollégium igazgatója)

Ungvár, Nagydobrony, Csap

Kárpátalján járt a Magyar Népmese Színház

Rimaszombat

Holló

Rimaszombat

Holéczy

Zenta

Beregszász

Megkötötték a szerződéseket az Egán Ede-program nyertes vállalkozói

Visk

Tűzvész pusztított a „Visk” Jótékonysági Alapítvány székházában

Budapest

Bíró Szabolcs

Ungvár

Hetven éve a magyarságért – alapításának 70. évfordulóját ünnepelte a Dayka Gábor Középiskola

Beregszász

Fennállásának negyed évszázados évfordulóját ünnepelte a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) december 3-án. Az ünnepségnek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriuma adott otthont.

Magyarkanizsa

Horgos mellett, Domus Pacis lelkigyakorlatos ház

A Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) adventi lelkinapot szervezett a Horgos melletti Domus Pacis lelkigyakorlatos házban, november 26-án.

Beregszász

Közös advent Beregszászban

Ungvár

„Diákok voltak. És ők csinálták a dicsőséges forradalmat!” Rendhagyó történelem- és irodalomórák ’56-ról

Ungvár

Bemutatásra került Stras­bourg­ban, az Európai Par­la­ment Kisebbségi Munkacsoportjának ülésén a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, valamint a Ho­din­ka Antal Kutatóintézet és a Lehoczky Tivadar Kutatóintézet által elkészített és benyújtott, Ukrajnáról készült árnyékjelentést arról, hogy a kisebbségeket megilletően jogok hogyan és milyen mértékben érvényesülnek az országban.

Beregszász

Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán Kovács Ádám Zoltán, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkára, valamint Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány elnöke aláírták a negyedik keretmegállapodást a Keleti Partnerség programjának folytatásáról.

Újvidék

Az EUTEKA és a TACSO szervezésében november 24-én az Újvidéki Egyetem Rektorátusának olvasótermében EU-s alapok – projektek és partnerség címmel egynapos képzést tartottak a könyvtárak, a civil szervezetek és a helyi médiák képviselői számára.

Zenta

A Zentai Fogyasztóvédelmi Központ a hétvégén ünnepelte meg fennállásának tizedik évfordulóját.

Tornyos

Négy évtizedes néprajzi gyűjtőmunka eredménye egy helyen

Doroszló

Bemutatkozó estet tartottak a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületben a szenttamási Gion Nándor Emlékház munkatársai.

Dunaszerdahely

drukkerek

Kolozsvár

Pár napja jelentette be Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, illetve Fülöp Attila helyettes államtitkár a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról szóló 2011. évi CLXXXI. törvény, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati kiírásaira vonatkozó rendelet tervezett módosításait. Ezáltal várhatóan jelentősen csökkennek majd a civil szervezetekre háruló adminisztrációs terhek és egyszerűbb lesz az egyesületek, alapítványok bejegyzési, illetve változásbejegyzési eljárása is. A témában Soltész Miklós exkluzív interjút adott a PolgárPortálnak.

Szolyva

Megszólalt történelmünk – a kárpátaljai magyarság 1944-es tragédiája

Beregszász

Több mint 300 kárpátaljai magyar gazdálkodó és mezőgazdasági vállalkozó írt alá csaknem 600 millió forint összértékben pályázati szerződést november 26-án Beregszászban az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program keretében.

Nagybecskerek

Nagybecskereken, a Szathmáry Karolina Kollégiumban tartották meg ma 16. alkalommal a Délvidéki Háló találkozót

Szabadka

Családi történeteken és szubjektív beszámolókon keresztül ismerkedtek meg a háromfős középiskolás csapatok 1956 eseményeivel.

Erdély

Ungvár

Magyarország támogatja Ukrajna európai uniós tagságát – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután tárgyalt Volodimir Hrojszmannal. Az ukrán kormányfő szerint fokozni kell a magyar–ukrán együttműködést.

Bácsfeketehegy

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat az idén is megszervezte a Mindent értük, semmit helyettük elnevezésű alkotótáborát.

Zenta

Kedden este a Zentai Alkotóházban Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, muzeológus tartott ismeretterjesztő előadást Megszentelt emlékeink címmel az Éld az életed Egyesület által szervezett Életmód egy órában sorozat keretein belül.

Topolya

Milyen igényeik vannak a nagycsaládosoknak? Milyen problémákkal találják magukat szemben? Milyen jogi és szociális helyzetben vannak? Milyen segítségre számíthatnak Szerbiában? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ Topolyán a Nagycsaládok Szerbiában elnevezésű konferencián

Törökbecse

A Törökbecsétől keletre elterülő Sóskopó Speciális Természeti Rezervátum látogatóközpontjánál a törökbecsei vadászegyesület szervezésében idén is megtartották az egyre népszerűbb Darufesztivált.

Ada

A múlt év végén kezdte meg működését Adán és Törökfaluban a települési értéktárbizottság a Vajdasági Magyar Értéktár keretében.

Csíkszereda

Szolyva

Kárpátaljai magyar férfiak elhurcolására emlékeztek Szolyván

Erdély

Erdély

Ungvár

A magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) Külhoni Programjához csatlakozva a budapesti Semmelweis Egyetem (SE) Hallgatói Önkormányzata négynapos egészségügyi mérést végez Kárpátalján november 18–21. között.

Újvidék

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium, így a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia is idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját.

Baja

A bajai székhelyű Bácskai Civil Szervezetek Szövetsége szervezésében november 12-én tartották meg a Civilek XV. Határ Menti találkozóját

Ada

A márciustól októberig tartó versenyidény során a ligaküzdelmekben, az országos bajnokságon és a világkupán is jól szerepeltek az Ada Aeroklub repülőmodellezői

Nagydobrony

A november 16-án Nagydobronyban átadott épület a Külhoni Szakképzés Éve program keretén belül, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Tervben az intézményre bízott szakképzési feladat megvalósítása, a helyi farmergazda képzés beindítása érdekében épült.

Marosvásárhely

Kijev

Mégis tárgyalni fogja a bíróság Brenzovics László és Anton Kissze parlamenti képviselőknek a miniszteri kabinetnek a nemzetiségek jogait sértő rendelkezése ügyében benyújtott keresetét – tájékoztatta lapunkat a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség.

Bácsfeketehegy

Szombaton délelőtt gyerekekkel és fiatalokkal telt meg a bácsfeketehegyi (feketicsi) Kultúrotthon. A Feketics Művelődési Egyesület és a Bácsfeketehegyi Asztaliteniszklub szervezésében asztalitenisz bajnokságra került sor.

Tiszakálmánfalva

Az idén tízéves az általános iskolás tanulók zenés-énekes vetélkedője. A rendezvényt a tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében szombaton tartották meg a helyi Katolikus Kör épületében.

USA

Ha az ember nyitott szemmel jár-kel a világban, nem fél a kihívásoktól, és egy nagy adag bátorsággal is fel van vértezve, előbb-utóbb megtalálják a lehetőségek.

Udvarnok

Szombaton tartották meg Udvarnokon a VI. Szűcs Imre Gyermekversmondó versenyt.

Szabadka

Az Észak–bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében szombaton 21. alkalommal szervezték meg a hagyományos Kárpát–medencei honismereti versenyt

Somorja

Lekenye

Buzita, Szepsi

Beregszász

November 10. és 12. között került megrendezésre a „Pro agricultura Car­pathi­ca” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány szervezésében a Pro­Agri Napok rendezvénysorozat a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában, amelynek keretében több mint 100 mezőgazdaságban tevékenykedő gazda 18 előadás segítségével gyarapíthatta ismereteit a gyümölcs-, a szamóca- és a fóliasátras termesztésről.

Beregszász

Tizenharmadszor került megrendezésre a magyar tudomány napja alkalmából megszervezett Fiatal Kárpátaljai Magyar Kutatók Konferenciája, amelyre a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány és a Rákóczi-főiskola szervezésében került sor az említett főiskolán.

Érsekújvár

Berzéte

Beke Beáta

Ungvár

Nyílt levél Petro Porosenkónak, Ukrajna elnökének. Larisza Nyicoj írónő, Ukrajna Kulturális Minisztériumának az ukrán nyelv minél szélesebb körű használatáért dolgozó koordinációs tanácsának tagja nyilvánosan aggódik a kárpátaljai magyarok integrációja miatt.

Magyarkanizsa

A községbeli oktatási és nevelési intézmények dolgozói a Művészetek Háza színháztermében lélekemelő műsor keretében ünnepelték meg november 8-át, a pedagógusok napját.

Marosvásárhely

Aknaszlatina

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) november 5–6-án tartotta meg alapszervezeti elnökeinek év végi konferenciáját a felső-Tisza-vidéki Aknaszlatinán. Az eseményen a kárpátaljai magyarság anyanyelven való oktatásának kérdéséről, az ukrán–magyar kapcsolatról, a magyar kormány által nyújtott támogatásokról.

Beregszász

November 7-én került sor az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Központ által meghirdetett pályázat turisztika kategóriájában nyertes pályázók szerződéseinek aláírására a Rákóczi-főiskola átriumában.

Beregszász

„... köszönetet mondok a Mindenhatónak, amiért az elmúlt évtizedekben ott lehettem a nemzeti elkötelezettségűek között”. Interjú Milován Sándorral, a KMKSZ tiszteletbeli elnökével

Ungvár

Harc a nemzetiségek jogainak szűkítése ellen

Erdély

Erdély

Szabadka

A közelmúltban jelent meg mgr. Hulló István biológusnak, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatójának a legújabb kötete Palics madárvilága címmel. Ennek kapcsán madármegfigyelésről és -kutatásról

Zenta

A magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016 — A külhoni magyar fiatal vállalkozók éve elnevezésű programja keretében Zentán is bemutatkoztak

Muzslya

A jószágtartás hagyományainak a felelevenítése mellett a kis, falusi közösségek termékeinek bemutatására is alkalmat adott a muzslyai Pásztornap.

Doroszló

A doroszlói Szent Imre herceg nevét viselő 1754-ben épült katolikus templom napja, a templombúcsú alkalmából szombaton Verebélyi Árpád, Doroszló és Gombos plébánosa ünnepi szentmisét celebrált

Martonos

Magyarkanizsa község egyik legrégebb óta létező önkéntes tűzoltó egyesülete, a martonosi fennállásának 125. évfordulóját ünnepelte szombaton egész napos programsorozattal.

Munkács

Életének 92. évében vasárnap elhunyt Gulácsy Lajos, a Kárpátaljai Református Egyház nyugalmazott püspöke.

Aknaszlatina

A kárpátaljai magyarság anyanyelven történő oktatáshoz való jogainak szűkítésére irányuló kijevi törekvésekkel és a magyar kormány által a magyar közösségnek nyújtott gazdaságfejlesztési támogatás felhasználásával kapcsolatos kérdéseket vitatta meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapszervezeti elnökeinek éves konferenciája szombaton Aknaszlatinán.

Dunaszerdahely

Gál Tamás

Dunaszerdahely

Kolozsvár

Újvidék

Még a fénykép sem fekete-fehér: Megannyi árnyalata van. Az emberi sorsoknak, történeteknek, a való világnak, világunknak – még inkább.

Határtalanul

Somorja

Neszméri Tünde

Nagykapos

Beregszász

Két kárpátaljai vállalkozó az idei Példaképek között

Szeged

A szegedi Tisza-parti Általános Iskola, a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület és a Lengyel–Magyar Kulturális Egyesület közös szervezésében immár nyolcadik alkalommal került sor a Görgey Artúr Történelemversenyre, melynek témája az idén a lengyel–magyar kapcsolatok voltak.

nyelvrendőrsg

Domus Pacis lelkigyakorlatos ház

Eredményes, műhelymunkával és záradékok megfogalmazásával gazdagított, megbeszélést szervezett a Keresztény Értelmiségi Kör a Vajdaságban működő vallási, egyházi, társadalmi kérdésekkel is foglalkozó civil szervezetek, egyesületek, tömörülések részvételével.

Bácskertes

Szombaton Bácskertesen (Kupuszinán) tartották a Fúvós Zenekarok X. Nemzetközi Fesztiválját.

Vajdaság

Pancsova

Dunaszerdahely

Magyarközi találkozó

Székelyföld

Újvidék

Ungvár

Nem korlátozhatják a kisebbségek jogait Ukrajnában! Bocskor Andrea sajtóközleménye

Erdély

Beregszász

Nehéz helyzetben a kárpátaljai magyar oktatás

Zenta

Pécs

Nagyfödémes

Csemadok

Komárom

Lehár verseny

Csíkszereda

Zenta

Kárpát-medence

A Rákóczi Szövetség jóvoltából több mint 6500 diák ünnepelhet a Kárpát-medence különböző helyszínein

Budapest

Gloria Victis

Gömör

Adomány érkezése Gömörbe

Felsőszeli

Kukoricafosztás, ének és muzsika mellett

Párkány

Szivárvány kórus

Szabadka

Rimaszombat

Komárom

Laboda Róbert

Beretke

Benedek László

Pozsony

Balog Zoltán pozsonyi tartózkodása során találkozott Menyhárt Józseffel

Búcs

Szalai Erika

Nemesradnót

Homoly Erzsó

Ungvár

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékjelét avatták az Ungvári Nemzeti Egyetemen

Budapest

és a nyelvhasználat

Erdély

Nyíregyháza

1956-60 - Forradalmi emlékkiállítás nyílt kárpátaljai művészek munkáiból Nyíregyházán

Csíkszereda

Magyarkanizsa, Ilonafalu

Bácsfeketehegy

Zselíz

Csonka Ákos

Galánta

Csemadok díjak

Kolozsvár

Ada

Vajdaság

Kingyes

Feszty-emlékév: pályázati pénzekből újítanák fel a volt kingyesi művésztanyát

Rimaszombat

Kezdj okosan! - konferencia - harmadszor

Pozsony

Újabb reform készül az oktatásügyben

Galánta

Múzeumpedagógiai foglalkozások a Galántai Honismereti Múzeumban

Nagymegyer

Menyhárt, MKP

Beregszász

Kárpátaljai fiatalok a kárpátaljai fiatalokért. Közgyűlést tartott a KMKSZ ISZ

Beregszász

A kuratórium döntött a turisztikai pályázatokról. „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány

Zobor-vidék

A zoboralji beiratkozások margójára

Dunaszerdahely

Bíró Szabolcs

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Török Levente

Dunaszerdahely

Virágh Mária

Temesvár

Rozsnyó

Nagyapáink örökségét viszik tovább

Szürte

Járható út és tiszta ivóvíz kellene a legtöbb községben. Magyar polgármesterekkel találkozott a KMKSZ ungvári járási frakciója

Ungvár

Növekvő magyarellenesség, zsugorodó kisebbségi jogok Ukrajnában

Brüsszel

II. Kárpátalja Nap Brüsszelben. Október 11-én került sor az Európai Unió fővárosában a II. Brüsszeli Kárpátalja Nap című rendezvényre.

Ipolynyék

Bátorkeszi

Pozsony

Kolozsvár

Erdély

Beregszász

Kétnapos nagyszabású Kárpát-medencei tudományos konferenciát szerveztek Beregszászban. November 4–5. között az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (II. RFKMF) történészszimpóziumot tartottak. A nemzetközi esemény a főiskola és a GENIUS Jótékonysági Alapítvány közös szervezésében valósult meg az '56-os emlékbizottság támogatásával.

Beregszász

Idén is elindultak a tanfolyamok a Rákóczi-főiskolán

Pozsony

Nagyszőlős

„A balsors csapásaiból is eredhetnek magas érzelmek”. ᾿49-es vértanúinkról emlékeztek meg Nagyszőlősön

Erdély

Feketetó

Szabadka

Beregszentmiklós

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete idén ötödik alkalommal szervezte meg tagcsaládjai számára őszi nagycsaládos hétvégéjét.

Románia

Erzsébetlak

Erdély

Mohol

A hétvégén Moholon, a Tisza-parti kiserdőben húsz helybeli óvodásnak tartottak ismeretterjesztő foglalkozást a madarak gondozásáról és védelméről a Zöldike természetvédelmi civil szervezet aktivistái.

A referendum sikeressége egy olyan lavinát indíthat el Európa-szerte, amely elsöpörheti az emberek ellenében folytatott befogadáspolitikát, tehát nemcsak a demokráciában létező jogaink és kötelességeink miatt kell a legjobb szándékunk szerint részt venni a referendumon, hanem azért is, mert történelmet írhatunk, ha nagy többségbe kerülnek a „nem” szavazatok – mondta lapunknak Nagy Ervin filozófus, író, a PolgárPortált kiadó OIKOSZ Alapítvány elnöke, akit a népszavazás lehetséges kimeneteleiről kérdeztünk.

Erdély

Topolya, Művelődési ház

Az elmúlt hétvégén a topolyai mozi előcsarnokában zajlott a II. baba-, gyerekruha- és játékbörze.

Érsekújvár

A verseny abszolút győztese a szentpéteri származású, budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanuló, a Virtuózok elnevezésű magyarországi televíziós tehetségkutató műsorból is ismert Sárközi Xénia lett.

Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy

Bácsfeketehegy

Tanulmányi hétvégét és közgyűlést tartott a Vajdasági Pax Romana – Márton Áronról szóló vándorkiállítás nyílt Bácsfeketehegyen

Zenta

Pár hónappal ezelőtt a zentai egészségház és az önkormányzat képviselői a laikus újraélesztésre szolgáló automata külső defibrillátort helyeztek el a város piacterén.

Zenta

Az idén is több százan vettek részt a Zenta főterén megtartott autómentes napon.

Topolya

Számos művelődési, sport- és szórakoztató tartalom várta az érdeklődőket a szeptember 9-e és 18-a között zajló községnapi rendezvénysorozat keretében Topolyán és a környező településeken.

Szabadka, Városi Könyvtár

Az Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör kedden este vendégül látta a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületét.

Versec

Harmadik osztályba jártam, amikor Vajdaságról tanultam. Vastag kartonpapírt kellett vinnünk az iskolába, arra rajzoltuk tartományunk térképét.

Zselizt

017. június 8–10.

Karácsfalva

Kettős ünnep a Sztojka-líceumban. A tanévnyitó mellett új tornaterem, tanuszoda és kollégium átadását ünnepelték szeptember 18-án a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban.

Csóka

Csókán a hétvégén az Orpheus Művelődési Egyesület In vino veritas címmel rendezte meg hagyományos kórustalálkozóját.

Erdély

Magyarkanizsa

Szeptember 17-étől 22-éig Magyarkanizsa is bekapcsolódik abba a rendezvénysorozatba, amelynek célja felhívni a figyelmet a környezettudatos életmód és az autómentes közlekedés előnyeire.

Vajdaság

Dr. Silling Léda néprajzkutató, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársa. Egyebek mellett kutatási területéről, valamint a népi műemlékvédelem keserédes feladatairól mesélt nekünk.

Torontálvásárhely

Szeptember 24-én és 25-én rendezik meg Torontálvásárhelyen a sorrendben 21. VIVE magyarnóta- és csárdásfesztivált.

Doroszló

Két nap alatt, szeptember 7-én és 8-án csaknem 10 000 hívő járt a doroszlói Szentkúton Kisboldogasszony ünnepén.

Kolozsvár

Szabadka

Telt ház előtt léptek fel budapesti kántorok a szabadkai városházán szerdán este, a koncert végén a közönség állva tapsolt.

Muzslya

A Vajdasági Magyar Civil Szövetség és a muzslyai Fókusz Klaszter Családi Gazdálkodók Egyesülete közös szervezésében a magyarországi, október másodikai kvótareferendumról szerveztek estet

Pacsér, Bihartorda, Tiszaalpár, Aranyostorda, Újszentes

Tordának hét testvértelepülése van Vajdaságban, Magyarországon és Romániában, amelyekkel szoros kapcsolatokat tart fenn.

Kishegyes

Interjú Dr. Szőke Anna óvódapedagógus, néprajzkutatóval.

Erdély

Szabadka

Vajdasági protestáns kataszter címmel jelent meg a MILKO Egyesület legújabb, a Reformáció Emlékévéhez kapcsolódó kiadványa Tómó Margaréta szerkesztésében.

Királyhalom

A Vajdasági Magyar Civil Szövetség szervezésében kedd este Királyhalmon Bencze Izabella magyarországi jogász tartott előadást a migrációról.

Románia

Toplya, Múzeum

Immár tizedik alkalommal szervezték meg a hétvégén a Fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok konferenciáját, amelyre az idén is, csakúgy mint tavaly, Topolya Község Múzeumában került sor.

Nyékinca

A bensőséges, csupán a lelkünk mélyén átélt pillanataink, érzéseink, kimondatlan szavaink lehetnének a tanúi mindannak, amit éreztünk azon a forró vasárnapon Szerémségben, Nyékincán

Rimaszombat

Homoly Erzsébet

Kassa

Balassa Zoltán

Börvinges

Magyar alkotásokat is díjaztak a kárpátaljai kisebbségi médiafesztiválon. Több magyar produkciót is díjaztak az európai országokban élő nemzetiségi kisebbségek mindennapjait és kultúráját bemutató Szülőföldem szép határa elnevezésű háromnapos nemzetközi televíziós és rádiós fesztiválon.

Császlóc

Harmadik alkalommal szervezte meg a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet – a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezetének és a Császlóci Községi Tanácsnak társszervezésében – Császlócon a Dobó-napot.

Feketics

Pénteken kezdődött és vasárnap ért véget a 45. Bácsfeketehegyi Szüreti Napok rendezvénysorozat és a 15. Bácsfeketehegyi Szőlész- és Borásztalálkozó.

Dunaszerdahely

Tilajcsik Edit

Ipolyság

Pásztor Péter

Bustyaháza

Hatodik alkalommal szervezték meg a Felső-Tisza-vidéki Magyarok Találkozóját (FELTISZA) idén Bustyaházán.

Magyarkanizsa

Kötetlen beszélgetéssel ért véget szombaton délelőtt a 64. Kanizsai Írótábor Magyarkanizsán.

Ungvár

A címben szereplő idézet akár a mottója is lehetett volna annak a zárókoncertnek, melyet Pál István Szalonna és bandája, a Técsői Banda és az aknaszlatinai Simon Ion és zenekara tartott szeptember 8-án Ungváron, a megyei filharmóniában.

Rimaszombat

Hetény

Másfél évig dolgozott Buda halála előadásán Gál Tamásnak gyorstalpaló volt képzőművészetből, amíg elkészítette a bábokat és a díszletet

Felvidék.ma

Topolya

A topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapat több mint ötvenéves múltra tekint vissza, és a csapatnak jelenleg mintegy 50–60 tagja van. Ez a szám folyamatosan változik. A minap Huber Csabával, a csapat parancsnokával beszélgettünk cserkészetről, illetve a csapathoz köthető aktualitásokról.

Pozsony

Juhász Katalin

Erdély

Beregszász, Ungvár

Magyar nyelvű továbbképzések a pedagógusoknak. Új szerepkörben a Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Intézet Beregszászi Kihelyezett Tagozata

Beregszász

Pedagógushiánnyal küzdenek a magyar iskolák

Románia

Románia

Kolozsvár

Egy ökumenikus segélyszervezetnek ajánlotta fel Ladik Katalin vajdasági származású, Budapesten élő költő, performanszművész

Óvatos becslések szerint is minden ötödik kamasz nő fel alkoholproblémával küzdő szülők gyerekeként. A téma a jelenség elterjedtsége ellenére is tabunak számít, így a kamaszok segítségkérés helyett jobb híján megpróbálnak szüleik helyett is szülők lenni. A H52 és a Kék Pont most közös csoportot indított az érintett tinédzserek számára. Békési Tímea ötletgazdával, valamint Kormos Piroska és Lovizer Dániel csoportvezetőkkel beszélgettünk az épp induló projektről.

Magyarország

Az idén ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját a zentai St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület. Az küzdelmes első évtized buktatóiról, szépségeiről, gazdasági nehézségeiről beszélt az Egyesület elnöke, Nagy Abonyi Péter, de szó esett a következő évtized terveiről is

PÓLA (Pula)

Május 8. és 9. között negyedik alkalommal tartották meg a multikulturális fesztivált Pulán, a Horvát Honvédők Otthonában. A kétnapos rendezvénysorozatot az Európa-nap alkalmából tartották.

Zenta

A szabadkai Pásztor Noémi huszonkét évesen nyerte meg a magyarországi Miss Grand Hungary szépségversenyt.

Almágy

Románia

Ungvár

Az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány meghirdette a kárpátaljai magyar mikro- és kisvállalkozások kapacitásbővítési, innovációs támogatását megcélzó, valamint a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztését segíteni igyekvő pályázatát. A részletekről Berki Mariannát, az alapítvány igazgatóját kérdeztük.

A Délvidék lesz az idei díszvendége Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényének, a Kurultajnak

Dunaszerdahely

Évről évre községről községre figyelemmel kísérhetjük őket, kacagunk a poénjaikon, tapsolunk nekik, és közben sejtjük, micsoda erőfeszítés rejlik emögött

Nagydobrony

Július 25-én indul Kárpátalján a Magyarok kenyere program

Pancsova

Szabadka

Nagyvárad

Tornalja

Éberhard

Szatmárnémeti

Rimaszombat

Románia

Nagyvárad

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Fülek

Tornalja

Léva

Interjú Ágyas Sándorral a Házi Tanítói Szolgálat vezetőjével.

Dunaszerdahely

Pozsony

Tornalja

Rozsnyó

Az egész Kárpát-medencében érnek el kiemelkedő sikereket Kanalas Zsófia, a Szabadkai Zeneiskola népzenei tanszak tanárának növendékei.

Átadták az Év praxisa a Kárpát-medencében díjakat

Szabadka

Magyar Arany Érdemkereszt elismerésben részesült Utcai Róbert csantavéri plébános

A Káplár László Jó Ember Díjat tizenegyedik alkalommal adta át a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány. A 2016. évi díjazott Tóth Péter Lóránt (Kunszentmiklós) tanár, versvándor.

A civil szféra szolgálatában – beszélgetés Fülöp Attila helyettes államtitkárral

Fodó Sándor-díjat kapott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségtől idén Héder János, a Kárpátaljai Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője, ungvári és ungtarnóci református lelkész. A főjegyző úr az ungvári református parókián öt családdal kénytelen osztozni, egy kétszobás lakrészben lakik feleségével és két fiával.

Ürményháza

Pancsova

Gyorsan változó korunk óhatatlan hozadéka a megújulás és a változtatás kényszere, legyen szó technológiáról, környezetvédelemről vagy szemléletbeli kérdésekről. Hogy miként nézhet szembe hatékonyan és eredményesen a kihívásokkal egy irodatechnikai cég, arra Patkó Zsolt, a GLOBAL-UNION kereskedelmi vezetője válaszolt.

Jó, ha van egy közösség, ahova tartozhatunk – mondja Gajda Nóra a Kolibri Nagycsaládosok Egyesületének vezetője.