Kijev

Mégis tárgyalni fogja a bíróság Brenzovics László és Anton Kissze parlamenti képviselőknek a miniszteri kabinetnek a nemzetiségek jogait sértő rendelkezése ügyében benyújtott keresetét – tájékoztatta lapunkat a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség.

Bácsfeketehegy

Szombaton délelőtt gyerekekkel és fiatalokkal telt meg a bácsfeketehegyi (feketicsi) Kultúrotthon. A Feketics Művelődési Egyesület és a Bácsfeketehegyi Asztaliteniszklub szervezésében asztalitenisz bajnokságra került sor.

Tiszakálmánfalva

Az idén tízéves az általános iskolás tanulók zenés-énekes vetélkedője. A rendezvényt a tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében szombaton tartották meg a helyi Katolikus Kör épületében.

USA

Ha az ember nyitott szemmel jár-kel a világban, nem fél a kihívásoktól, és egy nagy adag bátorsággal is fel van vértezve, előbb-utóbb megtalálják a lehetőségek.

Udvarnok

Szombaton tartották meg Udvarnokon a VI. Szűcs Imre Gyermekversmondó versenyt.

Szabadka

Az Észak–bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében szombaton 21. alkalommal szervezték meg a hagyományos Kárpát–medencei honismereti versenyt

Somorja

Lekenye

Buzita, Szepsi

Beregszász

November 10. és 12. között került megrendezésre a „Pro agricultura Car­pathi­ca” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány szervezésében a Pro­Agri Napok rendezvénysorozat a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában, amelynek keretében több mint 100 mezőgazdaságban tevékenykedő gazda 18 előadás segítségével gyarapíthatta ismereteit a gyümölcs-, a szamóca- és a fóliasátras termesztésről.

Beregszász

Tizenharmadszor került megrendezésre a magyar tudomány napja alkalmából megszervezett Fiatal Kárpátaljai Magyar Kutatók Konferenciája, amelyre a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány és a Rákóczi-főiskola szervezésében került sor az említett főiskolán.

Érsekújvár

Berzéte

Beke Beáta

Ungvár

Nyílt levél Petro Porosenkónak, Ukrajna elnökének. Larisza Nyicoj írónő, Ukrajna Kulturális Minisztériumának az ukrán nyelv minél szélesebb körű használatáért dolgozó koordinációs tanácsának tagja nyilvánosan aggódik a kárpátaljai magyarok integrációja miatt.

Magyarkanizsa

A községbeli oktatási és nevelési intézmények dolgozói a Művészetek Háza színháztermében lélekemelő műsor keretében ünnepelték meg november 8-át, a pedagógusok napját.

Marosvásárhely

Aknaszlatina

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) november 5–6-án tartotta meg alapszervezeti elnökeinek év végi konferenciáját a felső-Tisza-vidéki Aknaszlatinán. Az eseményen a kárpátaljai magyarság anyanyelven való oktatásának kérdéséről, az ukrán–magyar kapcsolatról, a magyar kormány által nyújtott támogatásokról.

Beregszász

November 7-én került sor az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Központ által meghirdetett pályázat turisztika kategóriájában nyertes pályázók szerződéseinek aláírására a Rákóczi-főiskola átriumában.

Beregszász

„... köszönetet mondok a Mindenhatónak, amiért az elmúlt évtizedekben ott lehettem a nemzeti elkötelezettségűek között”. Interjú Milován Sándorral, a KMKSZ tiszteletbeli elnökével

Ungvár

Harc a nemzetiségek jogainak szűkítése ellen

Erdély

Erdély

Szabadka

A közelmúltban jelent meg mgr. Hulló István biológusnak, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatójának a legújabb kötete Palics madárvilága címmel. Ennek kapcsán madármegfigyelésről és -kutatásról

Zenta

A magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016 — A külhoni magyar fiatal vállalkozók éve elnevezésű programja keretében Zentán is bemutatkoztak

Muzslya

A jószágtartás hagyományainak a felelevenítése mellett a kis, falusi közösségek termékeinek bemutatására is alkalmat adott a muzslyai Pásztornap.

Doroszló

A doroszlói Szent Imre herceg nevét viselő 1754-ben épült katolikus templom napja, a templombúcsú alkalmából szombaton Verebélyi Árpád, Doroszló és Gombos plébánosa ünnepi szentmisét celebrált

Martonos

Magyarkanizsa község egyik legrégebb óta létező önkéntes tűzoltó egyesülete, a martonosi fennállásának 125. évfordulóját ünnepelte szombaton egész napos programsorozattal.

Munkács

Életének 92. évében vasárnap elhunyt Gulácsy Lajos, a Kárpátaljai Református Egyház nyugalmazott püspöke.

Aknaszlatina

A kárpátaljai magyarság anyanyelven történő oktatáshoz való jogainak szűkítésére irányuló kijevi törekvésekkel és a magyar kormány által a magyar közösségnek nyújtott gazdaságfejlesztési támogatás felhasználásával kapcsolatos kérdéseket vitatta meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapszervezeti elnökeinek éves konferenciája szombaton Aknaszlatinán.

Dunaszerdahely

Gál Tamás

Dunaszerdahely

Kolozsvár

Újvidék

Még a fénykép sem fekete-fehér: Megannyi árnyalata van. Az emberi sorsoknak, történeteknek, a való világnak, világunknak – még inkább.

Határtalanul

Somorja

Neszméri Tünde

Nagykapos

Beregszász

Két kárpátaljai vállalkozó az idei Példaképek között

Szeged

A szegedi Tisza-parti Általános Iskola, a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület és a Lengyel–Magyar Kulturális Egyesület közös szervezésében immár nyolcadik alkalommal került sor a Görgey Artúr Történelemversenyre, melynek témája az idén a lengyel–magyar kapcsolatok voltak.

nyelvrendőrsg

Domus Pacis lelkigyakorlatos ház

Eredményes, műhelymunkával és záradékok megfogalmazásával gazdagított, megbeszélést szervezett a Keresztény Értelmiségi Kör a Vajdaságban működő vallási, egyházi, társadalmi kérdésekkel is foglalkozó civil szervezetek, egyesületek, tömörülések részvételével.

Bácskertes

Szombaton Bácskertesen (Kupuszinán) tartották a Fúvós Zenekarok X. Nemzetközi Fesztiválját.

Vajdaság

Pancsova

Dunaszerdahely

Magyarközi találkozó

Székelyföld

Újvidék

Ungvár

Nem korlátozhatják a kisebbségek jogait Ukrajnában! Bocskor Andrea sajtóközleménye

Erdély

Beregszász

Nehéz helyzetben a kárpátaljai magyar oktatás

Zenta

Pécs

Nagyfödémes

Csemadok

Komárom

Lehár verseny

Csíkszereda

Zenta

Kárpát-medence

A Rákóczi Szövetség jóvoltából több mint 6500 diák ünnepelhet a Kárpát-medence különböző helyszínein

Budapest

Gloria Victis

Gömör

Adomány érkezése Gömörbe

Felsőszeli

Kukoricafosztás, ének és muzsika mellett

Párkány

Szivárvány kórus

Szabadka

Rimaszombat

Komárom

Laboda Róbert

Beretke

Benedek László

Pozsony

Balog Zoltán pozsonyi tartózkodása során találkozott Menyhárt Józseffel

Búcs

Szalai Erika

Nemesradnót

Homoly Erzsó

Ungvár

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékjelét avatták az Ungvári Nemzeti Egyetemen

Budapest

és a nyelvhasználat

Erdély

Nyíregyháza

1956-60 - Forradalmi emlékkiállítás nyílt kárpátaljai művészek munkáiból Nyíregyházán

Csíkszereda

Magyarkanizsa, Ilonafalu

Bácsfeketehegy

Zselíz

Csonka Ákos

Galánta

Csemadok díjak

Kolozsvár

Ada

Vajdaság

Kingyes

Feszty-emlékév: pályázati pénzekből újítanák fel a volt kingyesi művésztanyát

Rimaszombat

Kezdj okosan! - konferencia - harmadszor

Pozsony

Újabb reform készül az oktatásügyben

Galánta

Múzeumpedagógiai foglalkozások a Galántai Honismereti Múzeumban

Nagymegyer

Menyhárt, MKP

Beregszász

Kárpátaljai fiatalok a kárpátaljai fiatalokért. Közgyűlést tartott a KMKSZ ISZ

Beregszász

A kuratórium döntött a turisztikai pályázatokról. „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány

Zobor-vidék

A zoboralji beiratkozások margójára

Dunaszerdahely

Bíró Szabolcs

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Török Levente

Dunaszerdahely

Virágh Mária

Temesvár

Rozsnyó

Nagyapáink örökségét viszik tovább

Szürte

Járható út és tiszta ivóvíz kellene a legtöbb községben. Magyar polgármesterekkel találkozott a KMKSZ ungvári járási frakciója

Ungvár

Növekvő magyarellenesség, zsugorodó kisebbségi jogok Ukrajnában

Brüsszel

II. Kárpátalja Nap Brüsszelben. Október 11-én került sor az Európai Unió fővárosában a II. Brüsszeli Kárpátalja Nap című rendezvényre.

Ipolynyék

Bátorkeszi

Pozsony

Kolozsvár

Erdély

Beregszász

Kétnapos nagyszabású Kárpát-medencei tudományos konferenciát szerveztek Beregszászban. November 4–5. között az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (II. RFKMF) történészszimpóziumot tartottak. A nemzetközi esemény a főiskola és a GENIUS Jótékonysági Alapítvány közös szervezésében valósult meg az '56-os emlékbizottság támogatásával.

Beregszász

Idén is elindultak a tanfolyamok a Rákóczi-főiskolán

Pozsony

Nagyszőlős

„A balsors csapásaiból is eredhetnek magas érzelmek”. ᾿49-es vértanúinkról emlékeztek meg Nagyszőlősön

Erdély

Feketetó

Szabadka

Beregszentmiklós

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete idén ötödik alkalommal szervezte meg tagcsaládjai számára őszi nagycsaládos hétvégéjét.

Románia

Erzsébetlak

Erdély

Mohol

A hétvégén Moholon, a Tisza-parti kiserdőben húsz helybeli óvodásnak tartottak ismeretterjesztő foglalkozást a madarak gondozásáról és védelméről a Zöldike természetvédelmi civil szervezet aktivistái.

A referendum sikeressége egy olyan lavinát indíthat el Európa-szerte, amely elsöpörheti az emberek ellenében folytatott befogadáspolitikát, tehát nemcsak a demokráciában létező jogaink és kötelességeink miatt kell a legjobb szándékunk szerint részt venni a referendumon, hanem azért is, mert történelmet írhatunk, ha nagy többségbe kerülnek a „nem” szavazatok – mondta lapunknak Nagy Ervin filozófus, író, a PolgárPortált kiadó OIKOSZ Alapítvány elnöke, akit a népszavazás lehetséges kimeneteleiről kérdeztünk.

Erdély

Topolya, Művelődési ház

Az elmúlt hétvégén a topolyai mozi előcsarnokában zajlott a II. baba-, gyerekruha- és játékbörze.

Érsekújvár

A verseny abszolút győztese a szentpéteri származású, budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanuló, a Virtuózok elnevezésű magyarországi televíziós tehetségkutató műsorból is ismert Sárközi Xénia lett.

Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy

Bácsfeketehegy

Tanulmányi hétvégét és közgyűlést tartott a Vajdasági Pax Romana – Márton Áronról szóló vándorkiállítás nyílt Bácsfeketehegyen

Zenta

Pár hónappal ezelőtt a zentai egészségház és az önkormányzat képviselői a laikus újraélesztésre szolgáló automata külső defibrillátort helyeztek el a város piacterén.

Zenta

Az idén is több százan vettek részt a Zenta főterén megtartott autómentes napon.

Topolya

Számos művelődési, sport- és szórakoztató tartalom várta az érdeklődőket a szeptember 9-e és 18-a között zajló községnapi rendezvénysorozat keretében Topolyán és a környező településeken.

Szabadka, Városi Könyvtár

Az Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör kedden este vendégül látta a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületét.

Versec

Harmadik osztályba jártam, amikor Vajdaságról tanultam. Vastag kartonpapírt kellett vinnünk az iskolába, arra rajzoltuk tartományunk térképét.

Zselizt

017. június 8–10.

Karácsfalva

Kettős ünnep a Sztojka-líceumban. A tanévnyitó mellett új tornaterem, tanuszoda és kollégium átadását ünnepelték szeptember 18-án a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban.

Csóka

Csókán a hétvégén az Orpheus Művelődési Egyesület In vino veritas címmel rendezte meg hagyományos kórustalálkozóját.

Erdély

Magyarkanizsa

Szeptember 17-étől 22-éig Magyarkanizsa is bekapcsolódik abba a rendezvénysorozatba, amelynek célja felhívni a figyelmet a környezettudatos életmód és az autómentes közlekedés előnyeire.

Vajdaság

Dr. Silling Léda néprajzkutató, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársa. Egyebek mellett kutatási területéről, valamint a népi műemlékvédelem keserédes feladatairól mesélt nekünk.

Torontálvásárhely

Szeptember 24-én és 25-én rendezik meg Torontálvásárhelyen a sorrendben 21. VIVE magyarnóta- és csárdásfesztivált.

Doroszló

Két nap alatt, szeptember 7-én és 8-án csaknem 10 000 hívő járt a doroszlói Szentkúton Kisboldogasszony ünnepén.

Kolozsvár

Szabadka

Telt ház előtt léptek fel budapesti kántorok a szabadkai városházán szerdán este, a koncert végén a közönség állva tapsolt.

Muzslya

A Vajdasági Magyar Civil Szövetség és a muzslyai Fókusz Klaszter Családi Gazdálkodók Egyesülete közös szervezésében a magyarországi, október másodikai kvótareferendumról szerveztek estet

Pacsér, Bihartorda, Tiszaalpár, Aranyostorda, Újszentes

Tordának hét testvértelepülése van Vajdaságban, Magyarországon és Romániában, amelyekkel szoros kapcsolatokat tart fenn.

Kishegyes

Interjú Dr. Szőke Anna óvódapedagógus, néprajzkutatóval.

Erdély

Szabadka

Vajdasági protestáns kataszter címmel jelent meg a MILKO Egyesület legújabb, a Reformáció Emlékévéhez kapcsolódó kiadványa Tómó Margaréta szerkesztésében.

Királyhalom

A Vajdasági Magyar Civil Szövetség szervezésében kedd este Királyhalmon Bencze Izabella magyarországi jogász tartott előadást a migrációról.

Románia

Toplya, Múzeum

Immár tizedik alkalommal szervezték meg a hétvégén a Fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok konferenciáját, amelyre az idén is, csakúgy mint tavaly, Topolya Község Múzeumában került sor.

Nyékinca

A bensőséges, csupán a lelkünk mélyén átélt pillanataink, érzéseink, kimondatlan szavaink lehetnének a tanúi mindannak, amit éreztünk azon a forró vasárnapon Szerémségben, Nyékincán

Rimaszombat

Homoly Erzsébet

Kassa

Balassa Zoltán

Börvinges

Magyar alkotásokat is díjaztak a kárpátaljai kisebbségi médiafesztiválon. Több magyar produkciót is díjaztak az európai országokban élő nemzetiségi kisebbségek mindennapjait és kultúráját bemutató Szülőföldem szép határa elnevezésű háromnapos nemzetközi televíziós és rádiós fesztiválon.

Császlóc

Harmadik alkalommal szervezte meg a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet – a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezetének és a Császlóci Községi Tanácsnak társszervezésében – Császlócon a Dobó-napot.

Feketics

Pénteken kezdődött és vasárnap ért véget a 45. Bácsfeketehegyi Szüreti Napok rendezvénysorozat és a 15. Bácsfeketehegyi Szőlész- és Borásztalálkozó.

Dunaszerdahely

Tilajcsik Edit

Ipolyság

Pásztor Péter

Bustyaháza

Hatodik alkalommal szervezték meg a Felső-Tisza-vidéki Magyarok Találkozóját (FELTISZA) idén Bustyaházán.

Magyarkanizsa

Kötetlen beszélgetéssel ért véget szombaton délelőtt a 64. Kanizsai Írótábor Magyarkanizsán.

Ungvár

A címben szereplő idézet akár a mottója is lehetett volna annak a zárókoncertnek, melyet Pál István Szalonna és bandája, a Técsői Banda és az aknaszlatinai Simon Ion és zenekara tartott szeptember 8-án Ungváron, a megyei filharmóniában.

Rimaszombat

Hetény

Másfél évig dolgozott Buda halála előadásán Gál Tamásnak gyorstalpaló volt képzőművészetből, amíg elkészítette a bábokat és a díszletet

Felvidék.ma

Topolya

A topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapat több mint ötvenéves múltra tekint vissza, és a csapatnak jelenleg mintegy 50–60 tagja van. Ez a szám folyamatosan változik. A minap Huber Csabával, a csapat parancsnokával beszélgettünk cserkészetről, illetve a csapathoz köthető aktualitásokról.

Pozsony

Juhász Katalin

Erdély

Beregszász, Ungvár

Magyar nyelvű továbbképzések a pedagógusoknak. Új szerepkörben a Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Intézet Beregszászi Kihelyezett Tagozata

Beregszász

Pedagógushiánnyal küzdenek a magyar iskolák

Románia

Románia

Kolozsvár

Egy ökumenikus segélyszervezetnek ajánlotta fel Ladik Katalin vajdasági származású, Budapesten élő költő, performanszművész

Óvatos becslések szerint is minden ötödik kamasz nő fel alkoholproblémával küzdő szülők gyerekeként. A téma a jelenség elterjedtsége ellenére is tabunak számít, így a kamaszok segítségkérés helyett jobb híján megpróbálnak szüleik helyett is szülők lenni. A H52 és a Kék Pont most közös csoportot indított az érintett tinédzserek számára. Békési Tímea ötletgazdával, valamint Kormos Piroska és Lovizer Dániel csoportvezetőkkel beszélgettünk az épp induló projektről.

Magyarország

Az idén ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját a zentai St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület. Az küzdelmes első évtized buktatóiról, szépségeiről, gazdasági nehézségeiről beszélt az Egyesület elnöke, Nagy Abonyi Péter, de szó esett a következő évtized terveiről is

PÓLA (Pula)

Május 8. és 9. között negyedik alkalommal tartották meg a multikulturális fesztivált Pulán, a Horvát Honvédők Otthonában. A kétnapos rendezvénysorozatot az Európa-nap alkalmából tartották.

Zenta

Újvidék

Beregszász

Fohász a hazáért. Credo Művészeti Fesztivál

A szabadkai Pásztor Noémi huszonkét évesen nyerte meg a magyarországi Miss Grand Hungary szépségversenyt.

Almágy

Románia

Ungvár

Az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány meghirdette a kárpátaljai magyar mikro- és kisvállalkozások kapacitásbővítési, innovációs támogatását megcélzó, valamint a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztését segíteni igyekvő pályázatát. A részletekről Berki Mariannát, az alapítvány igazgatóját kérdeztük.

A Délvidék lesz az idei díszvendége Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényének, a Kurultajnak

Dunaszerdahely

Évről évre községről községre figyelemmel kísérhetjük őket, kacagunk a poénjaikon, tapsolunk nekik, és közben sejtjük, micsoda erőfeszítés rejlik emögött

Nagydobrony

Július 25-én indul Kárpátalján a Magyarok kenyere program

Pancsova

Szabadka

Nagyvárad

Tornalja

Éberhard

Szatmárnémeti

Rimaszombat

Románia

Nagyvárad

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Fülek

Tornalja

Léva

Interjú Ágyas Sándorral a Házi Tanítói Szolgálat vezetőjével.

Dunaszerdahely

Pozsony

Tornalja

Rozsnyó

Az egész Kárpát-medencében érnek el kiemelkedő sikereket Kanalas Zsófia, a Szabadkai Zeneiskola népzenei tanszak tanárának növendékei.

Átadták az Év praxisa a Kárpát-medencében díjakat

Szabadka

Magyar Arany Érdemkereszt elismerésben részesült Utcai Róbert csantavéri plébános

A Káplár László Jó Ember Díjat tizenegyedik alkalommal adta át a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány. A 2016. évi díjazott Tóth Péter Lóránt (Kunszentmiklós) tanár, versvándor.

A civil szféra szolgálatában – beszélgetés Fülöp Attila helyettes államtitkárral

Fodó Sándor-díjat kapott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségtől idén Héder János, a Kárpátaljai Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője, ungvári és ungtarnóci református lelkész. A főjegyző úr az ungvári református parókián öt családdal kénytelen osztozni, egy kétszobás lakrészben lakik feleségével és két fiával.

Ürményháza

Pancsova

Gyorsan változó korunk óhatatlan hozadéka a megújulás és a változtatás kényszere, legyen szó technológiáról, környezetvédelemről vagy szemléletbeli kérdésekről. Hogy miként nézhet szembe hatékonyan és eredményesen a kihívásokkal egy irodatechnikai cég, arra Patkó Zsolt, a GLOBAL-UNION kereskedelmi vezetője válaszolt.

Jó, ha van egy közösség, ahova tartozhatunk – mondja Gajda Nóra a Kolibri Nagycsaládosok Egyesületének vezetője.