Világrendváltás – útmutató a 21. századhoz

Kolozsvár, Sapientia EMTE Ismeretterjesztő

2023. MÁJUS 10., SZERDA, 18:00

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem meghívására Kolozsváron tart előadást dr. Robert C. Castel erdélyi származású, Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő.
Több mint 400 napja háború tombol Európában. Mi történt az elmúlt hónapokban az orosz–ukrán fronton? Mikorra várható fegyverszünet, netalán béke? Beszélhetünk-e proxyháborúról, vagy nem teljesülnek ennek a feltételei? A háború utáni világrend más lesz-e, mint a 2022. február előtti? Dr. Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő előadásában ismerteti a háború kirobbanásának az okait, a hadakozó feleket, a háború veszteseit és nyerteseit, illetve olyan égető kérdésekre is kitér, hogy fenyeget-e a harmadik világháború kirobbanásának veszélye, és elkerülhető-e az atomháború.
Az erdélyi származású Robert C. Castel az Izraeli Demokrácia Intézet tudományos munkatársa, kutatási területe az aszimmetrikus hadviselés, terrorizmus, geopolitika és a katonai innováció. Kitüntetett háborús veterán, korábban ejtőernyősként és a katonai hírszerzésben, valamint Libanonban és számos más hadműveleti területen szolgált. A rendőrség különleges műveleteiben jártas, magas rangú rendvédelmi tisztviselő, jelenleg a vadon élő állatokkal kapcsolatos bűnözés elleni küzdelemmel foglalkozik az Izraeli Természetvédelmi Hatóság biztonsági főigazgatójaként, emellett az Izraeli Terrorelhárító Központ tartalékos krízistárgyalója.
Moderátor: Len Balázs, a Sapientia EMTE nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakos hallgatója, az MCC Kolozsvári Egyetemi Programjának diákja.
A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Tisztelettel kérjük, részvételi szándékát az alábbi űrlap kitöltésével jelezze: