Vajdasági Parasztolimpia

Topolya Egyéb

Augusztus 20-án, vasárnap tartják meg idén a sorrendben 12. Vajdasági Parasztolimpiát Topolyán. A kezdetektől fogva mindig sok embert vonzott a szórakoztató jellegű, egyben közösségépítő rendezvény, melynek keretében kirakodóvásárt, családi- és gyermekprogramokat is szerveznek. Csapatok versenyeznek idén is, településeiket képviselve. Ma még jelentkezhetnek azok, akik szeretnének egy csapat, vagy településük színeiben ott lenni. Tomik Nimród, a rendezvény fő szervezője elmondta, hogy eddig tizenkét csapat jelentkezett. A magyarországi Szederkény csapata is itt lesz, de Zentagunaras, Pecesor, Drea, Zenta, Gunaras, Kavilló, Kishegyes és Bácskossutfalva is csapatot indít. Bácsfeketehegyet pedig idén két csapat is képviseli, meg szeretnék mutatni, mire képesek a kun őseikre és hagyományaikra büszke feketicsiek. Szukola Béla „vezetőedző” irányításával a két csapat Losonciék udvarában intenzíven készül. Szukola elmondta, hogy különleges edzésterv alapján zajlik a folyamat, az utolsó tréninget csütörtökön délután közösen tartotta meg a Kun Legények A és B csapata. Mindenképpen számolni kell a feketicsi meggyen és egyéb finomságokon kinevelkedett legényekkel a megmérettetésen.

 Ezen a napon lesz az újkenyér ünnepe is, amikor hagyományosan sor kerül a topolyai kenyérszentelőre. Ez alkalommal is fiákeres felvonulással a vásártérről a Sarlós Boldogasszony-nagytemplomba viszik az új búzából sütött kenyeret. A kenyérszentelővel egybekötött hálaadó szentmise 9 óra 30-kor kezdődik. Ft. Szakály József topolyai plébános szenteli meg, a polgármester pedig már hagyományosan átveszi és megtöri az új búzából sütött új kenyeret.

A parasztolimpiai lángot jelképező gázpörkölőt 13 órakor gyújtják meg a Vásártéren. Tomik Nimród és Zvekán Péter lesznek a műsorvezetők. Vannak szép számban benevezők a főzőversenyre is. Marhapörkölt elkészítéséhez a tűzifát, a húst és a kenyeret is a szervezők biztosítják a benevezési díj fejében a csapatoknak. Slingár Irénnél lehet jelentkezni a 024/712-403-as telefonszámon, vagy a 069/ 55-25-761-es mobilszámon.

A Torontál Express gondoskodik a lakodalmas zenéről, majd az est sztárvendége Jusztin Tamás, az egykori legendás Szivárvány zenekar énekese lesz, akinek lesznek majd meglepetésvendégei is.

Forrás: Magyar Szó