Ünnepre készülve

Zentagunaras Egyéb

Zentagunarason nagy hagyománya van a húsvéti kiállításnak és vásárnak, amit a Csipkerózsa kézimunkacsoport és az Armida Nőszervezet közösen szervez. A kiállítás pénteken nyitotta meg kapuit a művelődési otthon nagytermében, és vasárnap zárul. Szombaton 8 és 17 óra között, vasárnap pedig 8 és 13 óra között tekinthető meg a kiállítás.
Kádár Krisztina, az esemény egyik szervezője arról számolt be lapunknak, hogy a hagyományos kiállításon sokfajta kézműves alkotást láthatnak az érdeklődők.
– Immár XIX. alkalommal szervezzük meg ezt a rendezvényt a Csipkerózsa kézimunkacsoporttal közösen. Mivel már sokszor sikerült megtartanunk, ezért átneveztük hagyományos húsvéti kiállítás és vásárra. A kiállításon nagyon sok és sokfajta húsvéti kézműves alkotással találkozhatunk, amik különböző kézműves technikákkal készültek. Csakhogy néhányat említsek, vannak díszített nyulak, tojások, mosószappanok, szappanvirágok, fürdőbombák, hűtőmágnes, nyakláncok, fülbevalók, csatok, pamut anyagból készült kosarak, párnák, táskák, terítők, dekupázs technikával készült dobozok, tálcák, valamint fajátékok a gyerekek legnagyobb örömére. Újdonságnak számítanak az ördöglakatok, de vannak kulcstartók, levendulás termékek, asztaldíszek és könyvek is. A gyerekek számára ugyancsak érdekesek az amigurumi technikával készült játékok – számolt be a szervező, majd hozzáfűzte, hogy az idén három kislány alkotásai is helyet kaptak a vásáron. Ők apró kövekből és színes gumiból karcsatot készítettek, és ezeket akár meg is lehet vásárolni.
A hagyományos húsvéti kiállítás és vásár nem az egyetlen húsvéthoz köthető program Zentagunarason – tudtuk meg Kádártól.
– Az Armida Nőszervezet minden évben pályázattal készül a gyerekeknek. Mindig van egy adott téma, ami a húsvéthoz kötődik, az idén ez a húsvéti bárány volt. Ezen a pályázaton az óvodások és az alsós tanulók vettek részt csoportos és egyéni alkotásokkal. A pályázatra beérkezett alkotások megtekinthetők a hagyományos húsvéti kiállításon és vásáron. A pályázat minden résztvevője ajándékot kap, és a legjobban sikerült alkotások kapják a fődíjakat – mondta el Kádár, majd hozzáfűzte, hogy ezenkívül még egy húsvéti program vár a gyerekekre, a helyi könyvtár szervezésében. Erre szombaton kerül sor, és a foglalkozáson különböző anyagokból ajtódíszeket készítenek a gyerekek.
A zentagunarasi húsvéti programokat, akárcsak a korábbi években, az idén is a Magyar Nemzeti Tanács, Topolya község önkormányzata és a zentagunarasi helyi közösség támogatta.

Forrás: Magyar Szó