Ünnepi program Magyarkanizsán

Magyarkanizsa Egyéb

Augusztus 20-án egész napos program várja a Magyarkanizsára látogatókat és a helyieket. A szervezők, az önkormányzat munkatársai úgy állították össze az ünnepség programját, hogy reggeltől estig, a gyerekektől az idősekig, mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. Az államalapító királyunk és az új kenyér ünnepére megtelik a város, hiszen sorjáznak a programok, nem hagyva időt az unatkozásra. Az idei rendezvénysorozat vasárnapra esik, és várhatóan szép időben zajlik a gyerek- és felnőttprogram is. Az ünneplés fényfestéssel és tűzijátékkal zárul majd a városháza előtti téren. A rendezvénysorozat programjáról Vranić Váradi Lívia, a szervezőbizottság tagja számolt be.

 – Magyarkanizsa önkormányzatának egyik legszebb ünnepe a Szent István-nap és az Újkenyér-ünnep, ami az idén Szent István napján, augusztus 20-án kerül megrendezésre Magyarkanizsán, a Fő téren. A programot hagyományos elemekből, szórakoztató- és kísérőprogramokból állítottuk össze ebben az évben is – mondta Vranić Váradi Lívia. – Ahogy azt a hagyomány megköveteli, augusztus 20-án, vasárnap reggel a kenyérszentelő misékkel veszi kezdetét a rendezvény programja. A katolikus szentmise 8.30-kor kezdődik a Szent Őrangyalok-templomban, ahol a kenyeret megáldja a plébános. Ezt követően a hagyományokat folytatva és megtartva a vendégeink és a helybéliek átsétálnak a pravoszláv Szent Mihály Arkangyal-templomba, viszik magukkal az új kenyeret, hogy a pravoszláv pópa is megszentelje – tájékoztatott a szervezőbizottság tagja, aki ezután ismertette a délutáni programot.

– A Kolompos zenekar koncertje 16.30-tól követhető figyelemmel. Az 1980-as években tűnt fel a népzenei életben a Kolompos együttes. Kezdetben táncházi zenekarként működtek, majd önálló koncertjeiken népszerűsítették a magyar népzenét. Műsoruk néprajzilag is hiteles, de ennél is fontosabb, hogy a fiatal közönség figyelmét is megragadják, hiszen játszva, könnyed formában, rengeteg humorral és színpadi geggel fűszerezve adják elő. 17.30-kor a Band of Streets fúvóscsapat utcazenélése következik. 2011-ben alakult Pécsett a Band of Streets zenekar. A számos szakmai díjat elnyert együttes a különböző országok utcazenei fesztiváljain kívül felléptek a Milánói Világkiállításon is. Egyedi hangzásvilággal, feldolgozásokkal javarészt a ’90-es évek slágereit szólaltatják meg. Kamarás Iván műsora 18.30-tól látható a Cnesa nagyszínpadán. Kamarás Iván Jászai Mari-díjas színész, akit a vajdasági közönség elsősorban filmszerepei révén ismer. A magyarországi vezető színházakban számos zenés darab főszerepét is játszotta már. A magyarkanizsai műsorán nemcsak énekel majd, de a gitárkíséretet is ő biztosítja, hamisítatlan charme-jával fűszerezve. Az ünnepélyes kenyérszegés: az új kenyér megszentelése, polgármesteri beszéd és kenyérosztás majd 19.20-kor következik. Ezután pedig a koncerteké a főszerep. 20.00 órakor Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra koncertje látható a Fő téren, a városháza előtti színpadon. Tóth Vera a 2003/2004-es Megasztár győzteseként vált ismertté. A Budapest Jazz Orchestrával közösen előadott műsora ma már meghatározó eleme a magyar zenei palettának. Estjeiket laza elegancia szövi át, ami legfőképpen a big band műfaj velejáró tulajdonsága, de Vera természetéből is ez sugárzik egy kis humorral párosulva. A Budapest Jazz Orchestra Európa egyik legjobb big bandje, amit számos belföldi és külföldi díj, elismerés is bizonyít. Magyarkanizsán főként amerikai és magyar örökzöld slágerek csendülnek majd fel, mintegy 20 zenész és az énekesnő előadásában – tudtuk meg a tájékoztatóból.

A délutáni órákban a gyerekeknek és szüleiknek is kínálnak szórakozási lehetőséget Magyarkanizsán. A Miénk a park! címmel gyermekprogramok és kézműves foglalkozások lesznek 16 és 19 óra között a kisparkban a Zengő Tájház Nők és Fiatalok Kézműves Egyesülete és az Ősök Hangja Egyesület közreműködésével. A Generáció Egyesület közkedvelt fajátékai is várják a gyerekeket. A kisparkban 16 órakor Jancsi Bohóc Bábszínháza lép fel A világszép kecskebéka c. előadással, majd 17.30-kor a Kacorkirály bábjátékot mutatják be. Lukács Sárával 18.15-kor kezdődik a kisparkban a Ringató-foglalkozás, a legkisebbek és szüleik közös játéka. A színpadon 18.15-kor kihirdetik a képzőművészeti verseny győzteseit, majd a Legszebb kenyér verseny díjkiosztója is megtörténik. Az ünnephez kötődő Én elmentem a vásárba című gyermekrajzverseny kiállítását a városháza előcsarnokában tekinthetik meg az érdeklődők. A Legszebb kenyér versenyre bárki benevezhet, aki a rendezvény napján a városháza előtti parkolóban felállított, az ünnepi kenyereknek fenntartott faházban 16 és 17.15 óra között átadja az általa sütött kenyeret. A díjazottakat értékes nyeremények várják a magánszemély, egyesület és pék kategóriákban.

Az ünnep elmaradhatatlan részeként 21.30 órakor ünnepi tűzijátékra kerül sor, és idén először fényfestéssel emelik a hangulatot.

– Idén először különleges vizuális élmény is várja a rendezvény látogatóit: sötétedés után a Városháza épületét fényekkel festjük be! A rendezvény ideje alatt a kispiaci tájház kiállítását tekinthetik meg a látogatók: a Dobó Tihamér Képtárat régi érdekes tárgyak töltik meg, amik megidézik a múlt század elejének mindennapjait. Nem marad el a sokrétű kirakodóvásár, kézműveseink szebbnél szebb áruval készülnek, és senki sem marad éhen-szomjan: minőségi ételekkel és italokkal, édességekkel készülnek vendéglátósaink. Vidámpark is lesz a nagyutcán – tudtuk meg Vranić Váradi Líviától, aki az ünnep és a közös ünneplés fontosságát hangsúlyozta.

Magyarkanizsán vasárnap 5 órától hétfő 5 óráig lezárják a forgalom előtt a Testvériség-egység utca egy részén, a Fő tértől a Jovan Jovanović Zmaj utcáig, illetve a Városháza előtti parkolót.

Forrás: Magyar Szó