Trianon és a zsidók

online esemény Ismeretterjesztő
A trianoni békeszerződés alapvetően befolyásolta a Kárpát-medence magyar zsidóságának életét, több százezren más államokba kerültek, természetes útvonalak alakultak át. A hazai zsidóság demográfiai szerkezete és társadalmi rétegződése is átalakult, csakúgy mint vallási megosztottsága, hiszen a neológia aránya a trianoni határokon belül jóval magasabb lett, míg a kárpátaljai területek elcsatolásával a magyarországi zsidóság ultraortodox, részben haszid rétegei szinte maradéktalanul az ország határain kívülre kerültek.
A Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet első nyilvános eseménye a Trianoni békeszerződés ezen hatásait, következményeit fogja megvitatni egy kerekasztal-beszélgetés keretében. A rendezvény egy bemutatkozó sorozat első állomása lesz.
Program
17:00-17:05 Megnyitó beszéd:
TORONYI Zsuzsanna, muzeológus, a Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója, a Goldziher Intézet Kuratóriumának elnöke
17:05-18:30 Kerekasztal-beszélgetés
Résztvevők:
HATOS Pál, történész, NKE Közép-Európai Kutatóintézet vezetője
KARÁDY Viktor, szociológus, a Közép-európai Egyetem volt tanára
KELEMEN Ágnes, történész, tudományos munkatárs, a Cseh Tudományos Akadémia Masaryk Intézet és Levéltára
Moderál: NOVÁK Attila, történész, tudományos főmunkatárs, NKE Molnár Tamás Kutatóintézet, a Goldziher Intézet munkatársa
Az esemény a jelenlegi járványhelyzet miatt online kerül megrendezésre. A beszélgetés a Facebook oldalunkon lesz követhető.
Az Intézetről
A Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézetet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Rabbiképző – Zsidó Egyetem és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár közösen hozta létre 2021-ben. Kutatóintézetünk a zsidósággal kapcsolatos kutatásokat végez különböző diszciplínák keretein belül, leginkább a történelem, politológia, szociológia, pszichológia, filozófia és a művészettörténet területén, valamint interdiszciplináris formában. Célja a közösséget leginkább érintő és foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatos elméleti és empirikus kutatások végzése, az eredmények közzététele és azok megvitatása a nemzetközi és a hazai tudományos közösséggel, az érdeklődő nagyközönséggel, valamint az eredmények eljuttatása a döntéshozókhoz.
Az eseményben együttműködő partnerünk a JCC Budapest – Bálint Ház.
Az esemény a MAZSÖK támogatásával valósul meg.
🇪🇺 🇬🇧 This event is organized by the Goldziher Ignac Institute for Jewish History and Culture.