Trianon 100: Emlékkeresztállítás Nagyszarván

Nagyszarva Kultúra, kommunikáció

A trianoni békediktátum 100. évfordulójához közeledve egyre több helyi közösségről derül ki, hogy bizony szívén viseli a 100 éve történt igazságtalanság ügyét: emlékezni, s emlékeztetni akar. Így vannak ezzel a nagyszarvaiak is, akik az elmúlt években bizonyították, hogy nem engednek a betelepültek provokációjának, s ha kell, össze tudnak fogni.

Ennek a közösségnek egyik tagja Lentulay István – aki egyébként a nagyszarvai önkormányzat képviselője is –, aki mert nagyot álmodni, és eldöntötte: szeretne egy emlékhelyet a trianoni békediktátumnak a faluban.

Az első lépés még 2019-ben történt. Pár nap alatt körbejártam a történelmi 64 vármegye nagy részét (58-at, de a kimaradtakat is pótlom) és mindenhonnan hoztam egy vödör földet, amibe 2019. június 4-én egy megemlékezés keretén belül elültettük az összetartozás fáját. Ez az ötlet egy filmből jött, ahol a koronázáshoz minden vármegyéből vittek földet, amire a király fellovagolt és jelképesen minden égtáj felé suhintott a kardjával. Ez a jelenet örökre megmaradt bennem. Innen az ötlet, hogy bejárom a volt megyéket.

Az emlékművet a június 4-i, 19:20-tól kezdődő megemlékezés után avatjuk fel.