Transindex könyvesték–kolozsvári szerzőkkel

Casa Tranzit Ismeretterjesztő
A Transindex felvállaltan aktív részese akar lenni a kolozsvári kulturális élet alakításának is. Cseppnyit, de hozzá szeretnénk tenni ahhoz, hogy mi az, amit a kulturális termésből, friss irodalomból megismerhet a közönség. A járványidőszak miatt olyan fontos szerzők és könyvek nem jutottak még el Kolozsvárra, amelyeknek mindenképp haza kell érkezniük. És ez megtörténik július 16-án és 17-én: Balla Zsófia, Selyem Zsuzsa, Szabó T. Anna, Tamás Gáspár Miklós és Tompa Andrea – itt lesznek Kolozsváron.
Hol találkozhatsz velük?
Találtunk egy jó helyet, a Tranzit Ház udvarán a folyó felől érkező fuvallatok kellemessé tehetik a nyári estéket, nem is szólva a találkozásokról és beszélgetésekről. Szóval fűre dőlve, széken ülve, álldogálva, iddogálva, mindenképpen fogyaszthatók lesznek a Transindex könyvestéi. Ha itthon vagytok, ne hagyjátok ki!
Milyen köteteket mutatunk be?
Balla Zsófia két kötettel érkezik: egy esszégyűjtemény és költészetének keresztmetszete egy könyvben (Az élet két fele és A darázs fészke). (Július 16., péntek – 18 óra)
Tompa Andrea regényének a címe sem enged kibúvót: mi a haza, hol vagyunk otthon, meddig terjed a Haza? (Július 16., péntek – 19 óra)
Szabó T. Anna is hazajön. Szabadulógyakorlatok kötetének novellái sűrített, modern balladák, és kiderül(het), hogy kifényezett modern életünk ugyanazokra a rugókra működik: szerelem, elköteleződés, élet, halál. (Július 16., péntek – 20 óra)
Selyem Zsuzsa itthon van, azonban az a világ, amelyről beszél, mindenkinek otthona. Szembe kell néznünk azzal, hogy mihez kezdünk vele: Az első világvége, amit együtt töltöttünk. (Július 17., szombat – 18 óra)
Tamás Gáspár Miklós Antitézise olyan, mint a szerző: folyamatosan kérdez, szembesít a tényekkel, a valóságot kíméletlenül közli velünk és gondolkodás nélkül nem lehet megúszni. (Július 17., szombat – 19 óra)
A szerzők beszélgetőtársai többnyire transindexes újságírók vagy olyan személyiségek, akiket büszkén tartunk számon a lap holdudvarába tartozó értelmiségi körben. Balla Zsófiával Markó Béla beszélget, és ez lesz a kétnapos rendezvény nyitóeseménye, utána pedig Tompa Andreát és Szabó T. Annát lehet meghallgatni. A Kolozsvár-regények szerzőjével Vig Emese beszélget, majd Szabó T. Anna Albert Antal Orsolya és Visky András kérdéseire válaszol. Szombaton Selyem Zsuzsa és Kulcsár Árpád párbeszédét Tamás Gáspár Miklós könyvbemutatója követi, ahol a szerzőt Gyöngyösi Csilla és Horváth-Kovács Szilárd faggatja.
A helyszínen nemcsak a beszélgetést lehet élvezni, hanem a szerzők köteteit is meg lehet majd vásárolni, és akár egy pohár frissítő ital mellett el is lehet beszélgetni velük. A minőség és a hangulat garantáltan transindexes – no, meg Tranzit Házas lesz!
Támogató partnerünk Babeș-Bolyai Tudományegyetem, köszönjük a segítséget!
A program tömören:
Július 16, péntek
18 óra: Balla Zsófiával Markó Béla beszélget
19 óra: Tompa Andrea kötetéről Vig Emese kérdez
20 óra: Szabó T. Anna beszélgetőtársai Albert Antal Orsolya és Visky András lesznek
Július 17, szombat
18 óra: Selyem Zsuzsával Kulcsár Árpád beszélget
19 óra: Tamás Gáspár Miklós beszélgetőtársai Gyöngyösi Csilla és Horváth-Kovács Szilárd lesznek