Tóték | (szín)házimozi

Figura Stúdió Színház Ismeretterjesztő

● Az online közvetítés a Figura Facebook oldalán tekinthető meg április 30-án 19 órai kezdettel. ●
Az előadás 12 éven felülieknek ajánlott, időtartama 2h 13′.

—————————————————————————————-

Örkény István:
TÓTÉK

● Rendező: Florin Vidamski ●

Szereposztás:

ŐRNAGY: Faragó Zénó
TÓT: Kolozsi Borsos Gábor
MARISKA: Bartha Boróka
ÁGIKA: Szilágyi Míra
POSTÁS: Dávid A. Péter
A LAJT TULAJDONOSA, TOMAJI PLÉBÁNOS, CIPRIANI PROFESSZOR: Moșu Norbert-László
GIZI GÉZÁNÉ: Máthé Annamária
MARISKA ÉS TÓT FIA: Fodor Alain Leonard

Dramaturg: Fischer Botond
Díszlet- és jelmeztervező: Cristina Milea
Koreográfus: Andrea Gavriliu
Díszlettervező asszisztens: Miruna Croitoru, Ion Cornescu

——————————————————————————————-

A gyergyói Tóték térben és időben elhelyezhetetlen. Valahol magyar nyelvterületen játszódik, nagyjából ennyi biztos. Világa egy posztapokaliptikus világ, ezt az érintetlen szigetet a pusztulás és agresszió káoszában még egy ideig fenntarthatják az illúziók, de a burkon túli valóság beszivárgása az őrnagy érkezésével elkerülhetetlen.

Az előadás a mások által (jószándékúan vagy akaratlanul) krízishelyzetbe kényszerített embert vizsgálja, az áldozat-hóhér fogalompár révén pedig főként az áldozatképzés folyamatát. A boldogság és egy ideál elérésének illúziója, legyen bármilyen apró vagy hatalmas is ez a bizonyos ideál. Az áldozathozatal szükségességének a parabolája abban a pillanatban, mikor az ismert emberi élet díszleteit elkezdi fenyegetni a háború által meghatározott, domináns agresszió.

„Ha igaz, hogy életünk a remény és reménytelenség ingajátéka, akkor maga a létezés nem abszurd, csak azzá válhatik, bizonyos helyzetekben, korszakokban, időpontokban. Amikor már reménytelenül cselekszünk, akkor az a cselekvés abszurd. Én azt vallom – és ezt példázzák a Tóték -, hogy az ember egyetlen kiútja a tett. (…) Ilyen értelemben, a reménytelenség állapotában, Tót Lajos valóban »abszurd hőssé« lesz.” (Örkény István)