TERMÉSZETESEN ÉPÍTÉSZET – ELŐADÁS

Bolyai János Szakkollégium Temesvár Ismeretterjesztő
2023. MÁJUS 5., PÉNTEK, 18:00
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Bolyai János Szakkollégium szeretettel vár minden érdeklődőt Macalik Arnold Természetesen építészet, avagy van-e rá mód, hogy az építés és a lakozás a természet adta rendbe tagozódjon?
című előadására a IV. Bolyai János Tudományos Diákköri Konferencia nyitónapján.
Az előadás során Macalik Arnold személyes szakmai életútjára alapozva mutatja be a tervező egyetemi padtól kiforrott stílusig vezető útját, illetve kitér arra, melyek voltak a főbb irányelvek, inspirációk, nehézségek és egyéb befolyásoló tényezők a munkásságában. Szó esik majd az erdélyi építészetről, hogy beszélhetünk-e egyáltalán erről, saját identitással, és van-e jövője. Mindemellett az előadó beszélni fog a kusza hazai viszonyokról, a tájról, kortárs globális építészeti kihívásokról, az anyag élő és eleven viselkedéséről, a lenyomatokról és tükröződésekről.
Macalik Arnold a rendtartó felcsíki világból indult. Valahogy rendszerint az események „végén” érkezett. Évzártakor született, a hajdani kolozsvári polgári rend felbomlásakor érkezett Kolozsvárra, és a bányászdúlás után érkezett a bukaresti Egyetem térre, ahol aztán építészeti tanulmányait végezte. Visszatérte után, kolozsvári rövid gyakornokságot követően, többedmagával alapított tervezőműhelyt. Negyedszázadnyi szakmai gyakorlata rendkívül színes megbízások mentén szerveződött: örökségvédelem, középületek, lakozás, településrendezés egyaránt kerültek a homloktérbe. Mindezek mögött központi kérdés marad: ki is az ember? Miként tud szerveződni tárgyi környezete, mi tartja össze azt, és hogyan tud mindez élő szövetként a segítségére lenni?
A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Tisztelettel kérjük, részvételi szándékát az alábbi űrlap kitöltésével jelezze:
A Facebook-eseményen való visszajelzés nem minősül regisztrációnak, kérjük, a regisztrációs lapot is töltse ki.