Tambura, citera és népi ének

Péterréve Egyéb

Az idén 13. alkalommal tartják meg Péterrévén a Tücsök Népművészeti Tábort július 31-e és augusztus 4-e között a helyi Dr. Kiss Imre Művelődési Kör hagyományápoló csoportjának szervezésében. A táborban népzenei órákon vehetnek részt a gyermekek és fiatalok, akik több korcsoportban tanulhatnak tamburázni, citerázni és énekelni, a legkisebbek pedig a gyermekjátékokkal ismerkedhetnek meg. A szervezők az érdekes szabadidős tevékenységekről is gondoskodnak, a kézműves foglalkozásokon gyöngyfűzés, szövés, kavicsfestés, dekupázs és ólomkatona-öntés is várja az érdeklődőket.

– Tevékenységeink során nagy hangsúlyt fordítunk az ifjúság nevelésére, a hagyományok oktatására és továbbadására. Véleményünk szerint ezeket a tevékenységeket eredménnyel csak abban az esetben lehet művelni, amennyiben a foglalkozásokat már igen zsenge korban elkezdjük. Ennek a célnak az elérése érdekében szervezzük meg a Tücsök Népművészeti Tábort is, amelyet 2010-ben indítottunk, de 2020-ban elmaradt, ezért az idén tizenharmadik alkalommal tartjuk meg. Azóta minden évben népdaltól, tamburamuzsikától és gyermekzsivajtól hangos a Csasznyi-ház, ahol a Dr. Kiss Imre Művelődési Kör hagyományápoló csoportja tartja a tábort. A gyermekek több szakcsoport munkájába is bekapcsolódhatnak a táborban: tanulhatnak népdalokat énekelni, tamburázhatnak és citerázhatnak, de lesznek kézműves foglalkozások és játékok is. A régmúlt világ bűvöletébe is bevonjuk a fürkésző gyerkőcöket, akik a faluházban testközelből találkozhatnak elődeink hétköznapjaival. A nap végén pedig a muzsikáé lesz a főszerep, a már jól ismert közös éneklések mellett koncertekkel tesszük színesebbé a nyári estéket. Napi háromszori étkezést és tisztálkodási lehetőséget biztosítunk a helyszínen, étkészletet, tisztálkodási készletet és sátrat mindenki hozzon magával. Már hatéves kortól várjuk a táborozókat.

Az öt eseménydús nap után gálakoncerttel zárjuk a XIII. Tücsök Népművészeti Tábort, amelyre szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt – mondta Csasznyi Magdolna, a tábor egyik főszervezője.

Az érdeklődők Magdolnánál, a 062/851-88-82-es telefonszámon jelentkezhetnek a táborba. A részvételi díj 7000 dinár, 10 fő feletti csoportok jelentkezése esetén 6500 dinár. A Tücsök Népművészeti Tábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt rendezvénye, emellett támogatója még a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, a péterrévei helyi közösség, Óbecse község önkormányzata és a Csoóri Sándor Alap.

A péterrévei Dr. Kiss Imre Művelődési Kör 2001-ben alakult meg azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a magyar nemzeti értékek és a hagyományok megőrzéséhez. Napjainkban az egyesületnek több mint százhúsz tagja van, tevékenysége pedig kiterjed a hagyományápolásra és a magyar kultúrához kapcsolódó ünnepek, rendezvények megszervezésére, lebonyolítására. Az egyesület célja a magyar kultúra széles körű ismertetése a kisebbségben élő fiatalok részére, hogy minél jobban megismerjék a saját hagyományaikat, és a mindennapi életük szerves részévé váljon annak megélése. Ezenkívül a céljaik közé tartozik a művészeti tevékenységben tehetséges gyermekek felkarolása, továbbképzése és segítése, továbbá közösségi kulturális programok szervezése és megvalósítása.