Szüreti napok Radanovácon

Radanovác Egyéb

A Radanováci Helyi Közösséggel társszervezésben a Radanovác, A Mi Kis Falunk Egyesület szombaton tartotta meg a szüreti napot, amelyet a falubeliek már hagyománykénttartanak számon. A mindössze pár száz főt számláló helyiek körében nagyon közkedvelt ez az esemény, hiszen együtt vannak, barátkoznak és közben szórakozva jótékonykodnak.

– Ötödik alkalommal szerveztük meg a mi kis szüreti napunkat, amelynek célja mindig is a hagyományőrzés és annak ápolása volt, illetve a gyerekek foglalkoztatása. Kis közösségről van szó, fontosnak tarjuk tehát, hogy a gyerekek összejárjanak, ismerkedjenek. Évről évre több és több résztvevője van ennek az eseménynek. Készültünk kézműves foglalkozással a gyerekeknek, nemezeléssel, gyöngyfűzéssel, gyertyakészítéssel, agyagozással… Megszokottan két üstben babgulyást is főztünk. Ennek jótékonysági jellege van, hiszen az ebédért cserébe adományokat gyűjtünk, amit később az óvodának vagy a falu szépítésére fogunk felajánlani – mondta lapunknak Tóth Róbert, a Radanovác, A Mi Kis Falunk Egyesület elnöke.

Az idén is mintegy kétszázan gyűltek össze a radanováci kultúrotthon épülete előtt. A sok program élményekben dús napot nyújtott a gyerekeknek.

– Az idén a Pulival és az Aranyszőrű báránykával érkeztem, ők segítettek abban, hogy együtt játszunk. A Szederindás játszóházunkkal rukkoltunk elő, és indákat nemezeltünk. Gyapjúhasítékokat szedtünk le, melyet pici szappannal és vízzel a gyerekek megsodortak, így kis indákat nemezeltek. A végén összezártuk ezt a hosszú indát, és a Csön-csön gyűrű népdalra játszottunk egy jót – mesélte el élményeit Békésapáti T. Zsófia nemezkészítő, népi hagyományos játék vezető.

Az eseményen hagyományosan részt vettek a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület és a Palicsi Magyar Művelődési Egyesület néptáncosai is előadásukkal, de emellett sétakocsikázásra is lehetőség volt.

Forrás: Magyar Szó