Szól a Fülemüle-vetélkedő

Beregszász Zene

Szól a Fülemüle – III. Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutató

 

A 7 és 14 év közötti néptáncosok, hagyományápoló zenekarok versenyére bárki nevezhet legkésőbb 2017. március 31-ig. Nevezni az autentikus magyar népzene és néptánc bármely tájegységéhez kötődő produkcióval lehet.

A verseny elődöntői április 28. és 29. között zajlanak. Az elődöntők pontos helyszíneiről a későbbiekben tájékoztatjuk önöket.

Versenyszabályzat:

A verseny célja, hogy a vetélkedő révén a felnövekvő gyermekek minél szélesebb körben ismerjék meg a magyar népzene és néptánc csodálatos világát, s egy életre kötelezzék el magukat a magyarság értékei mellett. Továbbá az oktató-nevelő munka színvonalának felmérése, értékelése. A tanulói improvizációs képesség színvonalának emelése. A tánc közbeni viselkedés, illetve a tánc képét formáló egyéb tényezők fontosságának tudatosítása a tanulókban. A verseny jellege: Gyakorlati verseny. Fordulói: területi válogatók, megyei döntő.

A versenyen indulhat bármilyen kárpátaljai alapfokú művészeti iskola, együttes, egyesület csoportja, szólistája, de egyénileg is neveznhetnek a versenyzők.

Egy tanuló több kategóriában is nevezhet!

A jelentkezés feltételei:

• A verseny amatőr népzene és néptánc területén tevékenykedő gyermekeknek szól.

• A versenyre az autentikus magyar népzene, néptánc bármely tájegységéhez kötődő produkciókkal lehet jelentkezni.

• A versenyen olyan személyek vehetnek részt, akik 2010 és 2003 között születtek (7-től 14 éves korig). Az életkori határoktól való eltérést csak a táncegyüttesek estében tesszük lehetővé a jelentkező csoport létszámának 20%-áig, legfeljebb a 2002. január 1. után született résztvevők számára.

• A versenyre a tanulót/tanulókat az oktatási intézmények, művészeti egyesületek, együttesek kell, hogy benevezzék, egyéni nevezések esetén szülői igazolás szükségeltetik.

• Egy intézmény több kategóriában és ezenbelül több előadással is nevezhet. (Pl. tánc: egyéni- és páros vagy csoportos, népzene: egyéni és együttes.) Több műsorral való indulás esetén külön-külön regisztráció szükséges!

• A verseny során legalább két különböző produkció bemutatása kötelező.

• A versenyen csak és kizárólag gyerekek indulhatnak. A különböző kategóriákban, például zenekarokban, csak a megadott korcsoportok vehetnek részt.

• A más műfajok stíluselemeit, hangszereit, motívumkészletét átvett vagy elektronikát használó feldolgozásokkal jelentkezni nem lehet.

• Az értékelésnél előnynek számít: a versenyző saját tájegysége hagyományainak bemutatása, az előadók életkori sajátosságainak figyelembe vétele, a gyerekfolklór műfajainak és a hagyományos gyermekélet szokásainak megjelenítése, az autentikus népviselet.

Kategóriák:

Népzene – kategóriában hangszeres szólista és hangszeregyüttesek/zenekarok formációban lehet jelentkezni.

1.      Hangszeres szólisták:

A hangszeres szólisták kategóriájában egyszemélyes műsorszámokkal lehet jelentkezni az autentikus népzene szólóhangszereinek bármelyikével. A versenyzőknek az elődöntő alkalmával két produkciót kell bemutatniuk. A műsorszámok hossza nem haladhatja meg 2–2,5 percet! Kérjük, az időtartamot vegyék figyelembe! Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a stílushű előadásmód, valamint az előadó egyéni művészi kisugárzása.

2. Zenekarok/hangszeregyüttesek

A versenyző zenekaroknak, hangszeregyütteseknek az elődöntő alkalmával két produkcióval kell nevezniük legfeljebb 5 perc időtartamban. Kérjük, az időtartamot vegyék figyelembe! Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a csoporton belüli együttműködés kidolgozottsága, a bemutatott zene eredeti előadásmódja, illetve az előadók művészi kisugárzása.

Néptánc – ebben a kategóriában szóló és csoportos formációban lehet indulni.

1. Szólótánc/egyéni fiú, táncospárok (fiú-lány)

A táncos szólistáknak és táncospároknak a versenyre két produkcióval kell nevezniük. Egy műsorszám időtartama egyéni szólótáncnál nem haladhatja meg a 2 percet, páros táncnál a 3–3,5 percet. Kérjük, az időtartamot vegyék figyelembe! A koreográfia egyazon régió hagyományos tánckultúráját kell, hogy képviselje. A produkció elbírálása során kiemelt szempont a tájegység megfelelő viselete, a pár közötti együttműködés kidolgozottsága, a művészi kisugárzás, a megfelelő zenei kíséret dallamainak esztétikai értéke, a stílushű előadásmód és a megfelelő autentikus népviselet.

2. Néptáncegyüttesek

A néptáncegyüttesek kategóriájában jelentkező csoportok maximális létszáma 26 fő lehet. Az együttesnek a versenyre két produkcióval kell neveznie. Egy műsorszám időtartama maximum 4,5–5 perc lehet. Kérjük, az időtartamot vegyék figyelembe! A táncok, illetve azok motívumkészlete egyazon tájegység hagyományos tánckultúráját kell, hogy képviseljék. A produkciók elbírálása során kiemelt szempontnak számít a kiválasztott táncok és motívumaik, illetve a bemutatott koreográfiák esztétikai értéke (beleértve a zenei kíséret dallamainak zeneesztétikai értékét), a néptáncanyag hiteles, stílushű megformálása, az együttes művészi összhatása, valamint a megfelelő autentikus viselet.

Zenei kíséret a táncprodukciókhoz

Az elődöntőben nem biztosítunk zenekari kíséretet a néptáncprodukciókhoz. A továbbjutók számára a döntőben a néptáncprodukciók kíséretét a versenyre felkért zenekar végzi.

A verseny lebonyolítása:

1. Jelentkezés

A versenyre a pályázók 2017. március 31. éjfélig jelentkezhetnek a www.genius-ja.uz.ua oldalról letölthető jelentkezési lap kitöltésével és a kötelező online regisztrációval (link:https://goo.gl/forms/ZrWgufknluNJ39OU2). A jelentkezési lapokat kérjük, juttassák el a „GENIUS” Jótékonysági Alapítványhoz.

A jelentkezéssel kapcsolatban további információ kérhető a  e-mail címen és a 241-2-43-43 (156 – mellék) telefonszámon.

A verseny szakmai vezetője: Váradi Enikő – e-mail cím:

2. Helyszín

Az elődöntőket 2017. április 28. és 29. között tartjuk. Ezek pontos helyszínéről minden nevezőt elektronikus úton értesítünk.

A verseny menete:

A verseny pontos lebonyolítási rendjéről a jelentkezők számától függően a jelentkezési határidő lejárta után e-mailben nyújtunk bővebb tájékoztatást.

• A versenyzők egymást követően szakmai zsűri előtt mutatják be előadásukat.

• A zsűri közös értékelését követően választja ki a továbbjutókat.

• Az elődöntő eredményhirdetésére az utolsó helyszínt követően 7 napon belül kerül sor. A résztvevőket e-mailben értesítjük.

Az elődöntőből továbbjutó összesen húsz produkció előadói a döntőt megelőzően kétnapos előkészítő táborban vesznek majd részt. A döntőben kategóriánként I. helyezést hirdetünk.

A döntő előtt egy kötelező kétnapos előkészítőn kell részt venni, ahol a továbbjutó produkciók felkészülnek a gálára.

A döntő várható időpontja 2017. június 18., vasárnap. Helyszín: Beregszász, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Átrium.

Jelentkezési űrlap 2017

 

Forrás: „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány