SZÍNHÁZ: CARAVAGGIO

Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Kultúra, kommunikáció

Időpont: 2022. NOVEMBER 15., KEDD, 19:00

Az előadás Michelangelo Merisi da Caravaggio munkastílusát tanulmányozva von párhuzamot a képzőművészet és a színház között, ahol elutasítva az előre rajzolás, előre felvázolás módszerét, „elsőre” teremti meg figuráit, akiket aztán a természetestől, a megszokottól eltérő pozíciókban ábrázol, nem pusztán szakítva ezáltal a kor elvárásaival, de egyenesen szembehelyezkedve azokkal.

Akárcsak egy színházi rendező, Caravaggio sebészi pontossággal ábrázolja, majd helyezi el a térben figuráit, szinte észrevétlenül irányítva a szemlélő figyelmét oda, ahová kell. Visky Andrej rendezői koncepciójában Caravaggiot az embert, a fiatalon árván maradt gyermeket, a káros szenvedélyek rabját, a féktelen természetű férfit ismerhetjük meg, aki mindennek ellenére elsöprő sikernek örvendett nem csak a laikusok körében, de a Pápa előtt is.

Caravaggio zabolátlan élete a kor nyughatatlanságának tökéletes lenyomata, a fény és az árnyék, a végletek közti kétségbeesett és megállíthatatlan vergődés példája, halála pedig mindennek kiteljesedése, ahol fény és árnyék végre összeérnek.