Pilinszky János. vendég: Szöllősi Mátyás

online esemény Ismeretterjesztő

Pilinszky100 #15. / Pilinszky János & Velem, vendég: Szöllősi Mátyás

Pilinszky100 #15. / Pilinszky János & Velem, vendég: Szöllősi Mátyás
2021-ben ünnepeljük Pilinszky János költő születésének 100, halálának 40. évfordulóját – a centenárium okot és lehetőséget teremt arra, hogy programokkal, közösségi és online együttlétekkel, videókkal kiemeljük a szerző sokrétű életművét.
A centenáriumi sorozat tizenötödik estje valójában egy utazás: a sorozat Székesfehérvár és Róma után Velembe utazik, hogy a költő számára meghatározó településen fedezze fel azokat a helyeket, és embereket, akik és amik fontosak voltak Pilinszky Jánosnak, aki hosszú időt töltött itt. Vendégünk Szöllősi Mátyás költő, aki az utazás során saját kötődését és költészeti kapcsolatát mutatja be a nézőknek. A filmben bemutatjuk Pilinszky János szeptemberi, velemi táblaavatását, amin ott lehetünk, találkozunk Fűzfa Balázs irodalomtörténésszel, diákok
előadással készülnek, és meglátogatjuk a költő számára fontos helyszíneket.
🔗 A SOROZATRÓL:
A centenárium sorozat a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával jön létre. A centenárium keretében január óta kéthetente beszélgetünk egy-egy kapcsolódó vendéggel: íróval, irodalomtörténésszel, alkotóval, művésszel, minden alkalommal 5-5 Pilinszkyhez kapcsolódó szót, fogalmat, gondolatot központba téve. Így az év végére kijönne a 100 szó, 100 fogalom, ami a sorozat címe – és létrejönne a Pilinszky centenáriumi szószedet.
A beszélgetéseket ingyenesen nézhetitek online és élőben is ingyenesen látogathatóak a rendezvényeink a PIM-ben.