Népi fazekasságot tanulnak

Zenta Egyéb

A Rozetta Kézműves Társaság és a Hagyományok Háza vajdasági hálózata 2019 októbere óta képzi Zentán a fazekasokat, és az érdeklődés azóta is töretlen ez iránt a népi mesterség iránt. A most januárban indult tanfolyamra összesen nyolcan jelentkeztek, és végül heten kezdték el. A foglalkozásokat a Vöröskereszt zentai szervezetének egykori otthonában tartják, ahol jól felszerelt műhely várja az érdeklődőket. Az, hogy Zentán elindították a népi fazekasképzést, Nagy Abonyi Ágnesnek, a Rozetta Kézműves Társaság elnökének köszönhető, ő kezdeményezte. Kérdésemre elmondta, hogy a résztvevőkkel ezúttal is Kiss Katalin zentai fazekas foglalkozik.

– Heti rendszerességgel, csütörtökönként találkoznak, és egyelőre Kati oktatja őket, de a későbbiekben más előadókat is szeretnénk bekapcsolni a munkába, hogy minél szerteágazóbb tudást szerezzenek a résztvevők. Tervezzük, hogy a nyáron, valamivel a vizsga előtt ellátogatunk a Kalocsai Fazekas Alkotóházba is egy szakmai kirándulásra. Addig azonban a tanulóknak először át kell venniük az alapvető elméleti és gyakorlati dolgokat, amit a későbbiekben tovább lehet fejleszteni. Először főleg a mi kultúránkhoz tartozó fazekassággal igyekszünk a tanulókat megismertetni, majd később a többi tájegység is jöhet lépésről lépésre. A kezdők mellett van egy haladó csoportunk is, aminek nagyon örülünk. Ezúttal a Rozetta Kézműves Társaság pályázott a fazekastanfolyamra, és ehhez a Hagyományok Háza vajdasági hálózata nyújt szakmai támogatást. Minden évben sok a jelentkező a fazekastanfolyamra, és ehhez nekünk elegendő eszközt és alapanyagot kell biztosítanunk, amelyeket pályázatok útján szerzünk be. Szükség van elektromos és lábbal működtethető korongra, agyagra és számos más kiegészítőre. Saját égetőkemencével is rendelkezünk, és most többek között egy nyújtóasztallal bővítjük a felszerelésünket, emellett különböző mázakat és kis eszközöket is vásárolunk. Úgy néz ki, hogy lehetőségünk lesz még egy elektromos korong vásárlására is, ami nagyon jól jön majd – mondta Nagy Abonyi Ágnes.

A friss csoport csütörtöki órájára én is ellátogattam. Ez már a harmadik találkozásuk volt, így már száradt is az asztalon néhány lapagyagból készült tárgy, többek között házszámtáblák.

Kiss Katalin oktató elmondta, hogy nagyon lelkesek a résztvevők, eddig inkább csak lapagyagból dolgoztak, de volt, aki már a koronghoz is odaült.

– A legalapvetőbb dolgokat tanuljuk itt az elején, beszélünk az agyag tulajdonságairól, arról, hogy honnan szedjük, hogyan viselkedik, és próbáljuk a korongon a középre fogást, ami nagyon fontos művelet. Vizsgázni majd nyáron fognak, és addig még rengeteg a dolgunk.

A tanfolyam egyik résztvevője, Nagy Torma Leona azt mondta, nagyon tetszik neki a foglalkozás, reméli, sok szép tárgyat fog alkotni:

– Érdekelnek a népművészeti, hagyományos tevékenységek, és szeretném megtanulni az alapokat. Első alkalommal kis hurkatálakat készítettünk, azt kézzel formáztuk, aztán nekifogtunk házszámot alkotni, amit többféle technikával díszítettünk, és korongozni is megpróbáltunk. Az előző csoport munkái között láttam néhány érdekeset, én is szeretnék majd hasonlókat csinálni.

Füredi Éva már dolgozott agyaggal, és a tanfolyamra főleg az elméleti háttér megszerzéséért jelentkezett:

– Nagyon szeretnék inspirálódni ebben a csoportban. Van odahaza korongom is, kemencém is, és agyagom is, viszont már legalább egy éve hozzájuk sem nyúltam. Hiányzik az elméleti tudásom, és remélem, hogy itt elsajátíthatom. Szeretnék elmélyedni ebben a tevékenységben.

A fazekastanfolyamot a Csoóri Sándor Alap és Zenta község önkormányzata támogatja.

Forrás: Magyar Szó