Müpa – Olivier Latry,Notre-Dame orgonistája

online esemény Ismeretterjesztő

Müpa Home LIV

Az előadást élőben közvetítjük!
Bár a jelenlegi rendkívüli helyzetben sajnos nem találkozhatunk a Müpában, így is szeretnénk felemelő élményekkel szebbé tenni ezeket a napokat. Ezért a közönség nélkül zajló előadást élőben közvetítjük honlapunkon (https://bit.ly/3pILWfk) és YouTube-csatornánkon (https://bit.ly/2UKrBIk).
Szeretettel várunk az esemény időpontjában a képernyő előtt!
Egy művész, akivel a Müpának különleges a kapcsolata: hallhattuk már a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem azóta világhírűvé lett orgonájának felavatásakor, de a ház fennállásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett eseményeknek is élményt adó szereplője volt. A francia orgonaművész mozgalmas életet él: évente közel háromszáz hangversenyt ad. Januári koncertjén különleges műsorral kedveskedik a budapesti közönségnek.
Olivier Latry korunk egyik leghíresebb és legsikeresebb orgonistája, a párizsi Conservatoire tanára, jeles hangszerjátékos, elismert rögtönző és sikeres zeneszerző. Előadóművészi tevékenységét sokoldalúság jellemzi: műsorán tartja a barokk és romantikus repertoárt, de azzal is figyelmet keltett, hogy hanglemezfelvételt készített Olivier Messiaen összes orgonaművéből. A nagy 20. századi mester zenéjén kívül is érdeklődéssel fordul a kortárs alkotók művei felé. Templomi szolgálata (a tragikus tűzesetben súlyosan megsérült párizsi Notre-Dame orgonistája) és pedagógusi munkája mellett kiterjedt koncertező tevékenységet folytat: öt világrész több mint negyven országában lépett fel.
A Müpa orgonáján megszólaló műsora tiszteleg a hangszer irodalmának két kiemelkedő alakja, Bach és Liszt előtt, ám már a két Bach-mű egyike és a (Bach előtt fejet hajtó) Liszt-darab is egy-egy francia orgonista-zeneszerző, Charles-Marie Widor és Jean Guillou átiratában hangzik el, előlegezve a műsor másik célkitűzését: ízelítőt nyújtani a francia orgonamuzsikából, melynek képviseletében az est folyamán a fiatalon elhunyt Augustin Barié, valamint Louis Vierne és Marcel Dupré egy-egy kompozícióját is hallhatjuk. A finálé Olivier Latry „mesterségének címere”: improvizáció.

E – Olivier Latry, a párizsi Notre-Dame orgonistája