MintaKINCStár Zentán

Zenta Egyéb

A Zentai Városi Múzeumban december 1-jén és 2-án mintaKINCStár címmel adventi készülődésre, kézműves-foglalkozásra várják a felnőtteket. A népművészeti minták, formák megismerésére igen kevés lehetőség van. E nyelv, anyanyelv elsajátítására született meg mintegy hiánypótlásként a mintaKINCStár foglalkoztató program, amely a mai kor igényeinek megfelelő köntösben tálalja őseink formakincseit úgy, hogy közben nem veszítik el eredeti jelentésüket. Oktató, foglalkozásvezető: Sevella Zsuzsanna fejlesztőpedagógus, játékfejlesztő. December 1-jén, pénteken 16–19 óráig, december 2-án, szombaton 9–12 óráig tart a foglalkozás. E közül a két időpont közül az egyik választható.
Ezen a két alkalmon a különféle ajándékok készítésével többféle kézműves és alkotótechnikát is elsajátíthatnak a részvevők. Az itt töltött alkotóidőben mindenki találhat kedvére valót: a gyorsan és egyszerűen elkészíthetőtől az elmélyülős, több időt, precizitást igénylő munkáig. Lesz angyalka készítése filcből hímzéssel; karácsonyfadíszeket is lehet csinálni bútorfestési technikával; képeslapokat, ajándékkísérőket népművészeti mintákkal, valamint Dobj és rakj! játék készítése az ünnephez kapcsolódóan.
Játszani jó! mintaKINCStár játéktér- és termékbemutató, családi program is lesz december 2-án, szombaton 16–19 óráig.
A mintaKINCStár program a látogatókat a szokásostól eltérő módon, kicsit más szemszögből, aktív részvételt igényelve ismerteti meg a magyar kultúra egy szeletével. A család minden tagja kipróbálhatja a mintaKINCStár játéktéren a különféle motívumokkal készült játékeszközöket. Játéktípusok többek közt: memóriajáték, mátrix, Illeszd a helyére!, Bújtasd el!, Nyomozz!
A program mindkét napján játékvásárral is készülnek a szervezők.
A programok ingyenesek, de előzetes jelentkezéshez kötöttek! A jelentkezéseket a helyek beteltéig, de legkésőbb november 24-ig fogadják a következő űrlapon: https://forms.gle/Ac5CTH8bqh2XbWvY9
Szervezők a Hagyományok Háza vajdasági hálózata és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, együttműködő partner a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ.

íforrásd:Magyar Szó