Minden emelkedőért lejtő a jutalom

Planetarium, Kolozsvár Ismeretterjesztő
Időpont: 2022. 02. 24., CSÜTÖRTÖK, 18:00
🗣 Pengő Zoltán az Ötmillió lépés Erdélytől Ladakig című könyv szerzője, amely a Kőrősi Csoma Sándor mitikus gyalogos utazásából ihletett gyalogújtát írja le.
🚶 2019. szeptember elsején indult el gyalog Nagyenyedről Indiába, Kőrösi Csoma Sándor nyomdokain haladva, kalandos utazása 2020. március 15-én ért véget, mikor 197 nap gyaloglás után hazarepült Ázsiából. Elmondása szerint öntudatlanul és felkészületlenül vágott neki az útnak, mindezt azonban nem vakmerőségből tette, hanem személyiségileg ilyen.
Utazásának gondolata ifjúkorában gyökerezik, Kőrösi Csoma Sándor életrajzát olvasva fogalmazódott meg benne annak a gondolata, hogy végigjárja a magyarság eredetét kereső tudós által megtett utat
Gyalogútjának tanulságairól, kalandjairól, veszélyeiről, hódításairól és kudarcairól, indiai megéléseiről és nem utolsó sorban az ezek által ihletett könyvéről beszélgetünk vele.
🗣 Bagoly Levente sepsiszentgyörgyi származású ultrakerékpáros, aki külföldi és belföldi versenyeken halmoz sikert sikerre.
🚴‍♂️ 2017-ben Belgiumtól a görögországi Meteorákig tekert, a több mint 4000 kilométeres távot 12 nap 14 óra 15 perc alatt teljesítette. 2018-ban a második helyen végzett a Kirgizisztánban megrendezett Silk Road Mountain Race-n, miután 9 nap, 3 óra és 30 perc alatt tette meg az 1725 kilométert. 2019-ben harmadikként ért célba az Italy Divide-n (Nápoly-Garda-tó, 1220 km). Szintén 2019-ben a Burgasz és Brest közötti 4000 kilométeres távolságot teljesítette 12 és fél nap alatt. 2020-ban megnyerte a Hungarian Divide versenyt, mely 1200 kilométert, valamint 20.000 méter szintkülönbséget jelent. A távot 4 nap, 23 óra és 7 perc alatt teljesítette, mely alatt összesen 8 órát aludt.
A sárral, széllel, fáradtsággal, forrósággal való küzdelem, valamint a természet adta kihívások, a minimális felszerelésből adódó találékonyság, lejtők és emelkedők formáló hatásáról kérdezhetjük majd Bagoly Leventét.
❗A járványügyi előírások miatt az eseményen a helyek száma korlátozott, a belépés csak Covid-igazolvánnyal megengedett. A belépés regisztrációhoz kötött, amit a következő linken tehetsz meg: https://forms.gle/vTsvjypU9wRtnSGg8
🙋🏻Közvetlenül a közösségnek a közélettel középpontban, köztem, közted, köztünk, közkívánatra.