Magyar Állami Népi Együttes

Erdely Zene

Magyar Állami Népi Együttes: Megidézett Kárpátalja | 30. NNT

A 30. Népzene- és Néptánctalálkozó kiemelt meghívottja a Magyar Állami Népi Együttes, a társulat két előadással lép színpadra a rendezvény keretében. A Megidézett Kárpátalja c. folklórszínházi produkció a Sepsi Aréna nagyszínpadán lesz látható október 10-én, szombaton 20 órától.

⏩ MEGIDÉZETT KÁRPÁTALJA ⏪
Hágókon innen és túl

“Minden kultúra a saját lelkét őrzi és éli kicsiben, de benne van sejtjeiben az egyetemes emberi kultúrához való tartozás öröksége is. Ennek az örökségnek a része az elfogadás, a szolidaritás, az együtt élő népek viszonyának egymás mellé rendelése, és nem hierarchiába rendezése. „Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad, és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától” – valljuk Pilinszky Jánossal együtt.

A Megidézett Kárpátalja, Hágókon innen és túl című előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók, sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját. Felmutatva mindazt, ami e népek hagyományaiban közös és mindazt, ami nemzeti sajátosság. (…)

A hagyomány átörökítése, a saját és a velünk együtt élő népek folklórnyelvének ismerete a találkozások és saját magunk kinyilatkozásának lehetőségét teremtik meg. A színház ezeknek a találkozásoknak az esélye, a tükre. A tükör, amibe jó belenézni, mely annak is felmutat, aki megalkotja, és annak is, aki majdan nézői csendjében megéli az inspiratív elfogadás és befogadás állapotát.”

⏩ ALKOTÓK
Zeneszerző: Pál István Szalonna
Zenei szerkesztő: Pál Lajos
Koreográfusok: Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Kökény Richárd, Mihályi Gábor
Jelmeztervező: Furik Rita
Díszlettervező: Molnár Zsuzsa
Videoanimáció: Soós Andrea
Fény: Győri László
Művészeti munkatárs: Orza Calin
RENDEZŐ-KOREOGRÁFUS: MIHÁLYI GÁBOR

Az előadásban megjelenő archív képek a Néprajzi Múzeum fotótárának gyűjteményéből származnak. Képválogatás: Csorba Judit Dorottya

⏩ JEGYEK
Az előadásra a 30. Népzene- és Néptánctalálkozó szombati jegyei érvényesek, a jegyárakról, valamint a teljes programról bővebben itt lehet tájékozódni: http://hte.ro/wp/30-nepzene-es-neptanctalalkozo-program/
Jegyek kaphatók:
→ online a www.biletmaster.ro oldalon;
→ október 29-től a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában;
→ november 10-én a helyszínen, a Sepsi Arénában.