Lovas farsang Tóthfaluban

Tóthfalu Egyéb

A menyasszonytól a boszorkányig minden volt szombaton déltől az estébe nyúló lovas farsangon.
A rendezvény a felvonulással kezdődött, amikor lóháton és lovas kocsikkal felvonultak a legkülönbözőbb maskarákba öltözött kicsik és kicsit nagyobbak Tóthfalu utcán.

A régi iskolától indultak és oda is érkeztek vissza, ahol aztán énekkel és tánccal farsangoltak tovább. A helybeli Almás-Vasderes Hagyományápoló Egyesület szervezésében lezajlott eseményt a Kárpát-medencei Lovas Program támogatásával és a környékbeli egyesületek bevonásával tartották meg, mindezt úgy, hogy közben a jótékonykodásról sem feledkeztek meg. A tóthfalusi iskolások és cserkészek, az oromi Zengő Tájház Ropogtató és Zergeboglár Gyermek Néptáncegyüttese és a Tisza Néptáncegyesület Magyarkanizsáról lépett fel először az iskolaudvarban, akik megalapozták a hangulatot.

Közben lángost és fánkot, teát is kínáltak, így senki nem maradt éhen Tóthfaluban, aki pedig segíteni szeretett volna, azt is megtehette a kihelyezett dobozokban pedig gyűlt az összeg, amit az oromi kislány, Kávai Hanna gyógykezelésére ajánlanak fel a szervezők és a rendezvény lebonyolításában segédkezők, illetve a vendégfellépők. Az egyesület elnöke, Kálmán Jenő elmondta, hogy harmadszor szervezik meg a lovas farsangot, azért, hogy az idősek felidézzék,a  fiatalok pedig megtanulják és továbbadják majd hagyományainkat.

A lovasok a környékből, de még távolabbról is érkeztek, és egyedülálló látványt biztosítottak, sőt testközelbe hozták a lassan már ritkaságszámba menő lovas hagyományokat. Már a faluban is egyre kevesebb igás ló van, de itt-ott még található, viszont sokan vannak, akik szeretik ezt az állatot szépsége és okossága miatt. Az egyesületnek pedig nem titkolt szándéka, hogy minél többekkel megszerettesse a lovakat. Ez az esemény alatt látszott is, hisz a gyerekek bátran odamentek egy-egy lovashoz, volt, aki életében először most ült lovas kocsin, de elnézve a boldog arcokat, biztosan nem utoljára.

A délután folyamán megjutalmazták a legeredetibb farsangi maszk, a legijesztőbb farsangi álarc, a leghangosabb télkergető tulajdonosait. A folytatásban lovas ügyességi bemutatók, a Hanák család karikásostor-bemutatója és közönségjátékok is nagy érdeklődést és tetszést váltottak ki a jelenlevők körében. És ha még mindez nem lett volna elég, Dér Zsolt hegedűn muzsikált, illetve a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület Sulyom tamburazenekarának fellépése is még hangulatosabbá tette a lovas farsangot, csak úgy, mint a táncház, ami feltette az i-re a pontot. És ha farsang, nem maradhatott el a tűzgyújtás, a farsangi lovas paródia téltemetéssel, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület tamburazenekara közreműködésével. Akinek pedig még volt kedve, részt vehetett a mulatságban, melyben Németh Tihamér és Molnár Zoltán zenélt Tóthfaluban, ahol már eltemették a telet, ahogy azt illik, tóthfalusi és magyar módra.

Forrás: Magyar szó