LÉLEKTANI KULCSOK A NÉPMESÉKHEZ

Online Ismeretterjesztő
LÉLEKTANI KULCSOK A NÉPMESÉKHEZ – ingyenes online szakmai nap a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület keretében
A lélektani munka kibontakozása hasonló ahhoz, ahogyan a mesehős előteremti az erőforrásait. Ez a párhuzam ihlette az előadást. A népmesék célzott alkalmazással nagyon komplexen használhatók, gazdag képi világuk és erőforrásokat mobilizáló jellegük a pszichológiai munkát katalizálják és megtartják.
Népmesei fordulatokkal illusztrálva mutatja be a MRSZE webináriumában Stiblár Erika a mese terápiás sajátosságait, hatótényezőit, és azok hozzáférhetőségét. Ismertet több fogalmat, amelyet az intermodális mesepszichológia módszerében alkalmaznak, és amelyek a néprajz-pszichológia találkozásából születtek meg. A mese aktív munkára is csábít, ezért az online alkalom során sajátélmény gyakorlattal segítjük a közös gondolkodást. A webinárium végén párbeszédre és kérdésekre adunk lehetőséget.
Időpont: 2022.06.10 15-19 óra, regisztráció 06.08. 24 óráig
Regisztráció: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdLwhGy8drTZW…/viewform
Várunk az eseményre minden olyan kollégát, aki
• dolgozik a módosult tudatállapotokkal, illetve érdeklődik iránta
• érdekli a külső és belső képekkel való szimbolikus munka, és/vagy
• szeretné a népmeséket a szakmai munkájában alkalmazni
• továbbá azoknak, akik érdeklődnek az Egyesület munkája, képzései, specializációi iránt.
Ezzel a webináriummal a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület (MRSZE) ingyenes ismeretterjesztő előadásainak hagyományát folytatjuk új formában. Az Egyesület az éves országjáró konferenciák mellett 1990-es évektől havi rendszerességgel tartott nyitott ingyenes ismeretterjesztő előadásokat, ahol több szakmából és egyesületből szerepeltek meghívott előadók. A nyitottság, együtt gondolkodás, szakmaközi és szakmán belüli együttműködés jelentőségét képviselték ezek az alkalmak, amelynek célja a tájékoztatás és inspirálás volt. Ezeket ma is nagyon fontosnak tartjuk, és az új lehetőségek mentén szervezzük a szakmai kapcsolatokat ápoló alkalmainkat.
A régi 1,5 órás személyes előadások helyett rövid szakmai napra hívjuk az érdeklődőket. A 4 órás webináriumon való részvétel az Egyesület nonprofit tevékenységéhez kötődve továbbra is ingyenes. 2022-ben szűkebb egyesületi keretben tartottunk már 3 alkalommal szakmai napot győri szervezéssel, és ezúttal a szélesebb szakmai közönség számára is elérhetővé tesszük.
A MRSZE-nél képzésben levőknek aktivitási pont szerezhető (részletek a jelentkezéskor).
Az intermodális mesepszichológiával (IM) találkozhatnak még a MRSZE éves országjáró konferenciáján is 2022 szeptember 17-én Győrben. A konferencia programja és előadói: https://forms.gle/zPan6cmtoeFCYJvs7, jelentkezési lap: https://forms.gle/LCnYaGccF9Sot6Sv9
IM képzésről és módszerről ismertetők a https://pszichoforras.hu/mesepszichologia/ és a https://relaxacio.hu/mesepszichologia.html oldalakon érhetőek el, aktuális hírek dinamikusan a https://www.facebook.com/mesepszichologia.intermodalis oldalon.
Az előadóról:
Stiblár Erika a népmesék pszichológiai célú alkalmazhatóságával és ennek kutatásával, továbbá a mesekultúrával 2005 óta foglakozik. A MRSZE mellett a Magyar Olvasástársaság (HUNRA – Népmese Napja Konferencia) és civil kezdeményezések mentén kapcsolódott a „népmese reneszánszához”. Jelenleg az általa kidolgozott módszertan szerint az Intermodális mesepszichológia (meseterápiás) képzést vezeti az Egyesületben, valamint a módszerhez kapcsolódó szakmai műhelyt. A MRSZE-ben 2005 óta tevékenykedik, 2007-től vezetőségben kutatási felelősként, jelenleg az elnökség tagjaként. Meseterápiás és mesepszichológiai publikációi a Pszichoterápia lapban, az MRSZE kiadványiban és a Fordulópont hasábjain érhetőek el.