LEGYÉL HŐS!

Csíkszereda (Hargita megye) Ismeretterjesztő
 A tavalyi évben nagy sikereknek örvendő LEGYÉL HŐS! című programunk folytatásaként idén is megszervezzük a Csíkszéki véradókat keresünk! Legyél te is hős! elnevezésű véradási akciót. Eleget téve a Hargita Megyei Vérközpont felhívásának (miszerint vérkészlet hiány van), a véradás fontosságát hangsúlyozva népszerűsítő, figyelemfelkeltő és véradásra buzdító kampányba kezdünk.
💉 Amennyiben te is Csíkszéki Hős szeretnél lenni, látogass el a 2021. december 13-17. közti időszakban (naponta 8-12 óra között) a vérközpontba (Csíkszereda, Lendület sétány, 1. szám), iratkozz fel a “Legyél Hős!” listára, majd a kapott ételjegyed dobd be a kijelölt urnába.
🍲 Az összegyűlt ételjegyeket a Caritasnak adományozzuk, akik a “Meleg ebédre” programjukban használják majd fel azokat.
📍Mit kell tudnod, ha vért szeretnél adni?
👉 Vért azok a 18–55 év közötti, min. 60 kg testsúllyal rendelkező személyek adhatnak, akik nem nyilvántartott betegek.
👉 Ha a véradó műtéten vagy akár tetováláson esett át, legalább hat hónapnak kell eltelnie, amíg vért adhat.
👉 Ha valaki fogászati kezelésre szorult, a beavatkozás jellegétől függően 1–3 hónapot kell várnia, hogy vért adhasson.
👉 Azon személy, aki olyan térségekben járt, ahol előfordult a nyugat-nílusi lázként ismert, szúnyogok által terjesztett betegség, csak hazatérése után 1 hónappal adhat vért.
👉 Fontos, hogy a véradó nem fogyaszthat alkoholt a véradást megelőző 24–48 órában. Kávét azonban a véradás napján is ihat, és ehet is egy keveset (pl. egy kiflit, perecet, vagy akár egy szelet mézes kenyeret).
‼️LEGYÉL TE IS HŐS! Csupán 15 perc alatt mentsd meg 3 embertársad életét!