Közösségben gondolkodni

Zenta Kultúra, kommunikáció

A Zentai Magyar Kamaraszínházban tIszapArt-estek névvel új, összművészeti jellegű programsorozat indul. Az első ilyen bemutatkozásra ma 19 órakor kerül sor, ahol Ketten a parton – avagy ismerjük meg színészeinket címmel László Sándor színművész, rendező, egyetemi tanár és Virág György színművész beszélgetnek a szakmáról, az életről, a hivatásról.

Az újdonsággal kapcsolatban felkerestük Dévai Zoltánt, az intézmény igazgatóját, aki elmesélte, hogy az ötlet még akkor megfogalmazódott benne és Mezei Kingában, a kamaraszínház művészeti vezetőjében, amikor az igazgatói posztra állították össze a pályázatot.

– Sokat beszélgettünk Kingával arról, hogyan nyithatnánk a közönség felé, de talán az a jó megfogalmazás erre, hogy nagyobb közösségben szeretnénk gondolkodni. Hogy a színház ne csak olyan legyen, ahova az emberek eljönnek, megnézik az előadást, és hazamennek, hanem közösségi élmény legyen, amikor a nézők nem sietnek haza az előadás után, hanem együtt maradnak, és megbeszélik a látottakat, hallottakat. Innen indult a beszélgetőestek ötlete – nyilatkozta Dévai Zoltán.

Az igazgató elmagyarázta, hogy ezek az esték a Zentai Magyar Kamaraszínház kísérőprogramjának részei lesznek, és számtalan dolog belefér.

– Olyanokban gondolkodtunk, hogy egy zenészt és egy képzőművészt összepárosítunk, és akár ott élőben szülessenek meg az alkotások, tehát míg az egyik zenét improvizál a hangszeren, addig a másik a vásznon jelenít meg valamit. Gondoltunk filmvetítésekre, amelyek után közönségtalálkozókat tartanánk, ahol mindenki megoszthatja a gondolatait a látottakkal kapcsolatban. Szeretnénk különböző tematikájú koncerteket is, amelyeket úgy kell elképzelni, hogy a Zentai Magyar Kamaraszínház társulatához csatlakoznának vendég előadók. Ízelítőnek annyit elmondanék, hogy lesznek népzenei, könnyűzenei koncertek, vagy épp a 20-as, 30-as évek zenei világát hozzuk vissza, ugyanakkor előfordulhat az is, hogy musicalekből vagy operettekből adunk elő részleteket – mesélte.

Az évadnyitó előadásként a közönség a Yasmina Reza: Művészet című előadást láthatta, azonban most másképp, hiszen a közönség különféle feladatokat adhatott a művészeknek, így beleszólhatott az eddig jól ismert történet alakulásába. Ahogyan Dévai Zoltán fogalmazott: az eleinte bátortalan közönség később felszabadult, és közösen alakították az eseményeket. Hozzátette, hogy a pozitív visszajelzések lendületet adtak nekik, és reménykednek abban, hogy a tIszapArt-estek is ilyen jó hangulatban telnek majd.

A tervek szerint havonta egy alkalommal rendeznek ilyen esteket, amelyekre jegyfoglalás szükséges. A belépőjegy ára 200 dinár.

 

Forrás: Magyar Szó