Könyvbemutató Temesváron

Bolyai János Szakkollégium, Temesvár Tudomány, oktatás
„Külföldi diákoknak tanítottam magyart, és teljesen ledöbbentek, amikor a közlekedésről tanultunk, és felmerült a »fekvőrendőr« szókapcsolat. De valószínűleg egy életre megjegyezték” – mesélte a Szövegkovács Facebook-oldalának egyik követője. A diákok nem tudták felfogni, hogy az említett kifejezésnek mi köze van a gépkocsikat lassúbb haladásra kényszerítő, borda alakú púphoz. Ők csak egy rendőrt láttak maguk előtt, aki fekszik valahol…
A mosogatószivacs, az állólámpa és az úszómedence szóösszetételek valószínűleg ugyancsak meglepnék a külföldi diákokat, és rögtön feltennék a kérdést az oktatónak, hogy mégis miért mosogat a szivacs, hol áll a lámpa, és merre úszik a medence.
Ezek és ehhez hasonló példák ösztönöztek a könyv megírására, és végül száznegyven szópárt (például fekvőrendőr és fekvő rendőr) sorakoztattam fel ábécérendben (valós és álmeghatározásokkal együtt) a Rendőr-e a fekvőrendőr? – Iránytű humorkedvelő nyelvhasználóknak című könyvben. Huszonnyolc szópárhoz rajzot készített négy illusztrátor, Boros Zsolt, Fülöp Tünde, Havasi-Salamon Katalin, illetve Léphaft Pál.
Íme, egy visszajelzés a könyvvel kapcsolatban: „Lapozható vonatozás közben, dolgozat előtt, vagy kávé mellett (keksz helyett). Esti olvasmánynak nem ajánlom, mert felpörget, nevettet, gondolkodásra ösztönöz. Azt szeretem benne, hogy senkinek nem okoz frusztrációt! Aki nem a helyesírás bajnoka, az mosolyogva tanul, aki meg otthonosabban mozog ezen a területen, annak is kedves csemege. Agytorna. Olyan ez a könyvecske az ismeretszerzésben, mint a C-vitamin a gyógyulásban.” (Molnos Ildikó magyartanár)
Találkozzunk 2022. február 28-án, hétfőn 19 órakor a temesvári Bolyai János Szakkollégium konferenciatermében, ahol számos műhelytitkot megosztok az érdeklődőkkel! A könyvbemutatón a hatályban lévő járványügyi rendelkezésekhez igazodunk, amelyekről ezen a linken lehet tájékozódni: https://covid19.primariatm.ro.
Ui.: A kötet megjelenését támogatta a Communitas Alapítvány.
Farkas-Ráduly Melánia (a szerző)