Kolompos együttes – gyermekkoncert

Marosvásárhely Ismeretterjesztő

Kolompos együttes – gyermekkoncert | Vásárhelyi Forgatag

A kicsik nagy örömére újra Marosvásárhelyre, a Forgatagra érkezik a Kolompos együttes. 2013-ban, az első Maros-parti rendezvényünkön is itt voltak és énekeltek a kicsiknek, nagyoknak.

A Kolompos együttes története:
Az 1980-as évek végén egy új név tűnt fel a hazai népzenei életben: a Kolompos együttesé.
Kezdetben táncházi zenekarként, táncegyüttesek kísérőiként váltak
ismertté, majd rövidesen önálló koncertjeiken népszerűsítették a magyar és Kárpát-medencei népzenét Svédországtól Szicíliáig, Kanadától Japánig.
1990 decemberében jelentős fordulat történt a fiatal zenekar életében.
Meghívást kaptak egy óvodába táncházat tartani, amiből végül egy zenés-mesélős, játékos-táncos mókázás lett. A hatalmas sikerre való tekintettel hamarosan megszületett a folytatás, így néhány hónap múlva elkészült egy Szürettől – Pünkösdig tartó sorozat, melyben a népszokásokat mutatják be a kicsinyeknek az előbb említett játékos módon, rengeteg vidámsággal fűszerezve.
Zenés mesejátékokkal bővítették műsorkínálatukat, így csakhamar – az óvodákat követően – megnyíltak a művelődési házak és színházak kapui is a magyar néphagyományokat újszerűen feldolgozó, a közönséget játékba hívó, a felnőtteket is gyakran megnevettető Kolompos együttes előtt.
Az ezredfordulóra kialakult a csapat mai formája és innentől szinte minden évben jelent meg új kiadványuk, CD, DVD illetve mesekönyv formában. A magyar gyermekek körében egyik legnépszerűbb együttesként ma is arra törekszenek, mint a kezdetekben: megismertetni, megszerettetni a gyerekekkel és szüleikkel a magyar népzenét, néptáncot, régi népszokásokat, vagyis mindazt a páratlan kulturális kincset, melyet elődeink hagytak ránk örökségül.
A Kolompos együttes augusztus 30-án, pénteken 18 órától koncertezik a Forgatagon.