Kitelepítés – író-olvasó találkozó

Temesvár, Bolyai János Szakkollégium Kultúra, kommunikáció
„Törekednünk kell arra, hogy megismerjük és elfogadjuk egymás valóságait. Ez az elszánás tesz emberré és ezek a különböző lelki tükröződések tesznek egymás testvéreivé bennünket. A többi néma csend és hó és halál.”
Egy osztrák-magyar család a román gulágon. Az 1956-os forradalom után Visky András református lelkész édesapját huszonkét év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, édesanyját – hét gyermekükkel együtt – kitelepítették a Duna-deltával határos Bărăgan-sztyeppe egyik lágerébe. Az olvasó egy szovjet mintára létrehozott és fenntartott romániai munkatábor hétköznapjait, a soknemzetiségű foglyok furcsa történeteit ismeri meg a legkisebb gyermek nézőpontjából. A regény középpontjában az anya áll, a gyermekei életéért küzdő fiatal osztrák nő. Egy szerencsés véletlen folytán náluk marad a családi Biblia, ebből az egyetlen könyvből az anya naponként felolvas. Ezek a bibliai történetek adják az elbeszélés keretét. A regény azonban nem fejeződik be a szabadulással, a szülőket és a hét gyermeket a román titkosszolgálat továbbra is szemmel tartja.
Visky András könyve megrendítő és felemelő történet egy családról, amely kiszolgáltatottságában, megalázottságában is a szeretetből és a bizalomból merít megtartó erőt újra meg újra. A Jelenkor Kiadónál megjelent Kitelepítés című kötetből Vajda Boróka és Jancsó Előd színészek olvasnak fel az egymás valóságára nyitottaknak, majd Mátyus Melinda kérdezi az írót, amit kötetlen beszélgetés követ.
Visky András József Attila-díjas író, költő, drámaíró, dramaturg, a Széchenyi Művészeti és Irodalmi Akadémia rendes tagja, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti vezetője, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színházművészeti és Film Karának professzora, valamint számos magyar és külföldi egyetem meghívott előadója. Főként Kolozsváron él.
Az esemény társszervezője a Bolyai János Szakkollégium. Tisztelettel kérjük, részvételi szándékát az alábbi űrlap kitöltésével jelezze:
A Facebook-eseményen való visszajelzés nem minősül regisztrációnak, kérjük, a regisztrációs lapot is töltse ki.