Kiskertembe rozmaringot ültettem

Teleki Téka - Bibliotheca Telekiana Bolyai Ismeretterjesztő

Kiskertembe rozmaringot ültettem – Könyvbemutató

Kiskertembe rozmaringot ültettem… – Megjelent Sebestyén Péter szentszéki tanácsos, plébános magyar népdal- és nótaválogatásának második, javított és bővített kiadása.
A marosvásárhelyi Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület szervezésében a könyvet augusztus 26-án 19 órától a Teleki Téka udvarán mutatjuk be. Közreműködik a Maros Művészegyüttes tánckara és zenekara, énekel Kásler Magda.

Az esemény házigazdája Barabási Attila Csaba, a marosvásárhelyi EMKE elnöke.
A könyvet bemutatja Barabás László, néprajzkutató.

,,Magyar népdalkincsünk ismerete, éneklése segíti önbecsülésünket, büszkeségünket. Általuk beazonosíthatjuk magunkat a világban, erősödik közösségi tudatunk, élményvilágunk. Népdalt egyedül is lehet énekelni, fütyörészni, vezetés, séta, favágás vagy épp mosogatás közben, de igazi erejét egy családi összejövetelen, egy közösségben, egy pohár bor melletti agapén érezhetjük meg. Érdemes ilyenkor elengednünk magunkat, s hagynunk, hogy a népdal repítsen szárnyán, szabaduljon fel a lelkünk, szóljon szívből az ének. Véleményem szerint ez az egyik legjobb terápia a stressz, a szorongás ellen. Kiléphetünk az idegtépő rohanás mókuskerekéből és átadhatjuk magunkat a gyógyító zenének. Egy-két ének felfrissítő hatására már lelkünkből törnek fel a régi dallamok.
Jelen kötetben elsősorban olyan népdalok, nóták vagy népies műdalok találhatók, amelyeket a múlt század ’70-es, ’80-as éveiben Felcsíkon énekeltek, amelyeket elsősorban szüleimtől hallottam és tanultam. Később már hanglemezekről, népi együttesektől, táncházakból más énekeket is szívesen megtanultam. Elsősorban olyanokat, amelyek gazdag, változatos dallamvilággal és érdekes szöveggel rendelkeztek. Mind olyan énekek, amelyeket korosztályom most is énekel.”

Sebestyén Péter

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

A nézők befogadásakor fontos számunkra a járványügyi protokoll betartása:
-helyfoglalás az érkezés sorrendjében,
-mindannyiunk egészségének megőrzése érdekében a szájmaszk viselése kötelező érvénnyel bír,
-37,3 Celsius-fok fölötti testhőmérséklettel rendelkező nézőinket nem áll módunkban beengedni a nézőtérre,
– felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy a kötelező távolságtartás miatt a helyek száma korlátozott.

Előzetes helyfoglalás szükséges: 0757059594-es telefonszámon.
Rossz idő esetén az esemény augusztus 27-én kerül megrendezésre.