Kézműves alkotók kiállítása Zentán

Zenta Egyéb

A Vajdasági Magyar Művelődési Házban megnyílt a VMMI és a Hagyományok Háza vajdasági hálózata által szervezett tanfolyamokon készített alkotásokat felvonultató kiállítás.

Kovács Nádi Karolina, a VMMI és a Hagyományok Háza vajdasági hálózatának munkatársa, a kiállítás rendezője hírportálunknak nyilatkozva elmondta, hogy a rendezvényen a négy képzésük ideje alatt készült alkotásokat tekinthetik meg a látogatók. Mindenekelőtt a VMMI által a Csoóri Sándor Alap támogatásával megrendezett fazekas képzésen született munkákat.

–Tavaly az adventi időszakban kezdtük meg ezt a képzést karácsonyra hangolódással, és januárban indult meg valójában a fazekas munka a műhelyünkben, aminek a végén hatan vizsgáztak le sikeresen Orcsik Csaba fazekas népi iparművész és Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató muzeológus előtt – mesélte a VMMI munkatársa, aki ezt követően az idén tavasszal Temerinben kosárfonó képzést is megrendezték, amelynek az alkotásait Temerinben mutatják be december végén.

A VMMI és a Hagyományok Háza vajdasági hálózata az idén először a bútorfestő tanfolyamot is szervezett, ami iránt hatalmas volt az érdeklődés, ami továbbra sem lankadt, mivel már a jövő évi tanfolyamuk is betelt.

A ma megnyílt kiállításon a viseletkészítők is bemutatkoztak.

Kovács Nádi Karolina velük kapcsolatban elmondta, hogy mivel ők már túl vannak egy 220 órás képzésen és egy összeszokott csapatról van szó, így a számukra az idén nem szerveztek képzést.

– Minden évben, amire csak lehet, arra pályáznak, és részt vesznek mindenféle megmérettetésen, zsűrizésen. Most A kékfestés csodái elnevezésű pályázatra készült munkáik láthatóak itt, illetve volt egy zalai pályázat is, amin részt vettek – nyilatkozta Kovács Nádi Karolina, aki elmondta azt is, hogy jövőre a bútorfestő tanfolyamot biztos, hogy megrendezik Bácskossuthfalván, emellett folytatják a viseletkészítők mentorálását, illetve a kosárfonók esetében is elindítják ezt. E mellett nyári tábort is szerveznek, ahol majd 5–6 mesterséget tanulhatnak meg a résztvevők,

A zentai kiállításon egyébként 35 alkotó 135 alkotását állították ki.

A kiállítást Kormányos Katona Gyöngyi, a VMMI megbízott igazgatója nyitotta meg.

Kormányos Katona Gyöngyi beszédében elmondta, hogy a kiállításon látszik, az alkotók nagyon szép munkát végeztek, majd pedig kiemelte, hogy mai digitális világunkban is igen lényeges a hagyományok ápolása.

– Nem csak azért, hogy megőrizzük a kultúránkat, hanem azért is, mert a helyi értékek, a kulturális és szellemi hagyományok, a hozzájuk kapcsolódó közösségi élet mind hozzájárulnak ahhoz, hogy itt közösségben tudjunk gondolkodni. Az emberek tevékeny részvételével felderíthetjük a hagyományos örökségeket és mindezt integráljuk a saját mindennapi életünkbe. Így járulunk hozzá az értékőrzéshez, értékátadáshoz és értékmentéshez. A múltbeli dolgoknak köszönhetjük saját mai világunkat – ecsetelte, majd pedig rámutatott, hogy az örökségvédelem, ezen belül a népi kézművesség akár versenyképes munkahelyeket is teremthet, de bekapcsolódhat akár a kulturális turizmusba, a vidékfejlesztésbe, társadalmi elismertséget hozhat.

– Személyiségformáló, identitásalakító – jegyezte meg a VMMI megbízott igazgatója, majd pedig emlékeztetett, hogy a Hagyományok Háza vajdasági hálózata és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2019-ben hívta életre először a viseletkészítő tanfolyamot, ahol a csoport tagjai akkor a hét hónapig tartó továbbképzés során alapismereteket szerezhettek a magyar népviseleti ruhadarabokról, megtanulhatták a különböző tájegységek, társadalmi rétegződések, az életkor és alkalmak szerinti öltözködés jellegzetességeit, a leggyakoribb női és férfi ruhadarabok elkészítésének módját és a szabási és varrási technikákat. Megtanulták reprezentálni az eredeti, hagyományos ünnepi öltözékeket, valamint azok modern feldolgozásait is. A viseletkészítés mellett tervezői kurzuson is részt vehettek az érdeklődők, elsajátíthatták, hogyan lehetne a paraszt és a polgári viseleteket megújítani, az egyszerű, alkalmi ruhákat modernebbé, ünnepélyesebbé tenni a díszítőművészet elemeivel.

Kormányos Katona Gyöngyi Babits Mihály idézetével zárta beszédjét. Kihangsúlyozta, hogy: „múlt nélkül nincs jövő, s minnél gazdagabb a múlttal, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.”

A kiállítást december 7-éig tekinthetik meg az érdeklődők a VMMI munkaideje alatt, hétköznaponként 7–14 óráig.

Forrás: Vajdaswág Ma