Kerekasztal-beszélgetés a császármetszésről

Életfa Családsegítő Egyesület Ismeretterjesztő

Császármetszésre elvileg csak azokban az esetekben van szükség, ha hüvelyi úton nagyobb lenne a szülés kockázata, az utóbbi években azonban hazánkban is megnőtt azoknak a kismamáknak a száma, akik hasi műtéttel szeretnék világra hozni gyermeküket. Ennek főként az a hiedelem az oka, hogy a császármetszés kíméletesebb a hüvelyi szülésnél, a hátrányokkal azonban már sokkal kevésbé vannak tisztában a leendő anyukák. Öt-tíz évvel ezelőtt még nem volt jellemző hazánkban, hogy a nők saját maguk kérvényezzék a császármetszéssel végzett szüléseket, így korábban kizárólag szakmai szempontok alapján döntötték el a szülész-szakorvosok, hogy ezt az eljárást választják-e. Az utóbbi években viszont jellemzővé vált, hogy a nők ezzel a módszerrel szeretnék világra hozni az újszülöttet,
az utóbbi 12 évben duplájára nőtt a császármetszések száma Romániában, így már nagyjából minden harmadik/második nő ezzel a módszerrel hozza világra gyermekét.
Az is növelheti a császárok számát, hogy ha az első szülés császárral történik, nagy valószínűséggel a második, harmadik gyermek is így születik, bár egy császáros szülés után az anyának még mindig 60-70 százalék esélye van arra, hogy természetes úton szüljön.
A statisztikai adatok sok kérdést vetnek fel. Vajon milyen esetekben indokolt a császármetszés? Milyen a felépūlés utána? Hatással van – e a szoptatásra? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről kérdezzūk a meghívott szakembereket.

Meghívottak: dr. Bartók Ildikó szülész-nőgyógyász, főorvos, dr. Kovács Tünde szülész-nőgyógyász főorvos, dr. Zsigmond István szülész-nőgyógyász főorvos.

A beszélgetést moderálja: Csatári Melinda, a Kolozsvári Rádió szerkesztő műsorvezetője.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.