Jelmezmustra, kiszebáb égetés

Radanovác Egyéb

Idén is megtartották A Mi Kis Falunk Egyesület szervezésében a farsangi mulatságot. A radanováci helyi közösség termében szép számmal gyűlt össze a sok maskarás kisgyermek. Szüleik társaságában izgalmas kézművesség várta őket, ahol színezhettek, maszkot készíthettek papírból és gumiszalagból. Tóth Róbert, az egyesület elnöke elmondta, hogy idén harmadik alkalommal tartották meg a rendezvényt.

– Hagyományossá szeretnénk tenni ezt az eseményt, a gyermekek is nagyon szépen elfogadták. Minden évben egyre több gyermek jön el, nemcsak innen, Radanovácról, hanem a környékbeli településekről is. A program kézművességből áll, melyet egy kis daléneklés és tánc követ, ezután a gyerekek felvonulnak, ahol megmutathatják, milyen jelmezt készítettek, melyet a zsűri ajándékokkal díjaz – részletezte az egyesület elnöke a mulatság kezdetén.

A maszkkészítést és színezést követő kis táncházat két rátermett fiatal vezette, pörgős dalokat és népi táncokat tanítottak a részvevőknek. A várva várt pillére az eseménynek a jelmezmustra volt. Volt, aki virágnak öltözött hatalmas csipke szirmokkal a feje körül, de láthattunk lámát és vezetőjét, kisördögöt, kalózt, valamint pici cumis Hupikék törpikét is. Kádár Aurél egy igazán veszedelmes szuperhős bőrébe bújt.

– Én Thornak öltöztem be, a nagymamámmal készítettük a jelmezt. Kellett hozzá papír, ruhaanyag meg ragasztó, és ezeket összevarrtunk – mondta el nekünk Aurél.

A jelmezbemutatón három főnyertes lehetett csak, ám a szervezők és a zsűri minden egyes résztvevőt megajándékozott egy kis édességcsomaggal.

Menjen a tél, jöjjön a tavasz! – ez volt a jelmondata a nap legizgalmasabb részének, a kiszebáb égetésnek. Dob kíséretében, és a mindenki által már jól ismert mondattal igyekeztek elűzni a telet a mulatságon jelenlevők, miközben körbe állták a lángra gyújtott szalmabábut. A nagy izgalmakat követően fánklakoma is várta a gyerekeket, ahogyan ez megszokott ebben az időszakban.

Forrás: Magyar Szó