Irodalom és valami más

Kishegyes Egyéb

övő héten kezdődik Kishegyes legjelentősebb irodalmi rendezvénysorozata, a Hegyesi LITERAtúra. A program ez alkalommal olyan plusztartalommal bővül, amely minden kishegyesit érint, és amire méltán lehet büszke a falu – fogalmazott Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere. Elmondta, hogy a történet a könyvtárral indult, és most a könyvtárhoz kötődően kerül pont a végére.

– A könyvtár, a civil központ, a színházterem, illetve az új főtér adja a keretet annak az átadóünnepségnek, amelyet a jövő hétvégén tartunk. A magyar állam támogatta a fejlesztést, amely ennek az épületegyüttesnek a felújítására vonatkozik, és tulajdonképpen a könyvtár új helyének a kijelölésével kezdődött. A történet itt is zárul, hiszen a LITERAtúra elnevezésű irodalmi rendezvény alkalmával nyílik meg az új könyvtár, és először szolgál helyszínül különféle közösségi rendezvényeknek. Azaz a kultúrközpont felújításának a történetét egy átadóünnepséggel zárjuk – számolt róla be az alpolgármester.
A Hegyesi LITERAtúra szeptember 27-én, szerdán a községi Aranyeső Vers- és Prózamondó Verseny döntőjével kezdődik – tudtuk meg Csordás Katalintól, a Kishegyesi Könyvtár igazgatójától.

– Az Aranyeső döntője 10 órától zajlik majd a kishegyesi helyi közösség padlásterében, és a résztvevők a 95 évvel ezelőtt született Fehér Ferenc verseit szavalják. Szeptember 29-én, pénteken Kishegyesre érkezik a Petőfi-busz, a Petőfi Irodalmi Múzeum Átrepülök hosszában hazámon című mozgó kiállítása, amely a jubileumi év kapcsán állít emléket a költőnek. Ez a program a VM4K közreműködésével, a Mozdulj! Petőfi! program keretében valósul meg Kishegyesen, és 12 óra és 16 óra között lesz megtekinthető az új főtér szomszédságában. Az új főtér átadóünnepsége szeptember 30-án, szombaton délben kezdődik a szabadtéri színpadon. Ide várjuk Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, valamint köszöntőt hallhatunk Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkártól. A programban közreműködik a Melódia kamarazenekar. Az irodalmi történések délután folytatódnak, könyvkiállítás nyílik Fehér Ferenc műveiből, Bordás Győző író közreműködésével, amire az új épületegyüttesben lévő földszinti kiállítóteremben kerül sor. A folytatásban 16 óra 15 perctől 50 éves az Aranyeső címmel Vörös Julianna nyugalmazott könyvtáros tekint vissza az elmúlt 50 év történéseire, az irodalmi rendezvény, illetve a könyvtár életének jelentős állomásaira. Ennek során közreműködnek a vers- és prózamondó verseny díjazottjai, valamint a topolyai zeneiskola diákjai – számolt be az igazgató, majd arról is szólt, hogy a Hegyesi LITERAtúra a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye, emellett a kishegyesi helyi közösség és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület is segíti a létrejöttét.

Forrás: Magyar Szó