I. Felvidéki Szépművészeti Biennálé

Komárom Kultúra, kommunikáció

Elmozdulás címmel szervezi meg a Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület az I. Felvidéki Szépművészeti Biennálét 2021. augusztus 6-án 17 órakor a komáromi Limes Galériában, amelyen vajdasági, kárpátaljai, erdélyi, felvidéki, cseh és magyarországi 70 alkotó, 121 művét állítják ki.

A szeptember 10-ig látogatható tárlatot Stefanovits Péter Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, az MMA tagja nyitja meg.

Részlet a kiállításhoz készült katalógus bevezetőjéből – Keppel Márton művészettörténész gondolatai:

„A magyarság területi széttagolódásának geopolitikai különbözőségét a művészet határtalan egyetemessége oldja fel, amely egy magasabb minőségű értékközösségben egyesíti a részeket. A FEMSZE égisze alatt egyesült felvidéki művészek csoportja az I. Felvidéki Szépművészeti Biennálé megrendezésével reflektál a külhoni és az anyaországi magyarság kulturális identitásának egyenértékűségére. A biennálé rajtja a ki vagyok? kérdést foglalja magába, míg a kiállítás célja a mit csinálok? kérdést feltételezi. A rajt és cél egybeesésének metaforikus megjelenítésében a klasszikus mechanikához fordulunk a jelenség illusztrálásakor! […] A Kárpát-medencei magyarság sorsfordulásának szimbolikus pályaíve a vonatkoztatási rendszer függvényében egyfelől elmozdulást mutat az időben, másrészről egyszersmind változatlan állapotban képes megőrizni az egységet a térben…”