Húsvétváró kiállítás

Felsőhegy Vallás

Szombaton délután harmadik alkalommal szervezte meg Felsőhegyen a húsvétváró kiállítást a Felsőhegyi Könyvtár Kör. Az eseményre a Művelődési Házban került sor, melynek célja a húsvét ünnepe köré fűződő helyi népszokások erősítése és felelevenítése. A kiállításon több hagyományápoló csoport is részt vett, amelyeket dr. Szőke Anna néprajzkutató véleményezett. Alkalmi művelődési műsorra is sor került, amelyen felléptek többek között a helyi óvodások is. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Hugyik Richárd, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, Juhász Attila, Zenta község tanácsának oktatással és kultúrával megbízott tanácstagja, Ősz Szabó Norbert, a VMSZ felsőhegyi szervezetének elnöke és Kormányos Katona Gyöngyi, a VMMI igazgatója.
A Művelődési Ház zsúfolásig megtelt a falubeliekkel, a felnőttek nosztalgiázva tekintettek a kiállításra, a fiatatalok pedig kiváncsi szemekkel vizslatták a kiállított húsvéti kellékeket.
Kaszás Ibolya, a Felsőhegyi Könyvtár Kör elnöke elmondta, hogy a mi vidékünkre jellemző hagyományos ételeket mutatta be hét könryékbeli civil szervezet.
– Ezek a csoportok mindig nagy örömmel vesznek részt ezen a kiállításon és hozzák magukkal az otthoni ízeket. Az egész lényege, hogy a régi húsvéti szokásokat felidézzük. A Szakkörön készített tojásokat is kiállítottuk itt, valamint a gyerekek kézimunkáit is bemutattuk. A művelődési műsoron részt vettek a felsőhegyi óvodások is a legnagyobb örömünkre. Emellet asszonykórus érkezett Törökkanizsáról, felléptek a helyi népdalbarátok tagjai, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Szikra néptánccsoportja és a VMMI Tiszai népzenei együttese. Igyekeztünk nem túl hosszú, de annál tartalmasabb programot összeállítani. Szeretném kiemelni dr. Szőke Annát is, aki a nagy örömünkre részt vett ezen a kiállításon. Ő véleményezte a kiállítást, nagyon sokat tanultunk tőle és felhívta a figyelmünket bizonyos dolgokra, amikre jó odafigyelni– fogalmazott Kaszás Ibolya.

Forrás: Magyar Szó