Gyűjtik a búzát

Vajdaság Egyéb

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége az idén is megszervezi Vajdaságban a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében a búzaadományok begyűjtését. A gazdaszervezetek segítségével az adományok gyűjtése folyamatos. A központi átvétel július 25-én lesz Zentán. Kishegyes községben is megkezdődött a gabonagyűjtés, ahol a VASZ falugazdásza, Juhász Árpád szervezi az akciót. A gyűjtés során bárki adhat le támogatást búza formájában – mondta el lapunknak a falugazdász.

– A VASZ tíz éve megrendezi ezt az akciót, amit Kishegyesen az önkormányzattal karöltve valósít meg. A program jóvoltából a gyermekekkel foglalkozó intézmények, kollégiumok, lurkóházak olyan formában kapnak segítséget, hogy az összegyűlt búzát lisztre cseréljük, és az intézetek között szétosztjuk.

– A lisztet valószínűleg augusztusban osztjuk szét Vajdaság-szerte – tette hozzá Juhász Árpád falugazdász. – Az adományokat a VASZ falugazdászai gyűjtik, a gyűjtés határideje július 24-e. A központi átvétel július 25-én lesz Zentán. A községben begyűjtött adományokat mi is ide fogjuk elszállítani, de aki szeretné, az személyesen is elszállíthatja Zentára, a VASZ székházába. Kishegyes községben az adományokat Bácsfeketehegyen, a helyi szövetkezet udvarában lehet leadni munkaidő alatt. A szövetkezet udvara a Verbászra vezető úton található – számolt be Juhász Árpád, majd kiemelte, hogy mivel nemes célt szolgál az akció, ezért aki teheti, az a lehetőségéhez mérten támogassa adományával. A program mottója: egy gyermek mosolya többet ér minden pénznél.

Hogy melyik gazda mennyi adományt ad, azt vélhetőleg az is befolyásolja, hogy milyen volt az idén a búzatermés. A falugazdász elmondta lapunknak, hogy az ez évi termés jobb, mint a tavalyi, ám a gazdák mégsem lehetnek elégedettek.

– A községbeli gazdáktól keserédes véleményeket hallottam. A termelésbe való befektetés akkor történt, amikor az újratermelési ár elég magas volt, most viszont a 20–22 dinár közötti búzaár nagyon alacsony. A hozamok nem teljesen az elvártak szerint alakultak, annak ellenére, hogy ez a kalászos jobban termett, mint tavaly. Az előző évben viszont az ár magasabb volt, 35 dinár körül alakult. Vannak, akik az alacsony ár miatt nem adják el a búzát, hanem betárolják, hátha nő az ára. Viszont erre nincs mindenkinek lehetősége, ezért nekik át kell adniuk a jelenlegi áron, ami igencsak megnehezíti a helyzetüket – fogalmazott Juhász, majd arról is szólt, hogy a tavaszi kultúrák közül az árpáról sem hallott sok jót: magas befektetési árak jellemezték, voltak egérkárok is, az ár viszont ez esetben is alacsony. A repce egész jó terméshozamokat produkált a községben, de itt is elmondható, hogy magasak voltak a befektetési árak, a felvásárlási viszont szintén alacsony.