Gyöngyösbokréta és Durindó Palicson

Palics Kultúra, kommunikáció

A Palics Magyar Művelődési Egyesület Szabadka Város Önkormányzata, Palics Helyi Közössége, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett június második hétvégéjén, június 11-én és 12-én rendezi meg az LVIII. Gyöngyösbokrétát és a XLV. Durindót.

A település és magyar közössége számára felemelő pillanat a 2022-es év, hiszen első ízben nyerte el a fesztivál házigazdájának jogát, ekként első ízben lesz szervezője annak. Jelentős pillanat ez az esztendő abból adódóan is, hogy a közösség egy óriási és régóta dédelgetett álma valósulhatott meg – megépülte után átadásra került a Palicsi Magyar Művelődési Központ, azt birtokba vehette a palicsi magyarság.

A fesztivált a Cselekvő nemzet éve jegyében szervezik meg ünnepelve hagyományainkat, a megtartó erőt, a gondviselést és az együvé tartozást, hálával teli szívvel emlékezve az olyan elődökre, mint Kálmány Lajos néprajzkutató, aki 170 éve született • a 90 éve született Martin Györgyre • és id. Horváth Lászlóra, az Újvidéki Rádió szerkesztőjére, aki idén ünnepelné 80. születésnapját.

2022-ben Kodály Zoltán születésének 140. évfordulóját is ünnepeljük – a Fesztivál az ő öröksége előtt is tisztelettel adózik, amiként a 10 éve elhunyt dr. Szöllősy Vágó László emléke és hagyatéka előtt is.

Kerek 50 éves a táncházmozgalom, és 50 éve rendezték meg a Tiszából a Dunába folyik a víz népdalvetélkedőt, amely nemcsak népzenei életünk, de nemzetmegtartó vállalásunknak is egyik fontos eseménye volt!

Épített örökségünk világából a szabadkai Városháza és a palicsi épületegyüttes – a Víztorony, a Vigadó, a Zenepavilon és a Női strand – emelkedik ki. Ez a szecessziós örökség Bíró Károly polgármestersége idején került átadásra: kerek 110 évvel ezelőtt.

Az idei fesztivál egyúttal Palics első említésének 560 éves, továbbá az 1952-es Palicsi Magyar Ünnepi Játékok 70 éves jubileuma jegyében is várja a fellépőket és idelátogatókat – elődeink abbéli ragaszkodását is megidézve, amely tudta, hogy megmaradni, magyarként és közösségként megmaradni ezen a tájon csakis az együvé és a gyökerekbe való kapaszkodás által lehetséges, a megtartó erőben való hit mindennapi cselekedetei és a közösségi ünnepek révén.

Bongjon és zengjen, zsongjon és dobogjon ez a kincs hát június 11-én és 12-én Palicson, az LVIII. Gyöngyösbokrétán és a XLV. Durindón!

A házigazdák a múlt hét folyamán postai úton és e-mailben is kiértesítették a művelődési egyesületeket és népművészeti együtteseket.

A jelentkezéssel – amelynek első határideje 2022. április 8. –, annak módjával és feltételeivel kapcsolatban bővebb tájékoztatót kaphatnak:

  • a 062-566-234-es számon Juhász Gyulától, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársától,
  • Brezovszki Rolandtól, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség munkatársától a 069-5541-215-es elérhetőségen,
  • vagy látogassanak el a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapjára – itt lehetőségük van letölteni a megfelelő jelentkezési lapot, de online-űrlap kitöltésével is benevezhetnek.
  • A Palicsi Szervezőbizottságot pedig a villámpostacímen vagy a 060-37-35-959-es telefonszámon kereshetik.

Az online űrlapok elérhetőségei a következők:

Az LVIII. Gyöngyösbokréta online- regisztrációs felülete ezen a linken található: ITT

A XLIV. Durindó online-regisztrációs felülete erre a linkre kattintva érhető el: ITT

Tisztelettel:

a Palicsi Szervezőbizottság,

valamint a Gyöngyösbokréta és a Durindó Fesztivál Tanácsa