Nagycsaládos karácsony

Magyarkanizsa Ifjúsági, gyermek

A magyarkanizsai Kuckó Nagycsaládosok Egyesületének leköszönő elnöke, Sziveri Nikoletta nagyon tevékeny, ami az egyesületi életet is illeti. A nyáron családi napot szerveztek, most karácsonyi csomagokat osztanak a nagycsaládosoknak, ugyanakkor év közben is mindig lehet számítani az egyesületre, akár csak jó szó, akár támogatás hiányzik valakinek. Igaz, egyre kevesebb a nagycsalád, a négy-öt gyereket számláló már ritkaságnak számít, de például az övék épp ilyen. Nikolettáéknak négy gyermekük van, és bár nem pont ekkorára tervezte a családot, de mindig is szerette volna, ha nem egyke gyermeket nevelne. Egy ilyen népes családban azonban nagyon sok szervezés és kicsit több anyagi forrás is kell, hogy ünnepekkor semmiben se szenvedjenek hiányt. Náluk az a helyzet állt elő, hogy két helyen is karácsonyoznak a gyerekek. Nikoletta ugyanis elvált, de a gyermekek apukája is ugyanúgy kiveszi a részét mindenből, mint ahogy új párja is helytáll. Így az ünnepek két helyen zajlanak, de abból a szempontból még örülnek is a kicsik, hogy nekik mindenből kettő jut: ünneplésből, karácsonyfából és ajándékból is. Nikoletta elmesélte, hogy náluk hogyan zajlik a pontos időbeosztással megszervezett ünnep.
– Két lányom és két fiam van. Anita 12, Leo 10, Noel 9 és Ketrina 8 éves lesz. Mindig szerettem volna, hogy több gyermekem legyen, és ez az álmom megvalósult. Igaz, a mai világban kellőképpen át kell gondolni és gondosan meg kell tervezni minden napot az anyagiak szempontjából, de minden tekintetben nagy logisztikát igényel négy gyermeket nevelni. Ennek ellenére most is úgy gondolom, hogy megérte, és nagyon boldog vagyok attól, hogy nagycsalád a miénk! Nálunk már egy héttel karácsony előtt megkezdődik a készülődés, mivel mi hamarabb is karácsonyozunk együtt. A 23-át töltjük együtt a gyerekekkel, 24-én, szenteste pedig az apukájukkal lesznek. Közös megegyezéssel tudtunk így dönteni, és a bejáródott rendszer bevált, nem kell rajta változtatni, így mindenkinek megfelel, és a gyerekek is szeretik ezt a beosztást. Teljesen úgy zajlik ez a nap, mint karácsony napja, a gyerekek semmit nem vesznek észre belőle, esetleg csak annyi az új dolog nekik, hogy két ünnep van számukra, két helyen – mesélte Nikoletta, aki szerint az élet minden területén nagyon fontosak a kompromisszumok, és ha békét és szeretetet akarunk magunk körül, akkor bizony vannak esetek, amikor ki kell egyezni a közös megoldásban, ami mindenkinek elfogadható.
– A fa feldíszítése évek óta közös elfoglaltságnak számít, valamint a ház hangulatossá tétele is. Az égősorok felszerelése, a mézeskalács készítése, a narancskarikák szárítása, ami nemcsak mutatós az ünnep alatt, hanem kellemes illattal is megtölti a házat. Mi minden évben a hagyományos ételeket készítjük el: nem maradhat el az asztalról a bableves, a hal és a mákos guba. Teszünk kivételt is, aki nem szereti a mákosat, sajtos tésztával palástolja a dolgokat – meséli mosolyogva az anyuka, aki minden gyermekének kedvében szeretne járni, így egy picit engedékeny is.
– Az ünnepi étkeket mind én készítem, és már előző nap sürgés-forgás megy a konyhában, megállás nélkül. Gondolom, ha nagyobbak lesznek a lurkók, kevesebb dolgom lesz, de most is meg tudom bízni őket apróbb feladatokkal. Szeretném, ha a fiúk is majd felnőttként segítenének a feleségüknek, ezért őket is arra nevelem, hogy nem szégyen a munka – mondta Niki, aki a hagyományaikat is fontosnak tartja. – Elmaradhatatlan a tányér mellől a fokhagymagerezd, az almaszelet és a négy évszakot és egészséget jósló négy dió, ahogy a nagyszüleimtől, majd a szüleimtől tanultam, és szeretném továbbadni ezt a hagyományt a gyermekeimnek is. Süteményt nem készítünk, inkább az örök kedvencet, minyont és hólabdát rendelünk. Ezen a napon együtt van a család. Ebéd után mesenézés, beszélgetés és hangulatos időtöltés következik. Este azonban már mindenki siet az ágyba, hisz reggelre a karácsonyfa alatt találhatók az ajándékok, amit kedvükre bontogatnak a gyerekek. Mi főképp őket ajándékozzuk meg az ünnep alatt, itt ilyenkor teljesülnek a kívánságok. A felnőttek sem maradnak ki, egy-egy aprósággal egymást is meglepjük. Aztán pedig indulni kell a második karácsonyukra, azaz az apukájukhoz, mi pedig a párommal kettesben töltjük a szentestét. Templomba sajnos már évek óta nem jutottam el, de a gyermekeim minden évben a reggeli misén részt szoktak venni, és remélem, ezt a hagyományt ápolni is fogják az évek során – mondta el Sziveri Nikoletta, aki a gyermekeivel nemcsak karácsonykor, hanem az év minden napján a szeretet és a megértés fontosságát igyekszik előtérbe helyezni.

Forrás: Magyar Szó