Fiatal természetkutatók találkozója

Topolya Tudomány, oktatás

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület nyolcadik alkalommal szervezte meg a Vajdasági Fiatal Természetkutatók Találkozója elnevezésű, tudományos célú találkozóját. Idén hat kutatómunka előadását tartalmazta a program, amelyek a természetvédelmi biológia, az ökológia, a természetvédelem, a környezetvédelem, valamint a néprajz és a természet témakörökből kerültek ki. Az előadók Vajdaság több településéről, Topolyáról, Kishegyesről, Szabadkáról, valamint Magyarországról, Bajáról és Szegedről érkeztek, azzal a céllal, hogy bemutassák kutatási eredményeiket. A kétnapos eseménynek a Topolyai Művésztelep adott otthont. Sihelnik Józsefet, az Arcus titkárát az esemény részleteiről kérdeztük.

– Főleg a fiatal aktív kutatók járnak a találkozóra, akik már befejezték egyetemi tanulmányaikat, esetleg természetvédelemben dolgoznak, vagy egyetemi oktatóként, hiszen ott folyamatosan zajlanak kutatások, és előadóink ezekről rendszeresen beszámolnak, úgy a vajdasági, mint a magyarországi fiatalok. Az egyetemisták számára ez nagyon jó lehetőség arra, hogy a diplomamunka védése előadást tarthassanak. Időnként néhány középiskolás is eljön, rájuk is igyekszünk odafigyelni, hiszen az ő korosztályuk nagyon kevés programot kap ilyen téren. Akik éveken keresztül jártak a nagytáborunkba, és láttuk, hogy érdeklődnek a biológiai jellegű kutatások, tudományok iránt, azokat arra ösztönöztük, hogy folytassanak vizsgálatot, és az eredményeket mutassák be a találkozón, természetesen mindenben segítünk – fogalmazott Sihelnik, és hozzátette, hogy igazán változatos volt a témakínálat a találkozón.

– Voltak olyan előadások, melyek után sok kérdés vetődött fel – ilyen volt az agrobiodiverzitásról szóló, hiszen ezt a területet, ahol élünk, Közép-Bácskát, agrársivatagként is jellemezhetjük, ez a téma igazán megmozgatta a hallgatóságot. A népi építészet alapanyagainál is sok kérdés vetődött fel, érdekelte a fiatalokat, hogyan is építkeztek régen. Ezenfelül a rákosi viperáról szóló előadás is nagy érdeklődést váltott ki. A töbrök jelentőségéről hallhattunk előadást, amelyet nagyon komoly kutatás előzött meg, ugyanis nem csak a Kárpát-medencére vagy Magyarországra korlátozódott: a kutató járt Ausztráliában is, és ott is vizsgálta ezeket a képződményeket és az élővilágukat. A gyepek természeti kezelése előadás is izgalmas volt, sok érdekes dolgot mesélt az előadó, hogy hogyan gyűjtötték a gyep növényzetét, milyen hosszú ideig határozták azokat a növényeket, érdekes mozzanat volt, hogy azt figyelték meg, a tehenek mit fogyasztanak ezek közül – mondta Sihelnik, és hozzátette, hogy főleg az előadások töltötték ki az időt, emellett volt filmvetítés, valamint szakmai beszélgetés is.

– Akiket érdekelnek a biológiai tudományok, azon belül a kutatások, illetve a vizsgálatok lefolytatása, évről évre ellátogatnak az eseményünkre, ahol tanulnak valami újat, barátságok, ismeretségek szövődnek. Az idén is úgy váltunk el egymástól, hogy jövőre mindenképpen találkozunk a természetkutatók találkozóján – hallottuk Sihelnik Józseftől.

Forrás: Magzar Szó