fenomenológiai állítás és tudatosság tábor

Sztána Ismeretterjesztő

LIP, fenomenológiai állítás és tudatosság tábor Erdélyben

LIP, FENOMENOLÓGIAI ÁLLíTÁS ÉS TUDATOSSÁG TÁBOR ERDÉLYBEN Gergely Edó és Paco Alfonsín vezetésével
július 16 – 19 között, a Spiri2Art Center és a Nelles Institut Transylvania keretén belül

TARTALOM:
2020 őszén indul az első alapképzés a Nelles Institut Transylvania keretén belül. A képzés részeként nyaranta egy hetes állítás táborokat szervezünk Erdélyben. Az idei, három napos sztánai tábor mintegy előfutára a képzésnek. Nyitott mindenki számára, akit érdekel a fenomenológiai pszichológia, a spirituális állítási munka, a különféle tudatszintek elméleti és tapasztalati ismerete, a testtudatosság és az önismeret. Három intenzív nap áll rendelkezésünkre, hogy elmélyülten lehessünk jelen testileg, lelkileg egyaránt, ugyanakkor az állítás módszerének, a meditatív tudatállapotnak és a testtudatosság gyakorlatoknak köszönhetően egy bizonyos távolságból nézzünk rá mindarra, ami a hétköznapokban beszippant és az azonosulások révén szenvedéseink forrását táplálja.

PROGRAM:
Július 16
18.00 – 20.00 Nyitókör (Gergely Edó)
20.00 – 21.00 A test történetei – magzatkor, testtudatosság műhely (Paco Alfonsín)

Július 17
9.00 – 10.00 A test történetei – gyermekkor, testtudatosság műhely (Paco Alfonsín)
10.00 – 13.00 Függőség és függetlenség, előadás (Gergely Edó)
13.00 – 15.00 Ebédszünet
15.00 – 18.00 Állítások (Gergely Edó)
18.00 – 19.00 A test történetei – fiatalkor, testtudatosság műhely (Paco Alfonsín)

Július 18
9.00 – 10.00 A test történetei – felnőttkor, testtudatosság műhely (Paco Alfonsín)
10.00 – 13.00 Önmegvalósítás vagy/és felelősségvállalás, előadás (Gergely Edó)
13.00 – 15.00 Ebédszünet
15.00 – 18.00 Állítások (Gergely Edó)
18.00 – 19.00 A test történetei – érett felnőttkor, testtudatosság műhely (Paco Alfonsín)

Július 19
9.00 – 10.00 A test történetei – öregkor, testtudatosság műhely (Paco Alfonsín)
10.00 – 12.30 Állítások (Gergely Edó)
12.30 – 13.00 Ebédszünet
13.00 – 14.00 Zárókör (Gergely Edó és Paco Alfonsín)

A TÁBOR VEZETŐI:

GERGELY EDÓ Kolozsváron élő LIP (Life Integration Process) állításvezető és oktató, jógaoktató, életmód tanácsadó, író. Szalachy Miklósnál, a magyar származású bécsi rendszer- és családállítónál tanult család- és rendszerállítást, a németországi Nelles Intézetben három nyári akadémián vett részt és elvégezte a fenomenológiai pszichológia és LIP haladó képzést. 2013 óta számtalan családállítást és LIP fenomenológiai állítást vezetett Erdélyben és Budapesten magyarul, románul és angolul, valamint Svájcban és Spanyolországban élő magyar csoportoknak.

PACO ALFONSíN spanyol származású színész és tanár. Főleg a fizikai színház szellemében dolgozott, ahol a testnek, mint kifejezési eszköznek jelentős szerepe van. Több éven keresztül élt és dolgozott Angliában, Franciaországban és Romániában. Jelenleg a Córdobai Színművészeti Főiskolán mozgás és testkifejezés tanár. 2011 óta különféle andalúz és nemzetközi színházi és zenei műhelyek és előadások szervezője, igazgatója, rendezője. Ez utóbbiakat a Grupo LIM&TE (Laboratorio Internacional de Musica & Teatro) projekje fogja keretbe.

Gergely Edóval közös projektje a Spiri2Art Center, amelyek része a The Stories of the Body – The Bodies of the Soul műhelyek, valamint a közösen szervezett elvonulások, táborok.

Edó honlapja:https://gergelyedo.wixsite.com/edogergely
Facebook Casa EDO: https://www.facebook.com/gergelyedopage/
Facebook Paco: https://www.facebook.com/paco.alfonsin/

EDÓ AZ ÁLLíTÁSOKRÓL:
A LIP az Életintegrálási folyamat (Life Integration Process) rövidítése, az egyéni életút letérképezése, amelynek során ránézünk életpályánk különféle szakaszaira, és a családállításból kifejlesztett módszerrel bejárjuk az eddig megtett utat integrálva mindazt, amit eddig kirekesztettünk belőle.

A hét szakasz megfelel a csakrák segítségével is leképezhető hét tudatossági szintnek: embrió kor, gyermekkor, kamaszkor, korai felnőttkor, érett felnőttkor, öregkor, halál. A különféle életszakaszokra a felnőttkor (vagy, az életkortól függően a korai öregkor vagy öregkor) tudatossági szintjéről nézünk rá. A jelenből kibírjuk mindazt a tragikus, traumatikus, szenvedésekkel, vagy éppen örömökkel és ajándékokkal teli múltat, amiben részünk volt, ami a mi egyéni, sajátos életünket építette, alakította, és ezáltal mindegyiknek helye és értelme van. Az egyik legfontosabb találkozás a még meg nem született gyermekkel szokott történni, amely a mi saját, egyéni potenciálunkkal érkezik, és a legbensőbb, legigazabb önmagunkat képviseli.
Az állításokon a hangsúly a LIP és a fenomenológiai állítás személyes megtapasztalásán fekszik, valamint a tudatszintek mélyebb megismerésén, körüljárásán, tanulmányozásán annak a modellnek alapján, ahogyan azt Dr. Wilfried Nelles kidolgozta.

A családállítás egy viszonylag új, alternatív fenomenológiai terápiás módszer, amely a családi rendszerekkel, az egyéni és családi lélekmozgásokkal, sors- vagy történetismétlésekkel dolgozik. Kidolgozása Bert Hellinger német terapeuta nevéhez fűződik, bár az első felismerései óta folyamatosan fejlődik a módszer, fejlesztői között maga Bert Hellinger és számos munkatársa, tanítványa található. Hellinger bevezette a Lélek mozgása megnevezést, ezáltal a családi szintről a spirituális fejlődés irányába mozdítva el a családállítás terápiát. Ugyanakkor egykori munkatársa, tanítványa, Wielfried Nelles a tudatszintek változását követi a spirituális fejlődés szemszögéből.

PACO A TESTTUDATOSSÁG MŰHELYRŐL:
A testünkre többféleképpen tekinthetünk, úgy, mint egy eszközre, mint egy önálló lényre, vagy mint önmagunk részére. Caroline Myss A lélek anatómiája című könyvében azt állítja, a biológiánk a biográfiánk. Caroline Myss a hét csakrát, a hét katolikus szentséget és a kabbala tíz szefiráját párhuzamosan vizsgálja a fizikai gyógyulás folyamatát tartva szem előtt. A jóga filozófiája öt testről, öt kosáról tud, a fizikai testről, az energia testről, az elme testről, az intelligencia testről és a lélek testről, amelyek együttesen képezik az egészet, az embert.

A különféle megközelítések segíthetnek feltenni kérdéseinket: Hogyan viszonyulunk a létünkhöz? Hogyan viszonyulunk a „testünkhöz”? Mit jelent tudatában lenni a testünknek? Mit jelent tudatában lenni testünk létezésének? Mit jelent tudatában lenni lenni annak, hogy testünknek is van egy életútja? Mit jelent tudatában lenni testünk múltjának, jelenének, jövőjének? A testtudatossággal való munka csak egy része az önmagunkhoz, a létünkhöz és az egészhez való viszonyulásunknak.
Követve a Wilfried Nelles által javasolt Életintegrálási folyamat – Life Integration Process (LIP) utazást, beszélhetünk akár Testintegrálási folyamatról is. A LIP-ben a hét csakra mentén hét tudatossági szintről, valamint hét életszakaszról beszélünk, amelyek az anyaméhhel kezdődnek és a sírral érnek véget. Általában az életünk útját egy vízszintes utazásnak látjuk. Ellenben, ha a csakrák mentén vizualizáljuk az utazást, elképzelhetünk egy függőleges irányú spirált. Vágjunk hát neki egy függőleges, spirál alakú utazásnak, hogy a tetteinken, a gesztusainkon, a mozgásunkon, a csontjainkon, izmainkon, idegeinken, stb. keresztül felfedezzük a testünket: a lebegő magzatot, amelyek egyszer mind voltunk (1), a játékos és függő kisgyereket (2), a bátor és kockázatot vállaló fiatalt (3), a magabiztos és szívből jelenlévő felnőttet (4), a mérsékelt, kreatív, érett felnőttet (5) és a szellemes és bölcs öreget (6).

A TÁBOR ÁRA, BEJELENTKEZÉS ÉS FOGLALÁS
190, – euró
A 2020 őszén induló alapképzésen résztvevők számára 150, – euró

A helyek száma korlátozott, 15 fő. Helyedet egy 50 eurós foglalóval biztosíthatod június 15-ig.

Az ár tartalmazza a programok díját, a szállás díját, a csütörtök esti és vasárnap déli svédasztalt, a pénteki és szombati ebédet. A reggeliről és a vacsoráról a résztvevőknek maguknak kell gondoskodniuk.

HELYSZíN:
Riszeg Vendégház – Sztána (avagy Szentimrei-villa, Kós Károly tervei alapján készült)
Kolozsvárról egy óra, Bánffyhunyadról 10 perc vonattal, a sztánai vasútállomástól tíz perc séta. Csak vonattal megközelíthető, illetve Sztána faluból egy 30-40 perces sétával.

A házban nincs térerő, csak a közeli dombon, ami már a Csigadomb lába. A csodálatos természet, a túlzás nélküli festői táj és a messzi vidékekig körkörösen nyíló panorámák kiválóak a programok közötti szabadidő eltöltésére.

Várunk szeretettel,
Gergely Edó és Paco Alfonsín