Feleségek felesége – Zenés Pódiumműsor

Régészeti és történeti múzeum, Marosvásárhely Kultúra, kommunikáció

2023. MÁRCIUS 14., KEDD, 19:30–20:45

A jelmezes, színházi megformálásra törekvő összeállítás gerincét a nagy magyar múzsa naplórészletei és versei adják Tallián Mariann előadásában (Bármerre nézek, Gondolatim, érzeményim, Élni vagy meghalni), melyre reflektálnak a férj, Petőfi Sándor Úti levelek részletei és Júliához írt versei Lázár Balázs tolmácsolásában (Reszket a bokor, mert…, Szeptember végén, Minek nevezzelek? Azokon a szép, kék hegyeken túl).
Ezt színesítik, egészítik ki a kortársak feljegyzései, korabeli újságcikkek, kordokumentumok. A műsorban elhangoznak még Szendrey Júlia saját, egykorú dallamokra írt népies műdalai, Petőfi énekelt versei (többek között Arany János megzenésítésében), illetve néhány hangszeres dallam az 1840-es évek magyar társasági zenéjéből Csörsz Rumen István énekhangján, gitárkíséretében.
A produkció a kort megidéző látványvilágban, a zene és az irodalom egységében hozza közelebb hozzánk Szendrey Júlia egyéniségét, mely párhuzamban van a kor szabadság vágyával. A modernkori nő magyar úttörője példát állít elénk jellemével és bátorságával.