Fazekastanfolyam Zentán

Zenta Egyéb

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza vajdasági hálózata 2019 októberében kezdte el a fazekasok képzését. Kovács Nádi Karolina, a tanfolyam szervezője elmondta, hogy úgy tervezték, hogy 2020-tól havi rendszerességgel találkoznak majd, de a járványhelyzet miatt összesen csak három alkalommal sikerült műhelymunkát tartaniuk Kovács László fazekas népi iparművésszel.
– Kiváló kalocsai mester volt az oktatónk, rendszeresen videókat küldött a tanulóknak, ami nagy segítség volt azoknak, akiknek van otthon felszerelésük, viszont a kezdőknek nagyon nagy szükségük lett volna a személyes találkozókra. Azt az időszakot, amíg nem tarthattunk foglalkozásokat, a műhelyünk berendezésével töltöttük. Az önkormányzat rendelkezésünkre bocsátotta a Vöröskereszt korábbi székhelyét. Sokat dolgoztunk a műhely otthonossá tételén, a VMMI munkatársai kimeszelték a helyet, polcokat és masszív gyúróasztalt csináltattunk, valamint vásároltunk két korongot is. Szerencsére kiváló a kapcsolatunk a Rozetta Kézműves Társasággal, így közösen sikerült végül teljesen felszerelni a műhelyt. A Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően megfelelő minőségű elektromos korongot és lábkorongokat vásároltunk, továbbá a munkák kiégetéséhez szükséges égetőkemencét, valamint az anyag megmunkálásához és formálásához való kis eszközöket, fülezőt is beszereztük. Később az intézetünk és a Rozetta közösen szerezte be a működéshez elengedhetetlen alapanyagokat, az agyagot, a földfestéket és a mázakat – mondta Kovács Nádi Karolina.
A tanfolyam szervezője hozzátette, hogy a felszerelt műhelyben elindult a munka, Kiss Katalin zentai fazekas foglalkozik a résztvevőkkel. Elmondta, hogy 2022 márciusától havonta egyszer tartott oktatást Barcsay Andrea fazekas, népi iparművész Békéscsabáról, és kiemelte, hogy tavaly év végén összesen hét tanuló tett sikeres záróvizsgát.
– Örömünkre szolgál, hogy a levizsgázott tanulók közül többen is fazekassággal foglalkoznak hivatásszerűen, illetve ketten folytatják az idén indított képzést is. Januárban a VMMI újra Kiss Katalinnal indította el a tanfolyamot, a Csoóri Sándor Alap támogatásával, összesen 10 fővel. Katalin nagyon odaadó és végtelenül türelmes oktató. A 10 fő két csoportban dolgozik, hogy mindenkinek legyen elegendő eszköze, és az oktató mindenkivel kellően tudjon foglalkozni, hiszen korongozni nem egyszerű feladat, sok-sok óra gyakorlás van egy-egy kész edény mögött. Minden mozdulatot számtalanszor meg kell ismételni, amíg helyesen rögzül. Az esztergálás, a díszítés, a mázazás és az égetés is mind-mind nagy odafigyelést és befektetett időt igényel. Minden kedden és csütörtökön délután benépesül a műhely, ahová nagyon kellemes belépni, kész és félkész munkák fogadnak bennünket, és igazán elszánt, lelkes tanulók. Ez a képzés június végéig tart, de az év második felére is tartogatunk képzési lehetőségeket a fazekastanulóknak. Reményeink szerint kiváló mesterek, népi iparművészek tartanak majd műhelyfoglalkozásokat két-három alkalommal az év végéig – fogalmazott Kovács Nádi Karolina.

Forrás: Magyar Szó