Egy híján a huszadik

Zenta Kultúra, kommunikáció

November elseje környékén, évről-évre hagyományos alapon kitör a zEtna könyvkiadó és internetes irodalmi folyóirat összművészeti vulkánja, amelynek lábánál fortyogó irodalmi lávájával kortárs irodalmárok mellett képzőművészek, zenészek izzítsak fel meg Zenta és a szűkebb pátriájának nemegyszer kihűlőfélben lévő művelődési életét.

Az előző évekhez hasonlóan az idei rendezvénysorozat is a maga nyolc programjával magányos szerző bemutatkozására helyezi a hangsúlyt – nyilatkozta napilapunknak Beszédes István, a zEtna internetes folyóirat szerkesztője, illetve az azonos nevű könyvkiadó vezetője, aki elmondta azt is, hogy az idén az „egy híján huszadik” fesztivált rendezik meg.

– Mindenképp egy híján húsz. A szókapcsolatba ékelődő hiány miatt. A hiatikus jelző is a hiányvonatkozások, a velünk együtt élő hiány mentén fűzi egybe a fesztiváli beszélgetéseket. Egyébként a hiátus, a hiány tere meghatározó minden zEtna körüli történésre is. Ha nem lett volna, ott kettőezer körül, kézzel fogható az üresség a térben, nem is jött volna létre a folyóirat, majd két évre rá a könyvkiadói tevékenység. Nem lebecsülendő az az energia, ami a kitöltetlen űrből érkezik. A belakott világban, tudomásul vesszük, avagy sem, valamennyire mindannyian az üres térben hajózunk a teljességet jelképező kontinens felé, s keressük a kikötőket, ahol — mint egy part menti piactéren, jó matrózkocsmában — láthatóvá tesznek bennünket a találkozások – magyarázta a főszervező.

A zEtna „egy híján 20.-k” fesztiválja november negyedikén, pénteken, délelőtt tizenegykor a csókai városi könyvtárban kezdődik Döme Szabolcs és Hernyák Zsóka irodalmi délelőttjével.

A fesztivál fősodrának a helyszíne az idén is a Zentai Alkotóház lesz november negyedikén és ötödikén este hat órától este kilenc-tíz óráig. Pénteken Gubik Korina kiállításának a megnyitójával kezdődik a fesztivál programja, amely során a képzőművésszel Szarka Mándity Krisztina művészettörténész, a Zentai Városi Múzeum muzeológusa beszélget, Miroslav Jovančić szabadkai képzőművész és zenész pedig zenei képelemzést tart. ste héttől Még utoljára címmel Bogdán Józseffel Sinkovits Péter beszélget, majd húsz órától Itt jártam. Semmit meg nem tudtam címmel Vasagyi Máriával Jódal Rózsa folytat dialógust.

A rendezvénysorozat második napján, szombaton este hat órától Városhiányok címmel Pénteken Bozsik Péter beszélget; héttől Aaron Blummal, új kötete, a Ki ölte meg Török Zolit felett a szerzővel Bicskei Gabriella folytat eszmecserét; majd Szelíd tájban két korsó hiány cím alatt Parti Nagy Lajos lesz Józsa Márta beszélgetőtársa.

A fesztivált pedig Bakos Árpád és Miroslav Jovančić koncertje zárja És te hallod-e az ócska dallamot? címmel.

Forrás: Magyar Szó