DRESCH MIHÁLY-LUKÁCS MIKLÓS DUÓ

online esemény Ismeretterjesztő

1. ADVENTI KONCERT – DRESCH MIHÁLY – LUKÁCS MIKLÓS DUÓ

DRESCH MIHÁLY – LUKÁCS MIKLÓS DUÓ
🎼 “A muzsikálás nyitott és szabad, duó-formációban pedig főleg; egészen tág világokat teremthetünk meg. A stílus nem zárt, hanem azok a zenei anyagok lettek fontosak benne, amik számunkra sokat jelentenek és a régi tradíciókból fakadnak.” – vallják a művészek.
Dresch Mihály – szaxofon, fuhun, furulya
Lukács Miklós – cimbalom
🎷 A műsor nagy részét a két kivételes tehetségű muzsikus közös lemeze, a Labirintus anyaga fogja adni, melynek szövetét a cimbalom, Lukács Miklós hangszere illetve Dresch fúvós hangszerei – szaxofon, furulya, és új találmánya, a fából készített, szaxofonbillentyűkkel megszólaltatott, a furulyára emlékeztető hangszer, a fuhun – összhangja alakítja ki. A kamara zenéjükben feldolgozások és saját kompozíciók egyaránt hallhatók lesznek.
🎵 “A zene és az élet Dresch Mihálynál mindig szerves és intenzitású egységet alkotott, ezért is természetes számára, hogy a belülről feltóduló hangok alapvetően a szülőföldjéhez, a tágabb környezethez tapadnak, abból merítenek, és ahhoz adnak hozzá.
A honi dzsesszmuzsikusok derékhadával ellentétben sosem arra törekedett, hogy a főáramú amerikai zenét minél hűebben szólaltassa meg, hanem annak kifejezésformáit saját kultúrája – elsősorban népzenei – hagyományaival töltse meg. Nem a tengerentúlról importált fekete muzsikát próbálta meg jól-rosszul koppintani, hanem belülről építkezett.
Saját szavaival élve a benne égő “fölséges” tűzön, a feszítő belső energiákon akart úrrá lenni és azokat formába önteni. Egész életében arra törekedett, hogy érzékeltesse: az ember egyszerre szeretheti a legtisztább dzsesszmuzsikát és az eredeti népzenét. Egyszerre lehet korszerű és magyar.” Jávorszky Béla Szilárd
Lukács Miklós a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze. A kortárs zene, a jazz és különböző népek zenéi tökéletes szimbiózisban állnak művészetében.
📷 Az előadást élőben közvetítjük a Budavári Önkormányzat Facebook oldalán.