Diákok a fogyatékossággal élőkért

Zenta Egyéb

A zentai Egészségügyi Középiskola diákparlamentjének tagjai péntek délelőtt ellátogattak a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete székházába, hogy közös programon vegyenek részt, és átadják számukra a több mint húszezer dinár értékű adományukat.

Csontos Bata Márta, az egyesület elnöke elmondta, hogy az eseményre, amelyet a Down-szindróma világnapja alkalmából tartottak meg, színes programmal készültek. Egy prezentáció segítségével bemutatták a diákoknak a Down-szindrómát, majd ő maga is mesélt a saját tapasztalatairól mint Down-szindrómás gyermekét nevelő anya. Ezt követően a diákok különféle játékos feladatokat oldottak meg, amelyek segítettek érzékeltetni velük, hogy milyen lehet az élet Down-szindrómával. Az érintettek kevésbé fejlett finommotorikáját kesztyűs kézzel való gyöngyfűzéssel szemléltették, a nagyobb méretű nyelv miatt nehezített beszédet pedig úgy, hogy arra kérték a diákokat, hogy pillecukorral a szájukban olvassanak föl egy könyvből. A Down-szindróma általában bizonyos mértékű értelmi fogyatékossággal is együtt jár, amit egy hasonlóan kreatív feladattal igyekeztek érzékeltetni. A látogatás zárásaként közös kézműveskedésre és sportra invitálták az egészségügyi középiskola tanulóit.

Fodor Patrícia, az iskola diákparlamentjének tagja fontosnak tartja a részvételt a különböző betegségek, egészségügyi állapotok világnapjain: – Ezért jöttünk el a Kéz a Kézben egyesülethez is. Úgy gondoltuk, szép cselekedet lenne pénzt gyűjteni a számukra, hogy ezzel segítsük őket. Több mint húszezer dinárt sikerült összegyűjtenünk, amelyből édességeket, illetve kézműveskedéshez használható eszközöket és díszítőelemeket vásároltunk számukra.

Forrás: Magyar Szó