Büntetés, vagy természetes következmény?

Online Ismeretterjesztő
2023. ÁPRILIS 4., KEDD, 11:00 UTC+03
Melyik a hatékonyabb? Vagy mi van, ha valójában egyik sem az?
Amikor a gyerek „rosszalkodik”, valami nem helyénvalót követ el, első reakciónk lehet, hogy ennek kell lenni valamilyen következményének. Hiszen ebből fogja megtanulni, hogy ilyet nem csinálunk, ezt nem szabad.
Van, hogy csak zsigerből mondunk valamit: ez meg az lesz, ha ezt nem fejezed be. De van, hogy bevett büntetéseink vannak adott cselekvésekre, és tudatosan alkalmazzuk őket. Hazamegyünk, ha nem hagyod abba a homok szórását. Megütötted a testvéred, menj a szobádba gondolkodni. Nem készültél a dolgozatra, egy hétre elvettem a telefonod.
Aztán sokszor azt tapasztaljuk, hogy nem igazán válik be. Miért? Nem elég szigorú a büntetés? Nem tartottam be következetesen? Nincs eléggé szoros kapcsolatban a következmény a „bűntettel”? És elkezdünk valami más, valami jobb büntetésen, észszerűbb következményen gondolkodni. De hiába, nem találunk semmit, ami hosszútávon igazán működne, ami hosszútávon igazán csökkentené a nemkívánt viselkedést.
A probléma alapvetően a büntetéssel és a következményekkel van. Nem ez a módja annak, hogy a gyerekünk viselkedését jó irányba tudjuk befolyásolni. Akkor mi?
Ezen az ingyenes előadáson elmesélem, hogy miért nem válik be a büntetés, de még a természetes következmény sem igazán, és mit tehetünk helyette.
A részvétel regisztrációhoz kötött, a csatlakozáshoz szükséges Zoom linket az előadás előtti napon küldöm. Erről az előadásról NEM készül felvétel, ezért kérlek csak akkor jelentkezz, ha (majdnem) biztosan tudsz jönni. Ha közbejött valami, akkor pedig kérlek mondd le a regisztrációdat, hogy más tudjon élni ezzel a lehetőséggel.
Max. létszám: 20 fő, hogy aki szeretne, tudjon kérdezni is.
Rólam: Fábián Dóri vagyok, pszichológus, Kapcsolódó Nevelés oktató, 3 gyerek anyukája. Bővebben: https://fabiandora.hu/ki-vagyok/