Bukovszky László előadása Fábry Zoltánról

Online tér Kultúra, kommunikáció

Üresjáraton a magyar kultúra napján

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma a magyar kultúra napján Fábry Zoltánról szóló irodalom- és társadalomtörténeti sétára invitálja Önöket Bukovszky László társaságában. Az előadást ebben az évben, a hagyományoktól eltérően, online követhetik 2020. január 22-én 1 órától a múzeum Youtube csatornáján.

Bukovszky László előadása Fábry Zoltán titkos naplójának izgalmas sorsát és történetét tematizálja. A kézirat az író 1945–1948 közötti időszakáról számol be, amely később Üresjárat címmel jelent meg.

„Lemondani Fábry Zoltán örökségéről kár lenne, éppúgy ahogy megtagadni irodalmi és társadalmi tevékenységét, hiszen így kerek a szlovákiai magyar közösségtörténete” – hangzik el az előadásban.

Ötven éve ért véget Fábry Zoltán stószi magánya. Belső tartása és a helyhez való elkötelezett hűsége tette őt még életében a szlovákiai magyarok egyik szellemi vezetőjévé.

2020. szeptember 30-án, Fábry Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából a pozsonyi Brämer-kúriában VOX HUMANA címmel időszaki kiállítás nyílt. Az érdeklődők a virtuális séta során belepillanthatnak a kiállításba is, ami a járványügyi helyzet és óvintézkedések miatt csak pár napig tudott csak látogatókat fogadni. A kiállításról bővebb információ az alábbi oldalon található.