Bíró András Zsolt előadása

Gömörpéterfala Tudomány, oktatás

Bíró András Zsolt, a Kurultaj főszervezője, a Kárpát-medence magyarjai és az ázsiai testvérnépek összekapcsolója Gömörpéterfalán tart előadást 2020. február 8-án.

Bíró András Zsolt antropológus – a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója, a Kurultaj – Magyar Tőrzsi Gyűlés főszervezője tudományos ismeretterjesztő előadást tart Nógrád Megyében, Somoskőújfalun és Felvidéken – Gömörpéterfalán.

A kutató szakterülete a hun, avar valamint a honfoglalás korának antropológiája, a sztyeppei lovasnomád népek temetőiből feltárt csontvázmaradványok embertani vizsgálata, mikroevolúciós hatások kutatása, valamint a migrációk genetikai és antropológiai alapú modellezése. Az előadó a kutató munkáját a magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárában végzi, de ugyanakkor számos régészeti ismerettel és tereptapasztalattal rendelkezik. Számos antropológiai, genetikai és adatgyűjtő expedíció tagja, valamint vezetője volt a Kaukázus vidéken, a Volga-Urál övezetben, Dél- Szibériában, Közép –Ázsiában, Anatóliában és a Balkán területén. Az érdekes vetített-képes előadásokon első kézből értesülhetünk a magyar őstörténet kutatásának néhány fontos eredményéről, az embertan és a genetika tükrében. Betekinthetünk őseink rendkívül érdekes őstörténetébe, valamint az utóbbi évtized modern természettudományos kutatásainak ide vonatkozó eredményeit és őstörténeti modelljeit is megismerhetjük.

Mindenkit szeretettel vár a Felföldi Dalia Iskola.

Forrás: Felvidék.ma/SZAKC